Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Bajnai-hatás - roham várható a bölcsődékben

Nyáron születik, de 2010 őszére már beírattak egy babát egy szegedi bölcsődébe. A Bajnai-csomag hatására várhatóan nő az érdeklődés a férőhelyek iránt.

Több bölcsődei férőhelyre lesz szükség, ha a Bajnai-programnak megfelelően két évben maximalizálják Magyarországon a gyest és a gyedet. A várólisták és a csúcsra járatott intézmények már így is legendásak, a szegedi helyzet viszont országos viszonylatban egyelőre jó. A hasonló méretű nagyvárosok közül nálunk a legjobb a férőhelyek aránya – erről Botka László polgármester is beszélt a legutóbbi közgyűlésen.

Szegeden 15 bölcsőde működik, Győrben és Debrecenben az államigazgatási hivatalok honlapja szerint 13. Miskolcon 540 bölcsődei férőhely áll rendelkezésre, Győrben 600, Szegeden 812 – ez várhatóan hússzal nő jövőre egy pályázatnak köszönhetően. A 812 helyre 1100 gyereket írattak be, ez az érintett korosztály körülbelül 10 százaléka.

– Dorkát 2005 decemberében bejelentettem a bölcsődébe, és márciustól, amikor dolgozni kezdtem, már járhatott is. A második lányomat, Alizt jövő tavasszal szeretném bölcsődébe adni, ezt már idén tavasszal jeleztem a kiválasztott intézményben – foglalta össze saját példáján a várólista növekedését Gábor Klára.

Nekik már biztosan van helyük. Fotó: Schmidt Andrea
Nekik már biztosan van helyük.
Fotó: Schmidt Andrea

– Van olyan anyuka, akinek augusztusban születik a gyermeke, de 2010 szeptemberére már beíratta hozzánk – mondta Uhercsák Zoltánné a Siha közi intézményben. Hozzájuk 96 gyerek jár, 65-en ősszel óvodába mennek – ugyanennyi újat vesznek fel. Senkit nem kellett elutasítaniuk. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a kétéves gyes, gyed hatására még nagyobb lesz az érdeklődés. A bővítést az épület és az infrastruktúra lehetővé tenné, az állami normatíva azonban nem elég.

Lihótzkyné Láng Ildikó, a szegedi bölcsődék igazgatója úgy gondolja, a plusz 20 férőhely Szegeden egyelőre elég lesz. A Bajnai-féle intézkedések szerinte 2012-től növelhetik jelentősen az intézményekbe jelentkezők számát, mert a szigorítás a tervek szerint csak a július után fogant gyerekekre lenne érvényes. Bár az is elképzelhető, hogy az alacsony összegű támogatás miatt a gyerek már kétéves kora előtt bölcsődébe kerül.

Ezt akarják az anyák

Megkérdeztünk néhány édesanyát, melyek a legfontosabb szempontok a bölcsőde kiválasztásánál. Íme a lista: 1. legyen udvara az intézménynek, a gyerekek szép időben sokat legyenek a szabad levegőn 2. döntő a gondozó személye, lehetőleg ne dohányozzon (a szegedi intézményekben a kerítésen belül mindenhol tilos a dohányzás, a szülőknek is) 3. ne legyen forgalmas út mentén a bölcsi 4. legyen közel a család lakásához/házához.

Olvasóink írták

 • 5. load 2009. április 13. 21:55
  „3. AranyKözépút
  Azt már tudjuk, hogy a magyar gyes-gyed rendszer a népesedési mutatókra nem volt hatással.
  A női munkanélküliségre viszont igen.
  Bajnainak két lánya van és egy fia.”
 • 4. tricse 2009. április 13. 09:05
  „Van neki---házasságon belüli,kívüli---azt hiszem összesen 3”
 • 3. AranyKözépút 2009. április 12. 17:58
  „ÉS azt hol lehet megtudni, hogy a megnövekedett bölcsödei igény mennyivel fog többe kerülni az államnak? Mennyi normatíva jár a bölcsödék után?
  Másrészt: van helye ezeknek az anyukáknak amunkaerőpiacon??? Szerintem nincs, igaz 3 év után sem nagyon lesz.Fogy a nemzet, de mégsincs elég munkahely. Sokan vagyunk mégis???
  Akkor nem is kell gyereket vállalni és úgy legalább nem lesz nehézsége a nőknek, sőt a családoknak sem. Régóta köztudott nyugaton, hogy a DINK /dual income, no kids/ modell a legjobb minden szempontból. Két keresős család, nulla eltartott.
  Bajnainak van gyereke?”
 • 2. miracle 2009. április 12. 11:35
  „Attól, hogy mindenki jó korán beíratja még nem lesz több hely...ha mindenki 2 évre "előre gondolkodik" pont ugyanannyit kell várni, mintha mindenki 2 héttel előtte kapcsolna.
  Arra legalább jó, hogy senki nem tudja hova, hányan, mikorra jelentkeztek (5 helyre beíratja egyszerre). Rendbe kéne ezt tenni beíratás csak születés után és csak 1 helyre.”
 • 1. tricse 2009. április 12. 11:07
  „Nádorvárosban voltak szép,nagy árnyas udvarú bölcsődék,csendes,forgalomtól elzárt helyen,jó megközelíthetőséggel! Most az egyik helyén többlakásos,új társasház,a másik helyén mormon templom,van még példa ezeken kívül is biztosan........most akkor lehet drága pénzen újakat építeni,de hova? Ja hogy nyílnak majd a magán-bölcsik havi 30-35 ezerért a panellakásokban? Pedig sok ész nem kellett volna hozzá és jóstehetség sem,hogy szükség lesz rájuk,hiszen gyerek az születik minden korban---habár...:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jégkrémes autóból csapolta a szeszt

Egy speciálisan átalakított jégkrémes autóval terítette az illegális szeszt az a bajai férfi, akit… Tovább olvasom