Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A levélben szavazóknak el kell hagyniuk a külképviseletet

A szavazási levélcsomag átvétele átvétele és a szavazatot tartalmazó boríték leadása között el kell hagynia a választónak az épületet.
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén iránymutatást adott ki arról, hogy azok a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein veszik át a szavazási levélcsomagjukat, nem tölthetik ki a szavazólapjukat és az azonosító nyilatkozatot a külképviseleten.

Patyi András, az NVB elnöke az ülésen elmondta: azok a választópolgárok, akik levélben szavaznak, jogosultak arra, hogy az úgynevezett szavazási levélcsomagot (amely tartalmazza a szavazólapot, a válaszborítékot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot) személyesen vegyék át egyes kijelölt külképviseleteken. A törvény pedig lehetővé teszi, hogy a levélben szavazó választópolgár személyesen adja le szavazatát a külképviseleten.

Az NVB azért adott ki iránymutatást, mert felmerült a kérdés, hogy a levélcsomag átvétele és a szavazatot tartalmazó boríték leadása között el kell-e hagynia a választónak az épületet.

Az NVB szerint a választás alapelveivel ellentétes lenne, ha a választó a szavazás helyszínén tölthetné ki a szavazólapot és a nyilatkozatot, ezért a testület iránymutatása azt tartalmazza, hogy el kell hagyni az átvétel helyszínéül szolgáló épületet a szavazólap átvétele után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját

Az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy… Tovább olvasom