Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Bajnai: Fő feladatom, hogy megmentsem az országot

Az ország megmentését nevezte fő feladatának a Süddeutsche Zeitung csütörtöki számában megjelent interjúban Bajnai Gordon.
A liberális német napilap a címében is ezt emelte ki, az alcímben pedig arra emlékeztetett, hogy Bajnai csak egy évre vállalta el a kormányfői tisztséget, és - mint írta - kemény reformokkal megakadályozta az államcsődöt.

"Fő feladatom nem az, hogy a pártlogikát kövessem, hanem az, hogy megmentsem az országot" - fogalmazott a miniszterelnök az újságnak arra a feltételezésére, hogy hagyta magát dróton rángatni a szocialista párt által, amely áprilisban elveszítheti a hatalmat. Magyarország mély gazdasági válságban volt - emlékeztetett a kormányfő, hozzátéve, hogy számára a kiút megtalálása jelenti a prioritást, és minden más másodlagos.

Bajnai szerint mindaz, amit a kormány az elmúlt évben tett, bizonyítja, hogy nem a közvélemény-kutatásokat lesték. "Nagyon fájdalmas és nagyon népszerűtlen elvonásokat hajtottunk végre, amelyek gyors ütemben stabilizálták az országot" - fogalmazott a miniszterelnök, emlékeztetve: hivatalba lépést követő első beszédében egyértelművé tette, hogy nem a következő választások jelentik a tétet.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a gazdasági adatok önmagukért beszélnek. Jobbak a makroökonómiai adatok, a bankok ismét bíznak a kormányban - jelentette ki, utalva arra: néha már olyan véleményeket is hall, hogy Magyarország modell lehet más országok számára. Másfél évvel ezelőtt a pénzpiacok attól tartottak, hogy az ország csődbe jut, és másokat is magával ránt. Ez az idő már elmúlt - fűzte hozzá.

Az interjúban a miniszterelnök beszámolt a végrehajtott intézkedésekről, a többi között a nyugdíjkorhatár 65 évre történő felemeléséről, a 13. havi nyugdíj eltörléséről, a szociális kiadások csökkentéséről és az adórendszer átalakításáról. Közvetve elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint a kormány csak a minimumát tetet annak, amit a hitelezők, mindenekelőtt a Nemzetközi Valutaalap követeltek. A miniszterelnök szerint a politikában a legjobbat akkor teszi az ember, ha a szükségeset megteszi. "A Nemzetközi Valutaalap nem programot terjeszt elő, hanem programot követel" - jelentette ki.

A politika - fogalmazott Bajnai - választást jelent a fájdalmas és az elviselhetetlen között. "Nekünk a fájdalmas mellett kell döntenünk, hogy az elviselhetetlent elkerüljük" - jelentette ki, utalva arra is: nem a a szocialista párt, hanem saját feltétele volt az, hogy hivatalát csak egy évre vállalja. A miniszterelnök szerint 10 éven keresztül nem voltak reformok az országban, ezért - mint emlékeztetett - felsorolta terveit, és kérte a koalíció valamennyi tagját, hogy írásban tegyen hitet azok mellett.

Az újság utalt arra, hogy az MSZP népszerűsége jelenleg 15 százalékos. Ezzel kapcsolatban Bajnai kijelentette: a szocialisták viselik az elmúlt hét év terhét, és őket teszik felelőssé a szociális elvonásokért. A párt valamit visszanyert szavahihetőségéből, de ez nem elég. Másrészt a választások még hátravannak.

A miniszterelnök szerint az ellenzékre az jellemző, hogy nem tesz semmilyen konkrét javaslatot, csak hogy ne kockáztassa egyetlen választó elvesztését sem. "Nem vagyok politikus, de az ország számára az lenne a jó, ha a következő kormány konkrét mandátummal rendelkezne, hogy további korszerűsítési lépéseket és ésszerű gazdaságpolitikát határozhasson el" - jelentette ki Bajnai Gordon, hozzáfűzve: ellenkező esetben ugyanaz a csalódás következhet be, mint 2006-ban.

A kormányfő szerint Magyarországon mély árok van a jobb- és a baloldal között. Ez az árok nemcsak a politikában látható, hanem családokat szakít szét, és megosztja a társadalmat. Mindez arra az időre vezethető vissza, amikor mindkét politikai tábor sokkal agresszívabb propagandával igyekezett szavazótáborát biztosítani. Ez idézte elő egy szélsőjobboldal létrejöttét, amely egyre inkább teret nyer - fogalmazott.

