Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Adócsalás gyanújában Bajnai? - A kormányfő reagál

Sajtóhírek szerint a Bajnai Gordon kormányfő által korábban vezetett ciprusi cég nem nyújtott be adóbevallást, így 2,7 milliárd forint nyereség után elkerülte az adó megfizetését.

A Magyar Nemzet állítása szerint a Bajnai Gordon kormányfő által korábban vezetett ciprusi cég nem nyújtott be adóbevallást, így 2,7 milliárd forint nyereség után elkerülte az adó megfizetését; az ügyben a rendőrség hűtlen kezelés, az APEH adócsalás gyanúja miatt vizsgálódik.
A napilap szerdai számában azt fejtegették, hogy az ügylet főszereplője a Dataplex Kft., amelyet 2005-ben a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leányvállalkozása 2,33 milliárd forintért megvásárolt.

A vételárat döntően a CIB Bank hitelezte meg a Wallis-csoportnak. A tulajdonosi jogok ezt követően 2,4 milliárd forint ellenében három ciprusi céghez kerültek - írta a lap. A Dataplex ezután állami megrendeléseket kapott és néhány hónappal később - a korábbi értékének duplájáért - 5,1 milliárd forintért kelt el.

A Magyar Nemzet birtokába került a ciprusi rendőrség válasza, amelyet a magyar nyomozók jogsegélykérelmére küldtek. Ebből kiderül, hogy Cipruson nem nyújtottak be adóbevallást.

Vadász János, a lapban megszólaló adószakértő szerint egy ciprusi cégnek nem kell az ottani hatóságoknak adót fizetnie egy társaság tulajdonrészének adásvétele után, de ha ez két magyar cég között történik, akkor az adóhatóságnak több mint 1,3 milliárd forint járt volna.
A lap úgy tudja, az APEH színlelt ügyletet gyanít, és adócsalás miatt vizsgálódik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda pedig hűtlen kezelés miatt kezdett már korábban nyomozást a Dataplex kapcsán - olvasható a Magyar Nemzetben.

Bajnai Gordon visszautasítja a vádakat

A miniszterelnök határozottan visszautasít minden, a személyét érintő alaptalan gyanúsítást. Bajnai Gordon a Magyar Nemzet című napilap ma megjelent Adócsalás gyanújában Bajnai című cikkében foglalt valótlan állítások miatt helyreigazítást kér - közölte a kormányszóvivői iroda.

A Dataplex ügyét csúsztatásokkal, az igazságot kifordítva, adótitkot sértve a Magyar Nemzet tudatos politikai támadásra használva húzta most ismét elő, a választásokra időzítve, így a cikk egyértelműen a választási kampány része, annak tisztességtelen eszköze.

A Dataplex ügyének előhúzása nem újdonság. Tavaly május végén a Kormányszóvivői Iroda közleményt adott ki a miniszterelnök személyét ért támadásokra reagálva, amiben a Dataplex-üggyel kapcsolatban az alábbiak szerepelnek:

