Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Árvíz: Adonynál apad, Dunaföldvárnál tetőzik a Duna

Az ár délre tart, Budapesten és Komáromnál apad a Duna. Orbán Viktor szerint még másfél-két nehéz napunk van. A kitelepített győrújfaluiak hazatérhetnek. Országos árvízi hírek - percről-percre.
19:53 - Kövér: felemelő, ahogyan az egész ország megmozdult

Felemelő érzés volt látni, hogyan mozdult meg egyszerre az ország, soha ennyi lelkes önkéntes közös ügyért még nem dolgozott Magyarországon - mondta az Országgyűlés elnöke az árvízi védekezésről kedden a Duna Közbeszéd című műsorában.

Kövér László hozzátette: ez nem lenne lehetséges, ha a hivatásosok nem dolgoznának professzionálisan.

A házelnök azt mondta, "már rég nem láttunk ilyen jól szervezett akciót Magyarországon, mint amilyen az árvízi védekezés most". Bár van még hátra néhány nehéz nap, "de ami eddig történt, az példamutató" - fogalmazott.

Közölte: minden olyan jogszabály adott, amelynek alapján a kormány a védekezést irányíthatja, és nincs szükség pótlólagos források keresésére sem a munkálatokhoz.

18:52 - Soltész Miklós: a védekezés mindenhol egyformán fontos

A kormány a Duna magyarországi szakaszának minden pontján egyformán fontosnak tartja az árvízi védekezést - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára kedden.

Soltész Miklós azt követően, hogy Dunaszekcsőn a Katolikus Karitász munkatársaival szendvicset osztott a védekezőknek, majd Mohácson tájékozódott az árvízi helyzetről, hangsúlyozta: azzal, hogy Budapestet elhagyta az árhullám, a probléma még nem szűnt meg, a folyó alsóbb, Fejér, Bács, Tolna és Baranya megyei szakaszain zajló munkálatok is kiemelt figyelmet, támogatást kapnak.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Baranyában Dunaszekcsőn, Báron és Mohácson védekeznek. Dunaszekcsőn a gátat erősítik és magasítják, a település három házának melléképületébe víz szivárog, ott homokzsákokat helyeztek el a szakemberek. A Felső Duna soron ötven méter hosszan biztonsági okokból nyúlgátat építenek, míg Mohács több utcájában házak fóliázásán dolgoznak.

Az államtitkár a hivatásos állomány tagjai mellett kiemelte a civil szervezetek és az önkéntesek helytállását. Példaként hozta fel, hogy Majnek Antal kárpátaljai püspök harminc emberrel útnak indult, hogy a Duna alsó szakaszán segítsen a védekezésben.

Soltész Miklós kitért rá: a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácson keresztül kedd délutánig mintegy 246 millió forint gyűlt össze a védekezés és a károsultak támogatására. "Az ország megmozdult, nem csak azok segítenek, akik a gátakon vannak" - mondta.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a nyári gyermekétkeztetési pályázat 2,4 milliárd forintos keretösszegéből 110 ezer gyermek étkezhet térítésmentesen. "Dunaszekcső önkormányzata 54 gyermek után több mint egymillió, Mohács 140 gyerek ellátására 2,7 millió forint támogatást nyert" - fűzte hozzá Soltész Miklós.

Az apadó Duna éjszaka Budapestnél. (galéria)

17:04 - Kiköltöztek a veszélyeztetett házak lakói Bátán

Kiköltöztek az árvíz miatt veszélyeztetett házak lakói a Tolna megyei Bátán - közölte a település polgármestere kedden.

Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a lakók önként hagyták el otthonukat.

A Tolna megyei védelmi bizottság elnöke hétfőn rendelte el 25 ember kitelepítését kedd délután négy óráig Bátán. A község polgármestere kedd délelőtt még arról számolt be, hogy 19 ember a felszólítás ellenére sem hagyta el otthonát.

A kitelepített bátaiak hozzátartozóikhoz mentek vagy a község sportcsarnokában találtak szállást - monda a falu vezetője.

Az 1700 fős községben, ahol szerdán várható a dunai árhullám tetőzése, 90-100 lakóház van veszélyben.

16:43 - Tarlós: Budapesten is meg kell építeni a mobilgátat

A szentendrei és a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve bizonyos, hogy meg kell építeni a mobil árvízi védművet a Római-parton - mondta Tarlós István főpolgármester kedden.

Szentendre polgármestere, Dietz Ferenc (Fidesz) kedden beszélt arról, hogy bevált a városban a mobil árvízvédelmi fal, amely már negyedik napja tartja a megáradt Duna hatalmas víztömegét. Hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a Magyarországon még új árvízvédelmi rendszer, a 2013 márciusában elkészült mobilgát "hibátlanul működik" a Duna történelmi áradásakor.

Tarlós István erre utalva azt mondta, a szentendrei és a külföldi tapasztalatokat figyelembe véve bizonyos, hogy meg kell építeni a védművet a Római-parton. Szerinte a mobilgát "esküdt ellenségeinek" hitelességén sokat rontottak az árvízi tapasztalatok, mivel kiderült, mégsem a már védett lakóparkok miatt kell megépíteni a szerkezetet. A fakivágással összefüggésben jelezte: sokan most szembesültek azzal, hogy a parton néhány száz "csuklóvastagságú" fát kellene kivágni, szemben a Nánási út mentén álló évtizedes fasorokkal.

Tarlós István kijelentette, hogy a jövőben csak a helyi többséget tekintik civilnek, és már csak az árvízvédelmi, vízügyi és geotechnikai tudomány képviselőit fogják szakértőként kezelni. Várhatóan néhány napon belül nyilvánosságra hozzák a Magyar Tudományos Akadémia bizottságának többségi döntéssel hozott állásfoglalását is - tette hozzá.

A főpolgármester ismét beszélt arról, hogy a mobilgáttal párhuzamosan a nyúlgátat is meg fogják erősíteni.

A Margitszigeten először alkalmazott úgynevezett tengeri kígyóról szólva Tarlós István elmondta, hogy nagyon jók a tapasztalatok. A szerkezet 70 darab 20 méter hosszú és 90 centiméter átmérőjű tömlőből áll, amelyet először levegővel, majd vízzel töltenek meg. Egyetlen elem 13 tonna, s két egymás melletti kígyóval 1400 folyómétert védenek. Tarlós István hangsúlyozta, hogy a kígyó mentén sehol nem szivárog a víz a Margitszigeten.

16:12 - Bevált a mobil árvízvédelmi fal Szentendrén

Bevált, "kitűnőre vizsgázik" a szentendrei a mobil árvízvédelmi fal, amely már negyedik napja tartja a megáradt Duna hatalmas víztömegét - mondta a város polgármestere kedden.

Dietz Ferenc (Fidesz) kifejtette, hogy a szentendrei tetőzéskor - 796 centiméternél - 1,45 méterig ért a víz a 180 centiméter magas mobil falnál vasárnap délelőtt, és kedd délben is még 1,02 méternél tartott.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye szerint a Magyarországon még új árvízvédelmi rendszer, a 2013 márciusában elkészült mobil gát "hibátlanul működik" a Duna történelmi áradásakor.

A polgármester felidézte: a város 2009-ben döntött arról, hogy az óvárost és azon belül a Duna-parti korzót olyan védművel óvják meg, amely láthatatlan, ha nincs árvízi helyzet. A korábbi, 1965-ben készült gát jóval az utcaszint fölött volt, így a városnak megszűnt a kapcsolata a folyóval.

A belvárosi szakaszon 333 méter hosszan kiépült rendszernek köszönhetően a tereprendezés után teljes dunai panoráma fogadja a sétálókat, de a folyó felől is lélegzetelállító az óváros látképe - mondta Dietz Ferenc. Hozzátette, valódi turisztika szenzációt sikerült megvalósítani úgy, hogy közben a rendszer százszázalékos biztonságot is nyújt.

Kitért arra, hogy a védekezés nemcsak itt zajlik, a további hat kilométeres szakaszt is sikerült megóvni, hála a szentendrei önkénteseknek. A település vezetője elmondta: a mobilgát egy 2,5 kilométeres, 1,3 milliárd forintba kerülő gátépítés és -felújítás része, a költségből 700 millió forintot tett ki az árvízvédelmi fal. A beruházás teljes egészében támogatásból valósult meg, az építkezés 2012 augusztusában kezdődött.

Az ár levonulta után a szakemberek szétbontják, biztonságos helyre szállítják és folyamatos karbantartás mellett tárolják a mobil árvízvédelmi falat. A szakszerű összeszerelést két ember nyolc óra alatt tudja elvégezni.

Varjú Lajos, a kivitelező Swietelsky-Kötiviép’B Konzorcium projektvezető-helyettese kiemelte: maga a fal csupán a látványosabb része az új gátnak, mert alatta egy hatméteres vasbeton vízzáró fal van, valamint egy 80 centiméteres vasbeton szerkezet épült.

Az IBS IAH által gyártott fal elemei, a 20 centiméteres, egymásra helyezett gerendák különleges - alumínium, magnézium, szilícium - ötvözetből készültek, a fal teherbírása egy oszlopnál (4,5 négyzetméteren) 6,5 tonna. Ezért tudja a szerkezet a mostani hatalmas nyomást is állni - mondta.

A bajor cég nevéhez fűződik Köln árvízvédelmi rendszere, amely 9,3 kilométer hosszú. Az árvízvédelmi falra tíz év garanciát vállaltak.

15:34 - Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el a Duna

Több mint 22 ezer hektár állami erdőt öntött el az elmúlt napokban a Duna – közölte honlapján az Országos Erdészeti Egyesület (OEE).

A legnagyobb vízzel borított tömb a gemenci erdő, melynek egész területét elöntötte a folyó, de több ezer hektár állami erdő van víz alatt a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, a solti Duna-szakaszon, a Mosoni-Duna hullámterében pedig további több ezer hektár magánerdő került víz alá.

Az erdőgazdaságok múlt szerda óta száz munkagéppel és mintegy 1500 fővel vesznek részt a védekezésben. A legnagyobb erőket a Duna melletti erdészetek mozgósították: a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., valamint a Gemenc Zrt.. Távolabbról is érkezett segítség, a legkritikusabb győri térségbe a veszprémi HM VERGA Zrt., Almásfüzitő és Esztergom környékén a tatabányai Vértesi Erdő Zrt. munkatársai dolgoztak, de érkeztek erdészek a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-től, székesfehérvári a VADEX Mezőföldi Zrt.-től, és a tamási Gyulaj Zrt.-től is.

A Duna alsó folyása melletti területeken jelenleg az Egererdő Zrt. hatvan munkatársa dolgozik, de készenlétben van a somogyi SEFAG Zrt., a Mecsekerdő Zrt., valamint az Északerdő, a Nyírerdő és a Zalaerdő Zrt. is.

Az erdőállományok mellett problémát jelent az erdőgazdálkodáshoz tartozó egyéb területek elöntése, így például a KEFAG Zrt. mintegy 42 hektárnyi, csemetenevelést szolgáló területe van veszélyben, amelyet töltéserősítésekkel próbálnak a szakemberek megmenteni. Gondot jelent majd a Gemenc Zrt. számára a világhírű vadállomány ellátásában, hogy mintegy 400 hektárnyi vadföldet és mezőgazdasági területet borít víz.

Az egyesület tájékoztatása szerint több száz kilométer erdészeti út rongálódhat meg a víz miatt, és károsodnak az ártéri erdőfelújításokat védő kerítések.

Nagymaroson a Duna elöntötte az Ipoly Erdő Zrt. erdészeti épületének alsó szintjét, Gemencen teljes hosszában víz alá került az erdei kisvasút, ami így napok óta nem közlekedik.

15:21 - Megérkezett Győrújfalura a hazatérők első csoportja

Percekkel a kitelepítés délután két órai befejeződése után már vagy tucatnyi helyi érkezett meg a szigetközi Győrújfalura - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott a település polgármesteri hivatala előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hősies, nagyon kemény küzdelem volt a gáton, s ennek eredménye, hogy a megyei védelmi bizottság és az önkormányzat meghozta a visszatérést lehetővé tevő döntést.

Sallai Péter ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ugyanolyan szervezett lesz a visszatelepítés, mint péntek este a kitelepítés volt. Percekkel később megérkezett az a busz, amely a győrújbaráti sportcsarnokból az ott elhelyezett tucatnyi győrújfaluit hozta haza.

Németh József, a regionális vízügyi igazgatóság vezetője arról beszélt: a tetőzéshez képest Győrben már két métert apadt a Mosoni-Duna szintje, jelentősen csökkent a gátak terhelése, szinte nincsenek már olyan árvízi jelenségek, amelyek ellen küzdeniük kellene.

Kovács Ferenc ezredes, a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka, aki a gáton dolgozó katonákat irányította az elmúlt napokban, elmondta, hétfőn este megkezdődött a korábban a faluban védekező katonák áthelyezése a Duna alsó szakaszára. Egy 400 fős egység még az utómunkákat végzi várhatóan csütörtök estig.

Kara Ákos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője az eseményen köszönetet mondott mindazoknak, akik a sikeres árvízi védekezésért dolgoztak. "Közösen elvégzett nagyon-nagy munka volt, ami jól összekovácsolja a közösséget" - fogalmazott.

Nagy Imre Attila, Győrújfalu független polgármestere azt hangsúlyozta, a sikerhez szükség volt úgy a helyiek, mint a máshonnan érkezett önkéntesek és a hivatásosok támogatására, akaratára, szeretetére is.

15:21 - Áramfejlesztőt loptak a gátról Dunaalmásnál

Elfogtak a rendőrök két férfit, akik eltulajdonítottak egy áramfejlesztőt a múlt héten a Dunaalmás és Almásfüzitő közötti nyúlgát mellől, a nyomozók kedden az aggregátort megvásárló orgazdát is őrizetbe vették - mondta a tatai rendőrkapitányság vezetője sajtótájékoztatón, Tatán.

Zombori Zoltán tájékoztatása szerint az áramfejlesztővel a nyúlgátat világították meg az árvízi védekezésben részt vevők, de az múlt szerda éjjel működésképtelené vált, ezért egy félreeső helyre vitték, hogy később megjavíttassák.

A gép és a mellette elhelyezett benzines kanna eltűnése után az árvízterületen biztosítási feladatokat ellátó rendőröknek megadták a tárgyak leírását. A Dunaalmáson járőröző egyenruhások múlt szombaton az egyik nyitva hagyott ingatlan ellenőrzése közben, a másfél méteres víz tetején megtalálták a korábban ellopott, akkor már üres kannát, amely a tettesek nyomára vezette őket.

Hétfőn a 20 éves P. Ferencet és 16 éves társát neszmélyi otthonából előállították a Tatai Rendőrkapitányságra, ahol a gyanúsítottak elmondták, hogy a 120 ezer forint értékű gépet 20 ezer forintért eladták a szintén neszmélyi illetőségű, 36 éves F. Endrének. A vevőt felbujtóként elkövetett lopás gyanúja miatt kedden fogták el, az otthonában tartott házkutatás során a rendőrök lefoglalták az aggregátort.

A rendőrség az ügy mindhárom szereplőjét őrizetbe vette, és kezdeményezte a gyanúsítottak gyorsított eljárásban való bíróság elé állítását.

14:59 - Paks térségében tetőzik a Duna

Paks térségében tetőzik a Duna, a folyó Dunaföldvárnál kedd délután már apadásnak indult az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adatai szerint.

Dunaföldvárnál a kedd reggeli 721 centiméteres vízszint után délután két órakor 719 centiméter volt a folyó vízállása, ami 16 centiméterrel magasabb az eddigi legnagyobb, 703 centiméteres szintnél.

Paksnál reggel hét órakor 891 centiméter volt a Duna vízállása, 14 órakor egy centiméterrel alacsonyabb vízszintet mértek, ami 18 centiméterrel haladja meg a 2006-ban mért, eddigi legnagyobb vízállást - derül ki az OVF honlapján közzétett adatokból.

Tóth Sándor, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a Paks és Dunaföldvár közötti árvízvédelmi vonalon nem észleltek aggodalomra okot adó jelenséget. Kisebb szivárgások fordultak elő, Paksnál egy helyen volt szükség a töltés jelentősebb homokzsákos leterhelésére - tette hozzá.

Elmondta, a szakaszon a töltések magassága egy-másfél méterrel haladja meg a folyó vízszintjét.

14:20 - Továbbra is korlátozzák a légtérhasználatot

Pénteken 21 óráig meghosszabbította a múlt pénteki légtérhasználati korlátozást az árvízi védekezési munkálatok zavartalan folytatása és a biztonságos repülések érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatala kedden.

Az NKH az MTI-vel azt közölte: a korlátozás Tát és Esztergom körzetén kívül vonatkozik a Duna Szlovákiával nem határos szakaszán a Duna középvonalától jobbra és balra 3-3 kilométeres sávra, a Szlovákiával határos részen pedig a Magyarország felé eső 3 kilométeres sávra a Duna középvonalától számítva.

A korlátozás a földfelszíntől számított 600 méteres tengerszint feletti magasságig érvényes, az alól mentesülnek a kutató-mentő repülést, a mentőrepülést, a honvédelmi, rendészeti célból végzett repülést, valamint a Nemzeti Veszélyhelyzetkezelő Központ által a veszélyhelyzet elhárításában közreműködésre kijelölt repülést végző járművek.

A korlátozás nem érinti Budapest Liszt Ferenc Repülőtér érkező és induló forgalmát - tartalmazza a közlemény.

13:30 - Megvédték Visegrádot

Sikerült megóvni Visegrádot rengeteg munkával és példás összefogással a Dunától, a folyó vízszintje a vasárnapi 7,5 méteres rekordszinthez képest kedd délre 7 méter alá csökkent - közölte a Pest megyei település polgármestere az MTI-vel.

Félegyházi András (független) kiemelte: a híresztelésekkel szemben a népszerű kirándulóhely folyamatosan megközelíthető volt akár turistabuszokkal is a szentendrei skanzen felől Pilisszentlászlón át, egészen a Salamon-toronyig. Igaz, a város főutcájának számító 11-es út még mindig le van zárva, de a folyó nem bukott át az út belterületi szakaszán, csupán több-kevesebb víz gyűlt össze a burkolaton - tette hozzá.

A polgármester közlése szerint a korábban elöntött, Dunabogdány felé vezető útszakaszról levonult az ár, már csak annak megtisztítása van hátra, de Dömös felé, a megyehatárnál néhol 70-80 centiméteres víz borítja az utat, arrafelé lehetetlen közlekedni.

Visegrádon egyelőre fenntartják a harmadfokú készültséget, de a biztonsági tartalékként felhalmozott homokzsákokat már elkezdték bontani - mondta Félegyházi András.

Kitért arra, hogy a város szállodái közül a magasabban fekvők folyamatosan fogadták a bejelentkezett vendégeket, közvetlen fenyegetettségnek csak a partközeliek voltak kitéve.

Hangsúlyozta, a hotelek, éttermek tulajdonosai és dolgozói a lakosság nagy részével együtt példás összefogással és rengeteg munkával járultak hozzá a védekezéshez. Az előbbi körből volt, aki az irányításba is besegített, mások az önkéntesek elszállásolásán, illetve napi 100-150 adag ebéd előállításán és gátakra szállításán munkálkodott - tette hozzá a polgármester.

13:10 - Kétszáznegyven készenléti rendőrt vezényeltek a déli megyékbe

Az országos rendőrfőkapitány utasítására a Készenléti Rendőrség állományából 240 rendőrt vezényeltek a déli megyékbe, hogy segítsék az árvízi védekezést - közölte honlapján a rendőrség kedd délben.

A Készenléti Rendőrség tagjai biztosítják, hogy Tolna és Bács-Kiskun megyében ne csökkenjen az általános rendőri feladatok ellátására rendelkezésre állók létszáma. A kivezényelt rendőrök 12-24 órás szolgálatot látnak el, így a járőrfelszerelés mellett gumicsizmával és esőkabáttal is felszerelték őket.

Tolna megyébe 120 rendőr 25 gépjárművel érkezik, őket Bátaszéken és Szekszárdon szállásolják el. Az odavezényelt rendőri erők kijelölt egységei Bátán vesznek részt a kitelepítés előkészítésében.

További 120 rendőr 24 gépjárművel Bács-Kiskun megyébe indult, őket Baján és Dávodon helyezik el.

Garamvölgyi László dandártábornok, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton jelentette be a Készenléti Rendőrség fővárosi, Kerepesi úti laktanyájában, hogy 124 rendőrségi mikrobusz és személygépkocsi, 4 rendőrségi helikopter áll készültségben 454 rendőrrel, hogy szükség esetén segítsék a kitelepítéseket és a védekezéseket.

12:52 - Zavartalan az ivóvízellátás a DRV szolgáltatási területén

Zavartalan az ivóvízellátás és a szennyvízelvezetés a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. szolgáltatási területén - tájékoztatta a siófoki székhelyű társaság vezérigazgatója kedden az MTI-t.

Winkler Tamás közleménye szerint a Velencei Üzemvezetőséghez tartozó Ercsi kútsornál, valamint a Duna-Dráva Üzemvezetőséghez tartozó Bár és Dunaszekcső településen árvízvédelmi készültség van. A bári végátemelőnél leállították a szennyvízátemelőt, a szennyvizet szippantóval szállítják a szennyvíztelepre.

A DRV Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: minden munkatársuk azon fáradozik, hogy az árvíz idején is fennakadás nélkül biztosíthassák az ivóvízellátást és a szennyvízelvezetést.

12:43 - Hazatérhetnek a győrújfaluiak

Kedd délután hazatérhetnek az árvíz miatt múlt pénteken kitelepített Győrújfalu lakói - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság az MTI-vel.

A közlemény csupán annyit tartalmaz e témában, hogy a lakók visszaköltözésére kedd délután két órától van lehetőség.

Széles Sándor kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta: minden hazatérőt arra kérnek, hogy a település polgármesteri hivatalában jelentkezzen. Onnan rendőri kísérettel mehetnek haza az emberek. Ennek az a célja, hogy jegyzőkönyvben rögzítsék az ingatlan átvételét, illetve azt, ha netán bűncselekményre utaló nyomot találnak. A kormánymegbízott hozzátette: a jelentős rendőri erővel őrzött településen bűnügyi szakértők is jelen lesznek, így azonnal megkezdhetik az esetleges bűnjelek rögzítését.

Múlt péntek este, hangsúlyozottan elővigyázatossági intézkedésként telepítették ki a másfél ezer lakosú szigetközi települést, amelynek határában akkor már napok óta a legnehezebb árvízi helyzet alakult ki. Győrújfaluban csak mintegy kétszázan maradhattak, akik önkéntesként részt vettek a védekezésben.

Nagy Imre Attila (független) polgármester korábbi közlése szerint a visszaköltözés egyik feltétele az volt, hogy a tetőzés szintjéhez képest legalább 150-160 centimétert apadjon a Mosoni-Duna szintje.

12:20 - Kiépült az ideiglenes védmű Bátán

Befejeződött az ideiglenes védmű kiépítése a Tolna megyei Bátán, ahol várhatóan szerdán az eddigi legnagyobb vízállást több mint harminc centiméterrel meghaladó szinten tetőzik a dunai árhullám - közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatóhelyettese kedden a településen.

Tóth Sándor az árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg a 2500 méter hosszú védmű megerősítését végzik, a védelmi vonal legalább 30 centiméterrel magasabb a várható legnagyobb vízszintnél.

Közölte, kedd reggel 761 centiméteres vízállást mértek Bátánál, ahol a tetőzés szerda délután 775 centiméteren várható; az előre jelzett szint 34 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Tóth Ferenc Tolna megye kormánymegbízott arról számolt be, hogy Bátán keddre virradó éjszaka folytatták a védekezést, 267 ember dolgozott az ideiglenes gát megerősítésén. Hétfőn a Magyar Honvédség kétszáz katonát vezényelt Bátára, közülük százan este hat óra óta részt vesznek a védekezésben - tette hozzá.

Közlése szerint a honvédség helikoptereket is a térségbe irányított az esetleges azonnali intézkedések végrehajtásához.

A kormánymegbízott emlékeztetett arra, hogy a község ártéri részében fekvő 13 lakóházból 25 ember kitelepítését rendelte el a Tolna megyei védelmi bizottság; az otthonukat elhagyni kényszerülők számára a bátai sportcsarnokban befogadóhelyet rendezett be a katasztrófavédelem.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság állományát 120 rendőrrel erősítették meg, Bátán az elhagyott házak körül éjszakánként folyamatos járőrszolgálatot látnak el.

Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP), az 1700 lakosú település polgármestere közölte: már írásban is figyelmeztették a veszélyeztetett településrészen élőket, hogy hagyják el lakóházukat. Többen ennek ellenére nem költöztek ki otthonukból - jegyezte meg.

Tizenhat ember már elhagyta házát, jelenleg 19-en tartózkodnak az árvíz által fenyegetett épületekben. A polgármester azt mondta, bíznak abban, hogy délután három óráig ők mindannyian önként kiköltöznek a lakóházukból.

11:30 - Lassú apadás kezdődött a Fejér megyei szakaszon

Lassú apadásnak indult a Duna Fejér megyében, homokzsákos védekezésre kedd délelőtt óta nincs szükség - tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-t.

A közlemény szerint a védekezésben részt vevők fő feladata az eddig kiépített védművek állapotának folyamatos ellenőrzése.

Adonynál két helyen buzgárok alakultak ki, de azok egyike sem jelent veszélyt a lakosságra és a védművekre. Ercsinél időszakonként a hajóállomás mögötti játszótérről szivattyúzzák a vizet a környező épületek megóvása érdekében.

Kisapostagon is hasonló beavatkozás zajlik, a településen hétfőn a nyúlgátak megerősítésére volt szükség. Az úgynevezett kazettás kialakítású töltéseknél a vízügyi igazgatóság szakmai segítségével az átszivárgó vizet zagyszivattyúkkal távolítják el az ingatlanok udvarából.

Az árvízzel érintett hét Fejér megyei településen a katasztrófavédelem a védművek ellenőrzésével párhuzamosan - a megelőzés részeként - a Duna apadása miatt fokozottan figyeli a löszfalas partszakaszokat Ercsiben, Kulcson, Rácalmáson és Dunaújváros-Táborállásnál.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapja szerint kedden 11 órakor Adonynál 756 centiméteres volt a vízállás, míg hétfő éjszaka 766 centiméterrel tetőzött a folyó. Dunaújvárosnál jelenleg 751 centimétert mutat a vízmérce, miközben kedd hajnali egy órakor volt a legmagasabb a vízállás 755 centiméterrel.

11:10 - A déli szakaszon is elég magasak a gátak, kezdődik a kárfelmérés

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján. A déli Duna-szakaszokon is mindenhol elég magasak már a gátak.

"Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a dunai árhullám szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság.

A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság délelőtt 10 órakor mért adatai szerint.

Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert, Komáromnál 11 centimétert, Esztergomnál pedig 8 centimétert apadt a folyó vízszintje. Budapesten 6 centimétert apadt a víz, itt jelenleg 853 centiméter a vízszint.

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centiméterrel kevesebb a reggelinél.

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta tart a tetőzés, a vízszint változatlanul 721 centiméter. A paksi mérőállomáson 7 óra óta tetőzik a folyó, továbbra is 891 centimétert mérnek. Tovább nő a vízállás ugyanakkor Bajánál, ahol a reggeli 972 centiméterről 975 centiméterre emelkedett a víz.

A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan, három fázisban telepíti át erőit a déli országrészbe - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kedd reggel az MTI-vel.

Az árvíz miatt jelentős korlátozások vannak érvényben a vasúti közlekedésben, míg a fővárosi útlezárások miatt dupla szerelvényeket közlekedtet a MÁV-Start az elővárosi, és a távolsági vonatok esetében.

A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli tájékoztatása szerint Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Komárom területén. A 2-es út váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi mellett és Sződliget területén van teljes útzár. A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között. A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le. A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

Komáromnál az esti órákra visszatérhet medrébe a Duna - mondta a város polgármestere kedd reggel az MTI-nek.

Biztonsági okokból még nem térhet vissza a Szigetmonostorhoz tartozó horányi ingatlanába a vasárnap kiköltöztetett 162 ember - közölte Molnár Zsolt, a település polgármestere a község hivatalos honlapján. A kitelepítést azért rendelték el, mert Szentendre felől egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület, Horány egyes utcái felé.

Továbbra is több útszakaszon korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát Budapesten a dunai árvíz miatt - közölte a fővárosi védelmi bizottság kedd reggel az MTI-vel. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a Váci úton megszűnt a sávlezárás.

Fejér megyében kedd reggel több mint kétszázan vesznek részt az árhullám elleni védekezésben - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

A Duna Baranya megyei szakaszán csütörtökre várható a tetőzés, rekordmagasságban - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kasza Anett azt mondta, a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn mintegy 50 ezer homokzsákot használtak fel, a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke az MTI-vel azt közölte: Erdélyből a székelykeresztúri Villám önkéntes tűzoltó egyesület 8 tagja érkezett kedd hajnalban a gátakra. Ők péntekig fognak dolgozni Tahitótfalunál.

Kedden 6 órától 18 óráig a Terrorelhárítási Központ 200 emberrel segíti Baján a Petőfi szigeten az ideiglenes védvonal megemelését. A szigetközi Dunaszegen négy utcát öntött el a fakadóvíz.

10:59 - Korlátozások és megerősített szerelvények több vasútvonalon

A dunai árvíz miatt jelentős korlátozások vannak érvényben a vasúton. A fővárosi útlezárások miatt ugyanakkor a MÁV-Start az elővárosi vonatokat és a távolsági járatok egy részét dupla szerelvényekkel közlekedteti - közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között továbbra sem közlekednek a vonatok, pótlóbuszok szállítják az utasokat. Pótlóbuszok közlekednek a Komárom-Esztergom (4 sz.) vasútvonal teljes vonalán is, de a 10-es út lezárása miatt a pótlóbuszok Komárom és Neszmély, valamint Süttő és Esztergom között nem közlekedhetnek.

A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon közlekedő gyorsvonatok Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen kedden is megállnak.
A 2-es út lezárása miatt egyes Volánbusz-járatok nem tudnak közlekedni, ezért a váci és sződligeti Volánbusz-bérlettel az elővárosi vonatokat igénybe lehet venni.

A közlemény szerint az árvízi helyzet miatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, valamint a GYSEV vonalain győri átszállással közlekedő feláras vonatokra nem kell pótjegyet váltani. A budapesti Keleti pályaudvarról nem indulnak el Győrbe az InterCity vonatok, a gyorsvonatok pedig csak Tatabánya és a Keleti pályaudvar között járnak.

A Railjetek és a gyorsvonatok utasait Győr és Tatabánya között autópályán közlekedő autóbusszal, a Sopron felől érkező InterCity utasait ugyanezen buszokkal, majd személyvonattal szállítja el a vasúttársaság. Az utasok Tatabánya és Budapest között bármely vonattal folytathatják utazásukat. Tatabánya és Győr között az autóbuszok folyamatosan fordulnak - olvasható a közleményben.

A Déli pályaudvarról a személyvonatok menetrend szerint indulnak, a Keleti pályaudvarról pedig gyorsvonatok indulnak Tatabányáig minden páros óra 38 perckor.

A MÁV-Start tudatta: ingyenesen utazhatnak haza azok, akik az árvízi védekezésben vettek részt, és odautazási jegyüket vagy önkéntesi regisztrációs lapjukat a katasztrófavédelem vagy a védelmi bizottság lepecsételte.

A nemzetközi vasúti közlekedésben jelentős, 40-120 perces késésekre kell számítani, de több járat még napokig nem tud közlekedni. A Csehországba, illetve Csehországon át Németországba és Ausztriába, illetve Ausztrián keresztül Németországba, Svájcba stb. utazáshoz a MÁV-Start által kiadott menetjegyek árát kezelési költség nélkül visszatérítik azoknak, akik lemondanak az utazásról.

10:31 - C-vitamint osztanak a nagymarosi gáton dolgozóknak

Nagy dózisban C-vitamint osztanak keddtől a nagymarosi gáton dolgozó mintegy hetven katonának és harminc tűzoltónak ellenálló képességük növelésére - közölte a helyi védelmi bizottság reggeli ülését követően a város polgármestere az MTI-vel.

Petrovics László (független) tájékoztatása szerint a napi ezer milligramm C-vitamin adásával az árvíz levonulásával együtt járó különféle fertőzésektől is igyekeznek megóvni az olykor szennyezett vízzel közvetlenül érintkezőket.

A többféle formátumú (tabletta, pezsgő- és rágótabletta) gyógyszert az önkormányzat szerzi be a patikában, a vitamint két-három napon át juttatják el az érintetteknek - tette hozzá a polgármester, hangsúlyozva: eddig nem jelentettek az árvízzel összefüggő megbetegedést.

Az elöntés alól felszabaduló ingatlanok és utak megtisztításához már beszerezték a fertőtlenítéshez szükséges szert, a munka elvégzését egy nagymarosi cég ingyen vállalta - tette hozzá Petrovics László.

Közlése szerint a település mentén jelenleg kevéssel 7 méter alá csökkent a Duna vízszintje, ami 52 centiméterrel alacsonyabb a vasárnap éjféli tetőzéskor mért értéknél.

Még körülbelül 10-12 ház áll - esetenként 80-90 centiméteres - vízben a főutcán kialakított ellennyomó medencék környékén. Az itt lakók egy része elhagyta otthonát, többen azonban benn maradtak, várva az ár levonulását, mert szivattyúzni errefelé nem lehet az omlásveszély miatt. Összesen 72 nagymarosi lakos költözött el átmenetileg az elöntött területekről, a legtöbben (41-en) az üdülőövezetből, de a Fő utcai lakásokba várhatóan már szerdán visszatérhetnek a családok - mondta a polgármester.

Kitért arra is, hogy az idei árvíznél először használt, a gát megtámasztását szolgáló zsalutáblás módszer bevált, annak ellenére, hogy keddre virradóra az egyik támasztó gerenda kifordult a helyéből. A védmű egy része megrongálódott, azt a gerenda gépi visszatolását követően kijavítottak - közölte Petrovics László.

Árvíz - Orbán, Hende és Bakondi Tökölön. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

10:23 - Dunaföldváron és Paksnál tart a tetőzés

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta, Paksnál 7 óra óta változatlan a Duna vízállása, az ettől északra lévő mérőállomások szerint mindenütt apad a folyó az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, délelőtt 10 órás adatai szerint.

Nagybajcsnál a reggel 7 órakor mért értékhez képest 16 centimétert csökkent a vízszint, amely így 655 centiméter. Komáromnál 713 centimétert mértek, ami 11 centiméteres csökkenést jelent az elmúlt három órában. Esztergomnál 731 centiméter a vízállás, ott reggel 739 centiméter volt.

Nagymarosnál a reggeli 699 centiméterről 693 centiméterre csökkent, Budapesten pedig 6 centimétert apadt a víz, jelenleg 853 centiméter a vízszint.

Apad a Duna Adonynál is, az elmúlt három órában 3 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 758 centiméter a vízállás. A tassi mérőállomáson 903 centiméter a vízszint, ami 2 centivel kevesebb a reggelinél.

Dunaföldváron hajnali 4 óra óta tart a tetőzés, a vízszint változatlanul 721 centiméter.

A paksi mérőállomásnál 7 óra óta tetőzik a folyó, továbbra is 891 centimétert mérnek.

Tovább nő a vízállás ugyanakkor Bajánál, ahol a reggeli 972 centiméterről 975 centiméterre emelkedett a víz.

10:05 - Az országban 58 útszakaszon korlátozzák a forgalmat

A dunai árvíz miatt az országban csaknem 158 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ami 58 útszakaszt érint.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli tájékoztatása szerint Pilismarót, Dömös és Kisoroszi település közúton továbbra sem közelíthető meg.

Győr-Moson-Sopron megyében 4, Komárom-Esztergom megyében 22, Pest megyében 15, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 4 szakaszon van korlátozás.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Komárom területén. A 2-es út váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi mellett és Sződliget területén van teljes útzár. A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.

A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között.

A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, illetve Esztergomban; Leányfalun, Tahitótfaluban és Szentendrén félpályás útzár van. A 12-es utat Nagymaroson és Verőcénél zárták le.

A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható, az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

09:47 - Kétszáznál többen a gátakon Fejér megyében

Fejér megyében kedd reggel több mint kétszázan vesznek részt az árhullám elleni védekezésben, többségében a katasztrófavédelem hivatásos állományú tagjai, vízügyi szakemberek, önkéntesek, illetve rendőrök, polgárőrök és karitatív szervezetek - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett tájékoztatása szerint a védművek mind a hét árvízzel érintett településen a várható legmagasabb vízállás szintje fölött készültek el. A figyelőszolgálatok folyamatosan ellenőrzik a gátak állapotát, és szükség esetén a katasztrófavédelem helyszínen lévő hivatásos állománya azonnal megkezdi a védművek további erősítését, az esetleges szivárgások megszüntetését.

Mint elmondta, hétfő délután intenzív felhőszakadás nehezítette az árvízi védekezést, ezért a védekezésben részt vevő hivatásos és önkéntes tűzoltók létszámát rövid idő alatt megtöbbszörözték, illetve több ezer homokzsák kihelyezésével megerősítették a nyúlgátakat Kisapostagon. Több mint ötszázan dolgoztak a nyúlgátak töltésmagasításán és megerősítésén, köztük Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és a Vas megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, a magyar honvédség, a rendőrség, önkéntes tűzoltó egyesületek, továbbá sok önkéntes, akik a korábbi napokban ajánlották fel segítségüket a katasztrófavédelemnek.

A gyors, összehangolt védekezésnek köszönhetően a védműveket sikerült megerősíteni, gátszakadás nem történt. Az árvíz Kisapostagon egy üdülőterületen lévő utcát veszélyeztet, ahol harminchét ingatlanban kilencven ember él.

Ezen kívül Dunaújvárosban, a Tisza utcában okozott gondokat a Duna magas vízállása, ahol a vízzel teli árok nem tudta elvezetni a hirtelen lehullott nagy mennyiségű esőt. A felgyülemlő víz a környék lakóházait veszélyeztette, ezért a hivatásos tűzoltók az árokpartot mintegy kétezer homokzsákkal megmagasították, megerősítették.

09:38 - Négy utca áll vízben Dunaszegen

Négy utcát öntött el a fakadóvíz a szigetközi Dunaszegen; a település polgármestere kedd reggel elmondta, hogy a falu töltéshez közeli részein az árral párhuzamosan jelent meg a víz.

Babos Attila (független) közölte: éjjel még emelkedett a település utcáin, telkein a hol térdig, hol hónaljig érő víz, a jelek szerint ez reggelre megállt. Ez arra ad reményt, hogy a vízügyi szakemberek engedélyezik a szivattyúzás megkezdését - tette hozzá.

Kiköltöztetni senkit nem kellett a fakadóvíz miatt, a veszélyeztetett házbejáratokat eltorlaszolták, a problémás részeken homokzsákokkal biztosították a közlekedést - mondta a polgármester.

09:35 - Az ÁNTSZ a Duna felső szakaszán kármentesítésre, délen a tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek

Nyugat-Magyarországon a kármentesítésre, a Duna alsó szakaszai mentén az árhullám tetőzésére készülnek a népegészségügyi szervek, köztük az Országos Tisztifőorvosi Hivatal százhatvan szakembere - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedd reggel az MTI-t.

A Szigetközben és Győr térségében problémát okoz, hogy a csatornák telítődtek, a szennyvíz több helyen túlcsordul. A helyzet megoldásához a katasztrófavédelmi erők nyújtanak segítséget.

A visszaáramló szennyvíz a Pest megyei Dunabogdányban is megoldandó feladatot jelent, ez körülbelül 100-120 embert érint - áll az ÁNTSZ közleményében. Az érintett házakban van vezetékes ivóvíz, de a környéken lajtos kocsiból is kapható folyóvíz, a kézfertőtlenítéshez pedig hipót vittek a településre. A Szentendrei-szigeten át kellett szervezni a háziorvosi ellátást és az ügyeletet, ez Tahitótfalut, Pócsmegyert, Szigetmonostort, Visegrádot, Dunabogdányt és Leányfalut érinti.

A fővárosban továbbra sem okozott minőségromlást a vezetékes ivóvízellátásban a dunai árvíz, Budapesten a csapvíz biztonsággal fogyasztható. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn viszont a vezetékes ivóvíz csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, ezeken a településeken zacskós vizet is osztanak.

Bács-Kiskun megyében a tassi vízmű kútjainak védőterületét elöntötte a folyó, de a víz a kútaknába nem folyt be. A vízellátás biztonságos, de a vízmű nagyobb fertőtlenítést végez.

A védekezés során többeket kullancs csípett meg, ezért az ÁNTSZ arra kéri a védekezésben résztvevőket, hogy munka után vizsgálják át a testüket.
Az ÁNTSZ továbbra is mindenkit kér az általános higiénés szabályok fokozott betartására. A védvonalakon dolgozók figyelmét külön is felhívják arra, hogy felhevült testüket tilos a megáradt folyó vizével hűsíteni.

A víz fertőzések forrásainak közvetítője lehet a kézről szájon át, illetve a nyálkahártyákon keresztül, így például a szem megdörzsölésével könnyen kerülhetnek olyan kórokozók a szervezetbe, amelyek bél- és gyomorrendszeri panaszokat okozhatnak. A szülők számára különösen fontos tanács, hogy gyermekeiket ne engedjék az árvízzel elöntött sekély részeken pancsolni - írta az ÁNTSZ.

09:32 - Egyelőre nem térhetnek haza a Horányból kitelepítettek

Biztonsági okokból még nem térhet vissza a Szigetmonostorhoz tartozó horányi ingatlanába a vasárnap kiköltöztetett 162 ember - közölte Molnár Zsolt, a település polgármestere a község hivatalos honlapján.

A kitelepítést azért rendelték el, mert Szentendre felől egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület, Horány egyes utcái felé.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) hétfőn rendkívüli közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vízügyi szakértők irányításával a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai - a honvédség légierejének támogatásával és a katasztrófavédelmi erők segítségével - sikeresen elzárták Szigetmonostornál a falu egy részét veszélyeztető vízátömlést, és kiépítették a települést védő nyúlgátat, így minimálisra csökkent a vízzel elöntött terület nagysága.

A helyi operatív törzs hétfő késő délutáni döntése értelmében a kitelepítést az érintettek biztonsága érdekében továbbra is fenntartják - írta a község honlapján megjelent közleményében a független polgármester.

Tájékoztatása szerint igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a befogadóhelyen megfelelő körülményeket biztosítsanak az otthonukat elhagyók számára. A település vezetője arra kért mindenkit, különösen a több mint 24 órája zsákolókat, lapátolókat, rakodókat és szállítókat, hogy nagy figyelmet fordítsanak a pihenésre.

Az elmúlt két napban 1200, illetve 800 ember dolgozott az árvízi védekezésen, amely a jelek szerint sikeresen zárul majd - olvasható a szigetmonostor.hu honlapon.

09:27 - Továbbra is korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát a fővárosban

Továbbra is több útszakaszon korlátozzák a nehézgépjárművek forgalmát Budapesten a dunai árvíz miatt - közölte a fővárosi védelmi bizottság kedd reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a testület a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) egyetértésben döntött arról, hogy több útszakaszon továbbra is fenntartják a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó nehézgépjárművek forgalmának korlátozását. Ez alól kivételt jelentenek a védekezésben részt vevő, erre engedéllyel rendelkező gépjárművek.

A forgalomkorlátozás a III. kerületi Külső Bécsi útra, a Bécsi útra és a Vörösvári útra; a Hungária körút VIII. és XIV. kerületi szakaszára; a X. kerületi Könyves Kálmán körútra; a IX. kerületi Mester utcára; továbbá a XIII. kerületben a Róbert Károly körútra, a Lehel útra, a Béke útra, a Margit hídra és az Árpád hídra vonatkozik.

09:12 - Kósa: a kormányfő a szükséges döntések meghozatala miatt van a gáton

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a miniszterelnök azért van a dunai árvízi védekezés során a gátakon, hogy személyes tapasztalatai alapján tudja meghozni a védekezéshez szükséges politikai döntéseket.

Kósa Lajos kedden, az M1 Ma reggel című műsorában az ellenzéki pártok által az árhullámot kísérő miniszterelnöki jelenlétet "kampányfogásnak" nevező megjegyzésekre úgy reagált: a kormányfő nem az árvízi védekezés szakmai irányítása miatt van jelen a Dunán levonuló árhullámot kísérve a gátakon, hanem azért, hogy személyes tapasztalatai útján hozza meg a védekezéshez szükséges politikai döntéseket, és jelenlétével erőt adjon a védekezésben dolgozóknak.

Kósa Lajos azt mondta: a katasztrófavédelem képviseli a szakmai vonalat, hogy hol kell védekezni, mit kell csinálni, és nem a miniszterelnök mondja meg, hova kell ellennyomó medencék csinálni, vagy homokzsákokat pakolni. Hozzátette: a kormányfőnek az kell tudnia, milyen erőforrásokat kell mozgatni, honnan lehet a védekezéshez szükséges pénzt átcsoportosítani, vagyis "a nagy logisztikai döntések" meghozatala politikai vezetői feladat. Hozzáfűzte, a belügyminiszter is csak a meglévő eszközök felett tud diszponálni.

Megjegyezte, az, hogy a kormányfő, a honvédelmi miniszter és a belügyminiszter, valamint a katasztrófavédelem vezetője személyesen is jelen van a védekezés helyszínén, lerövidíti a parancskiadási és végrehajtási időt, mert a személyes benyomás döntő, így lehet igazán felmérni a helyzetet.

A Fidesz ügyvezető alelnöke történelmi árvíznek nevezve a Dunán levonuló árhullámot, úgy fogalmazott: a kormányfő személyes jelenléte üzenet, hogy ez egy fontos ügy, és az önkénteseknek is erőt ad a kormányfő, vagy a miniszterek, politikusok személyes jelenléte. 

Live Info videó

08:24 - Orbán: még másfél-két nehéz napunk van

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján.

"Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a dunai árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség - közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság.

A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a szerb hadsereggel hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat Magyarország.

Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

"A Szerbiában történő védekezés sikeréhez - túl az általános emberi jóindulaton - speciális magyar érdek is kötődik. Tehát, ha a szerbeknek sikerül a hozzájuk belépő árhullám első időszakában sikeresen védekezni, az Magyarország biztonságát is növeli majd" - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy tizenegy települést érintene az onnan esetlegesen visszafolyó víztömeg.

08:03 - Dunaföldvárnál tetőzik a Duna

Jelenleg Dunaföldvárnál tetőzik a Duna, ahol kedd hajnali 4 óra óta 721 centiméteren áll a folyó vízszintje. Ez 18 centivel haladja meg a korábbi csúcsot.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedd reggeli adatai szerint Adonynál éjfél óta 4 centimétert apadt a vízszint, Tassnál is lassú apadás kezdődött, ott hétfő este 10 óra óta 3 centit csökkent a víz szintje. Paksnál még nem tetőzik a Duna, ott reggel 7 órakor 891 centiméteres vízszintet mértek. Bajánál a Duna szintje éjfél óta 8 centit emelkedett, legutóbb 972 centit mértek. Mohácsnál éjfél óta 10 centit duzzadt a folyó, legutóbb 927 centin állt. Utóbbi két városban még nem dőltek meg a korábbi rekordok.

Budapesten tovább folytatódott az apadás, a hétfő este 10 órakor mért 874 centihez képest 15 centivel csökkent a vízszint, amely kedden reggel 7 órakor 859 centi volt. Éjfél óta Nagymarosnál 16, Komáromnál 23, Nagybajcsnál pedig 28 centimétert apadt a Duna.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs friss adatai szerint változatlanul 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

08:01 - Adonynál már apad a Duna

Az adonyi vízmércénél már apadást regisztrálnak, a tetőzés azonban rendkívül hosszúra nyúlt - tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője kedd reggel az MTI-t.

Kiss Jenő elmondta: éjjel rendkívüli esemény nem történt, a szokásos árvízi kísérőjelenségek azonban megvannak.

A vízállás éjfélkor Adonynál 765 centiméter volt, a 7 órás adatok szerint viszont már 761 centiméteren áll, tehát megkezdődött az apadás. A szakember hozzátette: rendkívül hosszú ideig tartott a dunai árhullám tetőzése, hiszen 24 órán keresztül tartott, miközben az átlagos tetőzés 4-6 óra szokott lenni.

Hangsúlyozta: kedden lassú apadásra számítanak, utána gyorsul majd a vízszint csökkenés üteme. A fokozott készenlétet mindaddig fenntartják, amíg a vízszint 50-60 centiméternyit nem süllyedt - erre várhatóan egy-két napot még várni kell.

07:58 - Lassú marad az apadás Győr megyében

Továbbra is lassú apadásra kell számítani Győr-Moson-Sopronban - áll a megyei védelmi bizottság kedd reggeli összegzésében

A Duna menti és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, a Rábca menti belvízvédelmi szakaszon elsőfokúról szintén másodfokúra emelték. Az elmúlt napon elöntött terület nagysága 4049 hektár volt.

Győrújfalun továbbra is töltéserősítést, bordázást végeztek. Koroncón a híd alól távolították el az uszadékot, valamint egy helyen bordás kitámasztást alakítottak ki. Dunaszentpálon stabil a helyzet, figyelték és elhárították a buzgárokat. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, de a szivárgásokat megszüntették.

Az árhullám délre vonulásával a Duna felső részére mozgósított tűzoltók is útnak indulnak Győr-Moson-Sopron megyéből, és Bács-Kiskun, valamint Fejér megyében folytatják az árvíz ellen védekezést.

Az önkéntesek segítségére az árvíz levonulása után is szükség lesz a megyében, mégpedig a homokzsákok ürítése, összegyűjtése során - emelték ki.

Az apadó Duna éjszaka Budapestnél. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

07:22 - Nem okozott gondot a győri Audi-gyárban

Nem zavarta meg a győri járműgyár termelését a Duna árhulláma - közölte az MTI érdeklődésére az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője.

Czechmeister Mónika elmondta: azok a munkatársak, akik a házukat védték, mert veszélyeztetett területen élnek, felmentést kaptak a munkavégzés alól június 6-ától egészen addig, amíg a veszély el nem múlik.
Kisebb műszakmódosítással és a szakemberek átcsoportosításával zavartalanul folyt a termelés az elmúlt napokban és jelenleg is. Az alkatrészellátás is zavartalan - közölte.

07:16 - Komáromnál kedd este térhet vissza medrébe a Duna

Komáromnál még a legmagasabb, harmadfokú riasztás van érvényben, de az esti órákra visszatérhet medrébe a Duna - mondta a város polgármestere kedd reggel az MTI-nek.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP) közölte, hogy a következő napokban még számos árvízi kísérőjelenséggel kell számolni a városban. A megemelkedett talajvíz miatt egy, az Erzsébet hídra vezető útkereszteződésben megsüllyedt az útburkolat, a vasúti pálya töltése alól pedig "eltűnt" a tartótalaj.

A helyreállításon a MÁV és a vízügy szakemberei dolgoznak, a vasúti közlekedés továbbra is szünetel. A polgármesteri hivatal újabb önkéntesek segítségét már nem várja, ezért a három ügyeleti mobilszámot megszüntették - mondta a polgármester.

07:14 - Baranyában felkészülten várják a tetőzést

A Duna Baranya megyei szakaszán felkészülten várják a folyó tetőzését, ez rekordvízmagasság alatt, csütörtökre várható - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője kedden az MTI-t.

Kasza Anett azt mondta, a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn mintegy 50 ezer homokzsákot használtak fel, és a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták. A munkálatokban naponta 160 ember vett részt.

A védműveknél hatórás váltásban tizennyolcan látnak el figyelőszolgálatot, éjszaka egy ponton a szivárgás miatt ellennyomó medencét kellett kiépíteniük a Duna-víz nyomásának ellensúlyozására.

Kasza Anett kitért rá, hogy a folyó baranyai szakaszán továbbra is másodfokú a készültség, és valószínű, hogy sem Dunaszekcsőnél, sem Mohácsnál nem lesz árvízi rekord.

Hargitai János, a megyei védelmi bizottság elnöke korábban arról tájékoztatott, hogy a Duna vízszintje Mohácsnál 955 centiméter, Dunaszekcsőnél 965 centiméter lesz, azonban lehet ennél 15 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

07:13 - Áttelepíti erőit a honvédség a déli országrészbe

A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan, három fázisban telepíti át erőit a déli országrészbe - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kedd reggel az MTI-vel.

Kisapostagon és Ráckevén éjfélkor fejezték be a katonák feladatukat, az Országos Műszaki Irányító Törzs igényének teljesítését követően Szigetmonostorról is kivonta erőit a honvédség.

Hétfő délután kétszáz katona érkezett Bátára, illetve a Duna déli szakaszán folytatódott az erők átcsoportosítása, a Dunaföldvár-Mohács közötti terület védelmére - két bázislaktanyába, Kalocsára és Decsre - összesen ezerkétszáz katonát vezényeltek Mi-8-as és Mi-17-es helikopterekkel és egyéb speciális technikai eszközökkel.

Emellett a honvédség továbbra is jelen van Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, valamint a Dunakanyarban és Budapesten is.

07:12 - Hosszabb ideig lezárva maradhat a 2-es főút Dunakeszi és Budapest között

A hétfő este mért csaknem nyolc méteres vízszinthez képest legalább egy méternyit kell apadnia a Dunának ahhoz, hogy újra megnyissák a 2-es főút Dunakeszit a fővárossal összekötő szakaszát - közölte a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke kedd reggel az MTI-vel.

Bíró Attila elmondta, hogy noha az elmúlt napban 10-12 centiméterrel alacsonyabb vízszintet mértek a tetőzéshez képest, a 2-es főút töltésként is szolgáló szakaszán tapasztalt szivárgások miatt a teljes zárás egyelőre érvényben marad.

A számítások szerint a korlátozást akkor oldják fel részlegesen, ha a Duna 7 méteres szintig apad. A homokzsákok elhordását követően eleinte csak a 7,5 tonnánál kisebb súlyú járművek hajthatnak majd fel az útra, mert a töltés oldala a hatalmas vízoszlop tartós nyomásától valószínűleg meggyengülhetett, s el kell kerülni a nagyobb útkárt - magyarázta a védelmi vezető.

A város másik végén, a Rév utca környékén a szinte mindig a Duna felől érkező viharos szél okozhat súlyos gondot. Narancssárga figyelmeztetésnél a szél úgy felkorbácsolja a vizet, hogy a hullámok megbonthatják a Dunasor házaihoz rakott, már átázott homokzsákokat. Ezért a figyelőszolgálat szakemberei a megszokottnál is sűrűbben járőröznek ebben a térségben - közölte Bíró Attila.

04:33 - Folytatódik a Duna tetőzése Tassnál

Folytatódik a Duna tetőzése Tassnál kedd hajnalban, a folyó vízszintje hétfő este 10 óra óta változatlan a térségben, a felső szakaszon viszont tovább apadt a vízszint.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság kedd hajnali adatai szerint Adonynál éjfél óta 3 centimétert apadt a vízszint, Tassnál pedig hétfő este 10 óra óta változatlanul 908 centiméteren áll a vízmérce. Dunaföldvárnál négy óra leforgása alatt 1, Paksnál 3 centimétert emelkedett a Duna, előbbi vízmércénél 721, utóbbinál 889 centiméteres vízállást mértek a szakemberek. Bajánál a Duna 964 centiméterről 967-re emelkedett, Mohácsnál pedig 917-ről 921-re nőtt a vízszint 4 óra alatt.

Budapesten tovább folytatódott a lassú apadás, az éjféli 871 centiméteres vízállás hét centiméteres csökkenéssel hajnali 4 órára 864-re apadt, Nagymarosnál 9, Esztergomnál 10, Komáromnál 15, Nagybajcsnál pedig 14 centimétert apadt a Duna.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint változatlanul 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

01:43 - Nem viszi el a költségvetést az ár

Van miből fedezni az árvíz költségeit, csak a katasztrófavédelemnél több mint 51 milliárd forint áll rendelkezésre, aminek egy részét a helyreállítási munkákra lehet költeni, a Belügyminisztériumnál és a helyi önkormányzatoknál vis maior keret van, ezek 8 milliárd forintot tesznek ki - írja a Magyar Hírlap keddi számában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyar Hírlappal közölte, hogy a kormány 15 milliárd forinttal túlléphetővé tette a belügyi tárca kárelhárítási előirányzatának keretét, aminek terhére a Belügyminisztérium június 7-én a tavaszi árvíz- és belvízvédekezéssel összefüggő kiadásokra 5,8 milliárd forint megnyitását kezdeményezte. Ezt jóváhagyták.

Az idei büdzsébe terveztek olyan százmilliárdos tartalékot is, amelyből a rendkívüli kormányzati intézkedésekre lehet költeni - írja a napilap.

Az újság emlékeztet arra, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a napokban több alkalommal jelezte, az árvíz nem borítja fel a költségvetést még akkor sem, ha a fejezeti összegeknél átcsoportosítást kell elrendelni.

01:05 - Stabilak a budapesti védművek

A budapesti védművek stabilak, jól bírják a terhelést, hibáról, megrongálódásról nincs információ - közölte a fővárosi védelmi bizottság operatív törzse keddre virradó éjjel az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint folytatódik a lassú apadás, 24 óra alatt húsz centiméterrel csökkent a Duna vízszintje, de még mindig 11 centiméterrel haladja meg az eddigi rekordot, a 2006-os vízszintet.

A fővárosban 1 millió 455 ezer homokzsákot, 12 ezer köbméter homokot építettek be a védművekbe és 18 szivattyú működik. Jelenleg 826-an vesznek részt a védelmi munkákban, köztük hivatásosok és önkéntesek is.

Budapesten jelenleg hat helyszínen folyik védekezés, Pünkösdfürdőnél ellennyomó medencéket építettek, a Királyok útjánál és az Aranyhegyi patak Szentendrei úti szakaszán a buzgárokra kell kiemelten figyelni. A Dagály fürdőnél a késő esti órákban is sokan dolgoztak a gát megerősítésén, a Rév utcánál pedig végeztek a védművek kiépítésével. A Bem rakparton állandó figyelőszolgálat ellenőrzi a gátak állapotát és a csatornákban lévő víz mennyiségét. A térségben a hétfő délutáni esőzés nem okozott problémát.

A Margitszigeten továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés, állandó figyelőszolgálat működik, a sziget belsejét is folyamatosan ellenőrzik, mert az esetleges buzgároknál ellennyomó medencéket kell építeni. A védekezésben hétfő éjjel óta csak hivatásosok vehetnek részt, akiknek kötelező a mentőmellény viselése - tájékoztatott az operatív törzs.

Az apadó Duna éjszaka Budapestnél. Fotó: MTI/Illyés Tibor (galéria)

00:51 - Tassnál tetőzik a Duna

Tassnál tetőzik a Duna keddre virradó éjszaka, Budapesten pedig folytatódik a lassú apadás - derül ki a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, kedd hajnalban közölt adataiból.

Tassnál a Duna vízszintje az elmúlt két órában nem változott, 908 centiméteren áll, Dunaföldvárnál 2 centiméterrel, 720 centiméterre emelkedett a vízállás két óra alatt, Paksnál pedig 1 centimétert változott a víz szintje, éjfélkor 886 centimétert mutatott vízmérce.

Baján és Mohácson az áradás ennél nagyobb ütemben zajlik, Baján 964, Mohácson 917 centiméteren állt a Duna, mindkét állomásnál három centimétert nőtt a vízállás.

Budapesten 874-ről 871 centiméterre csökkent két óra alatt a vízszint, a főváros felett Nagymarosnál 5, Esztergomnál, Komáromnál és Nagybajcsnál 6 centimétert apadt a folyó két óra alatt.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) éjféli tájékoztatása szerint az eddig a felső szakaszon szolgálatot teljesítő szakembereket a Budapest alatti védekezési helyekre irányítják át. Összesen több mint ezer szakembert csoportosítottak át. Kedden reggel 6 órától este 6 óráig a Terrorelhárítási Központ kétszáz embere segíti Baján a Petőfi szigeten az ideiglenes védvonal megemelését.

Az OMIT összesítése szerint Magyarországon jelenleg 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

20:46 - Orbán Viktor Baranyában tájékozódott a védekezésről

Orbán Viktor kormányfő személyesen tájékozódott az árvíz által veszélyeztetett baranyai településeken folyó védelmi munkálatokról hétfőn - közölte a megyei védelmi bizottság elnöke közleményben.

Hargitai János azt írt, hogy a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn Faller János független polgármester és Mácsai Antal Baranya megyei katasztrófavédelmi igazgató számolt be a felkészülés állásáról a miniszterelnöknek. Orbán Viktor ezután találkozott a védekezést folytató helyi lakossággal, az őket segítő önkéntesekkel, és megköszönte a rendkívüli helyállást.

A védelmi bizottság elnöke közölte, hogy a kormány hétfőn az áradással összefüggésben veszélyhelyzetet hirdetett ki a mohácsi járás területére is. Ennek következtében rendkívüli árvízvédelmi készültség lépett életbe a Duna Baranya megyei szakaszának mindkét partján, így a mohácsi árvízvédelmi szakaszon, valamint a baja-margitta-szigeti árvízvédelmi területen is.

Hargitai János közölte: a Duna vízállása hétfőn 15 órakor Mohácsnál 903 centiméter volt, 38 centivel magasabb, mint egy nappal azelőtt. A tetőzést Mohácsnál csütörtökre, 955 centiméterre, Dunaszekcsőnél 965 centiméterre várják, a vízmagasság azonban ennél 15 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is lehet. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

A mohácsi és a dunaszekcsői kompok nem közlekednek, a folyó teljes baranyai szakaszán hajózási tilalom van érvényben. A közúti közlekedésben ugyanakkor nincs korlátozás az árvíz miatt.

20:08 - Dunaföldváron jelentősebb károkozás nélkül tetőzött a Duna

Jelentősebb károk nélkül tetőzött a Duna Dunaföldvárnál hétfőn este - közölte Horváth Zsolt (független) polgármester.

Nem sokkal 19 óra után 721 cm-es volt a Duna Dunaföldvárnál, a vízügyi előrejelzések szerint elkezdődik az apadás - mondta el a polgármester, hozzátéve, hogy ez az érték az eddigi legnagyobb vízállást 18 centiméterrel haladta meg.

Annak a nagyjából két kilométeres szakasznak a legnagyobb részén, ahol ideiglenes védművet építettek 22 ezer homokzsák felhasználásával, nem érte el a víz a zsákokat. Kivétel a csónak- és jachtkikötő, amelynek udvarát részben víz borítja, számolt be a helyzetről polgármester.

Dunaföldváron már szombat délutánra elkészült a nyúlgát főként önkéntesek segítségével. Azóta csak kisebb megerősítésekre, buzgárok miatti védekezésre volt szükség.

Éjszakánként önkéntes tűzoltók járőröznek a Duna-parton, amelynek érintett szakasza szombat óta le van zárva a járművek előtt. Szintén június 8-án, 660 centiméteres vízállásnál zárták be az ugyanitt működő strandot és gyógyfürdőt, mert a medencék lecsapolását nem tudják megoldani.

19:21 - Extrém mennyiségű csapadék indította el a dunai árhullámot

Bár a mostani dunai árvízhez a március 14-i hóvihar, majd a hűvös tavasz és a gyakori mediterrán ciklonok is hozzájárultak, azt közvetlenül egy viszonylag rövid, 36 órás intenzív csapadékos időszak és az akkor lehullott extrém mennyiségű csapadék váltotta ki - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján hétfőn közölt tanulmányban.

Kifejtették: az árvizet okozó csapadékos periódus május 30-án kezdődött, akkor elsősorban Győr és Linz között, nagy területen 15-20 milliméternyi eső hullott. Az intenzív esőzés éjszaka is folytatódott, a 20-25 milliméternyi csapadék főleg a felső szakaszra koncentrálódott. Május 31-én ismét Bécs és a forrásvidék között esett jelentős, átlagosan 20 milliméter körüli csapadék. A következő 24 órában inkább csak a felső szakaszon hullott jelentősebb mennyiségű eső, viszont a hegyek között néhány mérőhelyen 24 óra alatt 100 millimétert meghaladó értéket is mértek.

A meteorológusok szerint ha június 1-jén befejeződött volna az esőzés, vagy az előző napokhoz hasonló mennyiségű csapadék hullott volna le, csak egy jóval gyengébb árhullám alakult volna ki a Dunán. Június 1-jén éjjel azonban ismét rendkívül intenzíven kezdett esni. Főként Linz és Passau között, széles sávban, területi átlagban 70 milliméternyi csapadék hullott le. Másnap folytatódott az esőzés, az Inn, az Isar és a Traun vízgyűjtőin újabb 40 milliméter csapadékátlaggal. Az intenzív csapadékos periódus június 2-án estére véget ért, de még több napon keresztül esett kisebb, 5-10 milliméternyi eső a térségben.

Összességében tehát a német-osztrák határ közelében június 2-án reggel 8 óráig, 36 óra alatt többfelé hullott 150 milliméternyinél több eső. Az extrém mennyiségű csapadék szinte azonnal elindította az árhullámot. A magasabb területeken még meglévő hó a ciklon hideg levegőjében nem olvadt el, így az áradásban a hóolvadás nem játszott szerepet - olvasható Horváth Ákos, Nagy Attila és Simon André meteorológusok tanulmányában.

18:57 - Budapesten óránként egy-két centit csökken a Duna vízszintje

Az országban a Duna északi szakaszán továbbra is folyamatos az apadás. Budapesten hétfőn dél óta óránként egy-két centimétert csökken a folyó vízszintje, a fővárostól délre pedig hasonló mértékben emelkedik az ár az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint.

Budapesten jelenleg 879 centimétert mutat a vízmérce, 14 órakor még 884 centimétert jelzett.

A Duna főváros feletti szakaszán Nagybajcsnál a 14 órakor mért 738 centiméterhez képest 17 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Komáromnál a vízszint 765 centiméter, ez 13 centiméterrel kevesebb a 14 órai adatnál. Esztergomban 781-ről 772-re apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál pedig 734-ről 727 centiméterre csökkent a vízszint.

Az elmúlt négy órában Budapesttől délre, Adonynál 764-ről 766 centiméterre emelkedett a vízszint, Dunaújvárosnál 749-ről 752-re, Dunaföldvárnál 711-ről 714-re, Pakson 876-ról 881-re, míg Bajánál 949-ről 955 centiméterre.

Friss légifotók a dunai árvízről. ORFK légifelvétele: H. Szabó Sándor (galéria)

17:53 - Kedden várhatóan hazatérhetnek a győrújfaluiak

Kedden várhatóan visszatérhetnek otthonaikba a győrújfaluiak - értesült a védekezésben részt vevő forrásokból hétfőn az MTI.

Nagy Imre Attila (független), a település polgármestere az értesülést nem kívánta kommentálni, de annyit elmondott, Széles Sándor megyei kormánymegbízottal tartandó keddi sajtótájékoztatóján tehetnek egy "nem váratlan bejelentést".

A védekezést egy hete irányító településvezető az MTI érdeklődésére elmondta: a tetőzés óta 121 centimétert csökkent a Mosoni-Duna vízszintje a falunál. Nagy Imre Attila korábban arról beszélt, hogy a csúcsmagassághoz képest 150-160 centit kell apadnia a vízszintnek ahhoz, hogy hazatérhessen a péntek este kitelepített falu mintegy másfél ezer lakója.

17:18 - Alacsonyabb szinten tetőzhet a Duna a Tolna megyei szakaszon

A vasárnap előre jelzettnél öt-tíz centiméterrel alacsonyabb szinten tetőzhet a Duna a Tolna megyei szakaszon - közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) hétfőn a honlapján.

Dunaföldvárnál, ahol hétfő reggel érte el a vízszint az eddigi legnagyobb, 703 centiméteres vízállást, a mostani előrejelzés szerint hétfő este nem 720, hanem 710 centiméterrel tetőzik az árhullám.

Paksnál kedd hajnalban 890 helyett 885 centiméteren várható a tetőzés, ez 13 centiméterrel haladja meg az eddig mért legmagasabb szintet.

Bátánál szerdán-csütörtökön a korábban számított 786 centiméter helyett 775 centiméterrel tetőzhet a folyó, a vízszint így is több mint 30 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Tóth Sándor, a KDVI igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: kisebb szivárgások észlelhetők a Dunaföldvár és Paks közötti árvízvédelmi töltéseken. Ezek - az árvíz esetén rendszerint előforduló - jelenségek leterheléssel, homokzsákos biztosítással kezelhetők - tette hozzá.

Az árvízvédelmi szakaszon a töltés magassága egy-másfél méterrel haladja meg a víz szintjét - mondta a szakember.

17:08 - Orbán Viktor: a szél veszélyezteti a gátakat

Székesfehérvár vonalától lefelé a Dunával párhuzamosan feltámadó szél veszélyezteti az árvízi védekezést - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Baján, a Sugovica hídján tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

Székesfehérvár vonalától lefelé végig támad a Dunával párhuzamosan a szél, amely az előrejelzések szerint 80-90 kilométeres óránkénti sebességű is lehet, és akkor képes arra, hogy gátakat bontson meg - hangsúlyozta a miniszterelnök, miután megtekintette a Petőfi szigeten folyó védekezést.

Orbán Viktor kiemelte: egyelőre ilyen jelzésük még nincs, a legfontosabb, hogy az önkénteseket és a hivatásosokat is biztonságba helyezzék.

17:02 - Orbán Viktor végigjárta a veszélyeztetett területeket Bátán

Orbán Viktor miniszterelnök és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója végigjárta hétfőn az árvíz által veszélyeztetett területeket a Tolna megyei Bátán - közölte a Tolna Megyei Kormányhivatal.

A miniszterelnök rendben találta a munkálatokat, és üdvözölte a példás összefogást, amelyet a bátai gátakon tapasztalt - írta közleményében a kormányhivatal, felidézve, hogy a településen kormánytisztviselők, rendőrök, katonák, tűzoltók, büntetés-végrehajtási alkalmazottak, egyházak önkéntesei, illetve civilek "küzdenek megfeszített erővel az áradó Duna ellen".

Bátán 11 vízügyi szakember irányítása mellett mintegy háromszázan dolgoznak a mintegy 2500 méteres ideiglenes gát megerősítésén és magasításán. A munkálatok több mint 90 százalékban már befejeződtek.

Az előrejelzések szerint szerdán-csütörtökön 775 centiméterrel tetőzik a Duna Bátánál, a várható vízszint meghaladja majd meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legnagyobb, 741 centiméteres értéket.

A községben eddig húsz ember hagyta el lakóhelyét. A Tolna megyei védelmi bizottság elnökének hétfői döntése szerint három veszélyeztetett utcából további 25 embernek kedd délutánig kell kiköltöznie ideiglenesen otthonából.

16:59 - Az Erste ideiglenesen bezárja fiókját a Mammut II.-ben

Az Erste Bank Hungary Zrt. az árvízhelyzet miatt június 10-től ideiglenesen bezárja a Mammut II. üzletközpontban lévő fiókját - tette közzé a hitelintézet hétfőn a BÉT honlapján.

Az Erste az árvízhelyzet miatt korábban komáromi és szentendrei fiókját is bezárta. A fiókok újranyitásának időpontját annak ismertté válásakor közzé fogják tenni.

16:58 - Kedden újra indul a Suzuki

Kedden reggel hat órától újra elindítja a hétfőn leállított termelést a Suzuki esztergomi gyárában - mondta el a vállalat kommunikációs vezetője.

Ruska Viktória tájékoztatása szerint mivel a Mária Valéria hídon a gyalogos közlekedés megengedett, a szlovákiai dolgozókat busszal elviszik a hídig, ott gyalog átkelnek az autók elől lezárt Táncsis utcai felhajtón. A két műszakban dolgozó gyárban közel 800 szlovák állampolgár használja naponta az átkelésre a hidat.

A munkások a híd magyar oldalától ismét buszokkal jutnak el a gyárba. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított.

A megyei katasztrófavédelem szóvivője, Stolczenberger Klára az MTI-nek elmondta, az elöntött felhajtót addig nem lehet vízmentesíteni, amíg a víz a csatornahálózaton keresztül utánpótlást kap a Dunából.

Amint a vízállás lehetővé teszi, hogy szivattyúzással szárazzá tegyék az útszakaszt, a hidat megnyitják, addig homokzsákokból és pallókból készült útvonallal könnyítik meg a gyalogosok közlekedését.

