Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Amélie csodálatos élete

A cím nem téved: ez a film egy csoda. Varázslatos a történet - egy kicsit romantikus, egy kicsit humoros, egy kicsit izgalmas -, s nemcsak a főszereplő, Audrey Tautou alakítása lenyűgöző, de az összes többi szereplő, az utolsó epizodistáig „ott van a helyén”.
Nem úgy tűnnek, mint akik a történet kedvéért játszanak nekünk, hanem elhisszük, hogy hús-vér emberek, akiknek egy véletlen szerencse folytán belepillanthatunk az életükbe, beleshetünk az ablakukon.

Apró csodák és nagy dolgok - mind ott vannak a filmben. Engem az előbbiek ragadtak meg; nem vagyok egy patetikus alkat, de a film végén úgy éreztem, az élet szép. És hülye vagyok, hogy időnként nem veszem észre azokat a dolgokat, amik széppé teszik. A vízen kacsázó kavics „röptét", egy kedves ember mosolyát, egy filmkocka szépségét, a piac tarkaságát. Ezek azok az apró részletek, amelyeket nem láthatunk egy amerikai popcorn-moziban.

A történet tökéletes arányban vegyíti a komoly és a könnyebb részeket, s mindig időben vált, hogy ne érezzük egyiket sem túlsúlyban. A film vége persze sejthető (de teljesen biztosak azért nem lehetünk benne), a fordulatok azonban nem, így a kiszámítható filmek áradatától elfásulva végre igazi felfrissülésre lelünk: izgulunk (tényleg), nevetünk (szívből), és persze drukkolunk Amélie-nek.      

Még valami: a film úgy humoros, hogy nem akar az lenni, és a sok idétlen vígjáték, erőltetett, gagyi mozi között ennél nagyobb erényt nehezen tudnék elképzelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellőztetés: nem csak a szagok ellen

Ha egy lakásban nincs megfelelő szellőztetés – különösen az őszi, téli és kora tavaszi… Tovább olvasom