Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Az ellenzék nem irányíthat bizottságot

Folytatás az 1. oldalról.

Az előző ciklusban két főállású és két társadalmi megbízatású alpolgármester dolgozott Győrben, most mindhárman főállásban tevékenykednek. Ottófi Rudolf, Németh Zoltán és Simon Róbert Balázs megválasztását követően letette a hivatali esküt.

Szijjártó: rossz irány, Eredics: eredmények

A közgyűlés bizottságainak tárgyalásánál nagy vita alakult ki. Borkai Zsolt polgármester arra tett javaslatot, hogy az eddigi 12 helyett 7 bizottság működjön. Indítványából kiderült, hogy mindegyik grémium vezetőjének és helyettes vezetőjének a Fidesz–KDNP egy-egy képviselőjét szánja. Az MSZP egységesen tiltakozott a szerinte a rendszerváltás óta példátlan elképzelés ellen. Eredics Imre frakcióvezető hangsúlyozta: konstruktív ellenzékiségre törekszenek, ennek jegyében megszavazták az alpolgármesterek személyét is, de a jobboldal szándéka nem az együttműködési készségre utal.
Szijjártó Péter, a Fidesz–KDNP frakciószövetség vezetője felszólalásában kifejtette: a város az elmúlt tizenhat, de különösen négy évben rossz irányba ment, amiért a felelősség az előző képviselő-testület többségét, elsősorban a baloldalt terheli. Szerinte ezek után érthető, ha az érdemi munka terhe és felelőssége ebben a ciklusban a jobboldali képviselőkre hárul.
Bécsi Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese visszautasította ezt a véleményt, és azt mondta, büszkék az elmúlt tizenhat és négy évben végzett munkára. Eredics Imre a Győr által elért eredményeket említette, és ugyancsak tiltakozott a teljes egyszínűsítés miatt. Pádár László (MSZP) emlékeztetett: az előző ciklusban négy bizottságot is a Fidesz vezethetett. Úgy vélte, a „jaj a legyőzötteknek” elv érvényesítéséről, az ellenfél kiszorításáról van szó. Kun András (MSZP) megjegyezte: elismerik, hogy a Fidesz–KDNP győzött a választáson, de azok az ezrek is Győrben élnek, akik az MSZP-re voksoltak.
Szijjártó Péter erre bejelentette: minden képviselőnek jut bizottsági hely, lépésüket pedig az ésszerűség és a költségtakarékosság is motiválta.
A közgyűlés többsége végül az eredeti javaslatot fogadta el. Ennek megfelelően a következő bizottságok állnak fel: egészségügyi, szociális és lakásügyi (vezető: Somogyi Tivadar, helyettes: Szabó Erik), gazdasági, informatikai és idegenforgalmi (Szijjártó Péter, Fűke Géza), közigazgatási (Herkely Ákos, Hajszán Gyula), oktatási, kulturális és sport (Németh Viktor, Szabó Jenő), pénzügyi (Kalmár Ákos, Borsi Róbert), tulajdonosi (Horváth László, Horváth Vilmos), városstratégiai (Dézsi Csaba András, Gangl András).

Fizetések, költségtérítési átalányok

A közgyűlés Borkai Zsolt polgármester fizetését bruttó 552 ezer, költségtérítési átalányát 110.400 forintban, az alpolgármesterek fizetését bruttó 509 ezer, költségtérítési átalányát 101.800 forintban határozta meg. A testület az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából díszpolgári címet adományozott Berger Sándornak, Pális Pálnak, Török Istvánnak, dr. Csincsák Endrének és dr. Kéri Józsefnek.
Az ülés végén Szabó József (MDF) két javaslatot tett. Egyrészt arra kérte a polgármestert és az önkormányzatot, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a regionálissá váló szervezetek – mint amilyen a rendőrség, a Volán – székhelye Győrbe kerüljön. Másrészt azt indítványozta, Borkai Zsolt mielőbb tájékoztassa a közgyűlést az önkormányzat október 1-jei állapotáról.

Felosztották a területeket

Borkai Zsolt tegnap sajtótájékoztatón mutatta be alpolgármestereit. Általános helyettese az 56 éves Ottófi Rudolf lesz. Hozzá a humán erőforrás, az oktatás, a kultúra, a szociális ügyek és a városfejlesztés tartozik. A 31 éves Németh Zoltán a beruházásokat-kivitelezéseket, a városüzemeltetést és az igazgatási ügyeket viszi. A 36 éves Simon Róbert Balázs a pénzügyekért és a gazdálkodásért felel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetszene egy zajvédő fal a Széchenyi hídon?

Tovább olvasom