Friss légifotók a dunai árvízről. ORFK légifelvétele: H. Szabó Sándor (galéria)

16:57 - Balog: 133,3 millió forintnyi felajánlás érkezett eddig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácshoz

Az árvíz elleni védekezés segítésére összesen 133,3 millió forintnyi felajánlás érkezett hétfőn 11 óra 30 percig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácshoz - jelentette be az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balog Zoltán elmondta: a nemzeti összefogás számlájára eddig 80 millió forint, a nemzeti összefogás vonalára pedig 224 ezer hívás érkezett, utóbbi több mint 53 millió forintot jelent.

Kiemelte, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács keretében az öt legnagyobb karitatív szervezet állapodott meg abban, hogy együtt gyűjtik az adományokat és azokat együtt is használják fel.

A miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Katolikus Karitász vesz részt a munkában.

A tárcavezető kitért arra, hogy nagyon sokféle felajánlás érkezett az árvízvédelmi munkálatok segítésére, például volt olyan magánszemély, aki terepjáróval, háziasszonyok pedig süteménnyel segítették az akciót.

Az emberierőforrás-miniszter vezetésével működő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) múlt szerdán alakult meg. Balog Zoltán az akkori ülés után ismertette a "nemzeti összefogás vonala" számlaszámát; a 11711711-22222222-es banki számlaszámra várják a segítő szándékúak adományait. Jelezte azt is, hogy a kormány.hu oldalon mindenki folyamatosan tájékozódhat az árvízi helyzetről és a segélyszervezetek munkájáról.

16:44 - Martonyi megköszönte Horvátország és Szlovákia szolidaritását

Martonyi János külügyminiszter megköszönte Vesna Pusic horvát miniszterelnök-helyettesnek, külügyminiszternek és Peter Weiss budapesti szlovák nagykövetnek, hogy a két szomszédos ország kormánya kifejezte szolidaritását Magyarországgal és érdeklődött az árvízi védekezésről - közölte a Külügyminisztérium hétfőn.

A közlemény szerint a tárcavezető vasárnap beszélt telefonon a nagykövettel, hétfőn pedig a horvát külügyminiszterrel.

Peter Weiss segítséget ajánlott a műszaki mentésben, amit a magyar külügyminiszter nagyra értékelt. Az egyeztetés alapján a magyar és a szlovák árvízi operatív szervek felvették a kapcsolatot.

A horvát tárcavezetővel folytatott megbeszélésen a Duna déli szakaszára később eljutó áradás miatt a külügyminiszterek további kölcsönös informális tájékoztatást tartottak szükségesnek.

A magyar szervek a horvát partnerekkel is figyelemmel kísérik az árhullámot, és szükség szerint koordinálják a védekezési feladatokat, a kölcsönös segítségnyújtást - áll a közleményben.

16:40 - Élelemmel, naptejjel, sapkával segítik a munkálatokban résztvevőket a segélyszervezetek

Hideg és meleg élelmet, valamint naptejet és sapkákat is osztanak az árvízi védekezésben résztvevőknek a segélyszervezetek munkatársai.

A Dunabogdány határában felállított mobil étkezőhelyen, illetve több településen vasárnap és hétfőn összesen 1500 adag meleg ételt juttatott a gátakon dolgozóknak az Ökumenikus Segélyszervezet. Emellett ásványvíz, csoki, tej, kávé, szúnyogirtó, naptej, recept nélküli fájdalomcsillapító, elsősegélycsomagok beszerzésével is támogatják a munkálatokban résztvevőket - közölte a szervezet hétfőn.

A Református Szeretetszolgálat Tahiban a kárpátaljai önkénteseknek, Szigetmonostoron a kitelepítetteknek, Horányban a védelmi munkában segítőknek visznek élelmet, a melegben dolgozóknak sapkát is osztanak. A munkát hétfőn Szabó István dunamelléki református püspök és Szabó Sándor amerikai református püspök is segíti.

Vasárnap mintegy 4000 szendvicset, gyümölcsöt és több karton vizet osztottak ki a Katolikus Karitász munkatársai Leányfalu, Tahitótfalu, Szigetmonostor, Pócsmegyer és Dunabogdány településeken és környékükön az árvízi védekezésben dolgozóknak. A helyi karitászcsoportok készenlétben várják a Katasztrófavédelem jelzését, hogy hol kapcsolódjanak be a védekezésbe - olvasható a szervezet honlapján.

A Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 mentőcsapata a hétvégén 7 főt menekített ki Tahiban a nyúlgát átszakadását követően. A szeretetszolgálat munkatársai Tahiban a 11-es főút gátjának védelménél, a szivattyúk felügyeleténél, a Hajógyári-szigeten pedig buzgárfigyelésben vettek részt, mentőhajójuk Esztergomban dolgozik.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat orvos csoportja szombattól Nagymaroson és Kismaroson a polgármesteri hivatal előtt felállított sátrakban, a Duna közvetlen árterülete mellett teljesít 24 órás egészségügyi szolgálatot, ahol a gátakon dolgozó tűzoltók, katasztrófavédelmi munkatársak és civilek sérüléseit látják el. Emellett éjjel a gátakon kétóránként tartanak mozgó orvosi ügyeletet. A szervezet teajáratai továbbra is több ezer ember kiszolgálásáról gondoskodnak, a szendvicsek mellett több helyen meleg ételt, sapkát és naptejet, éjszakánként szúnyogrisztót is osztanak.

Adománygyűjtőpontokat hozott létre a Magyar Vöröskereszt az árvíz által érintett megyékben: a humanitárius szervezet várja a lakossági és céges felajánlásokat. Elsősorban tartós élelmiszerre, ásványvízre, kávéra, tisztító- és tisztálkodási szerekre, takarókra, hálózsákokra, szúnyogriasztóra és naptejre van a legnagyobb szükség. A gyűjtőpontok pontos helyszíne és nyitva tartása a www.voroskereszt.hu oldalon megtekinthető.

16:33 - Adománygyűjtő helyszíneket rendszerez a Telenor okostelefon alkalmazása

A legnagyobb segélyszervezetek árvízzel összefüggő gyűjtőakcióit és adománygyűjtő helyszíneit rendszerezi a Telenor okostelefon alkalmazása.

A mobilszolgáltató több éve működő, saját fejlesztésű, tárgyi adományozást segítő mobilapplikációjában, az ADDODÁ-ban a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat tárgyi adománygyűjtő pontjai találhatóak meg - közölte a Telenor hétfőn.

Az applikáció GPS helyzet alapján a gyűjtő helyszínre vezető utat is megtervezi.

Az alkalmazásban megtalálható információk szerint a segélyszervezetek elsősorban tisztítószerekre, higiéniai eszközökre, tartós élelmiszerekre, takarókra és hálózsákokra számítanak.

A Telenor közölte azt is, hogy a múlt héten Győr térségébe szállította mobil bázisállomását. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal egyeztetett területen felállított állomás az adott mobil-cellában a megnövekedett forgalmat hivatott kiszolgálni. A kiegészítő hálózati rendszer telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő költségeket a Telenor teljes egészében átvállalta.

16:26 - Csőtörés okozott riadalmat a sződligeti gáton

Eltörött egy vízvezeték a sződligeti gát mellett hétfő hajnalban, a nagy erővel feltörő vizet eleinte buzgárnak hitték, s ez hatalmas riadalmat okozott - közölte a település polgármestere hétfő délután.

Juhász Béla (Tiszta Forrás Szövetség) elmondta: csak akkor nyugodtak meg, amikor a kihívott szakemberek megállapították a valós problémát, majd leszakaszolták a vezetéket. A még mindig magas dunai vízállás miatt a feltárás, illetve a javítás csak néhány nap múlva történhet meg. Addig a környéken élő 11 családnak nincs ivóvize, lajtos kocsiból kapnak vizet - tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint a Pest megyei védművek bejárásán részt vevők nem győznek csodálkozni azon, hogy a 2-es főút sződligeti oldalán épített gát - amelynek a magassága most mindössze 18 centiméterrel haladja meg a Duna magasságát - milyen száraz. Átfolyások, buzgárok nincsenek, ami azért lehetséges, mert építésekor messzemenően figyelembe vették a vízügyi szakemberek tanácsait, a zsákokat pedig 57 tűzoltó pakolta igen precízen.

Bár a teljes szélességében lezárt 2-es főutat Sződligetnél másfél méter magasan elöntötte a folyó, a község - úgy tűnik - "megúszta" - mondta Juhász Béla.

Friss légifotók a dunai árvízről. ORFK légifelvétele: H. Szabó Sándor (galéria)

16:11 - Orbán Viktor Ercsiben és Kisapostagon ellenőrizte az árvízvédelmi munkákat

Orbán Viktor miniszterelnök és Bakondi György altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hétfő délelőtt személyesen ellenőrizte a Fejér megyei árvízvédelmi munkákat, és nagyra értékelte, valamint megköszönte a védekezésben résztvevők megfeszített munkáját - tudatta közleményében a Fejér Megyei Védelmi Bizottság.

Hangsúlyozták, hogy a Fejér megyei szakaszon jelenleg tetőzik a Duna. A védelmi bizottság Kisapostagon tartott rendkívüli, kibővített ülést, ahol elemezték a jelenlegi helyzetet, és meghatározták az ár levonulása utáni teendőket.

Ercsiben megerősítették a Rába-patak védművét és a Bajcsy-Zsilinszky utca védelmét biztosító nyúlgátat. Az árvízzel veszélyeztetett tizenkét ingatlan és a hajóállomás védelmére eddig tizenháromezer-háromszáz homokzsákot használtak fel.

Adonyban a Duna már teljesen elöntötte a Lórév felé vezető utat. Dunaújvárosban további védművek kiépítése nem szükséges. A Szalki-szigeten lévő trafóállomásokat, amelyek az ivóvíz-szolgáltatáshoz szükséges csápos kutak áramellátását biztosítják - még szombaton kiváltotta az áramszolgáltató, a város ivóvízellátásában nincs fennakadás.

Kulcson a hajóállomásnál kiépített védművet és a vízszint emelkedését folyamatosan figyelemmel kísérik. A korábban megcsúszott partfalszakaszt háromóránként ellenőrzik. Rácalmáson a nagyszigetet teljesen ellepte a Duna. Az ártéren rekedt vadak, többségében őzek mentését a vadásztársaság csónakokkal végzi.

Baracson két lakóházat és egy vendéglőt homokzsákok védenek. További védekezésre nincs szükség. Kisapostag üdülőrészén az épületek védelmére korábban kiépített egy kilométeres nyúlgáton vasárnap éjszaka öt-hét méter hosszan áttört a víz, és három épület udvarára befolyt. A védekezésben részt vevő Nógrád és Heves megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportok, valamint önkéntesek körülbelül háromórás megfeszített, összehangolt munkával, a vízügy szakmai segítségével újabb két védvonalat építettek ki. Az éjszakai védekezésben mintegy hatvanan vettek részt.

15:40 - BM: a közeledő vihar miatt minden civil szüntesse be a munkát a gátakon

A közeledő vihar miatt a veszélyhelyzet-kezelési központ úgy döntött, valamennyi civil és önkéntes szüntesse be a munkát a gátakon. A hivatásos állománynak csak az a része maradhat, amelynek megfelelő védőfelszerelése van - tájékoztatott a belügyminiszter főtanácsadója hétfő délután.

Samu Attila közlése szerint a vihar elvonultával mindenki folytathatja a munkát. A döntés a védekezésben részt vevők biztonsága érdekében született - tette hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyancsak hétfő délután azt közölte az MTI-vel, hogy a Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Az esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.

A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat - írták. Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél és jégeső kísérhet.

Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket - tették hozzá.

15:24 - Vona: az ország eddig jól teljesített

Jobbik elnöke szerint az ország eddig jól teljesített és sikeresen dolgozott az árvízi védekezésen, de az ár elvonulása után a politikának is meg kell majd keresnie azokat a területeket, ahol még erősebbé kell tenni az országot a hasonló helyzetek leküzdése érdekében.

Vona Gábor hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette: a Jobbik továbbra is fenntartja a tagsága és a gárdisták munkáját irányító operatív központját. Kérdésre válaszolva elmondta, a Jobbik központi és helyi mozgósításának hatására számításaik szerint több ezer önkéntes vett részt az elmúlt napokban az árvíz elleni védekezésben az ország különböző pontjain.

Az ellenzéki politikus külön kiemelte a gárdisták munkáját, akik szerinte sokadjára bizonyították, hogy mozgósíthatóak, és hogy képesek a hivatásos szervekkel hatékonyan és szakszerűen együtt dolgozni. Ezért Vona Gábor szerint "lassan itt lenne az ideje a gárdisták kirminalizálását megszüntetni, rehabilitálni őket és közösen átgondolni, hogy mik azok a jogi keretek, amelyek között ezek az emberek a nemzetmentő munkájukat folytatni tudják".

15:21 - A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben a zivatarok miatt

A Duna teljes szakaszán riasztás van érvényben; az ország számos térségében első-, illetve másodfokú a riasztás a heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző osztálya hétfő délután.

Az Esztergomi kistérségtől a déli határig narancssárga, vagyis másodfokú a riasztás.

A heves zivatarok miatt az éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben elsőfokú, az ország többi területén másodfokú a riasztás. Emellett a várható felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Estig a zivatarokat jégeső, viharos, óránként 60-80 kilométeres szél és felhőszakadás kísérheti. Esetenként 30 milliméternél több eső is hullhat - írták.

Olyan heves zivatarra is számítani lehet, amelyet 90 kilométer/órás szél, és jégeső kísérhet.

Heves zivatarok a legkisebb eséllyel Győrtől nyugatra alakulhatnak ki, de teljesen kizárni ott sem lehet őket - tették hozzá.

15:02 - Balog: 133,3 millió forintnyi felajánlás érkezett eddig

Az árvíz elleni védekezés segítésére összesen 133,3 millió forintnyi felajánlás érkezett hétfőn 11 óra 30 percig a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácshoz - jelentette be az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatón, Budapesten.

Balog Zoltán elmondta: a nemzeti összefogás számlájára eddig 80 millió forint, a nemzeti összefogás vonalára pedig 224 ezer hívás érkezett, utóbbi több mint 53 millió forintot jelent.

Kiemelte, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács keretében az öt legnagyobb karitatív szervezet állapodott meg abban, hogy együtt gyűjtik az adományokat és együtt is használják fel őket.

14:55 - Budapesttől délre 4-5 centimétert nőtt a Duna vízállása

Átlagosan 4-5 centiméterrel emelkedett a Duna vízszintje a fővárostól délre hétfőn délután 2 órára a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának délelőtt 10 órai adataihoz képest. Budapesttől északra tovább apadt a folyó.

Adonynál délelőtt óta tetőzik a Duna, a vízállás a 10 órakor mért 762 centiméterről 764-re emelkedett.

Tassnál 902 centimétert mértek, ez a délelőtti értékhez képest 4 centiméterrel magasabb. Dunaföldváron 711 centiméteren áll a víz, itt délelőtt 706 centiméter volt a vízállás.

A paksi mérőállomáson 876 centiméter a vízszint, ez 4 centiméterrel haladja meg a délelőttit. Bajánál 949 centiméter a vízállás, itt délelőtt 942 centimétert mértek.

A Duna északi szakaszán továbbra is apad a vízszint. Nagybajcsnál a 10 órakor mért 759 centiméterhez képest 19 centiméterrel alacsonyabb a vízállás, Gönyűnél pedig 16 centiméterrel kevesebbet, 741 centimétert mértek kora délután.

Komáromnál a vízállás 778 centiméter, ez 13 centiméterrel kevesebb a délelőttinél. Esztergomban - 789-ről 781-re - 8 centiméterrel apadt a folyó négy óra alatt, Nagymarosnál 739-ről 734-re, Budapesten pedig a délelőtti 887-ről 884 centiméterre csökkent a vízszint.

14:54 - Ezer hektár erdő van víz alatt Ráckeve térségében

A Duna áradása miatt ezer hektár erdő áll víz alatt a Pilisi Parkerdő Zrt. Ráckevei Erdészetének területén, a legkritikusabb a fiatal erdősítések sorsa – közölte az MTI-vel a társaság szóvivője hétfőn.

Ebben a térségben kétszáz hektár új erdő veszélyeztetett, az ősszel elültetett sorokat helyenként 4-5 méter magas víz borítja. Lomniczi Gergely elmondta, hogy a Duna hét eleji dunakanyari tetőzése után most a Csepel-sziget és ráckevei térség van veszélyben, a Budapest alatti erdőterületeket fenyegeti a rekord szintű árvíz.

A Ráckevei Erdészet területén ezer hektár erdő áll víz alatt, ebből kétszáz hektár új erdő. "Kritikus a sorsuk, mert nem tudni, hogyan vészelik át a helyzetet, vannak olyan részek, ahol 4-5 méter magas víz borítja az ősszel elültetett fél méter magas facsemetéket."

A parkerdő munkatársa közölte: hétfőtől az erdőgazdaság dolgozói is már a megye déli területére koncentrálnak, de továbbra is részt vesznek a dunakanyari védekezésben terepjárókkal és erdészeti gépekkel. Elsősorban a lakosság és a gáton védekezők ellátását segítik, de a munkaterületeken mobilvécéket is elhelyeznek és a takarításában is közreműködnek – tette hozzá. Lomniczi Gergely emlékeztetett rá, hogy Pilismarót és Dömös községek még mindig csak erdészeti úton közelíthetők meg autóval, éppen ezért kiemelten fontos, hogy főleg a kerékpárosok, de a kirándulók is kerüljék el ezt az útszakaszt.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Pilisi Parkerdő mellett a többi állami erdőgazdaság is kiveszi a részét a védekezésekből, szerda óta 100-600 erdészeti dolgozó tevékenykedett naponta a Szigetköztől a Dunakanyarig tartó Duna-szakasz védművein, emellett közel száz munkagépet és terepjárót is rendelkezésre bocsájtanak az erdőgazdaságok.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.,az Ipolyerdő Zrt., a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Gemenc Zrt. mellett a dunai árvízzel nem érintett erdőgazdaságok is küldtek segítséget. Lomniczi Gergely kiemelte, hogy nemcsak az aktív árvízi védekezésben vesznek részt az erdőgazdaságok, hanem készülnek az árhullám levonulása utáni takarításra is, az ártérben maradt hulladék, hordalék elszállítására, illetve az erdőkben keletkezett kár felmérésére.

14:13 - Hajnalban 891 centiméteren tetőzött a Duna Százhalombattánál

Megfelelő a védvonal állapota, de a gátak továbbra is nagy terhelésnek vannak kitéve, s a csapadékelvezetés is gondot jelent Százhalombattán. A városnál hajnalban tetőzött a Duna - közölte a polgármesteri hivatal szóvivője hétfő délután az MTI-vel.

Nyilas Hajnalka elmondta, hétfő hajnalban a településnél 891 centiméteren tetőzött a Duna, de még igen sok a teendő. A dunafüredi Csónakházban a szakemberek szivattyúznak, miközben fokozott figyelmet fordítanak a körgátra, amely a tetőzést követően is nagy terhelésnek van kitéve. A városvezetés ismételten felhívja a lakosság figyelmét: az árvíz által veszélyeztetett területeken kizárólag a mentésben résztvevők tartózkodhatnak, lehetőség szerint ne látogassák ezt a térséget, s a körgáton se sétáljanak - taglalta a szóvivő.

Közlése szerint vasárnap délelőtt a Hajós utcában található egyik csapadékvíz-elvezető csatorna mellett a feltörő víz elöntötte a környékbeli házakat, azonban a szakemberek és az önkéntesek gyors beavatkozásának köszönhetően a buzgárt sikerült rövid időn belül körbezsákolni. A Duna magas vízállása miatt a kazettás-zsilipbe folyamatos utánpótlás érkezik a folyóból, ezért a közelben található ház víz alatt van.

A védvonalak megfelelő állagának megőrzése mellett Százhalombattán a felszíni csapadékvíz elvezetéséről és a főgyűjtő tehermentesítéséről is gondoskodni kell. A munkálatok folyamatosak, hamarosan üzembe helyezik az új csatornát - tette hozzá Nyilas Hajnalka.

A Hajós utcai elöntés hatására a Matta-kert, Lehel utca, Géza fejedelem utca és István király utca felszíni csapadékvizét is elvezető csatornarendszer érintett szakasza alkalmatlanná vált további víz befogadására, így a felgyülemlő csapadékot a zagytérre kellett vezetni. Ezzel a megoldással szeretnék a szakemberek elérni, hogy a Hajós utcában, a Pákász utcában, illetve a Kossuth Lajos utcában található ingatlanokban ne essen kár - magyarázta Nyilas Hajnalka.

A munkálatok vasárnap este kezdődtek, s jó ütemben haladnak, egy esetleges esőzésnél a vízelvezetés már megoldott lenne - mondta a szóvivő.

A kormány tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet hétfőn. A döntés Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei, illetve a Százhalombattát is magába foglaló érdi járásra is vonatkozik.

13:45 - Konvojban szállítják a homokzsákokat az M1-es autópályán

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál felszabaduló megtöltött homokzsákokat 22 teherautóból álló konvoj szállítja az M1-es autópályán - közölte a vízügyi igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a homokzsákokat az Országos Műszaki Irányító Törzs utasítására szállítják a budapesti árvízi védekezés segítésére.

Hétfőn várhatók még további konvojok, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy segítsék a gépkocsioszlopok haladását.

13:37 - Pintér: még nehezebb lesz a helyzet

A következő napokban még nehezebb lesz a helyzet az árvízi védekezésben a belügyminiszter szavai szerint. Pintér Sándor hétfőn a parlamentben arra kérte a védekezésben résztvevőket, hogy "ne fáradjanak, figyelmük ne csökkenjen".

A tárcavezető napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott, csak az együttműködés és az összefogás vezethet sikerre. Hangsúlyozta: van egység és összefogás, hiszen összefogott minden állampolgár, a hivatásosok, az önkéntesek, a parlamenti pártok és a média is.

Kiemelte, hogy eddig egyetlen ember sem halt meg, vagy tűnt el az árvíz miatt. Azt mondta, 1315 embert kellett kitelepíteni. Jelenleg 802 kilométeren zajlik árvízi védekezés, ebből 191 kilométeren rendkívüli, 176 kilométeren pedig harmadfokú; 86 helyszínen folyik a védekezés központi irányítás alatt. Az árhullám ezekben az órákban hagyja el Budapestet - ismertette a belügyminiszter.

Emlékeztetett: a rendkívüli időjárás hatására soha nem látott és nem tapasztalt árhullám vonul le a Dunán. A szomszédos országok adatai alapján június 4-én hirdetett veszélyhelyzetet a kormány. A miniszterelnök és a katasztrófavédelem vezetője a helyszínen, a honvédelmi miniszter a honvédség köreiben, a belügyminiszter pedig a központi irányításban veszi ki a részét a védekezésből.

Pintér Sándor elmondta: 40-43 centivel magasabban tetőzött a Duna, mint a valaha volt legmagasabb vízszint, ennek ellenére fő védmű nem szakadt át. Közlése szerint a legnehezebb a helyzet Győrújfalunál volt, illetve Pilismarótnál jelenleg is az, ahol mozog az ideiglenes gát.

Jelenleg 15 ezren dolgoznak a gátakon, ebből 3400 rendvédelmi dolgozó, 7700 honvédségi alkalmazott. A belügyminiszter külön megköszönte a katasztrófavédelmi dolgozók, a tűzoltók, a rendőrök, a Terrorelhárítási Központ munkatársai, a polgárőrök, a büntetés-végrehajtási dolgozók, illetve az elítéltek segítségét. Kiemelte a honvédségi helikopterek tevékenységét, amely nélkül szavai szerint "nem lehetett volna megmenteni" Győrújfalut és a Szigetközt.

Harangozó Tamás (MSZP) a felszólalásra reagálva elmondta, pártja is kivette a részét a védekezésből, aktivistái is dolgoztak a gátakon és "politikai szélcsendet" biztosítottak a kormány számára azzal, hogy nem fogalmazták meg kritikáikat akkor, amikor a védekezés volt a legfontosabb. Köszönetet mondott a hivatásosoknak, akiknek munkáját szerinte nemcsak a rekord méretű ár, hanem "a miniszterelnök csillapíthatatlan kampányjelenléte is nehezítette".

