Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Bajnai: Magyarország befogad egy guantánamói foglyot

Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit.


Magyarország befogad egy volt guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfit - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán Budapesten, a Daniel Fried guantánamói különmegbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő közölte, Magyarország támogatja a guantanamói fogolytábor bezárását célzó programot, és meggyőződése, hogy a transzatlanti szövetség hitelét csorbító börtön felszámolásával erősödik a jogszerűség, és több lesz a szabadság. Hozzátette: a kormány "hosszú mérlegelés, alapos megfontolás, gondos előkészítés, alapos tárgyalások" után döntött arról, hogy Magyarország részt vesz a guantanamói fogolytábor bezárását és a foglyok társadalmi beilleszkedését elősegítő nemzetközi programban azzal, hogy - több más szövetséges országhoz hasonlóan - befogad egy volt guantánamói foglyot.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: ennek megvalósítása során minden szempontból tekintettel vannak Magyarország és az emberek biztonságára, vagyis csak olyan embert fogadnak be, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat. A miniszterelnök tájékoztatása szerint Magyarország a napokban egy néhány fős, szűkített listáról választja ki azt a jelöltet, aki letelepedhet majd az országban. Mint mondta, valószínűleg egy palesztin állampolgárságú férfi kezdhet majd új életet Magyarországon.

A volt fogoly segítséget kap majd a beilleszkedéshez, egy tervszerű - hatósági felügyelet mellett és kontrollált körülmények között - zajló, minimum másfél éves integrációs folyamatban vesz rész - tette hozzá. "Azt kérem minden polgártársamtól, hogy legyen tekintettel azokra a nehéz körülményekre, amelyek közt a fogoly az elmúlt éveit töltötte, és segítse őt a beilleszkedésben" - hangoztatta a kormányfő. Bajnai Gordon jelezte, a döntésről, annak körülményeiről és a lebonyolításról a kormány kedden tájékoztatta a parlamenti pártokat, és az országgyűlés illetékes bizottságain keresztül a jövőben is teljes rálátást biztosít számukra a programra.

Kiemelte: a befogadási eljárásról és az integrációs programról a nemzetbiztonsági kabinet vezetője részletes tájékoztatást ad az országgyűlési pártoknak és a parlament illetékes bizottságainak. A program hazai lebonyolításáért a nemzetbiztonsági kabinet és az azt vezető miniszter a felelős. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az emberi jogok, az emberi méltóság és a szabadság értékei mellett, és ez arra is kiterjed, hogy megvédjük ezeket az eszméket. Ezért támogatjuk aktívan a szabad világ, a transzatlanti közösség küzdelmét a terrorizmus ellen, ez tették a magyar katonák Irakban, ezt teszik Afganisztánban is - jelentette ki. Magyarország ezzel a lépésével - mint fogalmazott - azt jelzi, hogy nemcsak a csatatéren, az újjáépítések során, de minden tekintetben megbízható, kiszámítható szövetséges, olyan partner, akire lehet számítani. Szavai szerint Magyarország ezzel a lépéssel nem csak elvi, de gyakorlati szempontból is állást foglalt a guantánamói fogolytábor bezárása mellett.

Bajnai Gordon a döntésről kedden telefonon tájékoztatta Hilary Clinton amerikai külügyminisztert. Daniel Fried, az amerikai elnök guantánamói különmegbízottja az Amerikai Egyesült Államok kormányának nagyrabecsülését és köszönetét fejezte ki a fogoly befogadása miatt, és jelezte, hálásak ezért a lépésért. Emlékeztetett arra: több európai ország - például Spanyolország, Portugália, Írország, Olaszország és Belgium - már bejelentette hasonló döntését. Magyarország Európán belül jó társaságban van - fogalmazott. A különmegbízott kitért arra: azoknál a foglyoknál, akiknek az áttelepítését jóváhagyták, meggyőződtek arról, hogy semmilyen szempontból nem jelentenek kockázatot, és megosztották a magyar szakemberekkel az ezzel kapcsolatos háttérinformációkat.

Szollár Domokos kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a férfi várhatóan az idei év utolsó negyedévében, vagyis októberben, novemberben vagy decemberben érkezik az országba. Az integrációs program első szakaszában a volt fogoly nem hagyhatja el az országot, és azon belül is kijelölt tartózkodási helye lesz. Mint mondta, a férfi befogadott státuszba kerül, amelynek a viselkedési szabályait be kell tartania. A programban megpróbálnak a képzettségének megfelelő munkát találni számára, tanulni fog magyarul is és a lakhatását is biztosítja a kormány - tette hozzá.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek, akik döntően arab országok állampolgárai. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek. Barack Obama amerikai elnök január 22-én rendelte el a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását. A foglyok befogadásáról néhány héttel később számos európai országgal, így Magyarországgal is tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok.

Olvasóink írták

 • 17. Imcsi 2009. szeptember 18. 13:41
  „Meir: "Nekunk legalabb mar VAN gyakorlatunk hogyan kuzdjunk ellenuk!"
  És, megoldottátok a problémát? Nem! Na, akkor miről is beszélsz?”
 • 16. a.h.a. 2009. szeptember 17. 14:47
  „Csak úgy mellesleg.Honnan tudjátok , hogy terrorista? Mert Amerika azt mondta?”
 • 15. 13.István 2009. szeptember 17. 12:45
  „Ha nics ellene semilyen eljárás HAZÁJÁBA miért nem mehet????”
 • 14. Eva- 2009. szeptember 17. 12:44
  „3-hoz!
  Te vagy egy liba/gúnár/!