A Wallis csoporttal kapcsolatban több esetben jelentek meg olyan, a nyilvánosságot szándékosan csak részinformációkkal ellátó tájékoztatások, amelyekben azt sejtették közvetlenül vagy közvetett formában, hogy a 2000–2005 között Bajnai Gordon vezetése alatt álló Wallis csoport egyes cégeinek értéke gyanús módon, rövid úton növekedett jelentős mértékben, vagy éppen csökkent ugyanígy. A sejtetések, utalások figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a Wallis alaptevékenysége épp a pénzügyi befektetés és vagyonkezelés: a Wallis a megszerzést követően átszervezéssel, tőkeinjekciókkal és egyéb hatékonyságnövelési lépésekkel törekszik megnövelni a megvásárolt társaságok értékét annak érdekében, hogy később szakmai, vagy más pénzügyi befektetőnek értékesíthesse. A sikeres befektetések esetében az értéknövekedés a Wallis tevékenységének az eredménye. Így történt ez a Dataplex esetében is. A Dataplex egyetlen új állami megrendelést sem kapott, amíg a Wallis csoport résztulajdonában volt, az értéknövelő megbízások ebben az időszakban kizárólag jelentős, nemzetközileg elismert magánvállalatoktól származtak. Ezért tehát hamis az az állítás, hogy a megszerzés és a továbbértékesítés közötti időszakban Kóka János nyomására több állami cég vette igénybe a Dataplex szolgáltatásait, így növelve ezzel a Dataplex értékét. Az értéknövekmény alapja a tulajdonosi és a Dataplex-menedzsment sikeres átszervezési és piacszervezési tevékenysége, amely kiterjedt a Dataplex finanszírozási pozíciójára és ingatlanaira, valamint a szakmai befektető eltérő alapú értékelése. A Wallis csoport a Dataplexben lévő részesedését egy magáncégtől vette meg és később egy magántársaságnak értékesítette. Az értékesítés lezárultakor Bajnai Gordon már nem dolgozott a Wallisnál."

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Reális 2010. február 25. 09:31
  „Április 12!Egy új világ kezdete lesz!”
 • 25. kolombela 2010. február 25. 08:55
  „22. PiciPapa 2010.02.25. 06:17
  Pedig nagyon egyszerű a képlet.
  Elvtársak és libsi cimboráik az állami beruházásokból meggazdagodó cégektől komoly juttatásokat kivitték klf. ciprusi offshore cégekbe. Ezzel csak az a baj, hogy ez a vagyon nem igen mobilizálható. Azonban itt jön be az adó törvény módosítása, amely kimondja, hogy ha valaki az ilyen vagyonát visszahozza, azt nem vetik alá vagyonosodási vizsgálatnak és kedvezményes (10%) adót kell fizetnie.
  EZ NEM MÁS MINT ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT PÉNZMOSÁS.
  Egyébként rendkívül zseniális megoldás, természetesen törvényes is, mert a jogszabály így rendelkezik.
  EZ NEM MÁS MINT POLITIKAI MAFFIA.”
 • 24. kolombela 2010. február 25. 08:44
  „4. szocdem 2010.02.24. 11:48
  Mutass nekem olyan "megélhetési bűnözőt akit, pár kiló kolbászért csuktak le. Hiszen a cigányok szándékos emberölésért is csak felfüggesztett büntetést kapnak.
  te sem vagy különb Eva- -nál az már egyszer biztos. Lehetőleg ne terjeszd a hülyeséget.
  Ha igaz lenne amit itt firkálgatsz, akkor tízszer annyi börtönt, fegyházat, fogházat kellene fenntartani, vagy külföldön bérelni börtönt.
  Mondjuk kisebb lenne a bűnözési arány.”
 • 23. kolombela 2010. február 25. 08:39
  „2. Eva- 2010.02.24. 11:40
  Miért van az, hogy valahányszor ehhez hasonló cikk jelenik meg a ballibsikről te azonnal mosdatod a szerecsent?”
 • 22. PiciPapa 2010. február 25. 06:17
  „Nem értem! ha nálam tart ellenőrzést az APEH akkor bekéri azokat az anyagokat ahol nyilván van tartva a bevétel és kiadás és nem érdekli a mesém mit hová hogyan költöttem el. Ennél az esetnél meg a bíróság is elfogadja a meséket? Éva lelkem ahogy észreveszem neked elég szép pénzt kifizetnek azért, hogy tolod a szekerüket minden hozzá szólásoddal. Nem tudom te ledózol az így befolyt összegről? Vagy te is zsebbe kapod a pénzedet?”
 • 21. Csetneky 2010. február 24. 23:04
  „ungi