Harrach Péter (KDNP) ez utóbbi megjegyzést bírálva azt mondta, a szocialista képviselő elfeledkezik arról, hogy a munkát szervezni és vezetni is kellett, a miniszterelnök pedig ezt személyesen tette.

A jobbikos Vona Gábor a többiekkel együtt köszönetet mondott, és jelezte, hogy saját pártja 13 ezer embert mozgósított és 10 millió forintot ajánlott fel a mentésre. Az ellenzéki frakcióvezető azt mondta, a nehéz helyzet azt bizonyította, hogy a magyarok nemes célért igenis képesek az összefogásra. Sajnálatát fejezte ki, hogy az MSZP "mégsem tudta türtőztetni magát".

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte, Magyarország példát mutatott összefogásból, bátorságból és szervezettségből. Olyanok dolgoztak együtt a gátakon, akik máskor egymás köszönését sem fogadják - fogalmazott. Harangozó Tamásnak válaszolva azt mondta: továbbra is szükség van az összefogásra, a veszély ugyanis még nem múlt el, és örülne, ha az Országgyűlésben is mindenkinek ez lenne a véleménye.

13:36 - Elzárták a vízátömlést Szigetmonostornál

Hétfőn dél körül sikeresen elzárták Szigetmonostornál a falu egy részét veszélyeztető vízátömlést a védekezésben résztvevők - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) rendkívüli közleményében az MTI-vel.

Vasárnap a Szigetmonostorhoz tartozó Horányból 162 embert kellett kiköltöztetni. Azért kellett elhagyniuk otthonukat, mert a település Szentendre felőli részén egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé. A veszélyeztetett házak közelében és ott, ahol átbukott a víz, egy-egy gátat építettek.

Az OMIT hétfői közleménye szerint a vízügyi szakértők irányításával a Terrorelhárító Központ munkatársai - a honvédség légierejének támogatásával és a katasztrófavédelmi erők segítségével - kiépítették a települést védő lokalizációs nyúlgátat, így minimálisra csökkent a vízzel elöntött terület nagysága.

13:28 - Változatlanul tetőzés közelében a Dubna a vízszintek Fejér megyében

Változatlanul tetőzés közeli vízszinteket mérnek a Duna Fejér megyei szakaszán - tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megyei szakaszmérnökségének vezetője hétfőn az MTI-t.

Kiss Jenő elmondta, az épített és az ideiglenes gátak is bírják a víznyomást, utóbbiak esetében kisebb megerősítésekre azonban szükség volt.

A szakember szerint hétfő kora estig nem várható változás a vízszintekben. A tetőzés után is csak nagyon lassú apadás kezdődhet majd el, és a folyamat egy-másfél nap múlva fog felgyorsulni.

Az adonyi vízmércénél hétfőn 13 órakor 763 centimétert mértek, ami 24 centivel haladja meg a korábbi rekordot.

13:00 - A vízirendőrök tudomása szerint senki sem fulladt bele az áradó Dunába

Két megmentett öngyilkosjelöltön kívül senkit sem kellett kimenteni az áradó Dunából és fulladásról sincs tudomása a vízirendőröknek - mondta Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az alezredes ismertette: 35-en teljesítenek szolgálatot, 20 vízijárművet használnak, amelynek többsége árvízvédelmi rohamcsónak.

Barnácz István szerint problémát jelent, hogy - elsősorban Budapesten - nagyon sok a valótlan bejelentés fürdőzőkről, vízbe ugrálókról. Ilyenkor pár perc alatt a helyszínre tudnak érni, de ezek a bejelentések más, fontos intézkedéstől vonják el őket.

Az alezredes elmondta, nagyon sok turista járkál az áradó folyó mentén, ami érthető, hisz ilyen mértékű áradás még sosem volt. Ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva példaként említette, a hidakon kifeszített rendőrségi szalagokat azért tettek ki, hogy a felgyülemlő tömegben ne történhessen baleset.

A jelenleg az árvíz miatt lezárt Kopaszi gáton tartott sajtótájékoztatón Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője arról számolt be, hogy 5786 rendőr közül 1657 vesz részt az árvízvédelemben, közülük 417-en a védekezéssel kapcsolatos munkát végeznek, míg 1240-en a rendészeti területen látnak el feladatot.

Ismertette azt is, hogy a kitelepítéssel érintett területeken, ahol sokan hátrahagyták értékeiket, vagyon elleni bűncselekmény nem történt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabályok szerint szigorúbban büntetik azt, aki közveszély helyszínén követ el bűncselekményt, így akár egy szabálysértésért is letöltendő szabadságvesztést kaphat az elkövető. Példaként említette az almásfüzitői esetet, ahol két nő, a töltésre váró homokzsákokból lopott el és a Tatabányai Járásbíróság gyorsított eljárásban négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket. A két nő vasárnap meg is kezdte a büntetésének letöltését.

Garamvölgyi László arra is felhívta a figyelmet, hogy az árvízzel kapcsolatos feladatok "nem okozhatnak biztonsági deficitet" az ország más területein. Erre példaként említette a hétvége adatait, amely szerint 653 személyt fogtak el, közülük 189-et kifejezetten bűncselekmény miatt. Egy héttel korábban ugyanebben az időszakban összesen 520 embert fogott el a rendőrség.

Az árvízi feladatokkal összefüggésben megjegyezte: 4129 rendőrt tudnak szükség esetén egy órán belül mozgósítani, továbbá 124 speciális technikai eszközt. Emellett 4 helikopterrel is segítik a munkálatokat.
12:59 - Húsz házat öntött el a Duna Szigetszentmiklós-Lakihegyen

Húsz ingatlan lakóinak kellett elhagyniuk otthonukat Szigetszentmiklós Lakihegy városrészében a Duna áradása miatt - közölte a település polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Szabó József (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy Szigetszentmiklósnak csak ez a körülbelül száz házból álló ártéri része veszélyeztetett, a város maga biztonságban van.

Lakihegyről a kitelepítési határozat átvétele után 20 házból költöztek ki a lakók - 19 család rokonokhoz, ismerősökhöz -, ezeket az ingatlanokat azóta elöntötte a víz. A településrész házait, ahol szükséges, homokzsákokkal vették körül.

A szivárgások ellenére remélhetőleg nem lesz nagyobb gond - tette hozzá a polgármester. Kitért arra is, hogy Lakihegy bizonyos területein az elmúlt napokban életvédelmi okokból kikapcsolták az áramot és a gázt, de ahol lehet, megkezdték e szolgáltatások visszakapcsolását.

A Duna áradása Szigetszentmiklósnál kevéssel éjfél előtt megállt, hajnali háromig a vízszint stagnált, majd a folyó nagyon lassú apadásnak indult - közölte Szabó József.

12:44 - További hét homokzsáktöltő telepet alakítanak ki Budapesttől délre

A Budapesttől délre eső térségbe vízügyi szakembereket csoportosítanak át, és a védelmi szakaszok súlypontjainál további hét homokzsáktöltő telepet alakítanak ki - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a hétfő déli összesítésében.

Az árhullám jelenleg Adony térségétől délre jár. Az apadás nagyon lassú, ezért a Duna felső szakaszán továbbra is tart a kiemelt védekezés, a vízügyi szakemberek vezetésével tovább erősítik a védvonalakat.

Mostanáig a Budapesttől északra lévő térségben 20 helyszínen alakítottak ki központi homokzsáktöltő telepeket, hogy azonnal teljesíteni tudják az állami védvonalakon és az önkormányzatoknál felmerülő igényeket. Ezeken felül újabb hét ilyen telep mielőbbi üzembe helyezéséről döntöttek.

Emellett a védekezést vezető OMIT az eddig a felső szakaszon szolgálatot teljesítő szakembereit szükség szerint - a megfelelő pihenőidők figyelembe vételével - a Budapesttől délre eső szakaszokra irányítja át. A védekezés műszaki irányításában az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak az árvízben közvetlenül nem érintett területi igazgatóságainak vezető szakemberei is részt vesznek. Összesen több mint ezer szakembert csoportosítottak át.

A területi feladatokat összefogó műszaki koordinátorok folyamatosan ellenőrzik a védműveket a Szigetköz, Komárom-Esztergom megye, a Dunakanyar, Szentendre és Budapest térségében.

A védelem súlypontja jelenleg a Duna Budapest-Komárom közötti szakasza, ahol elsősorban a veszélyeztetett települések védelme a legfontosabb feladat. Kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból - olvasható az OMIT közleményében.

Magyarországon jelenleg több mint 807 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből rendkívüli védekezés mintegy 191 kilométeren: a Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna és a Mosoni-Duna mentén, továbbá Komárom-Esztergom megye és Pest megyében Budapesttől északra. Harmadfokú a védekezés több mint 176 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán, a jobb parton Adonyig, a bal parton Soltig, emellett a Rába győr-árpási, győr-koroncói szakaszán, a Marcal győr-koroncói, valamint a koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

12:43 - DK: helytelen az adományvonal államosítása

A Demokratikus Koalíció (DK) helytelennek és károsnak tartja, hogy a nemzeti összefogás adományvonala elveszi a teret a korábban ilyen telefonszámokat működtető civil szervezetek elől – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Varju László.

A független képviselő azt mondta, hogy ezzel egy újabb területet, az adományszervezést és a civil világ működését államosították - jelentette ki. Ez a beavatkozás kifejezetten káros, mert az egyházak és a civil szervezetek az elmúlt években sokat tettek azért, hogy segíteni tudják a rászorultakat - jelentette ki.

Varju László közölte: meg szeretnék tudni az emberi erőforrások miniszterétől, hogy milyen módon kárpótolja majd a civileket azért, hogy ezt a lehetőséget elvették tőlük.

A DK bízik abban, hogy az elmúlt napokban és hetekben elvégzett rengeteg munka hozzájárul ahhoz, hogy minél kevesebb kárral és szenvedéssel legyen túl mindenki az árvízen - tette hozzá.

12:42 - iszti főorvos: az ár levonulása után fontos a fertőtlenítés

Az árvíz levonulása után fontos az alapos takarítás és fertőtlenítés, amellyel elkerülhető egy járvány kialakulása - mondta el sajtótájékoztatóján Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos hétfőn Budapesten.

Hangsúlyozta: ahová most ér az ár, ott a legfontosabb a befogadóhelyek mennyisége és minősége, ezeket a Duna Budapest alatti szakaszain ellenőrzik. Az orvosi ellátásra, felügyeletre szoruló embereknek tudniuk kell, hogy hol kaphatnak ellátást – tette hozzá.

Paller Judit azt kérte, hogy aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.

A megbízott tiszti főorvos fontosnak nevezte a megfelelő fertőtlenítést, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni. Ezen tudnivalókról a tisztiorvosi hivatal és a védelmi szervek internetes oldalain útmutatót is közzétesznek.

Tarnai Richárd kormánymegbízott, a Pest megyei védelmi bizottság elnöke a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a megye déli területein is időben megépítették és megerősítették a védműveket.

Mint elmondta: hétfő délelőttig 4 millió homokzsákkal erősítették meg a gátakat a megyében. Az otthonukat elhagyni kényszerülők száma a vasárnapi 597-ről 817-re emelkedett. Ez nem kitelepítés, hiszen önként távoztak, három embert kellett rendőri erővel korábban Nagymarosról kitelepíteni – tette hozzá.

A fővárosi helyzetről Pesti Imre kormánymegbízott, a fővárosi védelmi bizottság elnöke elmondta, hogy ütemes apadásra számítanak, és szerdára várják, hogy 8 méter alá csökkenjen a vízszint.

Hozzátette: kisebb árvízi jelenségek vannak, de ezeket azonnal kezelni tudják, így jelenleg sehol sincs komoly gond. Pesti Imre hangsúlyozta: a közműrendszerek és a csatornák bírják a nyomást, ahol szükséges, ott a csatornák vizét közvetlenül a Dunába szivattyúzzák.

12:36 - Bátán háromszázan dolgoznak a gát megerősítésén

Mintegy háromszázan dolgoznak az ideiglenes védmű megerősítésén és magasításán a Tolna megyei Bátán, ahol várhatóan szerda délután tetőzik a dunai árhullám - közölte a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn a honlapján.

A Tolna megyei védelmi bizottság közleménye szerint a megye legveszélyeztetettebb településén a katasztrófavédelem 62 munkatársa, 166 önkéntes és 78 közfoglalkoztatott vesz részt a megelőző védekezésben. A honvédség 150-200 katona áthelyezését tervezi Bátára - írták.

A községben hétfő reggelig 72 575 homokzsákot töltöttek meg és építettek be a 2500 méteres ideiglenes védműbe. Az utóbbi napokban több mint 1200 önkéntes vett részt a munkában. A védelemhez 70 ezer homokzsák áll készenlétben, a munkálatok több mint 90 százaléka befejeződött.

Az 1700 lakosú település ártéri részében 90-100 ingatlan van veszélyben, a Bercsényi utcában és a Fő utcában 13 ház különösen veszélyeztetett.

Vasárnapig 20 ember hagyta el otthonát; a megyei védelmi bizottság elnöke kedden 16 óráig elrendelte Bátán a Béke utca, a Fő utca és a Bercsényi utca érintett szakaszán élők kitelepítését. A még ott tartózkodó 25 ember elhelyezéséről a polgármester gondoskodik.

Tolna megye 4 árvízvédelmi szakaszán hétfő 11 órától harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint Dunaföldvárnál 11 órakor 707 centiméter volt a Duna vízszintje, ami négy centivel haladta meg az eddigi legnagyobb vízállást, Paksnál pedig elérte az eddigi rekordot, a 872 centimétert.

Dunaföldváron és Pakson a megelőző védekezés befejeződött, a megerősített védműveket folyamatosan ellenőrzik - közölte a védelmi bizottság.

Bátánál várhatóan szerda délután tetőzik a Duna, az előrejelzések szerint a 2002-es árvíz idején mért 741 centimétert jelentősen meghaladó - 786 centiméteres - lesz a legmagasabb vízállás.

12:14 - Már nem magasítják a töltéseket a Szigetközben

Győrújfalun és az árvíz által érintett szigetközi településeken befejeződtek a töltésmagasítási munkálatok, a Duna és a Mosoni-Duna apad - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hétfőn.

Győrújfalu visszaköltöztetése a Mosoni-Duna vízállása szerint alakul, vagyis kizárólag akkor történik meg, ha a vízszint ezt biztonsággal lehetővé teszi. A visszaköltözésről időben tájékoztatják a lakosságot és a sajtót - írják a közleményben, megjegyezve: az árvízi védekezési munkálatok összességében eddig sikeresek voltak, hiszen minden érintett szakaszon sikerült meggátolni, hogy a folyó kilépjen medréből.

Közlésük szerint Koroncón a híd alatti uszadék eltávolítása jelenleg is tart, egy helyen bordás kitámasztással erősítik a gátat. Dunaszentpálon stabil a helyzet, a buzgárok figyelése és elhárítása folyamatos. Zsejkepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a vizet elvezetik, és a szivárgásokat megszüntetik. Néhány helyen az apadás miatt egy-egy homokzsáksort már vissza is szedtek.

A védelmi bizottság tájékoztatása szerint összesen 3838-an vesznek részt a védekezésben.

12:13 - Újabb területekre hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány

Tizenkét, a fővárostól délre fekvő Duna menti járásra hirdetett ki veszélyhelyzetet a kormány hétfőn.

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Pest megyében a szigetszentmiklósi, a ráckevei és az érdi járás, Fejér megyében a martonvásári és a dunaújvárosi járás, Bács-Kiskun megyében a kunszentmiklósi, a kalocsai és a bajai járás, Tolna megyében a paksi, a tolnai és a szekszárdi járás, Baranya megyében a mohácsi járás közigazgatási területére is vonatkozik a veszélyhelyzet.

A kormányrendelet 15 napig hatályos, meghosszabbítására az Országgyűlés adhat

A veszélyhelyzet kihirdetésével rendkívüli intézkedéseket vezettek be az erőforrások koncentrálása, a védekezés hatékonyságának növelése, az állampolgárok életének, egészségének, vagyonának biztonsága érdekében - tájékoztatott a tárca. Ezek keretében lehetőség nyílik többi között polgári védelmi szolgálat elrendelésére, a veszélyeztetett lakosság kitelepítésére, a védekezéshez szükséges munkagép, jármű igénybevételére, a veszélyeztetett területen a járműforgalom, illetve a veszélyeztetett területre történő belépés, beutazás korlátozására, továbbá arra, hogy a védekezéshez szükséges ingatlanokat a védekező erők használják.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt kedden Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire hirdetett ki veszélyhelyzetet. Az arról szóló kormányrendelet meghosszabbításáról akár már hétfőn szavazhat az Országgyűlés, miután az erre vonatkozó indítványt délelőtt benyújtotta a belügyminiszter a parlamentnek.

11:43 - Megnyitották a Margit híd budai lehajtóját, a szentendrei HÉV újra jár

A fővárosban megnyitották a Margit híd budai lehajtóját, a szentendrei HÉV vonalán pedig valamennyi szerelvény közlekedik a Szentlélek tér és a Margit híd között. Több buszjárat esetében megnőtt a menetidő - közölte a Budapesti Közlekedési Központ hétfő délelőtt a Facebook-oldalán.

Megnyitották a Margit híd budai lehajtóját északi irányba, Óbuda felé, így a 9-es autóbuszok arra ismét az eredeti útvonalukon közlekednek. A 160-as és a 260-as autóbusz a 9-es busz Margit híd, budai hídfő megállójában áll meg - írták. Korábban arról tájékoztattak, hogy a Margit hídon Buda felé a két sávból csak az egyik járható, ezért a Szent István körúton torlódás alakult ki.

Az 5-ös, szentendrei HÉV minden szerelvénye a Margit hídi felszíni állomásig közlekedik - írták. A HÉV-ek közlekedését vasárnap késő este óta korlátozták, így eddig minden második szerelvény csak a Szentlélek térig közlekedett.

A BKK továbbá arról is tájékoztatott: a városban kialakult torlódások miatt meghosszabbodott a menetidő, így 10 percet meghaladó késésekre kell számítani a 9-es, a 29-es, a 91-es, a 86-os, a 134-es, a 162-es, a 260-as és a 291-es autóbuszjáratok vonalán.

11:38 - Már csak a gátakat ellenőrzik Komárom-Esztergom megyében

Gyorsuló ütemben csökken a vízszint a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán, az árvízzel sújtott települések nagy részén már csak gátőrzés és szivattyúzás folyik - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.

Stolczenberger Klára elmondta, Esztergomban a Kis-Duna sétány mellvédjén átszivárgó vizet szivattyúzzák vissza a Dunába. Pilismaróton a védmű bordás megtámasztásán dolgozik megközelítőleg 350 ember.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere közölte: a vízügyi szakemberek szerint a védművek teljesen biztonságosak. Egy nagyáruház Duna melletti közlekedési csomópontjánál azonban a megnövekedett talajvízszint miatt beszakadt az útburkolat.

Komáromnál hétfőn 10 órakor 791 centiméter volt a vízállás - legutóbb péntek reggel volt ilyen alacsony -, és a vízhozam is folyamatosan csökken. Esztergomnál 10 órakor 789 centit mutatott a vízmérce, ami 24 centivel marad el a vasárnap hajnali csúcstól, és a Duna tovább apad.

Összefoglaló

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján, A kormányfő a Bács-Kiskun megyei tassi zsilipet, a Tolna megyei Bátát, a Fejér megyei Kisapostagot, továbbá Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

Hétfő a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben, a főváros is túljutott a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti folyószakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás az eddig mért legnagyobb szintnél - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton.

A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy Budapesten katasztrófahelyzet sehol nincs, a két nap óta a legérzékenyebb területnek számító Margit híd és Batthyány tér környékén sincs probléma, a HÉV-alagútban sem következett be aggasztó esemény. A Római-parton is normalizált a helyzet, és bár a Margitsziget keleti partjánál van egy erősebb csorgás, az is kezelhető - mondta.

Budapesten hétfő délelőtt 10 órakor 887 centiméter volt a folyó vízszintje, ez 4 centivel alacsonyabb a tetőzéskor mért rekordértéknél.

Rekordmagasságú a vízállás a főváros alatti területeken is, ahol még árad a folyó a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hétfő délelőtti adatai szerint. Adonynál 762 centiméteren állt a Duna 10 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás ott 739 centiméter volt. Tassnál 10 centiméterrel haladta meg a korábbi 888 centiméteres rekordszintet a folyó, ám még tart az áradás.

Dunaföldváron 706 centiméteres volt legutóbb a Duna vízállása, ez 3 centivel magasabb a korábbi legmagasabb értéknél. Paksnál 872 centimétert mértek, ez pontosan annyi, mint a korábbi rekord volt, így ott is új csúcs várható az áradás miatt. Bajánál 942 centiméteren áll a folyó, az eddigi legmagasabb vízszint 976 centiméter volt.

Neszmélyen a Csongrád megyei katasztrófavédők. Fotó: Katasztrófavédelem (galéria)

A fővárostól északra mindenütt apad a folyó. Nagybajcsnál 10 órakor 759 centit mértek, ami fél méterrel alacsonyabb az éjfélkor mért vízszintnél, és több mint egy méterrel kisebb, mint a néhány nappal ezelőtti 875 centis rekord.

Komáromnál 791 centiméter a vízállás, amely több mint fél méterrel alacsonyabb a rekordnál. Esztergomban 10 órakor 789 centit mutatott a vízmérce, ez 24 centivel marad el a vasárnap hajnali csúcstól.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő reggeli adatai szerint jelenleg 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből 191 kilométeren rendkívüli védekezés van.

Országosan több mint 185 kilométernyi közúton van forgalomkorlátozás, ez 82 útszakaszra vonatkozik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő reggeli tájékoztatása szerint az állami úthálózaton 62 helyszínen teljes a lezárás. Győr-Moson-Sopron megyében 11, Komárom-Esztergom megyében 23, Pest megyében 31, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 3 szakaszon van korlátozás.

Jelentős forgalmi változások léptek életbe Budapesten is. A Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is le vannak zárva, a Kongresszusi Központ parkolója az árvízi rendkívüli forgalmi rend idejére P+R parkolóként működik. A rendőrség hajnalban lezárta a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között, a másik oldalon halad a forgalom mindkét irányba.

A jelentős budapesti forgalomkorlátozások miatt a MÁV-Start valamennyi járatát több kocsival közlekedteti hétfőtől.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról számolt be, hogy az árvízkárosultak megsegítésére mintegy 100 millió forint gyűlt eddig össze a nemzeti összefogás vonalán keresztül.

11:20 - Újabb 18 embernek kellett kiköltöznie házából Tahitófalun

Tizennyolc ember hagyta el Nagy-Duna melletti otthonát Tahitótfalun az árvízi veszélyhelyzet miatt vasárnap este, azt követően, hogy előző nap a Tildy hídi védmű átázása miatt is sokakat menekíteni kellett - tájékoztatta hétfőn a település polgármestere az MTI -t.

Sajtos Sándor (független) felidézte, hogy szombat dél körül a Szentendrei-sziget egyetlen bejáratának számító Tildy hídnál épített ideiglenes védmű nem bírta a terhelést, megcsúszott, s egy szakaszon átázott. A veszélyeztetett házakat azonnal elhagyták a lakók, de a kockázat még nem múlt el teljesen. Miután a híd feljáróját bordás módszerrel megerősítették, 8 szivattyút állítottak üzembe, s állandóan figyelik az esetleges szivárgásokat, buzgárokat.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy míg 2006-ban egyetlen buzgár sem volt a feljárónál, most több is feltört, ám szerencsére a vasárnap részben kitelepített Szigetmonostor megközelítésére is szolgáló hidat nem kellett lezárni - mondta az 5500 lakosú község polgármestere.

Tájékoztatása szerint vasárnap ezen a hídon át szállítottak 6 kamionnyi, 10 ezer megtöltött homokzsákot Szigetmonostorra, de a dunabogdányi védekezést is hasonló módon segítették.

"Tahitótfalu sok árvizet megélt már, de a mostani "kockázati szinttel még sohasem kellett számolni" - fogalmazott Sajtos Sándor. Jelenleg a védművek erősítése, illetve a 11-es főút, a Tildy híd megóvása a legfőbb feladat.

