Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Az ír gázoló ügyében folytattak szakértői tárgyalást Brüsszelben

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi felelősének szervezésében a leányfalui ír gázoló ügyében folytattak tárgyalást a magyar és az ír igazságügyi tárca szakértői az európai uniós végrehajtó testület illetékeseivel kedden Brüsszelben.
A megbeszélésen a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábbi közlése szerint a magyar tárcát két szakjogász képviselte. Az Európai Bizottság az MTI értesülése szerint igazgatói szinten vett részt az egyeztetésen.

Döntés nem született, ezért Brüsszelben egyik fél sem akart nyilatkozni a tárgyalások tartalmáról.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a közelmúltban levélben kérte Redinget, hogy érje el: az írek legyenek konstruktívabbak a szabályozási kérdésekben és a konkrét ügyben is.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én Leányfalun elütött egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később, távollétében három év szabadságvesztésre ítélték.

Az ír Legfelsőbb Bíróság azonban idén június 19-én elutasította a férfi magyarországi kiadatását.

Reding egy korábbi levélváltás során már jelezte, hogy szeretné, ha a érintett hatóságok a bizottsággal együtt vitatnák meg, mi okozta az európai elfogatóparancs "egyértelműen rossz működését" az ír gázoló ügyében.

Megjegyezte a biztos azt is, hogy az európai elfogatóparancs működtetése "magas szintű kölcsönös bizalmat követel meg a tagországok jogrendszere között". Ez szerinte azt is jelenti, hogy "az EU minden tagállamának és intézményének folyamatos és tartós erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy ezt bizalmat, amely a hatékony és független nemzeti igazságszolgáltatási rendszereken alapul, továbbfejlessze és erősítse". Viviane Reding - mint közölte - azt szeretné, ha a témát miniszteri szinten is megvitatnák.

Olvasóink írták

  • 1. prettywoman 2012. július 18. 15:25
    „Régi sztori ez, de bennem hihetetlenül élénken él még most is. Ahányszor előkerül az ügy, mindig baromira ideges leszek. Egyszer valamelyik jogi szakember megmondta, hogy ezt pedig itt Magyarországon cseszték el. Valami adminisztrációs baki miatt van ez a helyzet. Persze az írek is szemetek, hogy nem adják ki. A pasinak ülnie kéne. Még az a három év is kevés, amit kapott. Meghalt két pici gyermek. Ha mutatják az édesapát - egy interjúban - mindig összeszorul a szívem. Embert így megöregedni még nem láttam. Már néhány évvel a tragédia után is kb. húsz évet öregedett. Az édesanya nem is nagyon tudott kamera elé állni. Borzalom. Tudom, már semmi nem hozza vissza az aprótalpuakat, de akkor is jobb lenne börtönben tudni a gazembert. Ott a helye.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ keddi nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a július 17-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom