Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Aminisztérium szerint előzetesben lévő polgármesternek nem jár fizetés

Erzsébetváros vezetése hétfőn reagál az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) közleményére, miszerint az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselőknek és polgármestereknek nem jár díjazás - közölte a VII. kerület MSZP-s alpolgármestere szombaton.
Gergely József az MTI-nek elmondta: amennyiben az IRM közleményében van olyan, ami "közelebb visz a megoldáshoz", azt azonnal megteszik. Megjegyezte ugyanakkor: csak péntek délután tudta meg, hogy az IRM reagált a három héttel ezelőtt írt levelére.

Az alpolgármestert azután kereste meg az MTI, hogy szombaton Vattamány Zsolt, a Fidesz erzsébetvárosi frakciójának vezetője bejelentette: újra kezdeményezik az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármester alapilletményének felfüggesztését. Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese ugyancsak szombaton azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az MSZP szerint sem jár fizetés Hunvald Györgynek. A politikus hozzátette: sajnálja, hogy az MSZP és az IRM álláspontját eddig nem fogadta el a VII. kerületi szocialista frakció.

Erzsébetváros képviselő-testülete pénteki ülésén döntött úgy, hogy Hunvald Györgynek továbbra is jár az alapilletménye az önkormányzattól. Gergely József az MTI-nek szombaton kifejtette: amíg nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy meg kell vonni valakinek a pénzét, vagy letétbe kell helyezni, addig nincs más változat, mint a további folyósítás. Megjegyezte, hogy az egyik törvényjavaslat, amelyet az Országgyűlés elé terjesztettek úgy szól: ha előáll egy, a mostanihoz hasonló helyzet, akkor a jogszabálynál fogva nem jár a fizetés. Ma azonban ez a törvény még nem létezik, de "ha valaki a meglévő jogszabályokból ezt meg tudja mutatni, akkor természetesen megcsináljuk" - tette hozzá.

Lamperth Mónika szombati nyilatkozatára reagálva Gergely József azt mondta: Lamperth Mónika - mint volt önkormányzati miniszter - tudja, hogy jogi kérdésekben nem a sajtón keresztül üzengetnek, hanem írásban.

A VII. kerületi képviselő-testület pénteki ülésén 10 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett elutasította azt a fideszes indítványt, hogy a polgármester alapilletményének kifizetését függesszék fel, költségátalányát pedig vonják meg. Az indítvány ellen szavazók elsősorban a jogszabályi háttér hiányosságával indokolták döntésüket. Mint mondták: nem tudni ki jogosult megszüntetni, felfüggeszteni a kifizetést.

A képviselők ugyanilyen arányban utasították el azt a fideszes módosító indítványt is, hogy a testület kérje fel Hunvald Györgyöt a mandátumáról való lemondásra. Az IRM pénteki közleménye szerint a tárca fenntartja több törvény együttes értelmezésére alapozott állásfoglalását, miszerint az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselőknek és polgármestereknek nem jár díjazás. A kommünikét néhány órával az erzsébetvárosi képviselő-testület ülése után publikálták.

"A fizetés megvonásáról minden esetben a munkáltatónak kell döntenie, polgármester esetében értelemszerűen a képviselő-testületnek" - jegyezték meg.

Olvasóink írták

 • 4. Truder 2009. november 09. 11:23
  „Aminisztérium---az milyen Minisztérium?”
 • 3. janika 2009. november 09. 10:18
  „Persze lehet, hogy már is összevesztek a koncon? Félő, hogy nekik kevesebb jut?”
 • 2. janika 2009. november 09. 07:09
  „Mint minden banánköztársaságban itt is parancsuralom van! A bűnözők meg nem szokták magukat üldöztetni! Nem véletlen ragaszkodnak a hatalmunkhoz a politikusok.”
 • 1. jánosi 2009. november 08. 20:34
  „Együtt csinálták, van még betyárbecsület ( és titkolni való ! ) Amíg tartja a száját megvédik .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-MDF szócsata frekvenciaügyben

Az MDF szerint nemzetközileg lejáratja Magyarországot a kereskedelmi rádiók frekvenciapályázata, a… Tovább olvasom