Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Államfőválasztás: Orbán Schmitt Pált javasolta

Csütörtök délután hallgatja meg a Fidesz-KDNP-frakciószövetség Schmitt Pál házelnököt, akit Orbán Viktor kormányfő javasolt államfőjelöltnek a kormánypárti képviselőcsoportok számára.
A hivatalos jelölés határideje péntek dél, a választás jövő kedden lesz az Országgyűlésben. A képviselők minden valószínűség szerint két jelölt közül választhatnak majd, ők Schmitt Pál és Balogh András. Az új államfő augusztus 5-én lép hivatalba.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek: Schmitt Pál házelnököt jelölje, majd válassza meg államfőnek.

A kormánypárti képviselők csütörtöki frakcióülésükön ismerik meg a jelölésről szóló levél tartalmát, amelyet Orbán Viktor eljuttatott a Fidesz- és a KDNP-frakció vezetőjéhez. A tanácskozáson meghallgatják Schmitt Pált, hasonlóan Balogh Andráshoz, az MSZP köztársaságielnök-jelöltjéhez, aki kedden mutatkozott be a Fidesz-KDNP frakcióülésén.

Az első ajánlás benyújtásának határideje péntek 12 óra. Ahhoz, hogy valaki hivatalosan is jelöltté válhasson, az alkotmány alapján az Országgyűlés legalább ötven tagjának írásbeli ajánlása szükséges. Ennek alapján minden valószínűség szerint két jelölt lesz: Schmitt Pál és Balogh András.

Lázár János korábbi bejelentése szerint ezt követően, június 28-án, hétfőn délelőtt "végső döntés születik arról, hogy a Fidesz-frakció a kereszténydemokratákkal szövetségben kit fog támogatni a június 29-i elnökválasztáson".

Az Országgyűlés honlapján olvasható, a 2010. évi köztársaságielnök-választás időrendjéről szóló dokumentum szerint szintén hétfőn a parlament plenáris ülésén elhangzik a bejelentés az ajánlások érvényességére vonatkozó házbizottsági állásfoglalásról és a 2010. évi államfőválasztás jelöltjeiről.

A választás első fordulója kedd kora délután kezdődik a parlamentben. Először 10-10 percben bemutatkoznak a jelöltek a plenáris ülésen, majd megtörténik a titkos szavazás. Ha ez eredményes, vagyis az összes képviselő kétharmada igennel szavaz valamelyik jelöltre, akkor az eredmény kihirdetése után a köztársasági elnök még aznap leteszi az ünnepélyes esküt.

Eredménytelen szavazás esetén új ajánlást kell benyújtani, és újabb, második szavazási fordulót kell tartani még kedd délután, ahol ugyancsak az összes képviselő kétharmadának igen szavazatára van szükség az elnökválasztás eredményességéhez.

Ismételt eredménytelenség esetén a harmadik fordulót - amely szerdán lehet, ha szükség van rá - újabb jelölés nem előzi meg, de csak arra a két jelöltre lehet szavazni, akik a második fordulóban a legtöbb szavazatot kapták. Ebben a fordulóban a szavazatok többségének elnyerése szükséges, tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára.

A jelenlegi parlamenti arányokat figyelembe véve valószínűsíthető, hogy már az első fordulóban, azaz kedden sikerül megválasztani az új elnököt, így nem lesz szükség a másik két fordulóra.

Az ünnepélyes eskütétel várhatóan még kedden lesz, az új államfő azonban csak augusztus 5-én lép hivatalba, a jelenlegi köztársasági elnök, Sólyom László mandátuma ugyanis augusztus 4-én éjfélkor jár le.

