Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Az államfő aláírta a holokauszttagadást büntető törvényt

Sólyom László köztársasági elnök szerdán aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes. Az MSZP, az MDF és az SZDSZ üdvözli, a Fidesz tudomásul veszi az államfő döntését. A KDNP "jogi következetlenséget" vél felfedezni az államfő indoklásában.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az államfő döntését úgy indokolta: az Alkotmánybíróság 2000-ben a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott, szimbolikus ügyekben, a politikai szükségességre hivatkozva, bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre. Az ilyen büntető jogszabályokra tehát nem az az alkotmányossági mérce vonatkozik, mint a véleményszabadság korlátozására általában - emelte ki.

Kumin Ferenc hozzátette: Sólyom László szerint ugyanakkor nem volt helyes, hogy ezt a törvényt az Országgyűlés a választási kampányban hozta meg. Az államfő szerint a kampány ideje nem alkalmas ilyen súlyú kérdések higgadt megvitatására - jelentette ki a főosztályvezető.

"Egy-null a demokratáknak" - értékelte Mesterházy Attila a jogszabály aláírásáról szóló hírt. A szocialista miniszterelnök-jelölt, a törvénymódosítás benyújtója újságíróknak szerdán azt mondta, kimondottan örül és üdvözli az államfő döntését. Úgy fogalmazott: a Fidesz most már láthatja, hogy nem cselekedett helyesen akkor, amikor nem támogatta a törvénymódosítást a parlamentben.

A Fidesz tudomásul veszi Sólyom László köztársasági elnök döntését - mondta az MTI-nek a párt frakcióigazgatója szerdán. Répássy Róbert hangsúlyozta: ha a Fidesz és a KDNP képviselői az áprilisi választásokon többségbe kerülnek a parlamentben, az új Országgyűlés nem fog különbséget tenni a nácizmus és a kommunizmus áldozatai között. A frakcióigazgató kijelentette: "azonos mércével fogjuk mérni a nemzeti szocialista és a kommunista diktatúrák bűneit".

A KDNP szerint egyoldalú a holokauszt tagadásáról szóló törvény, s a párt "elég nagy jogi következetlenséget" vél felfedezni az államfő indoklásában - mondta Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. Hozzátette: az államfő indoklásában az önkényuralmi jelképek használatára hivatkozik, márpedig a horogkereszt és a vörös csillag használata is jogszabályba ütközik.

Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese az MTI-nek úgy reagált: meggyőződésük, hogy az államfő a törvény aláírásával sokat tett a magyarországi demokratikus közbeszéd helyreállításáért.

A szabad demokrata Eörsi Mátyás is üdvözölte Sólyom László döntését, ugyanakkor jelezte, kételyei vannak az ügyben, hogy a jogszabály képes lesz-e megállítani a "fasiszta hangokat". Közölte azt is: meglepődött, hogy az államfő szerint nem volt helyes a választási kampányban elfogadni a törvényt, véleménye szerint ugyanis, amikor nem volt kampány, akkor több alkalommal is a köztársasági elnök volt "ennek az egyik legfőbb akadályozója".

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a holokauszt tagadását bűncselekménnyé minősítő törvény elfogadása, amelyet az államfő ellenjegyzett, fontos fegyver lehet az antiszemitizmus ellen küzdők kezében, és lehetőséget teremt arra, hogy a hatóságok fel tudjanak lépni a társadalmi békét veszélyeztető csoportok ellen.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) is üdvözli Sólyom László döntését, a szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi méltóság védelmében további jogszabály-módosításokra lenne szükség.

A romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Teleki László szerint a demokrata értékkel bíró honpolgárok számára nyugvópontra helyeződött az emberi méltóság védelme azzal, hogy más európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is büntethetővé vált a holokauszttagadás.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint a demokratikus politikusoknak és közéleti személyiségeknek kötelességük csatlakozniuk Sólyom László azon kiállásához, amellyel védelmébe vette a kisebbségi közösségek méltóságát.

Az Országgyűlés február 22-én, cikluszáró tavaszi ülésszakának utolsó napján fogadta el a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását a holokauszttagadás büntethetővé tételéről.

A törvény - amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be - három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt.

A jogszabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. 56-os 2010. március 13. 11:08
  „79. pancser 2010.03.12. 14:33

  Látod modt te nem ismered be hogy viselkednek, USA-ra támaszkodva, a sionisták, a palestinokkal.
  MO-on is vannak hirek, remélem, milyen fegyvereket használnak, házakat lerombolnak stb.

  Vissza az 1948-as mesterséges határokba.

  Mit csináltak a szemét amcsik és csatlósaik szerbiába. Mindent összebombáztak.