Bajnai szerint a Magyar Gárda, azaz a Jobbik "egyenruhás csoportjai" és maga a párt is olyan probléma következménye, amellyel a demokratikus pártok mindeddig nem foglalkoztak. Ez pedig a romák integrálása a társadalomba. "Ez a a magyar politika legfontosabb témája a következő 15-20 évre" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ha az integráció nem sikerül, Magyarországnak nincs esélye a hosszú távú, tartós fejlődésre. A Jobbik - mint hozzátette - problémásnak tekinti a romák együttélését a többi magyarral, és az elkülönítés mellett van. "Ez azonban elfogadhatatlan és nem demokratikus" - jelentette ki, utalva arra: az integráció hosszú távú folyamat, amelyet már most meg kell kezdeni.


A csaknem teljes oldalas interjút Cathrin Kahlweit készítette, aki külön keretes írásban ismertette a drasztikus takarékossági programot, hangoztatva, hogy a "magyar beteg" a jobbulás útján van.

Olvasóink írták

 • 12. kolombela 2010. január 31. 16:12
  „Bajnaitól sok mocskosság hangzott el, de ez a kijelentése mindent visz. Hihetetlen, hogy mekkora cinizmus szorúl egyes emberekbe.”
 • 11. pamplona 2010. január 30. 01:54
  „Mennyire meg akarta menteni a libásokat is a földönfutóvá válástól, az öngyilkosságtól! Annyira ,hogy sietett eltüntetni a vagyont, nehogy ki kelljen őket fizetni! Van lelkiismerete ennek a miniszterelnökké avanzsált libatolvajnak?”
 • 10. Eva- 2010. január 28. 20:19
  „9-hez!

  kifejezetten baloldali megnyilatkozást produkáltál ide!--szerinted?

  már csak a síp dob nem szól!és helyben vagy!”
 • 9. szocdem 2010. január 28. 17:10
  „A fő feladata ennek a kreténnek remélem nem sokára az lesz, hogy naponta 100x felmossa a Váci Fegyház folyósóit, és kimossa minden este valami köztörvényes fiúpárti anyagyilkos gatyáját meg zokniját..
  Aztán szerenádot kell majd adnia a szomszéd cellában ücsörgő Gyurcsány - Oszkó házaspárnak..

  Addig itt se rend, se igazság nem lesz..”
 • 8. Reális 2010. január 28. 16:51
  „Az elszámoltatást, és a közpénzt módszeresen lopók megbüntetését kihagyta a miniszterelnök úr!”
 • 7. profi10 2010. január 28. 15:58
  „Szóljon már valaki ennek a szerencsétlen libásnak, hogy nem mindenki vörösszemüveges hülye, és többen utálják, mint amemmyien ismerik. Annak az országnak nincs szüksége ellenségre, akinek ilyen megmentője van.
  Remélem, a szavazatokon majd tükröződik, hol a helye ennek a hulladék bandának.”
 • 6. janika 2010. január 28. 15:07
  „Láttam a"Hócipő" magazin címlapján a múlt diktátorai fotóit! De sehol nem találtam a mai diktátorok fotóit!
  Még mindig nem lehet megnevezni Őket még e magazin perifériáján sem?”
 • 5. Freddy01 2010. január 28. 13:55
  „"Nos, el kell keserítselek, Bajnai. Te és a bandád járultok hozzá leginkább, hogy ma Magyarországon egyre több ember fordul a Jobbik felé. Olyannyira hirtelen járattátok csúcsra a korrupciót, a lenyúlást, a pofátlanságot, a pórnép megvetését, a nemzetárulást, hogy az emberek egyszer csak kíváncsiak lettek a Jobbik nézeteire, mint azt a sorra telt házzal rendezett lakossági fórumaink is jelzik. Te meg ugyanúgy nem mersz a nem létező választóid közé kimenni, mint Gyurcsány atyuskád, mert sejted, hogy nem megáldva, de leköpve lennél mindenütt."”
 • 4. obama 2010. január 28. 13:41
  „megmenteni? hisz tonkretette .”
 • 3. dokitomi 2010. január 28. 12:41
  „Akkor kezdheti az ország megmentését egy lemondással!”
 • 2. SC 2010. január 28. 12:32
  „Én nem ilyen megváltóra gondoltam és vártam,mint a tolvaj bajnai!”
 • 1. imre1964 2010. január 28. 12:15
  „A Jobbik - mint hozzátette - problémásnak tekinti a romák együttélését a többi magyarral, és az elkülönítés mellett van.
  Na ez mast igaz ,kinek kellenek az ingyenélő dologtalanok.
  Hajrá Jobbik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polgármestert hűtlen kezeléssel gyanúsítják

Veresegyház első emberét 120 milliós hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség. Az ügyészség még nem döntött. Tovább olvasom