Olvasóink írták

106 hozzászólás
 • 106. nasi12 2010. június 25. 23:48
  „Általános Riadó!!!
  Ez már nem tréfa!
  A mai napon a Jobbikot átvilágították nemzetbiztonsági szempontból, és 4 db jobbikos parlamenti képviselő, fennakadt a nemzetbiztonsági ellenőrzésen!
  Tehát négy jobbikos képviselő, a Parlamentben, veszélyt jelent a Magyar Köztársaságra, veszélyt jelent kicsi hazánkra.
  Kérem, hogy a fórumokon ezt a veszélyes helyzetet, mindenki vegye figyelembe, és kezelje súlyának megfelelően.
  Ez egyszerűen skandallum!
  Erre nincs, és nem is lehet magyarázat!”
 • 105. Primax 2010. június 25. 22:30
  „" A rendszerváltás előtti időszak vezetőihez általában kritikusan álló fideszes politikusok nem látnak kivetnivalót abban, hogy Schmitt a nyolcvanas években miniszterhelyettesi pozícióban volt."
  A nyolcvanas években egy ilyen pozícióhoz nagyon "pártosnak" kellett lenni. Hithű és szorgalmas "kommunistának", sok elvtárs-baráttal, támogatóval.
  Álszent egy társaság ez a narancsos brigád.
  Gondolom, az ilyen eset(ek)re vannak remek dakota közmondások, amelyek igazolják a megmagyarázhatatlan dolgokat is.”
 • 104. háté 2010. június 25. 21:44
  „Egyesek, úgy gondolják az óvodában vannak.
  ---mond egyet!--majd az óvónénid.
  ......
  Komolyra fordítva. Ez a külügyér egy akkora marha!---és cionista főnökeinek megint nyalt.

  A kormány fel fog lépni a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, a gyűlölet és a diszkrimináció minden formája ellen - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter Washingtonban helyi idő szerint csütörtökön, amikor felavatta a második világháború idején Budapesten zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz emléktábláját.
  .......
  Mit akar?-----mintha zavarodott lenne.

  Alapvető félreértés van a tervezett magyar médiacsomag célját illetően, amely a média felügyeletének depolitizálása - mondta a washingtoni munkalátogatáson tartózkodó Martonyi János külügyminiszter.

  "A törvény célja, hogy lehetőleg depolitizálja a média felügyeletét, ugyanúgy, ahogy depolitizálni kell egy pénzügyi felügyeletet" - mondta azzal kapcsolatban, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője a törvényhozási folyamat leállítására hívta fel a magyar kormányt a médiacsomag jövő hétre parlamenti szavazásra kitűzött elemeit illetően.”
 • 103. Sagittarius 2010. június 25. 21:27
  „102. háté 2010.06.25. 21:05

  Ne maszatolj! ... mondj 1-et! ...na, tájékoztass!”
 • 102. háté 2010. június 25. 21:05
  „101. hozzászólás Sagittarius

  Neked még a politika túl nagy dolog.---előbb tájékozódjál.”
 • 101. Sagittarius 2010. június 25. 19:41
  „100. háté 2010.06.25. 19:31
  "Viktor és bandája, csak asszisztált a komcsi-zsidó bandának..."

  Na mondj 1-et!
  Tudomásom szerint a Jobbik képviselői minden nemzeti összetartozást deklaráló, vagy éppen szoclib ellenes törvényre NEM-mel szavaztak, vagy tartózkodtak!
  Akkor most ki tolja a komcsik, és a zsidők szekerét te naív lélek!”
 • 100. háté 2010. június 25. 19:31
  „92. hozzászólás nasi12

  Az angolok tettére, nincs magyarázat--azért egyet ne felejtsünk: Magyarország /a Monarchiával/ harmadik volt Európában, a "fejlettség" tekintetében.(nem részletezem)--egyébként mindenki félt tőlünk, hogy a hegemóniájukra törünk!

  Értelmes vagy, nézz körül mi zajlott le az utóbbi négy évben Győrben!
  Döbbenetes, narancsvakság szállta meg a várost.
  Bízom benne tájékozott vagy, kik segítették a narancsosokat a bársonyszékbe!------
  Milyen városvezető az, aki az országzászlónál, még soha nem volt, ---aki hülyére veszi a nemzeti oldalt?
  Ki ő?--tudod?--egy kommunista ivadék!--
  Nézd meg a megyét, az országot, hát a Jobbikot teszik nemzetellenessé?