  Nyilván nem a libás az egyetlen tróger az országban, mert ott van például a teljes Mszp börtönfrakció is. De még ha vannak is más, mérsékelten becsületes emberek, ugye attól még nem az a megoldás, hogy a miniszterelnök bűnöző legyen. Vagy szerinted igen?
  Én a magam részéről ittthon dolgozom és adózóm, ezért roppant módon bosszant, hogyha az általam befizetett adóforintokat ez a tróger bagázs ellopja, vagy elosztogatja az elvtársaknak.”
 • 20. akinemfél 2010. február 24. 21:29
  „Es a Jobbik mikor fog tuntetést szervezni a Bajnai-kormány lemondásáért ? Gyurcsány ellen soha nem mertek tuntetni a Jobbikosok,sem a Gárda. Még mindig féltek,Kedves Jobbikosok és Gárdások ?!”
 • 19. ungi 2010. február 24. 20:08
  „Magyarorszag ugye 10 millio becsületes adofizetö orszaga! Mert itt mindenki mas fizet rendesen, ugye? Ha viszont mindenki fizetne, akkor most nem tartanank ott, ahol vagyunk. Mert mar a beka segge is fölöttünk van. Eljenek a becsületes emberek!”
 • 18. janika 2010. február 24. 19:53
  „Mit várnak a magyar zsidó bíróktól?”
 • 17. raffy2 2010. február 24. 19:50
  „hát a pofám leszakad!komolyan mondom.és akkor még kiáll magyarázkodni.elmegy a büdös francba.”
 • 16. szmama 2010. február 24. 17:06
  „Itt a nagy hiba a kis ember éhen hal a nagyoknak mindent lehet.”
 • 15. pancser 2010. február 24. 16:53
  „Érdekes az is, hogy Bajnai belebukott, illetve a beszállítók a libafeldolgozóba, ugyanakkor más cégeket meg feljavít. Szóval csaodás dolgok ezek. Meg az is érdekes, valamilyen módon nagyon szeretik a szocik Ciprust, a libásoktól, a vakcinagyártókig.”
 • 14. Mankapunka 2010. február 24. 16:49
  „Ők sosem csaltak végülis életükben,mindet a törvények szerint tettek tönkre!!!!!!”
 • 13. BigFaceCaptian 2010. február 24. 16:44
  „Egyetértek az előttem szólóval a luxus adó sem véletlenül nincs még megszavazva mi lenne velük akkor? :)”
 • 12. kivagyokén 2010. február 24. 16:40
  „Ki van zárva a csalás. A törvényeket úgy alkották meg, hogy ők NE TUDJANAK hibázni.”
 • 11. Mankapunka 2010. február 24. 16:27
  „patkányyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy”
 • 10. lacim6 2010. február 24. 16:04
  „Kedves évike <moderálva> akkor hogy lehet az hogy 2,7milliárdos nyereség után nem fizetett adót. Ezt kérdezte az újság is.”
 • 9. Patriot 2010. február 24. 14:53
  „Gyurcsány-Bajnai kormány gyakorlatilag köztörvényes bűnözők gyűjtőhelye!
  Az őket körülvevő holdudvarral egyetemben. Ami legjobban a BKV esetében látszik, de beleillik a sorba a sukorói földrablás vagy a kormányzati negyed körüli magánzseb töltögető akciók is.

  És egyenlőre csak a felszínt kapargatják!”
 • 8. Dörgés 2010. február 24. 14:35
  „Lassan ki lehet tenni a börtönökre, hogy politikussokkal meg telt.

  Ó, Istenem milyen szép álom...

  De akkor hová rakjuk a megélhetési bűnözőket?”
 • 7. makacs 2010. február 24. 13:37
  „Ugye nem gondolja senki, hogy ciprusra azért viszik cégeiket a zsiványok, mert valami adócsalásfélét akarnak elkövetni? Ááááá, dehogy.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apadnak a folyók

Megkezdődött az árhullám apadása a Kraszna felső és a Túr teljes magyarországi szakaszán. Tovább olvasom