Az önkormányzat bízik abban, hogy az ár levonulása után még az idén hozzá tudnak kezdeni annak a stabil védműnek az építéséhez, melyre 877 millió forintnyi pályázati pénz áll majd rendelkezésre - mondta a polgármester.

11:13 - Balog: 100 millió forint gyűlt eddig össze

Mintegy 100 millió forint pénzadomány gyűlt eddig össze az árvízkárosultak megsegítésére a nemzeti összefogás vonalán keresztül - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A tárcavezető a műsorban elmondta: a pénz a nemzeti összefogás 1357-es vonalán, illetve annak 11711711-2222222-es banki számlaszámán keresztül gyűlt össze. Balog Zoltán, aki a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnökeként beszélt erről, hozzátéve: a pénzadományokon kívül sok természetbeni felajánlást - munkagépeket, homokzsákokat - is kapnak.

A miniszter elmondta: továbbra is várják az adományokat, amelyekre várhatóan nagy szükség lesz az árvíz levonulása utáni helyreállításkor.

Szerdán alakult meg a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács, amelyen keresztül az árvízi veszélyhelyzet elhárításában szerepet vállaló segélyszervezetek, szeretetszolgálatok összehangolják segítő tevékenységüket.

Szombat óta a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala helyett a közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére. Ezen keresztül hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni.

11:08 - Románia kész segítséget nyújtani Magyarországnak

Románia kész segítséget nyújtani az árvízzel kapcsolatos gondok kezelésében Magyarországnak, amennyiben szükség van rá.

Victor Ponta román miniszterelnök az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs hétfői ülésén arra kérte - a romániai katasztrófavédelemben illetékes - Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre.

"Nem vagyunk mi a leggazdagabb ország, de úgy látom, a nyugati országrészt nem fenyegeti veszély, úgyhogy az ottani erőinkkel a szomszédaink segítségére lehetünk" - mondta a hétfői értekezleten a román kormányfő.

A román vízügyi hatóság vezetője beszámolt arról, hogy a Duna jelenleg másodpercenként 8500 köbméteres hozammal éri el Romániát, míg a sokéves júniusi átlag 6400 köbméter. A tetőzést péntekre várják másodpercenként 10500 köbméterrel, ami jelentősen elmarad az egy hónapja mért 11900 köbméteres értéktől, így a Duna romániai szakaszán nem számítanak különösebb gondokra.

A román hatóságok csak a Bukarest-Konstanca autópályáért aggódnak: az áprilisi magas vízállás nyomán ugyanis szivárgásokat észleltek a Duna-gát egy hetvenméteres szakaszán. Ha itt betör a víz, - a Balta Ialomitei nevű szigeten - 30 ezer hektár mezőgazdasági terület és a Bukarest-Konstanca autópálya, valamint a román fővárost a tengerparttal összekötő vasútvonal egy szakasza is víz alá kerül. A vízügyi illetékes szerint a gátszakasz megerősítésén péntek óta dolgoznak a szakemberek és várhatóan szerdáig befejezik a munkát.

Az időjárási előrejelzések szerint hétfőn nyugat felől újabb csapadékhullám éri el Romániát, amely miatt csütörtökig sárga figyelmeztetés lesz érvényben. A szakemberek négyzetméterenként 20-25 liternyi csapadékra számítanak, de helyenként a lehulló vízmennyiség a 50-60 litert is elérheti négyzetméterenként. A zivatarok a dunai árvízveszélyt nem növelik, de a kisebb folyókon, hegyi patakokon újabb áradásokat okozhatnak Romániában.

10:58 - Északon apad, délen rekordokat dönt a Duna

A Duna Budapesttől délre fekvő területein sorra éri el, illetve dönti meg a korábbi rekordokat a vízszint, az északi szakaszon azonban jelentős apadás tapasztalható - derül ki a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hétfő délelőtti adataiból.

Budapesten hétfőn 10 órakor 887 centiméter volt a folyó vízszintje, ez 4 centiméterrel alacsonyabb a tetőzéskor mért rekordértéknél.

Adonynál 762 centiméteren állt a Duna délelőtt 10 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás ott 739 centiméter volt. Tassnál 10 centiméterrel haladta meg a korábbi 888 centiméteres rekordszintet a folyó, de ott még tart az áradás.

Dunaföldváron 706 centiméteres volt legutóbb a Duna vízállása, ez 3 centivel magasabb a korábbi legmagasabb értéknél. Paksnál 872 centimétert mértek, ez megegyezik a korábbi rekorddal, így ott is új csúcs várható az áradás miatt.

Bajánál 942 centiméteren áll a folyó, az eddigi legmagasabb vízszint 976 centiméter volt.

A fővárostól északra mindenütt apad a folyó. Nagybajcsnál délelőtt 10 órakor 759 centit mértek, ez fél méterrel alacsonyabb az éjfélkor mért vízszintnél, és több mint egy méterrel alacsonyabb a néhány nappal ezelőtti 875 centiméteres rekordnál.

Komáromnál 791 centiméter a vízállás, amely több mint fél méterrel alacsonyabb a rekordnál. Esztergomban 10 órakor 789 centit mutatott a vízmérce, ez 24 centivel marad el a vasárnap hajnali csúcstól.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő reggeli adatai szerint jelenleg 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből 191 kilométeren rendkívüli védekezés van.

10:00 - Hét ingatlanról kellett kiköltözni a váci Liszt Ferenc sétányon

A helyi katasztrófavédelmi tervben szereplő 152 ember helyett 14-nek kellett kiköltöznie a váci Liszt Ferenc sétányon lévő lakásából - közölte a város polgármestere hétfőn az MTI-vel.

Fördős Attila (független) elmondta, a katasztrófavédelmi terv szerint eredetileg 70 ingatlant kellett volna elhagyniuk a lakóknak az Ady Endre, a József Attila és a Liszt Ferenc sétány körzetében, de a vasárnap délutáni bejáráson tapasztaltak alapján egyelőre csak azokat kérték meg otthonuk elhagyására, akik házában 40 centiméternél magasabban áll a víz, illetve ahol közvetlen veszély fenyeget. Így végül 7 házból 14 ember költözött ki. Mindenki maga oldotta meg az elszállásolását.

A polgármester kitért arra is, hogy a város mélyebben fekvő részeiről több család már a Duna tetőzése előtt elővigyázatosságból átmeneti ideig elköltözött.

Mint mondta, a három Duna menti sétány a legkritikusabb, a Liszt Ferenc sétányon néhol mellmagasságig ér a víz, míg például az Ady Endre sétány magasabban helyezkedik el, és a lakásokat előkertek is védik.

Estétől, éjszakától az akkor 803-805 centiméteren álló Duna vízszintje Vácnál 1-1 centiméterrel folyamatosan, lassan csökken, és várhatóan szerdára éri el ismét a 2002-ben és 2006-ban mért legmagasabb, 760 centiméteres értéket - magyarázta Fördős Attila.

Neszmélyen a Csongrád megyei katasztrófavédők. Fotó: Katasztrófavédelem (galéria)

A település honlapján olvasható információk szerint árvízvédelmi szempontból a legtöbb figyelmet a Diadal térre, a Földváry térre, Kisvácra, valamint a Hegyes-torony, illetve a Sződliget határában fekvő déli lakóterületre fordítják. A már kiépített védművek közül a terhelés hatására a Hegyes-toronynál már négyszer volt megcsúszás miatt veszélyhelyzet, ezeket időben elhárították. A Földváry téren önkéntesek, a börtön területén az elítéltek töltik folyamatosan a homokzsákokat, tartalékot képezve - írták.

A Diadal tér térségében a legtöbb a talajvíz, és több buzgár is gondot okoz. Egy környékbeli, illetve egy, az Eszterházy utca Duna felőli végében lévő vendéglátó-ipari egységet be kellett záratni, mert az épületeket elérte a víz - írta a vac.hu.

09:29 - Dunaföldvárnál elérte az eddigi legmagasabb vízállást a Duna

Az Országos Vízügyi Igazgatóság adatai szerint hétfő hajnalban Dunaföldvárnál érte el az eddigi legmagasabb, 703 centiméteres vízállást a Duna.

A város térségében a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése alapján hétfő este 720 centiméteres vízállással tetőzik a folyó.

Horváth Zsolt, a város független polgármestere az MTI-nek elmondta: reggel nyolc órakor már 708 centiméter volt a vízszint.

A településen csaknem két kilométer hosszan 23 ezer homokzsákból építettek ideiglenes védművet; az egykori úttörőtábor, a kajak-kenu szakosztály bázisa, a jachtkikötő, a strand- és gyógyfürdő, valamint a szennyvízrendszer védelméről kellett gondoskodni.

Lakóház nincs veszélyben Dunaföldváron - mondta a polgármester.

09:08 - Adonynál tetőzik a Duna

Tetőzés közeli állapotban van a Duna Adonynál, 2-3 órája ugyanazt a vízszintet mérik az adonyi vízmércénél. A Duna Fejér megyei szakaszán a gátaknál különösebb problémák eddig nem voltak - tájékoztatta a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnökségének vezetője hétfő reggel az MTI-t.

Kiss Jenő elmondta: az adonyi vízmércénél hétfő reggel 6 órakor 762 centimétert mértek, ami 23 centivel haladja meg a valaha mért legnagyobb vízállást. A kiépített védműveknél magassági problémák nincsenek, helyenként átszivárgásokat tapasztalnak, de azok nem okoznak komolyabb problémákat.

Az ideiglenes védművek is bírják a nyomást. Egyedül Kisapostagnál akadt probléma éjjel, amikor egy helyen átszakadt a gát. A víz házakat nem öntött el, a gátat a szakemberek kijavították.

Szabó-Bisztricz Anett megyei katasztrófavédelmi szóvivő közölte: Ercsiben meg kellett erősíteni a Rába-patak védművét és a Bajcsy-Zsilinszky utcai nyúlgátat. A védekezésben hétfő reggel 229 ember vett részt: hivatásos tűzoltók, a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjai, rendőrök, polgárőrök és civil önkéntesek.

Gondokat egyelőre csak a fakadó vizek okoznak, de ezt a helyzetet kezelni tudják. További kitelepítésekre, lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség - tette hozzá.

08:54 - Újabb egy centit apadt a Duna a fővárosnál

Tovább apad a Duna Budapestnél, a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság hétfő reggel 8 órakor mért értékei szerint a folyó 888 centiméter - egy centivel alacsonyabb a reggel hét órakor mért szintnél - a fővárosban.

A Duna vízállása a vasárnap esti, 891 centiméteres tetőzés óta 3 centimétert csökkent a fővárosnál.

Nagymaroson a tetőzéskor mért 748 centiméterről reggelre 6-7 centimétert csökkent a vízszint - tájékoztatta a polgármester z MTI-t.

A főigazgatóság adatai szerint Esztergomnál 10 centimétert apadt a folyó az éjféli adatokhoz képest, Komáromnál pedig 816-ról 796 centiméterre csökkent a vízszint.

Leggyorsabban továbbra is Nagybajcsnál apad a Duna: nyolc óra alatt 809 centiméterről 771-re csökkent a vízállás.

Az Országos Műszak Irányító Törzs hétfő reggeli adatai szerint jelenleg 807,4 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből 191,2 kilométeren rendkívüli védekezés van.

08:26 - Orbán: stabilak a fő védvonalak Budapest alatt

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor tájékoztatása szerint. A miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

A hétfői nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben, a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton.

A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése.

08:22 - Apad a Duna Nagymaroson, de két napig nem lesz tanítás

Két napig nem lesz tanítás a nagymarosi iskolában, ahol a konyha kapacitásának egy részét az árvízi védekezők ellátása köti le. A város mentén éjfél óta körülbelül 6 centimétert apadt a Duna - közölte a település polgármestere hétfő reggel az MTI-vel.

Petrovics László (független) elmondta, a tankerületi igazgatóval egyeztetve döntöttek arról, hogy hétfőn és kedden nem lesz tanítás, ami körülbelül 400 gyermeket érint. Az iskolában ugyanakkor ügyeletet biztosítanak. A napközis konyhán most főként a gáton dolgozó csaknem 300 embernek, továbbá az óvodásoknak, az időseknek, valamint az épület egyik szárnyában elhelyezett kitelepítetteknek főznek - mondta a polgármester.

Hétfőn újabb vízbetörés már nem volt, és nagyobb buzgárok sem keletkeztek ezen a folyószakaszon. Éjjel az ár elsodort egy csónakot, amelyet aztán a vízi rendőrség vontatott el - ismertette a polgármester.

Nagymarosnál éjféltől reggelig 6-7 centimétert csökkent a Duna vízszintje, és igen lassan tovább apad a folyó.

A gáton dolgozók jelenleg a védmű karbantartására és a figyelőszolgálatra összpontosítanak - közölte Petrovics László.

08:01 - A fővárostól délre is rekordokat dönt a vízállás

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint.

Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt.

Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord.

Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték.

Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél.

Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

07:55 - Nagymarosnál már több centiméteres az apadás

Nagymarosnál már több centiméteres apadás mérhető, a Duna Budapest felett lassan, centiméterről centiméterre vonul vissza – közölte honlapján a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján hétfőn reggel.

Nagymarosnál a legutóbbi mérés szerint háromóránként egy-két centimétert is apadt a Duna.

Az egyik legkritikusabb pont, Szigetmonostor védelmére helikoptereket is bevetettek – áll a tájékoztatóban. Vasárnap délután a Szolnoki Helikopterbázis helikoptere ötvenöt úgynevezett big baget, azaz ötvenötször egy köbméternyi homokot szállított a horányi településrész védműveinek megerősítésére. Éjszaka az egyik töltésen átfolyó vizet vezették el. Horányból eddig 305 embert telepítettek ki.

A helyszínre két csónakot rendeltek, és 117 hallgató is érkezett a közszolgálati egyetemről.

Tahitótfaluban egy külterületi részen megjelent a víz a gát fölött, hajnalban három embert kellett kiköltöztetni. A víz mintegy egyhektárnyi területet öntött el. Egy házat is körbekerített a víz, a tulajdonos - aki több nagy értékű lovat is tart istállójában - azonban nem kért segítséget. Három munkacsoport folyamatosan szemlézi a területet, és méréseik szerint az elárasztott terület vízmagassága órák óta nem növekedett.

Százhalombattán ellennyomó medencét alakítottak ki a megsérült út buzgárja elleni védekezésül, a feltörő vizet homokzsákokkal körülkerítették. Szentendrén a mobil árvízvédelmi fal tartja a víztömeget, a csurgásokat, szivárgásokat folyamatosan ellenőrzik.

Verőcén a házak bejáratait homokzsákokkal zárták el, három utcában folyamatos a védekezés, a szennyvíztelepet lezárták. Dunabogdányban a Kossuth úton és a kerékpárúton kell védekezni homokzsákokkal a szivárgás ellen.

07:52 - Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektárt öntött el a víz

Almásfüzitő és Dunaalmás között 250 hektáron öntötte el az ártéri területet a víz, miután vasárnap alámosta az Almásfüzitő-Esztergom vasútvonal töltésének egy részét; ember és lakóingatlan nincs veszélyben - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Stolczenberger Klára elmondta, a 200 méteres szakaszon kiömlő víz miatt az 1-es főúton Almásfüzitő és Tata közötti, a 73 és a 74-es kilométer között 400 méter hosszan, 2-3 zsák magasságú nyúlgátat építettek.

A Nyír Mentőcsoport az elárasztott területről egy őzgidát és egy őzsutát mentett ki. A búvárok kézben hozták ki az állatokat, később a nemzeti park szakemberei az őzeket a veszélyeztetett területtől távol szabadon engedték.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán lassú apadás kezdődött, kétezer ember dolgozik a gátakon, bordás megtámasztásokat, vízszivattyúzásokat védmű erősítéseket végeznek, valamint figyelőszolgálatokat látnak el.

Molnár Attila, Komárom polgármesterének tájékoztatása szerint a szőnyi városrészben 4,6 kilométer hosszan kiépített védmű továbbra is biztonságosan a medrében tartja a folyót. Komolyabb beavatkozást igénylő árvízi jelenségekkel nem találkoztak a szakemberek.

07:43 - Az országban 82 útszakaszon korlátozzák a forgalmat

Több mint 185 kilométernyi országos közúton van forgalomkorlátozás a dunai árvíz miatt, ez 82 útszakaszra vonatkozik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő reggeli tájékoztatása szerint az állami úthálózaton 62 helyszínen teljes a lezárás.
Győr-Moson-Sopron megyében 11, Komárom-Esztergom megyében 23, Pest megyében 31, Tolnában 3, Bács-Kiskunban 10, Fejér megyében pedig 3 szakaszon van korlátozás.

Az 1-es úton teljes útzár van Győr és Gönyű, valamint Almásfüzitő és Tata között, továbbá Komárom területén.

A 2-es út két váci szakasza van lezárva, továbbá Dunakeszi és Sződliget területén van teljes útzár.

A 6-os út paksi szakaszán útszűkület van.

A 10-es úton teljes az útzár Dunaalmásnál, Nyergesújfalu több szakaszán, Tátnál, valamint Neszmély és Süttő között.

Neszmélyen a Csongrád megyei katasztrófavédők. Fotó: Katasztrófavédelem (galéria)

A 11-es utat teljes szélességében lezárták Dunabogdánynál, Esztergom és Dömös között, Esztergomban, Visegrádon; Leányfalun és Tahitótfaluban pedig félpályás útzár van.

A 12-es utat lezárták Nagymaroson, Verőcénél, Verőce és Kismaros között pedig útszűkület van.

A 14-es út Győr és Vámosszabadi között nem járható.

Az 55-ös úton pedig Bajánál és Pörbölynél van teljes útzár.

07:16 - Tarlós: az új Római-parti védmű mellett a nyúlgátat is megerősítik

Az új Római-parti védmű megépítésével párhuzamosan a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon is megerősítik az elsőrendű védművet - mondta a főpolgármester hétfőn, az M1 Ma reggel című műsorában.

Tarlós István elmondta, hogy hétfőre virradó éjszaka nem történt rendkívüli esemény a Duna tetőzésével kapcsolatban a fővárosban, szavai szerint Budapest nagy valószínűséggel "megússza ezt az árvizet".

A szentendrei mobilgáttal kapcsolatban jelezte, hogy a szerkezet jól vizsgázott. A fővárosi mobilgátat ellenzőkre utalva úgy fogalmazott: "ki tudja, hogy megint mikor bátorodnak fel azok az önmagukat civilnek nevezők, akik dobálják bele a követ a lecsóba", de továbbra is ésszerűnek tartja megépíteni az új védművet a Római-parton.

Arról is beszámolt, hogy az új védmű építésével párhuzamosan meg fogják erősíteni a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon az elsőrendű védművet. Kiemelte: biztosítani kell azt is, hogy a földművet a továbbiakban ne bonthassa meg senki, mivel számos esetben és helyen ez történt, kényelmi, szállítási és egyéb okból.

A főpolgármester kitért arra is, hogy sok mindent felül kell vizsgálni Budapesten, köztük a Bem rakparti mellvédfalelemeket, amelyek öregek, de úgy tűnik, most kibírják a nyomást.

06-27 - Tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél

Hétfő reggel 6 órára tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél, a legfrissebb adatok szerint újabb 1 centimétert apadt a folyó, és 889 centiméteren áll.

Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál pedig 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál.

Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkenve, hat órakor 802 centiméteren állt a Duna. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott szintjelző.

06:14 - Győrújfalunál hatvan centit apadt a Mosoni-Duna

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább hatvan centimétert apadt a Mosoni-Duna - közölte a település polgármestere hétfő reggel az MTI-vel.

Nagy Imre Attila elmondta: a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál.

Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre - értesült az MTI a védekezésben résztvevőktől.

04:26 - Megindult a Duna vízszint-csökkenése Budapesten

Nyolc óra tetőzés után csökkenni kezdett a Duna vízszintje Budapesten, a hajnal 4 órás adatok szerint a vasárnap esti 891 centiméterhez képest egy centimétert apadt a folyó.

A Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a Duna Budapestnél vasárnap este 8 óra óta 891 centiméteren állt, míg Nagymaroson 748 centiméterről 746 centiméterre csökkent a vízszint. Nagymarosnál vasárnap este 11 óra óta kétóránként egy-egy centimétert csökkent a vízszint.

Esztergomnál éjfélkor 802, hajnali 4 órakor pedig 797 centiméteren állt a Duna, Komáromnál pedig az elmúlt négy órában 9 centiméterrel, 816-ról 807 centiméterre csökkent a vízszint. A legnagyobb csökkenés Nagybajcsnál mutatkozik: négy óra leforgása alatt 809-ről 17 centimétert apadva 792 centiméterre csökkent a vízállás.

04:16 - Több kocsival közlekednek a MÁV-Start elővárosi vonatai

A jelentős budapesti forgalomkorlátozások miatt a MÁV-Start valamennyi járatát több kocsival közlekedteti hétfőtől - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Both Ferenc tájékoztatása szerint az elővárosi Stadler Flirt motorvonatok dupla szerelvénnyel közlekednek, a távolsági vonatok pedig több kocsival, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon a gyorsvonatokat Százhalombatta és Érd-felső megállóhelyen is megállítják.

Továbbra is érvényben van az a rendelkezés, amely szerint a Budapest-Győr-Hegyeshalom, valamint a GYSEV vonalain a feláras vonatokra nem kell a felárat megfizetni.

03:57 - Lezárta a rendőrség a Váci út egy szakaszát

Vízátfolyás miatt lezárta a rendőrség hétfő hajnalban a fővárosban a Váci út mind a négy, városba vezető sávját az Árpád út és az Árva utca között. Győr-Moson-Sopron megyében két újabb utat zártak le - közölte a rendőrség a police.hu honlapon hétfőn.

Budapesten a Váci úton a városból kifelé tartó oldalt kétirányúsították, így ott mindkét irányban zajlik a forgalom.

A rendőrség Győr-Moson-Sopron megyében két helyszínen is forgalom-korlátozást rendelt el az árvízzel összefüggésben. A 1401-es számú utat Dunaszeg és Mosonmagyaróvár között gátépítési és egyéb árvízvédelmi munkálatok miatt zárták le, így Dunaszeg, Győrladamér és Győrzámoly lakói kizárólag Győr irányába tudják elhagyni a településüket. Győr és Dunaszeg között az érintett községek lakói lakcímkártya bemutatásával, a településeken dolgozók munkahelyi célforgalommal közlekedhetnek.

Az 1. számú főutat az M19-es autóút Győr-likócsi csomópont és Komárom között zárták le, a forgalmat az autópályára terelik, a sztráda Győr-Komárom közötti szakasza díjmentesen használható. Budapest felől az 1-es főúton közlekedőket a Komáromi Közútkezelő a 131-es út érintésével az M1-es autópályára tereli. A forgalom az M19-es autóút Győr-likócsi csomópontjában térhet vissza a főútra.

03:09 - Csak honvédek és tűzoltók maradhatnak a Margitszigeten

Biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a Margitszigeten, senki nem vehet részt a védelmi munkálatokban az ott dolgozó honvédeken és tűzoltókon kívül - közölte Budapest Főváros Védelmi Bizottsága hétfő hajnalban az MTI-vel.

Az állomány csak mentőmellényben végezheti a feladatait, egész éjszaka a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és a vizirendészet a Szent Flórián hajóval és három motorcsónakkal biztosítja a Dunán a szigetet, amelynek világítását az éjjeli órákban fáklyák és telepíthető mobil lámpák adják.

Az intézkedésre a védekező hivatásos erők testi épsége érdekében kerül sor - közölték.

0:40 - Budapest térségében tetőzik az árhullám

Budapest térségében jár a dunai árvíz tetőzése, amelyre a fővárosban 890-892 centiméteren számítanak, az alsóbb szakaszokon is folyamatos a felkészülés az árvíz kezelésére - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője hétfő kora hajnalban az MTI-vel.

Siklósi Gabriella tájékoztatása szerint kiemelten foglalkoznak a Margitsziget védelmével és megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy az árvizet kizárják a mellékágból. A gátak állapotát folyamatosan ellenőrzik, emellett a szakemberek felkészítették a védekezésben részt vevő egységeket a tetőzés után várható árvízi jelenségek kezelésére.

Folyamatos a felkészülés a Budapest alatti szakaszon is a valaha mért legnagyobb vízszintet megközelítő, vagy az azt meghaladó vízállások fogadására. A szakemberek felmérik a kritikus helyeket és meghozzák a védekezést meghatározó intézkedéseket.