  Nézd meg Schmitt és Borkai életútját!--minő véletlen, mindegyik a kommunista érában is kitüntetett figyelembe részesült, töltött be pozíciót!
  Mindegyik olyan egyéniség, aki a sport területén megfelelt, de mint politikus?---megfelel a kinevezőiknek!
  Egy gyenge jellemű, önkontrollra képtelen egyedek.

  A fideszt csak megszavazó,-megvezetett emberekkel, nincs,-nem lehet egy jobbikosnak sem baja.
  --de a pozíciót kapott, a slepp, a kiszolgálók---rosszabbak mint a kommunisták!
  ---Viktor és bandája, csak asszisztált a komcsi-zsidó bandának,---ebből kiestek a komcsik, de maradtak a zsidók!”
 • 99. Sagittarius 2010. június 25. 18:35
  „94. HR_XAR 2010.06.25. 08:23

  Hát megint megtaláltál?! :-((( Borzasztó!
  Sajnos ismét csak egy értelmes, igaz szövegrészt sikerűlt találnom a hsz.-odban azt hogy "MODERÁLVA"! Ezért válaszra sem méltatlak, a következőt kivéve:

  "... az ország most indult meg igazán a lejtőn."

  Erre a válaszom? ...AKKOR KAPASZKODJATOOOOOOOOKKKKK A MAJRÉVASBA, de ne a hatalomba, és főleg ne belénk, mert még magatokkal rántatok!”
 • 98. Sagittarius 2010. június 25. 12:37
  „97. LAZA 2010.06.25. 10:17
  "Ez az amit itt néhányan(load vezérletével)próbálunk megértetni Veletek!"

  No, ez az! "Madarat tolláról, embert barátjáról"! A barátaimmal én is tudok normálisan kommunikálni, ám ti az általatok felmutatottak miatt nem tartoztok közéjük! Tehát ebből kiindúlva ez a dolog kölcsönös. "senki sem jobb a Deákné vásznánál", sem ti, sem mi! Ám miért ne lehetne, hogy Ti legyetek az engedékenyebbek, ha másnem "okos enged, szamár szenved" alapon, és közeledjetek felénk szeretettel, barátsággal. Várom, és támogatom! :-))”
 • 97. LAZA 2010. június 25. 10:17
  „96.-nak!
  Nem szívesen reflektálok!
  Ám most kivételt teszek.
  AHA néven megnyilvánuló ikertestvérednek néhány nappal ezelőtt ugyanis Jobbikos voltam.
  Ez az amit itt néhányan(load vezérletével)próbálunk megértetni Veletek!
  Egyébként eddig tényleg nem zavartatok!
  Az életben is találkozunk jócskán, a hozzátok hasonlóakkal ám szerencsére nagyon sok Fideszre szavazó barátom is van akikkel lehet normálisan is kommunikálni!
  A liberális jelződdel viszont nagyon megbántottál!
  Jelezd kérlek,hogy melyik írásom alapján jutottál erre a következtetésre.”
 • 96. Sagittarius 2010. június 25. 09:36
  „95. LAZA 2010.06.25. 09:25
  "Fidesznyikot meggyőzni,..."

