Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Árvíz - 450 km-en védekeznek

Több mint 450 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon, ebből elsőfokú a riasztás mintegy 137 kilométeren.

Másodfokú 183 kilométernyi részen és harmadfokú 130 kilométeres hosszon - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.

Csont Csaba kifejtette: a védekezési munkákban az elmúlt napon csaknem 400 ember vett részt és 60 gépjárművel dolgoztak az árvízvédelmi készültségben lévő folyószakaszok mentén.

Kitért arra, hogy a Tisza hétvégén Tivadarnál 894 centiméteres, Vásárosnaménynál pedig 904 centiméteres vízállással tetőzött. A vízállások hétfőn Tiszapalkonyánál is elérik a másodfokú készültségi szintet. Tokajnál várhatóan kedden, szerdán tetőzik majd a folyó. A számítások szerint itt 830 centiméteres (plusz/mínusz 20 centiméter) vízállást várnak (harmadfok 800 centiméter).

Hozzátette: a Bodrog Felsőbereckinél 741 centiméteres vízállással vasárnap tetőzött (harmadfok 700 centiméter), Sárospataknál is tetőzés közelében van a folyó 680 centiméteres vízszinttel, legfeljebb néhány centiméteres emelkedésre lehet még számítani (harmadfok 650 centiméter).

A Takta a taktaföldvári szelvényben lassan apad, az árvízkapu nyitva van, a vízállások (hétfő reggel hat órakor 489 centiméter) a harmadfokú készültségi szint fölöttiek, de az eddig mért legnagyobb vízszintektől (594 centiméter) lényegesen elmaradnak. Itt további lassú áradás várható - mondta.

Beszámolt arról, hogy a Sajó az alsó, Tiszához közeli szakasza kivételével teljes hosszán apad. Az alsó szakaszon a Tisza árhullámának visszaduzzasztó hatása miatt a vízszintek stagnálása, esetleg kismértékű emelkedése is várható.

A Bódva Hidvégardónál folyamatosan apad, Szendrő térségében vasárnap éjszaka tetőzött a vízfolyás 230 centiméteres vízállással. A teljes hazai vízfolyás szakaszán megindult a lassú apadás. Hangsúlyozta: a folyó tetőző árhulláma igen tartós volt, ez a tetőzési érték lényegesen hosszabb, mint ami egy ilyen kisebb vízfolyáson megszokott. Mindez betudható az idei csapadékos és rekordárvízi időszaknak is - fűzte hozzá.
A Hernádon hétfő reggelre a teljes hazai szakaszon készültségi szint alatti vízállásokat észleltek. Az alsó szakaszon lassú apadásra kell számítani - mondta Csont Csaba.

Úgy fogalmazott: a Tiszán Zemplénagárd és Tiszakeszi között másod-, Tiszakeszi, illetve Sarud között elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Bodrog teljes hosszán harmad-, a Sajón elsőfokú a riasztás, a Taktán pedig - szintén a teljes hosszon - másodfokú a készültség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 6.

2010. november 8. - Orbán Viktor miniszterelnök Bukarestben részt vett 14 ország Duna menti… Tovább olvasom