Az OMIT összesítése szerint jelenleg 807 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú 176 és rendkívüli 191 kilométeren.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság éjféli adatai szerint a Duna Budapesten 891, Nagymarosnál 748, Esztergomnál 802, Komáromnál 816, Nagybajcsnál pedig 809 centiméteren áll.

A fővárosban vasárnap este 10 óra óta nem változott a vízállás, Nagymarosnál három óra alatt 1 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál vasárnap este 10 óra óta 3, Komáromnál 6, Nagybajcsnál 15 centimétert csökkent a vízszint.

00:09 - OKF: folyamatosan ellenőrzik a védműveket a fővárosban

A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a védműveket Budapesten, nincs olyan helyzet, amit ne tudnának kezelni - mondta az MTI-nek hétfőre virradóra Kisdi Máté, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Közölte, hogy a védelmet az éjjel ezerötszáz ember látja el Budapesten, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, a csatornázási művek szakemberei és a lakosság is védekezik a Batthyány tér és a Bem József tér között.

Hét kiemelt helyszínt kezelnek a fővárosban, a Margitszigetet, a Római-partot, a Rév utcát, a Dagály fürdő mögötti területet, a Bem József teret, a Batthyány teret, valamint a Lukács fürdőt.

A Dagály strand területén erősítik, magasítják a gátakat, a Lukács fürdőnél pedig szivattyúznak. A Bem térnél éjféltől már a hivatásos erők is dolgoznak, itt a fő védvonalat erősítik és homokzsákokkal támasztják. A Római-parton és a Margitszigeten szintén nagy erőkkel védekeznek, folyamatosan felügyelik a gátak állapotát.

Eddig 307 embernek kellett elhagynia az otthonát a főváros a területén.

23:55 - Új forgalmi rend lép életbe Budapest több pontján

Jelentős forgalmi változások lépnek életbe hétfőtől Budapesten a Duna áradása miatt, a Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is lezárva maradnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjjel az MTI-vel.

A közösségi közlekedés segítése érdekében buszsávot jelölnek ki az M1-M7-es autópálya közös, budapesti bevezető szakaszán a leállósáv helyén az Egér út és a mostani buszsáv kezdete között, valamint a Hegyalja úton az Avar utca és a Döbrentei tér között, az Erzsébet híd budai hídfőjéig a városközpont felé.

A Szerémi útról a Rákóczi hídra az eddigi egy sáv helyett ideiglenesen két sávon lehet felkanyarodni, a Dombóvári út felől elsőbbségadási kötelezettség lép életbe a hídra felhajtáskor.

A Budafoki útnak a Bogdánffy út és a Szent Gellért tér közötti szakaszát lezárják a közúti forgalom elől, ide csak a hatóságok és a 86-os, valamint a 133E és a 233E autóbuszok hajthatnak be. A Budafoki út külső kerületekből érkező forgalmát a Rákóczi hídra és a Petőfi hídra terelik.

A Szent Gellért rakparton a Szent Gellért tér és a Rudas fürdő közötti villamospályára nem lehet hétfőtől autóval felhajtani, azt csak a közösségi közlekedés járművei használhatják.

A Török utcát az autóbuszok számára megnyitják észak felé is a Margit körút és az Üstökös utca között. A közúti forgalom az utat észak felé nem használhatja. A módosítás miatt éjjel a Török utcában parkoló autókat elszállítják.

A belváros irányába haladó 53-as, 150-es és 250-es autóbuszjáratokat a Nagyszőlős utcából a Hamzsabégi útra terelik, onnan kanyarodnak a Bartók Béla útra. Az Ajnácskő utcába és a Hamzsabégi útra csak az autóbuszok hajthatnak be hétfőtől a Bartók Béla út felé. A Budaörs és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedő 240E autóbuszok is a Hamzsabégi útra terelve közlekednek.

A Döbrentei tér és a Clark Ádám tér között is lezárják a felső rakparti utakat a közúti forgalom előtt, a Döbrentei utcába és a Lánchíd utcába északi irányba csak a 86-os autóbuszok hajthatnak be. Az autósok az Erzsébet híd és a Szent Gellért rakpart felől az Attila út felé haladhatnak.

Az Óbuda és a belső budai területek között összeköttetést jelentő 17-es villamos forgalmának fenntartásához, egyirányúsítják a Frankel Leó utcát az Üstökös utcától a Zsigmond térig a kifelé vezető irányban.

A Bem rakpart, a Batthyány tér térsége és az alsó rakpartok továbbra is zárva maradnak. A 11-es, 39-es és 111-es autóbuszok a Batthyány tér helyett a Széll Kálmán téri végállomásra járnak. A 9-es, a 86-os, a 160-as és a 260-as autóbuszokat terelt útvonalon közlekedtetik, ezek végleges forgalmi rendjét hétfő reggelig teszi közzé a BKK. Jelentősen gyakrabban fog járni a 61-es villamos, a 19-es és 41-es villamosok a Döbrentei tértől terelt útvonalon a Széll Kálmán térre közlekednek.

A Kongresszusi Központ parkolóját az árvízi rendkívüli forgalmi rend idejére P+R parkolóként működteti a XII. kerületi önkormányzat, használata egy BKK-vonaljegy ára, 350 forint egy napra.

A fővárosi önkormányzat kéri a budapestieket, illetve a fővárosba tartó ingázókat, hogy az autózás helyett a közösségi közlekedést válasszák.

21:05 - Kitelepítették a máltai szeretetszolgálat budapesti idősotthonát

Az árvíz miatt biztonsági okokból elrendelték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat budapesti, Bem rakparti épületének kiürítését vasárnap kora este - közölte a szervezet kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Romhányi Tamás tájékoztatása szerint az épületben a többi között a szeretetszolgálat egyik idősellátó intézménye működik, az első emeleti otthonban hetvenhat idős ember él. A központba behívták az intézmény szabadnapos dolgozóit is, akik egy óra alatt felkészítették az idős embereket az otthon elhagyására.

A kiköltöztetést két ütemben hajtották végre, először tizenhat idős embert vittek át a szeretetszolgálat egy másik intézményébe.

Az idős emberek többségét Pátyon helyezték el, ahol a szeretetszolgálat több intézménye is működik, a betegeket a Szent Ferenc kórházba vitték.

Az épület Fő utcai bejáratához leengedhető padlójú busz érkezett, mivel az érintettek nagy részét kerekesszékben tolták ki a dolgozók, sokan pedig a személyes holmijuk részeként a járókereteiket is magukkal vitték. Az idős embereket szállító négy járműből álló konvoj a budai oldalon az utak lezárása miatt kialakult helyzetben rendőri felvezetéssel hagyta el az árvízzel fenyegetett környéket.

A pátyi intézményben rövid idő alatt odaszállított ágyakkal oldották meg a Bem rakpartról kitelepített idős emberek elhelyezését - áll a közleményben.

20:45 - Lezárták a Margit híd budai hídfőjét

Lezárta a rendőrség a jármű- és a gyalogos forgalom elől a Margit hídnak a Bem rakpart felé vezető lehajtóját a Duna áradása miatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap este az MTI-vel.

Kovács Viktória azt mondta: az intézkedés nem a híd forgalmát, hanem a budai hídfő alatti és melletti útszakasz közlekedését érinti. A hatóság arra kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy az érintett területet kerüljék el.


20:40 - Ötszáz rendőr felügyeli Győrújfalut

Ötszáz rendőr felügyeli a rendet a péntek este az árvíz miatt kiürített szigetközi Győrújfalun - mondta el vasárnap a Győrújbaráton elhelyezett kitelepítetteknek tartott tájékoztatón a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettese.

Németh Lajos ezredes az MTI érdeklődésére elmondta: normális esetben az egész Szigetközben 150 egyenruhás teljesít szolgálatot.

Miközben a falu fölött köröző helikopter által közvetített képeket vetítették, Németh Lajos a tucatnyi, zömében idős kitelepített előtt arról beszélt, hogy a védekezés kezdete óta az egész Szigetközből nem jelentettek bűncselekményt.

Hozzátette: egyetlen baleset jutott a hatóságok tudomására: Zsejkepusztánál egy teherautó elsodort egy a védekezésben részt vevő férfit, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

19:30 - Lezárják a közúti forgalom elől a bajai Duna-hidat

Vasárnap 20 órától megtiltja a bajai Türr István hídon a közúti forgalmat a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság - tájékoztatta a bizottság határozatáról a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Kovács Andrea közleménye szerint a gemenci vadállomány védelme érdekében a megyei védelmi bizottság a bajai Türr István hídon átvezető közúti forgalmat vasárnap 20 órától további intézkedésig megtiltja.

A gemenci erdőből a Baja térségében emelkedő vízszint miatt a vadak a Baja-Pörböly közötti 55-ös úton keresztül menekülnek, ezért a vadállomány védelme, valamint a balesetveszély miatt hozta meg a bizottság a határozatát.

Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte az MTI-vel: a rendőrség a Baja és Pörböly közötti 55-ös főúton már 14 órától félpályára korlátozta a forgalmat a Duna magas vízállása miatt.

A megyei védelmi bizottság határozata lényegében azt jelenti, hogy a közúti forgalom teljesen leáll ezen az útszakaszon.

Baja térségében várhatóan szerdán, 10 métert megközelítő vízmagassággal tetőzik a Duna.

18:20 - Illés Zoltán: nem okozott veszélyt az áradás az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál

Nem okozott veszélyt az árvíz az almásfüzitői vörösiszap-tárolónál - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek.

Illés Zoltán a francia Le Monde című napilap cikkére reagált, amelyben a Greenpeace-re hivatkozva azt írták, hogy az almásfüzitői vörösiszap-tározókat és más ipari létesítményeket is veszélyeztet a Duna áradása.

A politikus az MTI-nek azt mondta, hogy Kossa György dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője, illetve más szakemberek társaságában szerdán tekintették meg az almásfüzitői tározót. Már akkor egyértelműen kiderült, hogy a gát koronája másfél méterrel magasabban van, mint a legmagasabbra prognosztizált vízállás. Hangsúlyozta, hogy ez azóta be is bizonyosodott, mert abban a térségben ráadásul már bekövetkezett a tetőzés, és levonulóban van a víz.

Hozzátette, hogy a tározó a Duna mentett oldalán áll, és ott több tízmillió tonna vörösiszap, illetve az azt takaró fedőréteg található. Elmondása szerint az is látható volt, hogy a víz nem tudja úgy megmozgatni a gátakat és a mögötte lévő hatalmas mennyiségű szilárd anyagot, hogy az gondot okozzon. A terület alatt több mint száz hektárnyi agyaglencse található, ami kizárja, hogy a víz az áramlás következtében betörjön, és kisodorja az ott lévő anyagokat - tette hozzá.

Az államtitkár arra is kitért, hogy pénteken a titkárságán keresték egy interjúkérelem ügyében a francia lap munkatársai. Szavai szerint miután jelezte, hogy rendelkezésükre áll, az újságírók legalább "öt különböző időpontot variáltak meg". Hozzátette, ő mindegyik aznapra felajánlott időpontba belement, de az újságíróknak végül egyik sem volt jó.

Illés Zoltán arra is kitért, hogy ha visszamehetne a múltba, akkor mindent megtenne annak érdekében, hogy semmiképpen ne adjanak engedélyt a Duna vagy bármely más vízfolyás mellett vörösiszap-tározó létrehozására, az ugyanis a "lehető legnagyobb felelőtlenség". Szavai szerint habár az árvíz nem jelentetett veszélyt, a létesítménynél állandóan fennáll környezetvédelmi probléma. A tározótérben található iszap az agyag záróréteg miatt nem tud lefelé folyni, ezért állandó jelleggel vízszintes irányba mozog - közölte.

Szavai szerint a problémát úgy lehetne megoldani, hogy egy többéves, körülbelül harmincmilliárd forintos beruházás során az anyagot kibányásznák, és átszállítanák egy Almásfüzitőtől jóval távolabb kialakított veszélyeshulladék-lerakóba.


17:15 - Vadveszély a 6-os úton Ercsi és Adony között

Óvatosságot kér a rendőrség a 6-os úton Ercsi és Adony között közlekedőktől, mert a Duna áradása miatt vadak áthaladására kell számítani - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint az árvíz miatt az állatok biztonságos helyet keresnek, ezért akár csapatostul is megjelenhetnek a főúton és annak közelében.

Korábbi tájékoztatása szerint ugyanezen a szakaszon szombat 17 órától visszavonásig nem közlekedhetnek a 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművek. Az útszakaszt az M6-os autópályán kerülhetik ki, amelyre a korlátozás idején nincs díjfizetési kötelezettség.

17:10 - Csónakkal mentettek ki egy házában bujkáló férfit Adonyban

Adony – árvízzel érintett - hétvégi házas övezetében egy házában bujkáló férfit találtak a járőrök, majd csónakkal mentették ki a vízzel körülvett épületből – tájékoztatta a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap az MTI-t.

Németh-Kész Mónika közölte: Adonyban az árvízi helyzet alakulása miatt pénteken 16 órától kiürítették az érintett ingatlanokat. Az ellenőrzést végző járőrök azonban az egyik ingatlanban felfigyeltek egy férfire. A rendőrök az önkormányzat munkatársaival közösen csónakkal tértek vissza az épülethez, amelyet már 120 centiméter magasságban vett körbe az áradó víz.

Az Ercsiben állandó lakcímmel rendelkező férfi elmondta, azért bújt el, mert nem akarta elhagyni az épületet. A járőrök és az önkormányzat munkatársai végül rábeszélték a távozásra.

Az 50 éves férfit az önkormányzat egyik épületében helyezték el.

16:50 - A buszforgalom elől is lezárták a Batthyány teret Budapesten

A vízszivárgások és a gyalogosok nagy száma miatt a buszforgalom előtt is le kellett zárni a fővárosi Batthyány teret, ezért több autóbusz módosított útvonalon jár - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap délután a Facebook-oldalán.

A 86-os autóbuszok Újbuda felé az eredeti útvonalukon közlekednek, míg Óbuda felé végig a Fő utcán haladnak a Bem rakpart helyett, a Clark Ádám tér és a Bem József tér között. A Halász utcai, a Batthyány téri és a Bem József téri megállót a Fő utcába helyezték át, amely kétirányúvá vált.

A 39-es autóbusz rövidebb útvonalon, a Széll Kálmán tér és Goldmark Károly utca között közlekedik, és a Széll Kálmán térről, a 22-es autóbuszok eddigi leszállóhelyéről indul.

Az M2-H5 jelű összevont metró- és HÉV-pótló buszok nem érintik a Batthyány teret egyik irányban sem. A Batthyány tér helyett a Szentlélek tér irányában a Batthyány utca és a Fő utca sarkán, míg a Széll Kálmán tér irányában a Fő utca és a Csalogány utca sarkán állnak meg, ideiglenes megállókban. Az M2-H5 buszok megállnak a Szentlélek tér felé a 39-es buszok Széna téri és Mária téri megállójában, a Széll Kálmán tér felé a 39-es buszok Fazekas utcai és Széna téri megállóiban is.

A BKK tudatta azt is: Tarlós István főpolgármester utasítására vasárnap 16 órától díjmentesen utazhatnak a fővárosi közösségi közlekedési és a BKK által felügyelt agglomerációs járatokon azok, akik a mentési munkálatokban részt vesznek és sárga színű, katasztrófavédelmi karszalaggal rendelkeznek.

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint Tarlós István vasárnap délután visszavonásig adott utasítást a Fő utca kétirányúsítására.

16:20 - Az árvíz miatt hétfőn leáll a Suzuki esztergomi gyára

A dolgozók közlekedése már nem oldható meg az árvízi híd- és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés az esztergomi autógyárban - írta a nol.hu vasárnap.
Tovább >>

16:05 - Elárasztotta a százhalombattai Hajós utcát az egyik házból feltörő Duna

Egy százhalombattai ház pinceszinten lévő garázsának vízvezetékén feltört a Duna, majd a víz elárasztotta az egész házat, illetve az utcát is, de azóta "megfogták" - közölte a város polgármesteri hivatalának szóvivője vasárnap délután az MTI-vel.

Nyilas Hajnalka elmondta, hogy az óvárosi, Hajós utcai ingatlanból az utcára kiömlő víz miatt veszélyhelyzet alakult ki, de gyorsan megoldották a problémát. Úgynevezett kazettás-zsilipes módszerrel kiegyenlítették a vízszintet, majd homokzsákokkal körberakták a házat, ahonnan a lakók még időben ki tudtak jutni.

Az utca többi házában élőket már nem fenyegeti veszély, a közműveket is helyreállították, és a kifolyt víz mennyisége is csökkenőben van - tette hozzá a szóvivő.

A település vezetése ismételten kéri a lakosságot, hogy ha ingatlanjaikon feltörő vizet észlelnek, az eseményt azonnal jelezzék az ügyfélszolgálati elérhetőségeken. Semmiképpen ne próbálják meg önállóan elhárítani a veszélyt, például ne szivattyúzzanak - hangsúlyozta Nyilas Hajnalka.

16:00 - Az OKF elhatárolódik a gyűlöletkeltés minden formájától

A katasztrófavédelem vezetése elhatárolódik minden diszkriminatív és gyűlöletkeltésre okot adó kijelentéstől, és erre szólítja fel az állomány valamennyi tagját - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap az MTI-vel. A szerezet sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy az ATV beszámolója szerint az árvízi védekezésben részt vevő tűzoltók egyike "lezsidózta" a televíziós stábot.

Az OKF közleményében azt írta: sajnálattal értesültek arról a hírről, amely szerint az árvíz elleni küzdelemben részt vevő tűzoltók egyike "vallási hovatartozással kapcsolatos kijelentéssel illette" az egyik médium televíziós stábját.

Hangsúlyozták: a katasztrófavédelem elhatárolódik a gyűlöletkeltés minden formájától, sajnálatukat fejezik ki a történtek miatt, és erre szólítják fel állományuk minden tagját.

A Belügyminisztérium felügyelete alatt álló szervezet azt írta: álláspontjuk szerint a veszélyhelyzet óráiban az összefogásnak és nem a gyűlöletkeltésnek van itt az ideje.

Az atv.hu közlése szerint televíziós stábjuk még szombaton az árvízi helyzetről készített vágóképeket a 11-es főúton Leányfalu és Tahitótfalu között, amikor az út mellett várakozó 10-12 tűzoltó egyike odaszólt: "megjöttek a zsidók". Társai jót derültek a beszóláson. A televíziósok folytatták a munkájukat. Az említett tűzoltó, kijelentése után elindult a bokrok közé "könnyíteni magán", és újra odaszólt: "megyek, leh... zom a zsidókat" - olvasható az atv.hu-n.

15:50 - Pilismaróton ezer ember védekezik

Pilismaróton ezer emberrel védekeznek az árvíz ellen, növelik a bordás megtámasztások számát, de a szivárgó vizeket átengedik, hogy azok ne áztassák tovább a gátat - mondta a helyi védelem megbízott szóvivője az MTI-nek.

S. Tóth Anikó tájékoztatása szerint a településen órák óta tetőzik a Duna. A védekezést Tóth Tibor mérnök ezredes, a Békés megyei katasztrófavédelmi szervezet vezetője irányítja. A munkában a katonaság mellett részt vesz a Hunor mentőcsoport és számos önkéntes.

Az Országos Roma Önkormányzat toborzásában 300 önkéntes dolgozott itt, őket éjjelre további kétszáz ember váltja fel. Vasárnap hajnalban a budapesti közlekedési vállalat buszvezetőiből álló, 200 fős csoport érkezett.

A település üdülőövezetéből szombat délben 38 embert telepítettek ki, a területen korábban megszűnt az áramellátás.

15:40 - Délután 5 órakor telepítik ki Horányból az embereket

Vasárnap délután 5 órakor kezdődik meg annak a körülbelül kétszáz, Szigetmonostor horányi részében élő embernek a kitelepítése, akinek a házát megközelítette a Duna, miután a folyó vize átbukott egy magasparton - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Spitz Alexandra tájékoztatása szerint a kitelepítetteknek Szigetmonostoron biztosítanak befogadóhelyet. A katasztrófavédelem segítséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, hogy önként hamarabb elmennek, illetve nem a befogadóhelyre kívánnak távozni - tette hozzá a szóvivő.

A Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek azért kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magaspartot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé.

14:30 - Száz ház lakóit telepítik ki Szigetmonostoron

Vízbetörés miatt száz ingatlanból ki kell telepíteni a lakókat Szigetmonostoron - erősítette meg az MTI információját a település helyettes védelmi vezetője vasárnap délben.

Bergmann Gábor annyit mondott, hogy nagy erőkkel megkezdték az érintett házak kiürítését a már korábban elkészített terveknek megfelelően.

Spitz Alexandrának, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivőjének tájékoztatása szerint betört a Duna vize a csaknem 2300 lakosú község egy részére, ezért van szükség a gyors intézkedésre, amelyben a katasztrófavédelem munkatársai is részt vesznek.

Az MTI megbízható forrásból úgy tudja, hogy a Szigetmonostorhoz tartozó Horányban élőknek kell elhagyniuk üdülőjüket, illetve a házukat, mert a Szentendre felőli részen egy magas partot átlépett a Duna, utat törve a lakott terület felé.

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan hány embernek kell elhagynia az otthonát, mert a regisztrációs pontoknál jelenleg is ellenőrzik a létszámot. A házukat elhagyni kényszerülők zöme rokonokhoz megy, többeket a helyi iskola fogadja be.

A Duna Horánnyal átellenes oldalán, a dunakeszi Rév utcánál egyelőre semmit nem tapasztalnak a folyó nyugati partján történtekből - mondta az MTI érdeklődésére Bíró Attila, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke.

Tájékoztatása szerint ezen a szakaszon már 50 méterenként van figyelőszolgálat, a szakemberek "urai a helyzetnek" - fogalmazott.

A Duna mentén lévő, magaslatra épült Duna sor házait egyelőre nem kell elhagyniuk a lakóknak - tette hozzá Bíró Attila, akinek a közlése szerint Dunakeszinél az esti órákban 810 centiméteres vízállásnál várják a tetőzést.

12:25 - Széles Sándor: három nehéz nap áll még előttünk

Három nehéz nap van még hátra az árvízi védekezésből, de várhatóan hétfő délutánra, estére a vízszint "abszolút kezelhető" szintre csökken - közölte az MTI-nek nyilatkozva vasárnap délben Széles Sándor Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott.

Elmondta: Győrnél már mintegy 30, Győrújfalunál 20-22 centimétert apadt a Mosoni-Duna; utóbbi helyen minden olyan kritikus ponton sikerült megerősíteni a gátat, ahol veszély keletkezett, minden suvadást, minden törést sikerült betömni, most viszont - az Öreg-Dunából visszaduzzadó víztömeg nyomása után - a távozó ár szívóhatása jelent problémát.

12:00 - Komolyabb vízátfolyás Almásfüzitő és Dunaalmás között

Komolyabb vízátfolyás keletkezett az első árvízvédelmi vonalon Almásfüzitő és Dunaalmás között, a Duna vize lakatlan területre zúdul. A védekezési munkálatok a második védelmi vonalon folynak - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délben az MTI-vel.

Hozzátette: Orbán Viktor kormányfő a helyszínen tartózkodik.

A katasztrófavédelem és a honvédség nagyobb erőket és újabb eszközöket csoportosított át az érintett területre.

11:35 - Két helyen is megcsúszott a nyúlgát Budakalásznál

Két helyen is megcsúszott a nyúlgát vasárnapra virradóra Budakalásznál, ezért az árvízvédelem kénytelenek volt beavatkozni - közölte a település polgármestere az MTI-vel.

Rogán László (Fidesz) elmondta: a Barát-pataknál egy kétméteres szakaszon, míg a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Központnál (a település mélyen fekvő részén) jelentősebb mértékben megcsúszott a nyúlgát. Több száz homokzsákkal kijavították, megerősítették a gátakat, s még sűrűbben járőröznek, hogy időben észleljék az esetleges szivárgásokat, csúszásokat - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint éjszakáig még 5-10 centiméternyit emelkedhet a Duna vízszintje Budakalásznál, ahol most 890 centimétert mérnek.