  No látod, semmivel sem vagyunk rosszabbak nálatok! Benneteket sem lehet arról meggyőzni, hogy a szoclib világon kívűl is van élet!
  Egyszerűen fogadjátok el, hogy most minimum 4 évig mi parancsalunk! Aztán majd utána újra megnézzük még mennyien maradtatok az élők sorában abból a bigott szoclib fajtából!”
 • 95. LAZA 2010. június 25. 09:25
  „Fidesznyikot meggyőzni,hogy van Orbánon és gyurcsányon kívüli világ?
  Mint bolondnak bizonygatni,hogy vannak értelmesek is!”
 • 94. HR_XAR 2010. június 25. 08:23
  „Shaggy, nagyon egyszerű az, hogy a jobbik miért szavaz a fityesz ellen: mert felismerte a beteg, megalomániás embert a vezetésben, aki saját képmására akarja formálni az országot <moderálva> Aki normális és épelméjű az vagy felismerte, vagy lassan felismeri, hogy az ország most indult meg igazán a lejtőn.”
 • 93. load 2010. június 24. 23:44
  „92. nasi12
  Tisztelt nasi12,
  Tudom, nem engem kérdeztél, de ha háté nem válaszolna - hogy ne maradj kétségek közt - adok egy kis fogódzót.
  Anglia nem értünk aggódik, hanem miattunk.
  Trianont megelőzően ők - képletesen - a mi lövészárkaikkal szemben ástak és lőttek.
  Ugyan miért kellene bocsánatot kérniük tőlünk?
  Vae victis (Jaj a legyőzötteknek) tartja a latin közmondás és mi - sajnos - akkor sem győztünk.”
 • 92. nasi12 2010. június 24. 23:26
  „Tisztelt háté!
  A 88-ra várom a korrekt válaszod.
  üdv: -nasi-”
 • 91. load 2010. június 24. 23:26
  „Hát persze, hogy megszívtuk Sagi.
  Ma este.
  Két Remy Martin között egy Médaille D´Or-t.
  Éljen Vidor királysága!”
 • 90. Sagittarius 2010. június 24. 23:06
  „89. load 2010.06.24. 22:55

  Megszívtátok mi?? Xar ügy! Menjetek egyétek a pénzeteket! Weheheheheeee.....
  Éljen Viktor királysága!”
 • 89. load 2010. június 24. 22:55
  „76. Patriot
  Nyelje le az, aki rájuk szavazott!
  Lesz mit.”
 • 88. nasi12 2010. június 24. 22:45
  „Anglia aggodalmaskodott a Magyar állampolgársági törvény miatt!
  Sajnos most a Jobbik, elszalasztott egy óriási történelmi pillanatot!

  Nagyon pofátlan az eset, hogy most az-az Anglia aggodalmaskodik, amelyik 1920. június 4-én 16: 32-kor a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a Galérie des Cotelle-ben a pezsgőtől és a Román curvincáktól kissé megmámorosodva, aláírta nemzetünk kivégzését.
  A 90 évvel ezelőtt történt gyalázatos cselekedetükért, bocsánatkérést érdemelnénk tőlük végre, nem pedig reklamálást.
  Azt persze a vak is látja, hogy a nemzetközi liberális média maffia háttér ügyködése az egész, de sajnos azok a választás előtti hős, és harcos magyarjaink, akiknek kutya kötelessége lenne ilyen esetekben, akár az Angol nagykövetség előtt is, még tüntetések sorozatával is észhez téríteni az akkori vétkeseket, most csendben meglapulnak, és inkább a saját kormánya elleni hadjáratban jeleskedik a Gyurcsányistákkal.
  Sajnos a Jobbik mióta bejutott a parlamentbe szereptévesztésben van, és ahelyett, hogy ilyen esetekben, a tőle már megszokott harcosságával, a világ minden fórmán felszólalna a nemzetünk akkori megbecstelenítése ellen, és a jelenkor Angliáját rádöbbentené, őseik kapitális hibájára, inkább versenyt fut az MSZP-fel, a kormány munkájának ócsárlásában.
  Bevallom ennél sokkal többet vártam tőlük!”
 • 87. háté 2010. június 24. 22:41
  „85. hozzászólás nasi12
  Mikor az MSZP-nek csupán egy fő többsége volt a parlamentben akkor mért is kellett az akkori győri polgármestert, Balogh Jóskát, minden nap rendőri felvezetéssel konvojban kísérni a Parlamentbe?

  Na-látod, a fityesz-kdnp kezdi felülmúlni őket.

  Leírtam az igazságot, ezekkel béke hazánkban?--- akik két diktatúrát szolgálnak?
  Egy emlőm nevelkedtek, vörös Balogh és komcsi Borkai!---és Schmitt is!”
106 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt teherautónyi adományt gyűjtött két paksi asszony

Bútorokat, háztartási gépeket, lakásfelszerelést és ruhaneműt gyűjtött az elmúlt két hétben két… Tovább olvasom