  Miért nincsenek a zsidó, amerikai vezetök Hágába, a bohóc "biróság" elé állitva ?”
 • 79. pancser 2010. március 12. 14:33
  „A holocaust tagadása az egyáltalán nem arra megy, hogy az igazságkeresés hajtaná <moderálva...> Itt a lényeg, hogy sértegethessék, bánthassák, alázhassák a zsidókat, a holocaust tagadás lényege ez. Teljesen természetes, hogy védjük honfitársainkat, a más honfitársaink gyalázkodásától. A törvény teljesen összhangban van a magyar törvényekkel, alkotmánnyal. Aki más embereket sérteget, gyaláz, annak büntetés jár. Ezt csak a tyúkaagyúak nem értik, meg azok akik nem akarják!”
 • 78. Domb 2010. március 11. 23:53
  „Nem értem. Anyuci, mért nem szabad egy "tényt" tagadni? Attól baja esik? Ha azt mondom, hogy nem is volt tatárjárás, akkor már menjek a börtönbe?”
 • 77. Jánosi 2010. március 11. 19:31
  „Figyeljetek!

  A holokauszttagadást fogják büntetni!
  Aki élteti, elméletileg őt nem!!!!!!”
 • 76. meir 2010. március 11. 16:18
  „45-os!!
  -es KI allitja be CSAK a Zsidokat aldozatkent??? hol olvastad ezt???
  Izrael volt az Elso aki Kijelentette hogy a Torok kormany altal vegrehejtott Ormenyek elleni gyilkossagok kimeritik a Genocidium fogalmat!! akkor hogy is csak??MINDEN RENDSZER,MINDEN ALDOZATA megerdemli a megemlekezest meltosaggal !! ismetlem MINDEGYIK!!!!!!
  irtok itt;
  igy a kommonistak aldozatai meg ugy a kommonistak aldozatai,aztan ujabban ez az Abortusztorvenyesdi!!!
  De! vajon egyik is Feljogosit-e arra hogy elfedje egy masik bunos kor tomeg gylkossagait???
  Egyet NEM KENE FELEDNI!!! a zsidokat CSAK es KIZAROLAG azert gyilkoltak halomra mert ok zsidonak szulettek!!!Ha nem igy lenne,vajon miert kellett a gazba menniuk a karonulo csecsemoknek,es az Aggastyanoknak???Nekik azon kivul hogy zsidok mi volt a bunuk???ERRE VAROM AZ ERTELLMES VALASZT,!!!”
 • 75. fióka 2010. március 11. 11:38
  „71. gyugyu1 2010.03.11. 10:55 --->húúúúú attól nekem is leverte az agyam a biztosítékot.
  Esetleg bizonyítva a pártatlanságukat leközölhetné a kedves Kisalföld pár fotót ahogy a zsidók parlementünkben hanukáznak zenélnek táncolnak libajnai meg szinte az egész parlament kipában vigyorgnak rájuk közbe .Talán látnák az emberek ki irányítja ezt az országot és mit meg nem tesnek velünk,de aki kiváncsi a képekre és nem hiszi el itt a link.Az érzést amit érzek inkább nem írom le,hogy ilyen kormányunk van,de ugyanez a fidesz is. <moderálva>”
 • 74. fióka 2010. március 11. 11:30
  „70. akinemfél 2010.03.11. 10:49 --->kinek a párján milyen hülye egy idióta kérdés ez az ország pártján a hazám párján a magyar nép pártján az igazság a becsület a hazafiság pártján.A gondolatmeneted valami borzalom az meg pláne,hogy tudjuk TE vagy és a barátaid ezek szerint akik eladnák az országot .Magyar vagy te egyáltalán ember????”
 • 73. VJack 2010. március 11. 11:18
  „Szerintem az lenne a normális, ha törvénybe iktatnák, hogy melyik népcsoportokat kell szeretnünk. Meg mondjuk melyik filmeket.”
 • 72. Agent 2010. március 11. 11:07
  „70, kinek? és most akkor mi lesz?”
 • 71. gyugyu1 2010. március 11. 10:55
  „Amióta a főzsidó a parlamentben szavalhatott, az a undoritó pesti rabbi ott feküdt a pulpituson a székbe, mióta láttam hány kormánytag viselt kippát a zsinagógai látogatáson,azóta semmin sem csodálkozom !!!”
 • 70. akinemfél 2010. március 11. 10:49
  „Ha tényleg ellenséges felvásárlo fel akarja vásárolni egész Magyarországot,akkor jol kiszúrnánk vele,ha elobb jo magasra felmenne itt mindennek az ára. Ha Magyarország egy magas jogbiztonságú,kulturált ország,akkor itt minden drágább lesz.
  Ha Magyarországon tagadják a holokausztot és ezért nemzetkozi elszigetelésbe kerul,akkor drágább lesz minden Magyarországon a kulfoldi ellenséges felvásárlok számára ? Vagy kevesen akarnak majd itt például foldet venni és ezért olcso lesz. Minden olcso lesz.
  Nyilvánvalo,hogy kinek a pártján álltok kolombela,fioka,medvemaczi,Túrabakancs,Agent !
  Ejnye-bejnye. Most lebuktatok.”
 • 69. fióka 2010. március 11. 10:08
  „ezután mindenki csak suttyomba beszéljen szellencsen mert jön az AVH .Magyarország 2010 a demokrácia és a szólásszabadság fellegvára ahol a zsidok hozzák már a törvényeket igaz a parlamentbe is kipában rohangálnak meg zenélnek.no comment”
 • 68. medvemaczi 2010. március 11. 09:59
  „Egyébként ez nem alkotmány ellenes??? Az alkotmányban bent van, hogy jogod van a szabad vélemény nyilvánításhoz! Akkor ez most mi? Lassan meg sem lehet szólalni... csoda, hogy még büntetés nélkül ki lehet mondani, hogy Gyurcsány, vagy Fletó!”
 • 67. kolombela 2010. március 11. 09:32
  „63. Agent 2010.03.11. 07:32
  ne reménykedj. Ahogy Sólyomnál átment, az alkotmány bíróság nem fog keresztbe tenni a zsidóknak. Hidd el ez olyan alkotmányos lesz hogy csak úgy recseg.”
 • 66. kolombela 2010. március 11. 09:25
  „55. akinemfél 2010.03.10. 23:54
  Tudlak sajnálni!
  A korona szentsége szakralitásától és nem a pápa "adományozásától" van. Hogy mi a szakralitás azt keresd meg magad.
  Egyébként Atilla is szakrális uralkodó volt, ahogy az Árpádháziak is, ugyanis közös ősről erednek, csak ezt a finnugoristák végképp nem ismernék el.”
 • 65. Túrabakancs 2010. március 11. 09:07
  „Ez a törvény szerencsére úgy lesz betartva, mint az állatvédelmi törvény.
  Elnézést a hasonlatért! Szóval hiába van bizonyíték az állatok szadulásáról,
  börtönbüntetést még soha nem szabtak ki Magyarországon emiatt. Nem
  lesz bíró aki az átvitt értelmű kijelentések végett bárkit is elítélne úgy,
  hogy letöltendő szadságvesztést kapna! Ettől függetlenül én még nem
  halllottam, hogy valaki a médiában tagadta volna a Holokausztot, jó
  esetben is csak a mértékét tárgyalták, ami ugye nem tiltott, és nem is lesz.
  Ez egy olyan törvény a kormány részéről, amit tipikusan a megfélelmlítés miatt alkottak
  és fogadtak el, tipikusan mint a kommunizmusban. Igaz, nagyrészt a vezetőik
  akkoriban szintén ehhez a nációhoz tartoztak, ezt a Vámos Győrgy is megerősítette
  az Echo tv-ben. Pedig ő aztán tudja mi a dörgés ez ügyben, hiszen nyíltan vállalja
  származását. Érdekes dolgok ám ezek. :)”
 • 64. Agent 2010. március 11. 08:30
  „Tényleg, lehetne "Holokauszt unást büntető törvény" is:)”
 • 63. Agent 2010. március 11. 07:32
  „http://hu.metapedia.org/wiki/Holokauszttagad%C3%A1s

