Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A médiatanács felmondta a Neo FM szerződését - videó

A 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó rádió menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a médiatanács korábban számára kidolgozott.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdán felmondta a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt.-vel kötött médiaszolgáltatási szerződést – közölte a hatóság szóvivője.

Kiricsi Karola elmondta: a jelentős, 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó rádió menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a médiatanács korábban számára kidolgozott. A hatóság ezt nem tudja másként értelmezni, mint hogy a rádió vezetése lemondott a csatornáról és bezárta a rádiót – jelentette ki a szóvivő.

A Neo FM harminc napon belül fellebbezhet a hatóság döntése ellen.

Fotó: Kovács Attila
Kiricsi Karola az NMHH szóvivóje jelentette be, hogy a a médiatanács felmondta a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt.-vel kötött médiaszolgáltatási szerződést.
Fotó: Kovács Attila

A médiatanács haladéktalanul tájékoztatja a Neo FM-et, a rádió jogi, gazdasági és technikai bezárásának felelőssége azonban a Neo FM-et terheli – válaszolta Kiricsi Karola arra a kérdésre, hogy mikor várható a csatorna elhallgatása.

A szóvivő emlékeztetett arra: az FM 1 Zrt. kötelezettségeinek mintegy egy éve nem tesz eleget: nem biztosította a mintegy 150 millió forintos bankgaranciát, és jelentős médiaszolgáltatási díjtartozást is felhalmozott. A hatóság ezalatt számos alkalommal próbálta megmenteni a rádiót, ennek során fizetési könnyítéseket, részletfizetést és egy alkalommal díjcsökkentést is adott a csatornának.

{liveinfo}4yfjip{/liveinfo}
Live Info videó

Kiricsi Karola kifejtette: az elmúlt hetekben a médiatanács egy mentőcsomagot dolgozott ki a Neo FM számára, amely részletfizetési lehetőséget és a 40 millió forintos késedelmi kamat elengedését tartalmazta. A rádió üzemeltetőinek hétfőn kellett volna megkezdenie a törlesztést, ez azonban nem történt meg. A Neo FM-et működtető üzleti vállalkozás menedzsmentje ezzel a lépésével tulajdonképpen saját maga zárta be a rádiót. A Médiatanács sajnálattal vette tudomásul a rádió vezetésének döntését.

A hatóság szóvivője hozzátette: a médiatanács bízik abban, hogy a rádió hallgatói nem veszítik el kedvenc műsoraikat, és a csődeljárás alatt álló cég csődbiztosa kielégíti a rádió munkatársainak és hitelezőinek igényét.

Földes Ádám, az FM 1 Zrt. vezérigazgatója aznap azt közölte a sajtóval, hogy egy 500 millió forintos váltót nyújtottak be a hatósághoz, és céljuk a rádió további működtetése. A hatóság erre úgy reagált: jogszerűen nem tudja elfogadni a felajánlott értékpapírt.

Földes Ádám azt is bejelentette, hogy az FM 1 Zrt. csődvédelmet kért maga ellen.

A Neo nem érti

A Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának nincs joga felmondani a szerződést a csődvédelem alatt álló társasággal.

Az NMHH szóvivője a médiatanács szerdai ülését követően jelentette be, hogy a testület felmondta a társaság médiaszolgáltatási szerződését, mivel a mintegy 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó rádió a június 18-i határidőig nem kezdte meg törleszteni tartozását. Kiricsi Karola azt is közölte: a Neo FM harminc napon belül fellebbezhet a hatóság döntése ellen.

A rádió erre reagálva arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ideiglenes fizetési haladék alatt álló vállalat szerződését álláspontjuk szerint a hatóságnak nincs joga felmondani. Közleményük szerint az FM1 Zrt. június 19-étől ideiglenes fizetési haladékot kapott tartozásai rendezésére a bíróságtól, a csődvédelmet kért társaság számára pedig öt napon belül kell kijelölnie vagyonfelügyelőt a bíróságnak.

Mint írják, a hatályos jogszabályok értelmében ideiglenes fizetési haladék vagy csődvédelem alatt "az adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki". Tekintettel arra, hogy a fizetési haladék egy nappal korábban már hatályba lépett, az FM1 Zrt. ezért nem tehet mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízza - közölték.

Tájékoztatásuk szerint a társaság - amely hivatalos értesítést a hatóság döntéséről még nem kapott - az ideiglenes fizetési haladék fényében értetlenül áll az előtt, hogy a médiatanács szerdai ülésén a felajánlott 483,9 millió forint értékű értékpapírt nem fogadta el óvadékként, és határozatot fogadott el a műsorszolgáltatási jogosultság visszavonásáról. Ezzel ugyanis megszüntette még a lehetőségét is annak, hogy az FM1 Zrt. eleget tudjon tenni fizetési kötelezettségének.

A társaság a közelmúltban tárgyalt befektetőkkel, mint írják, a tanácskozások azonban a hatóság kommunikációjának hatására megszakadtak, így kevés esélyt látnak arra, hogy a hitelezők a pénzükhöz juthassanak.

Földes Ádám, az FM 1 Zrt. vezérigazgatója hétfőn jelentette be, hogy egy félmilliárd forintos váltót nyújtottak be a hatósághoz, és a társaság célja a rádió további működtetése. A hatóság erre úgy reagált: jogszerűen nem tudja elfogadni a felajánlott értékpapírt.