A budakalászi védművek 950, illetve 1050 centiméter magasak, s 6-7 kilométer hosszan húzódnak. Mivel a jelenlegi 890 centiméteres vízoszlop 5-10 centiméterrel nőhet éjszakáig, bíznak abban, hogy a város nem kerül veszélybe - közölte a polgármester.

10:30 - Robbanóanyagot találtak a homokban Leányfalunál

Egy robbanóanyagot tartalmazó ködgyertyát találtak az árvízi védekezéshez vitt homokban Leányfalunál vasárnap délelőtt - közölte a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Németh-Zsohár Agnieszka százados tájékoztatása szerint a két kilogrammos magyar gyártmányú pirotechnikai eszköz az árvízi védekezéshez szállított homokból került elő a Móricz Zsigmond úton, egy benzinkút mellett.

A töltőállomáson tartózkodó két embernek, illetve a környéken lévőknek el kellett hagyniuk a helyszínt, amelyet négyszáz méteren egy időre le is zártak.

A ködgyertyát a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

10:15 - OKF: hat megyéből 1200 embert telepítettek ki eddig

Hat megye 28 településéről 1200 embert telepítettek ki eddig, és 44 utat kellett lezárni a Duna áradása miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A fővárosban eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

Az OKF közleményében tudatta azt is, hogy a Belügyminisztérium már megkezdte az árvízi károk felmérését azoknál az önkormányzatoknál, ahol a védekezés költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit, ezeket a költségeket ezért a vis maior keretből fizetik majd.

Az OKF közleménye szerint a Duna áradása miatt öt megyében huszonnégy településrész maradt áramszolgáltatás nélkül, ez 1783 fogyasztói helyet érintett. Komárom-Esztergom megyében négy településen tizenhét fogyasztónál nincs gázszolgáltatás.

Két megyében négy településrész maradt vízszolgáltatás nélkül, ami több mint ötezer fogyasztót érint.

Hat megyében huszonnyolc településről 1200 embert telepítettek ki, őket önkormányzati befogadóhelyen és lakásokban, valamint rokonoknál helyezték el.

Hat megyében 44 út van lezárva, a vámosszabadi határátkelő továbbra is zárva van.
Az OKF közleményében kitért arra is: Pest megye egy részén és Budapesten még nem tetőzött a Duna, így "a neheze még hátravan".

Az árvízi károk enyhítésére, a védekezés költségére a Belügyminisztérium vis maior keretében több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére - írta az OKF.

Az országban nyolc megye 68 településén folyik különféle fokozatú árvízi védekezés.

9:25 - Katasztrófavédelem: biztosan állnak a gátak Budapesten

Biztosan állnak a gátak Budapesten, vasárnapra virradóra sem a Római-partról, sem a Margitszigetről nem érkezett jelentés a nyúlgát hibájáról, megrongálódásról - közölte a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap az MTI-vel. A Duna vízszintje már mindkét területen elérte a homokzsákokból rakott védvonalat.

A fővárosban az éjjel 976-an teljesítettek szolgálatot, köztük tűzoltók, rendőrök, katonák, polgárőrök, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei. A margitszigeti, több mint 4000 méter hosszú és a római-parti 3600 méter hosszú árvízi védvonalat állandó járőrszolgálattal, méterről méterre ellenőrzik - áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy csurgások, szivárgások előfordultak a mentett oldalon, de ezek nem veszélyeztetik a gát műszaki állapotát.

Az elmúlt 12 órában a főváros kiemelt helyszínein továbbra is folyamatosak és tervszerűek az árvíz elleni védekezési munkálatok - hangsúlyozzák. A Duna fővárosi szakaszán reggel nyolc órakor a vízállás 884 centiméter volt - az elmúlt 12 órában 17 centiméterrel nőtt. Az előrejelzésnek megfelelően a vízszint folyamatosan emelkedik, tetőzése vasárnap 18 és 24 óra között várható, minden eddigi vízszintet meghaladóan, 895 centiméternél.

A közlés szerint a védekezés építési munkái száz százalékban elkészültek, a védművek hibájáról, megrongálódásáról nem kaptak információt. A korábbi védekezési helyszíneken a gátak ellenőrzése rendszeres, folyamatos. Az I., II. és az V. kerület egyes részeit érintő, szombaton délután hirtelen lezúdult csapadék következtében kialakult veszélyhelyzetet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság beavatkozó egységei elhárították - írják.

Az I. és II. kerület Bem rakpart, Batthyány tér és Margit híd közötti, Budapesti Közlekedési Központ által lezárt szakaszokon elrendelték az épületek védelmét. E szerint az épületek Duna felőli homlokzatán, a terepcsatlakozási szint alatt lévő nyílászárókat homokzsákkal kell zárni, a terepcsatlakozási szint alatti helyiségekben szüneteltetni kell a szolgáltató tevékenységet, és tilos azokban tartózkodni. Gondoskodni kell továbbá az épületrészek áramtalanításáról és a lezárt területen parkoló autók elszállításáról - áll a közleményben.

Eddig 215 embert kellett kitelepíteni, közülük 46-ot a III., negyvenet a IV., 97-et a XIII., kettőt a IX., harmincat pedig a XXI. kerületből.

9:20 - Orbán: meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

Meghosszabbítja a parlament a dunai árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli esztergomi sajtótájékoztatóján, jelezve: az árhullám Budapesthez közeledik.
Tovább >>

9:05 - Orbán Viktor a Duna-kanyarban és Budapesten irányítja a védelmi munkálatokat

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Duna-kanyarban és Budapesten irányítja az árvízvédelmi munkálatokat - tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.

Havasi Bertalan közlése szerint a Belügyminisztériumban egy vezetői értekezleten várhatóan este kilenc órakor elemzik a helyzetet, amit a miniszterelnök sajtótájékoztatója követ.

8:20 - Ismét betört a víz Nagymaroson, a tetőzést várják Pest megyében

Ismét betört a Duna a nagymarosi Váci utcába, ahol a víz három-négy házat kerített körbe, a lakókat kimenekítették - közölte a település polgármestere vasárnap reggel az MTI-vel.

Petrovics László (független) elmondta, hogy a vízbetörés a Váci út és a Csillag utca kereszteződésénél történt. A vízzel körbevett házak közül egyet szivattyúzással "tehermentesítettek", a többiből kiköltözték a lakókat. Egy idős asszony hajnalban akkor észlelte a bajt, amikor már ingatlanja falainál állt a víz, őt az egyik rokonához vitték el - tette hozzá a polgármester.

Közlése szerint a vízbetörés helyét körbezsákolták, míg az utcák szélén megjelenő buzgároknál 70-90 centiméter magas ellennyomó medencéket alakítottak ki.

Az előrejelzések szerint Nagymarosnál már tetőznie kellett volna a Dunának, ám a folyó tovább árad, most 750 centiméternél tart, s nem tudni, mekkora magasságnál "áll meg" - fűzte hozzá Petrovics László. Kitért arra, a település védművénél 170-180 rendvédelmi munkatárs dolgozik most, de már érkeznek a hajnalban pár órás alvásra elvonult helyiek is - mondta a polgármester.

Nagymaroson szombatra virradóra szintén a Váci úton tört be a víz, megdőlt az egyik kerítés. Az utcából akkor 30 embert kellett kimenekíteni.

A víz által körülzárt Kisorosziban vasárnap délre várják a legmagasabb vízszintet. Molnár Csaba, a település független polgármestere vasárnap reggel az MTI-nek elmondta, hogy dél körülre várják a Duna tetőzését, 886 centiméternél. Kiemelte, hogy az önkormányzati gátak tartanak, bár szivárgásokat több helyen észleltek, de ezeket tudják kezelni. Tájékoztatása szerint hajnalban megérkezett kishajóval Visegrádról a friss pékáru és tej, minden mással el vannak látva a boltjaik. Rendkívüli eseményt nem jelentettek.

Szentendréről vasárnap hajnalban 788 centiméteres vízállást jelentettek, a katonák és az önkéntesek egész éjjel dolgoztak. A legnagyobb gond most az Ady Endre úton van a település honlapján olvasható információk szerint. A homokzsákok alatt a víz szivárogni kezdett, ezért ellennyomó medencéket alakítanak ki végig a Dunakorzó északi végénél és a 11-es főút Pap-sziget felé vezető szakaszán. A korzó déli részénél a honvédség újabb megerősítésekkel szüntette meg a parapetfal szivárgásait a P'Art mozi előtt - írták.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap hajnalban azt közölte az MTI-vel, hogy Tahitótfalun, ahol szombaton az első védvonalat (amely mögött 50 lakóingatlan található) a víz átszakította, a második védvonal biztonságos megerősítésén dolgoznak.

8:00 - Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán

Sehol sem áradt tovább és a legtöbb helyen már folyamatosan apadt a Duna Szlovákiában vasárnap reggel, a folyó vízszintje Révkomáromnál lassan de folyamatosan csökkent, Párkánynál pedig már hajnal óta nem emelkedett. Tovább >>

7:50 - Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán

Változatlanul állandó megfigyelés alatt tartották a dunai gátakat a hét végén a Duna szlovák határhoz közeli szakaszán Ausztriában, de már itt is megkezdődött az árvíz utáni takarítás és helyreállítás. Tovább >>

7:10 - Táton felkészültek a Duna tetőzésére

Táton két nap alatt közel két kilométernyi gát készült el gépi munkával, tízezer köbméter, agyagtartalmú talaj beépítésével - mondta el az MTI-nek a település polgármestere.

"A védművet emberi erővel, homokzsákokkal is megerősítették, ezért ilyen biztonsággal még soha nem vártuk a tetőzést" - fogalmazott Szenes Lajos (Fidesz-KDNP).

A polgármester tájékoztatása szerint az árvízi hírek akkor érték el a községet, amikor a vízügyi igazgatóság beruházásában, EU-s támogatással megkezdődött az Únyi- és a Kenyérmezei-patak visszaduzzasztó hatása elleni töltések építése.

Az ÉDUVIZIG rövid idő alatt úgy döntött, hogy arra a társaságra bízza az árvízi védekezést, amely már jelen van területen. A vállalkozás szállítókapacitását megsokszorozva, munkagépeivel két nap alatt tömörített, formára igazított töltést készített, közel kétezer méteren.

A védmű végleges kialakításánál 150 katona és 30 logisztikai munkatárs, valamint vízügyi szakemberek is dolgoztak. A munkában a helyi lakosok is részt vettek, a fizikai munka mellett élelmezték résztvevőket.

A polgármester elmondta, a most felhasznált anyagmennyiséget a vállalkozó az árvíz után a töltések végleges kiépítéséhez fogja felhasználni. Szenes Lajos hozzátette, kérésére Hende Csaba honvédelmi miniszter elrendelte, hogy a táti védműveket a magyar fejlesztésű robotrepülőgépekkel is figyeljék.

6:45 - Fokozott védekezés Esztergomban és Pilismaróton

Fokozott védekezés folyt vasárnapra virradó éjszaka Esztergomban és Pilismaróton, az elkészült védműveket erősítették és homokzsákokat töltöttek - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Stolzenberger Klára elmondta: Pilismaróton világítást építettek ki, hogy éjjel is erősíthessék a védvonalat, itt a honvédség erői dolgoznak. A többi érintett településen feltörő vizek megszüntetésével, szivattyúzásokkal, a gátak megtámasztásával és figyelőszolgálattal töltötte az éjszakát a gátakon lévő csaknem 1500 ember.

A megyei katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint szombaton Pilismarótról, Nyergesújfaluról és Dunaalmásról 96 embert kellett kitelepíteni, így a korábbi kitelepítésekkel együtt összesen 144 ember várja, hogy az ár elvonultával visszatérhessen otthonába.

Ivóvíz-korlátozás van érvényben Pilismaróton, Dömösön és Neszmély bizonyos részein, nincs vezetékes gáz Neszmély, Nyergesújfalu és Koppánymonostor kisebb területein.


6:40 - Lassú apadás lesz Győr-Moson-Sopron megyében

Lassú apadásra kell számítani a Duna Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán, ahol eddig összesen 254 lakót kellett kitelepíteni, és szombaton 182 ezer zsákban 2600 köbméter homokot építettek be a töltésekbe - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

Az összegzés szerint Rajkánál már 128, Dunaremeténél 46, Nagybajcsnál 13 centimétert apadt a folyó.

Győr-Moson-Sopronban az éjjel 17 településen védekeztek az ár ellen. A legkritikusabb helyzetű részen, Győrújfalunál erősítették, bordázással támasztották a gátat, amelyhez egy helikopterrel is hordták a homokzsákokat. A szintén nehéz helyzetben lévő Mecséren folytatták a bordás megtámasztás kiépítését és kavicsnyomópadkát építettek ki.

Dunaszentpálon szombat délelőtt hat szakaszon átszivárgott a töltés, három szakaszon délutánra sikerült megállítani a szivárgást. Zselykepusztán a földtöltés a magasításoknál néhány részen átázott, a víz elvezetésén és a szivárgások megszüntetésén dolgoztak. Győrzámolyon egy intenzív buzgár keletkezett, amivel jelenleg is küzdenek. Ásványrárón a homokzsáktöltés és a buzgárvédelem folyamatos, helyenként azonban töltésjavítás szükséges. Hédervárnál és Győrladaméron kisebb csorgások vannak, a gátak állapota jó.

A tájékoztatás szerint Koroncón a fakadó vizeket tömítették el, valamint megtámasztották a gátat bordás megerősítéssel. Dunaszegen néhány lakóháznál folyik a védekezés, homokzsákokkal védik a megemelkedett vízszint miatt az ingatlanokat. Vámosszabadin - ahol emelni kellett a gát szintjén - és Nagybajcson a buzgárok okoznak további gondot.

A védekezésben 4600-nál is többen vettek részt, köztük 2211 önkéntes, 880 katona, a vízügyi szervek 674, a katasztrófavédelem 330 munkatársa.


6:15 - Továbbra is három települést nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt

Továbbra is három települést - Pilismarótot, Dömöst és Kisoroszit - nem lehet közúton megközelíteni az árvíz miatt az Utinform vasárnap kora reggeli összesítése szerint.

A Magyar Közút honlapján olvasható részletes felsorolás szerint 65 útszakaszon van korlátozás érvényben, ebből 53 a teljes útlezárás, és 12 a félpályás.

A felsorolás elérhető a http://internet.kozut.hu/utinform/Lists/hirek/GuestForm.aspx?ID=8917 linken.

5:50 - Komáromnál 3 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban

Komáromnál 3 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint vasárnap 5 órakor 842 centiméter volt a vízszint, 3 centiméterrel alacsonyabb a szombat 23 órai 845 centis tetőzésnél.

A vasárnap 4 órai adatok szerint Esztergomnál 813 centimétert mutatott a vízmérce, 3 centiméterrel kevesebbet, mint egy órával korábban, és egy centiméterrel kevesebbet a szombat 23 órainál. Nagymarosnál a szombat késő estihez képest 5 centiméterrel, 748 centiméterre emelkedett a víz szintje.

Budapesten 5 órakor 881 centiméteren állt a vízszint, 5 centiméterrel magasabban a szombat 23 órai állásnál.

Nagybajcsnál a szombat hajnali 907 centiméteres tetőzés óta már 869 centiméterre esett a Duna vízszintje.

Továbbra is 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Rendkívüli védekezés van 191,2 kilométeren, Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna-menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon.

Harmadfokú védekezés van 151,9 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-árpási, Győr-koroncói szakaszán, a Marcal Győr-koroncói, valamint a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.
Másodfokú védekezés van 238 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig.

Elsőfokú a védekezés 237,8 kilométeren a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok - Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán.

4:40 - Esztergomnál ingadozva csökken Nagymarosnál még emelkedik a vízszint

A Belügyminisztérium vízügyi honlapjának óránként frissülő adatai szerint Esztergomnál vasárnap 4 órakor 813 centiméterre csökkent a Duna vízszintje, szombaton 23 órakor 814 centimétert mértek, a következő órákban 811 centiméterig csökkent a vízszint, majd ismét kissé emelkedett. Az Esztergom feletti szakaszokon mindenütt csökkentek a vízszintek az elmúlt órákban.

A tetőzés ezekben az órákban várható Nagymarosnál, ahol 747 centimétert mutatott a mérce vasárnap hajnali 4-kor és 3-kor is, szombat 22 óra óta óránként egy-egy centiméterrel nőtt a vízszint.
Szentendrénél 788 centiméter magas a folyó vízszintje, előtte 3 órán keresztül 786 centiméter volt, míg a fővárosnál a legutolsó mérésnél, 4 órakor 881 centiméter volt, éjfél óta óránként egy-két centimétert nőtt.

1:20 - Közlekedési korlátozások vasárnap Budapesten

Budapesten a főpolgármester utasítására több helyen korlátozzák a közlekedést és módosítják a tömegközlekedést vasárnap az árvízi védekezés miatt. Mindenkit arra kérnek, hogy az autója helyett válassza a közösségi közlekedés járműveit, melyeket a főbb vonalakon a sűrített menetrenddel közlekednek.

A Budapesti Közlekedési Központ honlapján (www.bkk.hu/arviz) elérhető információk szerint lezárták a Batthyány téren a metróállomást, illetve az aluljárókat is. Az állomáson az M2-es metrószerelvények nem állnak meg. A Batthyány tér a Széll Kálmán térről az "M2-H5" jelű pótlóbusszal érhető el.

A H5-ös hév Margit híd alagúti szakaszának lezárása miatt a H5-ös HÉV-ek Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni HÉV-állomásig közlekednek, a Szentlélek tér H és a Batthyány tér között pótlóbusz jár. A Margit hídtól a Batthyány tér felé a 86-os autóbusszal és az M2-H5 pótlóbusszal lehet közlekedni. Az összevont HÉV és metrópótló autóbuszok a Széll Kálmán tér M - Batthyány tér M+H - Margit híd, budai hídfő H - Szépvölgyi út H - Tímár utca H - Szentlélek tér H útvonalon közlekednek.

A Batthyány téri állomás lezárása miatt a BKK a 11-es és 111-es autóbuszokat a Széll Kálmán tér M végállomásra tereli, míg a 160-as és 260-as buszokat a Margit hídon át a Nyugati pályaudvar M végállomásra.
A Clark Ádám téri, Lánchíd alatti villamos-aluljáró lezárása miatt mind a 19-es, mind a 41-es villamosok módosított útvonalon, Dél-Buda felől a Széll Kálmán térig közlekednek. A villamosokat a Szent Gellért tértől irányítják a 18-as villamos vonalára. A kimaradó szakaszon a 86-os autóbuszokkal lehet utazni, melyeket sűrűbben közlekedtet a BKK.

Az árvízi védekezés miatt a Bem rakpart Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban le van zárva, erre a szakaszra csak a BKK buszjáratai hajthatnak be.

Dél-Buda és Észak-Buda között sem a lezárt alsó rakparton, sem a lezárt felső rakparton (Bem rakparton), sem a BAH-csomópont - Alkotás utca - Margit körút - Bem tér útvonalon nem lehet közlekedni az árvízi védekezés befejeztéig. Az autósoknak javasolt útvonal Dél-Buda és Észak-Buda között az M0 körgyűrű vagy a Hungária-körgyűrű.

A 2-es villamos csak a Közvágóhíd H és az Eötvös tér között jár. A 2-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon a Nyugati pályaudvar M és a Széchenyi István tér (Eötvös tér) között közlekedik.

A Margitsziget lezárása miatt hétvégén a 234-es buszok a Szentlélek tér H-ig változatlan útvonalon közlekednek, majd a Szentlélek tértől a Népfürdő utca, Árpád híd M (Váci út) megállóhelyeket érintve az Árpád híd M megállóig közlekednek tovább, kihagyják a Margitszigeten található megállóikat és nem érintik a Nyugati pályaudvar M végállomást. A járat a Szentendrei út felől a H5 korlátozott üzemére tekintettel az Árpád híd metróállomás felé HÉV-pótló szerepet is ellát.

Módosított útvonalon közlekedik a 104-es és a 104A autóbusz, a 104-es autóbusz érinti a Székesdülő illetve a Székesdülő, ipartelep megállókat, valamint Rákospalota, Kossuth utca irányában az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót. Módosított útvonalukon a buszok mind Dunakeszi, Auchan, mind Rákospalota irányában megállnak az Európa center és az Ezred utca, lakótelep megállókban. A 104A autóbusz Rákospalota, Kossuth utcától csak az Ezred utca, lakótelep ideiglenes végállomásig közlekedik. Az így kimaradó megállók a Székesdülő, a Székesdülő, ipartelep, a Székesdülő, ipartelep végállomás, illetve Rákospalota, Kossuth utca irányában az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.

A 122-es buszok Újpest-Városkapu M felé, a 104-es, 104A, 204-es buszok Rákospalota, Kossuth utca irányában, illetve a 196-as buszok Újpalota, Szentmihályi út felé nem érintik az Újpest, Árpád út hajóállomás megállót.
A Pók utca lezárása miatt a 106-os autóbuszok a Szentendrei útra terelve közlekednek, ezért nem érintik a Pók utca, Silvanus sétány, Nánási út megállókat és Római úti lakótelep végállomást. Az autóbuszok a Kadosa utcai megállót követően a 34-es buszok Aquincum H megállójában állnak meg.

Gyalogosan és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti vasúti hídon (Északi összekötő híd) a védekezési munkálatok miatt.

A Margitszigetre és az Óbudai-szigetre is csak az árvízi védekezésben résztvevők mehetnek be.

Közúti zárás van érvényben a budai és pesti alsó rakpartok teljes hosszában, a Margitszigeten, a III. kerületben a Királyok útján, a Pók utcában és a Nánási úton. Lezárásra került a Lánchíd alatti kerékpáros átjáró is, továbbá a Margit hídi felszíni hév-állomás peronjának teljes hosszában a kerékpárút ideiglenesen megszűnik. Az árvízi védekezés segítése érdekében a III. kerületben a Pozsonyi utcát a Szabadkai utca és a Bocskai utca között egyirányúsították a Bocskai utca felé. Nem állnak meg a Margitsziget megállóhelyen a 4-es és a 6-os villamosok.

Tekintettel a Margitszigeten zajló védekezési munkálatokra az Árpád hídon közlekedő 34-es, 106-os és 234-es buszok, valamint a 901-es, 918-as és 937-es éjszakai járatok mindkét irányban megállnak a Szigeti bejárónál, de a Margitszigetre gyalogosan is csak az árvízi védekezésben részt vevő személyek mehetnek be.

Nem közlekedik a 26-os busz.

Terelve jár a Királyok útja lezárása miatt 34-es és az éjszakai 934-es busz.

A D11-D12-D13-as hajók nem közlekednek.

Sűrűbben közlekednek az M2-es és az M3-as metrók, az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és a 86-os buszok.

0:55 - Nagybajcsnál 7 centimétert apadt a Duna az elmúlt órákban

Nagybajcsnál 7 centimétert apadt a Duna az elmúlt négy órában, az Országos Műszaki Irányító Törzs legutolsó mérése szerint szombaton 23 órakor 887 centiméter volt a vízszint, 20 centiméterrel alacsonyabb a hajnali tetőzésnél, de még 15 centiméterrel magasabban az eddigi legnagyobb, 2002-ben mért szintnél.

A szombat 23 órai adatok szerint Komáromban továbbra is a tetőzési, 845 centimétert mutatta a vízmérce.

Budapesten 5 centiméterrel 874 centiméterre nőtt a vízszint, Esztergomban 810 centiméterre, Nagymarosnál pedig 745 centiméterre, a várt tetőzési szintre.

Továbbra is 818,9 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Rendkívüli védekezés van 191,2 kilométeren, Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna-menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon.

Harmadfokú védekezés van 151,9 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Adonyig, a bal parton a Tassi zsilipet is beleértve Tassig, a Rába Győr-árpási, Győr-koroncói szakaszán, a Marcal Győr-koroncói, valamint a Koroncó-mórichidai árvízvédelmi szakaszán.

Másodfokú védekezés van 238 kilométeren a Duna Budapest alatti szakaszán a jobb parton Dunaföldvártól Bátáig, a bal parton Tasstól a déli országhatárig.

Elsőfokú a védekezés 237,8 kilométeren a Dunán a jobb parton Mohács alatt a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, a Sió alsó szakaszán Siótorok - Sióagárd között, a Zagyva középső szakaszán.      

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hároméves kisfiút sodort el egy autó

A baleset Borszörcsökön történt. A kisfiú súlyos sérüléseket szenvedett. Tovább olvasom