  Ez meg a kivonatolás a törvényből:
  "A parlament február végén fogadta el az erről szóló módosítást. A büntető törvénykönyv szerint ,,aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

  Na, ha ez átmegy az alkotmánybíróságon, ennyi meghatározhatatlan tényezővel (nagy nyilvánosság - az mennyi? honnantól sért méltóságot?mit jelent a "jelentéktelen színben" pontosan?) akkor azért az meredek lesz, onnantól végülis mindenki úgy definiálja ezeket, ahogy neki tetszik, nevetséges. Esetleg a véleményszabadság ha mond valamit az alkotmánybíráknak.....”
 • 62. info2009* 2010. március 11. 07:30
  „Buntessuk azt is, aki tagadja, hogy a nyugati allamok krealtak az I. Vilaghaborut es terveltek ki Magyarorszag atszabasat jo elore, tovabba, hogy az USA es a nyugati bankok finansziroztak a II. Vilaghaborut es angol katonak "segitettek"a "taborokban"...jo uzlet volt.”
 • 61. moderator 2010. március 11. 07:09
  „Segítene nekem valaki abban, hogy hol találom meg, pontosan mit is nem szabad tagadni, vagy megkérdőjelezni ?
  Moderálás szempontjából fontos lenne tudnom. Már ha átmegy az alkotmánybíróságon is a törvény.”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunába gurult és elsüllyedt egy autó

A Dunába gurult és elsüllyedt egy személyautó Budapest XXIII. kerületénél szerda délelőtt. Tovább olvasom