Olvasóink írták

 • 16. load 2012. június 22. 19:40
  „13. drKotász
  Köszönöm a jótanácsodat, de inkább a wwoz New Orleans 90.7-et hallgatom.”
 • 15. Primax 2012. június 21. 10:46
  „Az, hogy a Neo tönkrement, nem meglepő. A jobboldalhoz köthető Class FM rádió Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak a tulajdonában van.
  Jelentős mennyiségű állami hirdetést helyeznek el, a Neo-val szóba sem állnak, mert - szerintük - "balos".
  Egyetlen percnyi hirdetést sem helyeztek el a Neo FM műsorában az állami intézmények - derül ki a Kantar Média Kft. hvg.hu-hoz korábban eljuttatott adataiból. Ezzel szemben az állami hirdetések nagy részét a Közgép nevű építőipari céget is vezető Nyerges Zsolt többségi tulajdonában lévő rádió, a Class FM kapta meg.
  Akit - esetleg - mélyebben is érdekel a háttér :
  http://hvg.hu/itthon/20120614_Neo_Nyerges_Class_allami_reklamok
  Politikai döntés született tehát.
  Megint.
  Balázsék "jobban " viselkednek, ennyi a "titkuk"...:)
  Helyezkedni tudni kell.
  Ez örök szabály.”
 • 14. Láng_Vince 2012. június 20. 22:16
  „Elárulná valaki, hogy egy zenei rádió hogy lehet szenny és népbutító???
  A való világ és társai a népbutítás-szerintem...”
 • 13. drKotász 2012. június 20. 20:17
  „12. load
  Töltsd le őket azt hallgasd:D”
 • 12. load 2012. június 20. 17:58
  „Amikor 2009. okt. 28-án eldőlt, hogy a Danubius és a Sláger Rádió frekvenciáján két új adó - a jobboldali kötődésű Class FM és a szocialiastákhoz közeli Neo FM - működhet a továbbiakkban, mindenki Fidesz-Mszp mutyiról beszélt.
  Az, hogy ebben azért volt valami, azt az Majtényi László az akkori ORTT elnök az eredmény hirdetés utáni másnapi lemondása is jelezte.
  A két új rádió dolgában a két párt között megvolt az egyesség, amit mára - sok minden mással együtt - elsöpört a fülkeforradalom.
  A Class FM-hez dőlnek az állami vállalatok hirdetési megrendelései, míg a hasonló hallgatósággal bíró Neo FM kiszáradt ebből a szempontból.
  Bocskorborossvogáknak ehhez semmi köze.
  Az egyébként alig létező színvonalnak sincs.
  Politika az egész.”
 • 11. Cloeon_dipterum 2012. június 20. 16:58
  „Csak meg ne törjön a lendület. Így tovább!”
 • 10. Regisztrált 2012. június 20. 16:15
  „Na arra vagyok kiváncsi, h. ezek akkor hogy utaznak Tunéziába a múlt heti Vogavadászat győzteseivel együtt? Arra van pénz?”
 • 9. buszsofőr 2012. június 20. 16:01
  „Ez annyira hasonlít az építőipari cégek esetére, ahol már előre tudják, hogy nem fogják kifizetni az alvállalkozókat, és benne van az ütemtervben már a cég felszámolása is.
  2009-ben is tudta még a vak is, hogy pénzkimentés, és adósság-hátrahagyás történik, kezd beindulni a futószalag”
 • 8. Griffin 2012. június 20. 15:56
  „és hol a lové, borosbocskor, istenkirályok????
  és mi lesz a három milliónyi(!!) könnybe lábadt szemű hallgatóval???
  nemzeti sorstragédia ez, barátaim, jövőre kötelező iskolai megemlékezés lesz előírva”
 • 7. győrikeksz 2012. június 20. 15:53
  „Eleve amikor indult a két új rádió, az egész világ a szokásos magyar korrupció mintapéldányának nevezte az eljárást, amiben olyan pályázat nyert amit ki kellett volna zárni, de már régen előre megvolt hogy ki nyer. Akkor is tudták hogy veszteséges lesz, de a döntésjogosultaknak akkor fontosabb volt az a pár millió forint kenőpénz amit az aláírásukért kaptak. No meg persze politikailag is ezeket a cégeket nyomták, tehát szokásos magyar undorító csalás volt, aminek itt az eredménye: csőd. Mint az ország egészében...”
 • 6. Infamous 2012. június 20. 15:34
  „750 milla adósságot halmoztak fel és még nekik áll feljebb...ez vicc...”
 • 5. Csiziee 2012. június 20. 15:29
  „Amúgy is ratyi volt! Ez is meg a többi is....A magyar média (néhány kivételtől eltekintve) egyenlő a nullával!!!”
 • 4. borsmenta 2012. június 20. 15:06
  „Helyes. Most jöhet sorban az összes többi hasonló moslék rádió, újság, tévé. Várjuk.”
 • 3. drKotász 2012. június 20. 14:42
  „Nagyon helyes, kukában a helyük.”
 • 2. ATX 2012. június 20. 14:38
  „Kellett megszüntetni a Danubiust...”
 • 1. Tunde24 2012. június 20. 12:58
  „Na akkor most Várkonyi asszony tartja el egy ideig Bocskor Urat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autó az M7-esen: útzár a pályán

Négyen megsérültek egy autóban, amikor a jármű felborult az M7-es autópályán szerdán… Tovább olvasom