Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A tévéadást is elmosta az ónos eső, sok helyen nincs még áram

Azt egyik érintett szolgáltató sem tudta megmondani, hogy mikorra állhat helyre minden szolgáltatás. Az országban még 6100 fogyasztónál nincs áram.

Akár százmilliós is lehet a jégkár a Pilisben12.54 - Az utak megtisztítását követően megkezdi a mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintő jégkár felmérését a Pilisi Parkerdő Zrt.. A kár nagyságrendje százmilliós is lehet - közölte a társaság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Lomniczi Gergely hangsúlyozta: bár az alacsonyabban fekvő területeken megkezdődött az olvadás, a magasabb rétegekben még tartja magát a jég, ezért a budai és a főváros környéki, valamint a Gödöllői-dombság térségében lévő erdők látogatása továbbra is tilos és életveszélyes.

Közlése szerint nemcsak az erdőállomány egy része sérült, hanem az infrastruktúra (például a padok, esőbeállók, kerítések) is. A helyreállítás költségét terhelik majd az esetleges újratelepítések vagy például megrongálódott terepjáróik javítása.

Az erdei utak, turistautak járhatóvá tétele akár több hetet, a teljes kárfelszámolás pedig hónapokat is igénybe vehet. A fiatalabb telepítésű erdőrészekben valószínűleg csak tavasszal derülhet ki, hogy milyen mennyiségű fa "úszta meg" a jegesedést, illetve hogy hol mekkora területet kell újraültetni. Az elmúlt napok veszteségének pontos mérlegére ezért akár tavaszig kell várni, de akár százmilliós nagyságrendűre is rúghat a kár - fogalmazott a szóvivő.

Fotók

A tévéadást is elmosta az ónos eső


10.17 - Több helyen továbbra sem állt helyre az ónos eső miatt a tévészolgáltatás, a mobilszolgáltatások egy kivétellel zavartalanul működnek.

Változatlanul folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán a UPC-nél, a cég szolgáltatása a rendkívüli időjárás okozta áramkimaradás miatt leállt Gödöllőn, Monoron, Üllőn, Kistarcsán, Kerepesen és Mogyoródon.

Szűcs László, a UPC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója elmondta: a cég és az érintett áramszolgáltató szakemberei közösen dolgoznak a hibák elhárításán, a helyzetet nehezíti, hogy sok helyen oszlopok dőltek ki.

Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs vezetője szerdán az MTI érdeklődésére szintén elmondta, hogy az AH és az érintett szakszolgálatok, áramszolgáltatók közösen dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán, de a helyzet nem javult kedd óta.

A Gerecse és a Nagy-Hideg-hegy körzetében a MinDig TV és MinDig TV Extra adásában van kimaradás, a Nagy-Hideg-hegyen szintén az áramszolgáltatás leállása okozza a tévéadás kimaradását - közölte Tóth András.

Azt egyik szolgáltató sem tudta megmondani, hogy mikorra állhat helyre minden szolgáltatás.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága szerda reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy továbbra is szükség van egyes bázisállomások áramellátásának pótlására, mivel több helyen még mindig nincsen áramszolgáltatás, szolgáltatásaik azonban zavartalanul működnek.

A Vodafone szolgáltatása a Gerecse térségében egy kisebb területen még mindig akadozhat.

Hozzátették: az extrém időjárási körülményekre felkészült a cég. Ott ugyanis, ahol áram kimaradás van, dízel aggregátorokkal biztosítják a Vodafone bázisállomásainak működését.

A Telenor mobilszolgáltatásában nincs fennakadás.

Fotók

Több útszakaszt még mindig nem tudtak megnyitni Pest megyében


10.10 - A főváros környéki régióban korábban lezárt nagyobb forgalmú utak közül már akadály nélkül járható az M31-es, az M0-s keleti szektora, és a 3-as út Gödöllő és Budapest közötti szakaszát is megnyitották. Több település azonban csak nehezen közelíthető meg - tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerda délelőtt az MTI-t.

Beluzsárné Belicza Andrea elmondta: a télies útviszonyok, illetve a jég súlyától letört ágak, kidőlt fák miatt hétfő óta nem lehet közlekedni Pilisszentkereszt és Dobogókő között, és továbbra is lezárva tartják a Gödöllő-Szárítópusztát Valkóval összekötő utat; a forgalmat Tura felé terelik a rendőrök.

Tilos autózni Pilisszentkereszt és Pilisszántó között, valamint Nagytarcsa és Isaszeg térségében, ahol szintén kidőlt fák, leszakadt jeges faágak nehezítik a forgalmat.

Az áramellátást a megye több pontján még mindig nem sikerült helyreállítani - tette hozzá a szóvivő.

Fotók

Még 6100 fogyasztónál nincs áram8.48 - Szerda reggel még 26 településen, illetve településrészen 6100 fogyasztónál nem volt áram az ónos eső okozta károk miatt országszerte - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-vel.

Hajdú Márton elmondta: a legtöbb áramkimaradás Pest megyében történt, az OKF az áramszolgáltatóval együttműködve folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán. A többi között aggregátorokat szállítanak a településekre.

Ugyanakkor további fakidőlésekkel már nem számolnak és az időjárás is melegszik, ami segíti a károk felszámolását - mondta.

Arról is beszámolt, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében, illetve a fővárosban vannak még lezárt útszakaszok.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Budapest XII. és a II. kerületében harminc tűzoltó dolgozik a károk felszámolásán. Munkájukat a Pilisi Parkerdő Zrt. favágói segítik.

Szerda reggel nehezen, vagy nem lehet közlekedni a Karthauzi utcában, a Konkoly Thege Miklós utcában, a Csillagvölgyi úton, a Béla király utcában, a Magas utcában, az Irhás-árokban, a Melinda úton és a Hollósi úton.

A Budakeszi út még mindig le van zárva. Budakesziről a fővárost Budaörs vagy Perbál irányából lehet megközelíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilokat árult, kacatokat küldött a netes csaló

A férfi a garanciálisnak hirdetett telefonok helyett használhatatlan töltőket, nyakpántokat,… Tovább olvasom