  A demográfiai helyzetre nem gondolsz??!”
 • 13. Meir 2009. szeptember 17. 05:17
  „8/LiamDevlin!!
  Amint nalatok is lesz Palestin Terror es felrobban ez-az,emlekezz majd vissza arra amit nekem irtal!!!!!
  Nekunk legalabb mar VAN gyakorlatunk hogyan kuzdjunk ellenuk!!Majd latom nektek ez hogyan sikerul alkalom adtan!!!!?
  mert "ilyen velemenyek"utan Senki Se szamitson a mi szakertoink segitsegere ilyen ugyekben!!!!!!!
  Adja a Jo I.-sten hogy ugy legyen ahogy josolom!! korbe rhoglek azonnal!! aztan visszakerdezek arra amit irsz!

  mellesleg ha annyire "senkit sem erdekel" akkor a Gaza Party idelyen miert is obegattatok annyira a terrorista palestin-ok erdekeben???? na most kaptok beloluk ti is,mi meg jot rohogunk rajtatok!!!!!!”
 • 12. kolombela 2009. szeptember 17. 00:35
  „Hogy is van ez? egyik oldalról a zsidók seggét nyalja elvtársaival együtt, a másik oldalról meg egy palesztint fogad be? Nem lesz ebből baj?”
 • 11. Nahááát 2009. szeptember 16. 23:59
  „info2009*! "eultettek implatumokat a testukbe, hogy barmikor gyilkolni tudnak parancsra" Kevesebb hülye filmet nézz, akkor talán valamivel több eszed lesz!”
 • 10. info2009* 2009. szeptember 16. 20:14
  „Tobb nyugat-europai allam NEM fogad be foglyokat innen. Nalunk ez nem az elso! Talan ket eve, Bush-Gyurcsany-Gonc trio elintezte, hogy elsok kozott fogadtunk be ugyaninnen agymosott gyilkolasra kikepzett foglyokat, akik Bicskere kerultek. Az elso hetvegen megbicskaztak magyarokat a kocsmaban. Ezeket megkinoztak, beultettek implatumokat a testukbe, hogy barmikor gyilkolni tudnak parancsra. A CIA-nak ez a kedvenc foglalkozasa, mi pedig befogadjuk Oket.Vajon ez az egy hova kerul? Es mi lett a sorsa a bicskei keselos bandanak? Beilleszkedtek es magyar dolgos allampolgarok?”
 • 9. raffy2 2009. szeptember 16. 19:48
  „remélem a gordonka majd eltartja a saját vagyonából.hát komolyan mondom az eszem megáll!pedig már egy ideje visszafogtam magam,nem reagáltam.na de ez már röhej.gordonka inkább a magyar emberekkel foglalkozna.”
 • 8. LiamDevlin 2009. szeptember 16. 16:24
  „Nem akarlak megbántani Meir de -ahogy érzékelheted is- itt nem sok mindenkit érdekel Izraelnek és szomszédainak az elmúlt 30-40 évben történt harcai, polgárháborúi stb...
  A cikk sem erről szól..
  De a ha kötelességednek érzed akkor csak "beszélj"...:)”
 • 7. Meir 2009. szeptember 16. 16:08
  „Az 1982-es Elso Libanon-i Haboru is az FPLP es a Septembre Noire terrorszervezeteknek koszonhetoen robbany ki!!! miattuk lett romhalmazza Beyrut is!!!A Franci Idegen Legio-(2-e R.E.P. es a 1-er R.E.C.)-segitsegevel evakualtak a vegen Tuneziaba!!”
 • 6. Csetneky 2009. szeptember 16. 16:04
  „Szerintem ezt elég sok jelenlegi munkanélküli - már olyan, aki tényleg szeretne dolgozni - elfogadná. Ingyen lakik, ez jó. Kicsit tanul magyarul, ez sem probléma, úgyis tud. Szereznek neki munkát. Ez a legjobb. A kérdés csak az, hogy miért bánunk jobban egy befogadottal, min egy magyarral? Ez nem hátrányos megkülönböztetés a saját állampolgárok szempontjából?”
 • 5. Meir 2009. szeptember 16. 16:04
  „hi-hi-hi-hi !!! na ugye?? lesz hamarosan nalatok is; Hamas, Tanzim, Islam Djihad, FPLP,stb!!!!
  majd metudjatok valojaban mit is jelent "igy"elni!!! amint az elso valami robban!!!!
  nekik ugyanis edesmindegy kiket gyilkolnak,ha azzal felhivjak a figyelmet magukra!!Ugyanezt tettek Jordania
  ban is!!ezert uldozte el oket onnet 1980-ban Hussein Jordan Kiraly es csapatai!!!Aztan folytattak Libanonban,majd Tuneziaban!!!”
 • 4. janika 2009. szeptember 16. 12:20
  „moderálva off”
 • 3. MTT 2009. szeptember 16. 11:45
  „Fogadja be a Bajnai a családjához, valamelyik libatelepén meg adjon neki munkát! Holnaptól meg komplett menekült-áradat jön libapásztornak.”
 • 2. gipsysucks 2009. szeptember 16. 11:11
  „Nem elég a cigány..”
 • 1. imre1964 2009. szeptember 16. 10:14
  „Vigye haza fogadja be a Bajnai ne az ország nevében beszéljen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piál és cigizik a magyar gyerek, de az iskolát szereti

A magyar gyerekek többet isznak és dohányoznak az OECD-országok átlagánál - derül ki egy friss… Tovább olvasom