Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Az anyanyelv ápolása kötelesség

Hagyomány, hogy minden évben a róla elnevezett győri gimnázium rendezi meg a középiskolások országos Kazinczy-versenyét. A legszebben beszélő fiatalok tegnap P. Debrenty Piroska bemondóval és Ráckevei Anna színművésszel együtt vették át a kitüntetéseket és ajándékokat.
A Kazinczy-verseny a „Szép magyar beszéd" elnevezésű országos versenysorozat háromnapos döntője. A győri megmérettetésre idén is számos határon túli nevező érkezett, túlnyomórészt a somorjai testvériskolából, valamint Erdélyből és a Vajdaságból. A városházi ünnepélyes díjátadón tegnap dr. Bencédy József, a bírálóbizottság elnöke mondott beszédet, aki kijelentette: az anyanyelvápolás valamennyiünk kötelessége.

A gimnáziumi tanulók között ezúttal tizenöten érdemelték ki a Kazinczy-érmet, köztük a győri Kazinczy-gimnázium tanulója, Fenyvesi Zoltán is. A szakképző iskolai diákoknál a kitüntetést szintén tizenöten vehették át. Ebben a kategóriában elismerést kapott Schadenberger Péter (Hunyadi-középiskola, Mosonmagyaróvár) és Czifrik Piroska (Krúdy- középiskola, Győr). A Kazinczy- érmet öt határon túli intézmény diákjának ítélték oda. Az Anyanyelvápolók Szövetségének jutalmát idén nyolcan kapták meg, közöttük volt a győri kazinczys Alasztics Andrea.

A szakképző iskolásoknál ezt az elismerést heten, a határon túli fiatalok közül öten kapták meg. Győr különdíját a gimnazisták közül Fenyvesi Zoltán (Kazinczy), a szakképzősöknél Czifrik Piroska (Krúdy) nyerte el. A megyei közgyűlés különdíját Thiesz Agnétának (piarista gimnázium, Mosonmagyaróvár) és Schandenberger Péternek (Hunyadi, Mosonmagyaróvár) ítélték oda.

A bírálóbizottság folyamatos és eredményes felkészítő munkájáért Z. Szabó-emlékérmet adományozott Némethné dr. Balázs Katalinnak, a szegedi Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola tanárának és Erdély Juditnak, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Gimnázium pedagógusának. A Péchy Blanka-díjat ezúttal a ceglédi Paskó Istvánné és a szegedi Rozsnyai Jenőné tanárnők vehették át.

Az alapítvány háromévente Kazinczy-díjban részesít egy rádiós vagy televíziós személyiséget, valamint egy színművészt, akik példamutatóan szépen beszélnek. A kitüntetést idén Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, kuratóriumi elnök elsőként P. Debrenty Piroskának adta át. A Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója 1953-ban ült először a mikrofon mögé, s bár húsz éve nyugdíjas, azóta is megszakítás nélkül dolgozik. A másik díjazott Ráckevei Anna színésznő volt, aki könynyeivel küszködve köszönte meg a kitüntetést, és elmondta: színészként nagyobb elismerést nem tud elképzelni a szép magyar beszédéért odaítélt Kazinczy-díjnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adók és szabályok

Az uniós csatlakozással megváltozó adózási szabályokról tartottak tájékoztatást csütörtökön… Tovább olvasom