Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az államháztartás hiánya 437 milliárd forint volt februárban

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - pénzforgalmi hiánya, az előzetes adattal megegyezően februárban 436,9 milliárd forint volt - közölte honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden.

Az első két hónap deficitje 559,7 milliárd forint, amely az éves előirányzat 81,4 százaléka.

Ezen belül februárban a központi költségvetés 419,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 37,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20 milliárd forintos többlettel zártak.
Erre az évre a költségvetésben elfogadott pénzforgalmi deficit 687,4 milliárd forint. Az eredményszemléletű deficit előirányzat (ESA) a GDP 2,94 százaléka.

Tavaly februárban az államháztartás hiánya 381,9 milliárd forint volt. A múlt év első két hónapja után az államháztartás egyenlege 350,6 milliárd forintos deficitet mutatott, ami az egész éves várható hiány 40,3 százalékának felelt meg.

Az NGM közlése szerint a magas februári hiánynak alapvetően nem fundamentális, hanem a kiadások és bevételek ütemezésében rejlő okai vannak.

Az indoklásban a szaktárca első helyen a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapból származó központi költségvetési bevételt említi. Az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramló összeg 528,8 milliárd forint a második félévben jelenik meg az elszámolásban.

A pénzügyi szervezetek különadója 187 milliárd forint bevételt, az egyes ágazati különadók 161 milliárd forintos bevételt hoznak a költségvetésnek, de az összegek az év első két hónapjában még nem mutatkoznak.

A harmadik tétel, a Stabilitási Alap, amely a kormány megtakarítási intézkedéseit tartalmazza, összesen 250,3 milliárd forint, az év hátralévő részében eredményez kiadáscsökkenést.

Az NGM előrejelzése szerint az említett összegek - együttesen 1130 milliárd forintot megközelítő egyenleg javító hatásukkal - biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés GDP arányosan 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiányát.

A szaktárca az elemzést kiegészítette azzal, hogy ha a februári 559,7 milliárd forintos deficitet a felsorolt tételek időarányos teljesítésével korrigálja, akkor a hiány 371,8 milliárd forintra, a jelenlegi érték közel 66 százalékára csökken.

A költségvetés első két havi bevételei között a gazdasági folyamatokat meglehetősen hűen tükröző általános forgalmi adó a legnagyobb. A 418,6 milliárd forintos összeg nyolc százalékkal haladja meg a 2010. évi első két havi összeget.

Jövedéki adóból 120,2 milliárd forint folyt be 2011 az első két hónapban, ami 8 százalékkal marad el a tavalyi megfelelő összegtől. Ezen belül az üzemanyagok áremelkedése nyomán februárban 33 milliárd forint jövedéki adót fizettek be, 5,5 milliárd forinttal többet a tavaly februárinál.
Személyi jövedelemadóból február végéig 289,3 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, ez az összeg 18,5 százalékkal kisebb a bázisnál, amit az NGM az adóterhelés január 1-vel bekövetkezett csökkentésével magyarázza.

A központi költségvetés első két havi bevételei az éves előirányzat 16,2 százalékának, azaz időarányosnak felelnek meg.

A kiadások némileg más képet mutatnak, ugyanis az első két hónapban az éves előirányzat 21 százaléka teljesült, ami egész évre vetítve a tervezettnél 232 milliárd forinttal nagyobb költekezést jelenthet.

A kiadási oldalon belül kamatkiadásokra az első két hónapban 360,4 milliárdot fordított a költségvetés, ami 65,1 milliárddal több a múlt évi január-februárinál, és az idei éves tervezett kiadás 34,3 százaléka. Az NGM a februári 304,8 milliárd forintos kamatkiadással kapcsolatban megjegyzi, hogy a kamatkiadások az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal nagyobb összeg arra vezethető vissza, hogy a kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér.

A februári kamatfizetésből 264,8 milliárd forint a forintban denominált adósságból származott, míg a devizaadósság kamatterhe nem érte el a negyven milliárd forint sem.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. március 22. 22:03
    „Azért ennél sokszorosan többet loptatok el , hatalmisták!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet vetett partra a Duna Ercsinél

Ismeretlen férfi holttestét vetette partra a Duna Ercsinél; az elsődleges adatok alapján a… Tovább olvasom