Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

A külügy jelezte az azeri nagykövetnek, elfogadhatatlan az eljárás

A Külügyminisztérium vasárnap jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, Magyarország elfogadhatatlannak tartja az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást - nyilatkozta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek.
Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország az ügy minden részletében az Európa Tanács (ET) nemzetközi kiadatási ügyeket rendező 1983-as egyezménye szerint járt el.

Az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi jogi képviselője kezdeményezte az igazságügyi miniszternél, hogy Ramil Sahib Safarov Azerbajdzsánban tölthesse le büntetését; ezek után az igazságügyi tárca vezetője - az egyezmény előírásainak megfelelően - megkereste az azeri hatóságokat, akik jelezték, hogy a budapesti ítélet alapját képező bűncselekmény az ő államuk büntető törvénykönyve szerint is bűncselekmény, és életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető, majd közölték azt is, folytatni kívánják az ítélet végrehajtását - fejtette ki az államtitkár.

Azzal kapcsolatban, hogy az azeri fél végül nem az általa küldött hivatalos dokumentum szerint járt el, a magyar Külügyminisztérium vasárnap jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének: Magyarország elfogadhatatlannak tartja ezt az eljárást - közölte Szijjártó Péter.

Megismételte: a kiadatási eljárás teljes egészében az ET-egyezménynek megfelelően történt, amely világos jogszabály arra vonatkozóan, hogyan és milyen feltételekkel kell végbemennie egy adott országban letartóztatott idegen állampolgár büntetés-végrehajtási célból való átadásának az anyaország számára. "Mi ezt egy nemzetközi jogi kérdésnek tekintettük és tekintjük" - rögzítette a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, megjegyezve, hogy évente átlagosan 8-12 ilyen kiadatás van Magyarországon, "tehát ez egy bevett nemzetközi jogi eljárás, amelyben semmi különös nincsen, most is minden ennek megfelelően történt".

Arra a felvetésre, hogy több médium is arról cikkezett, párhuzam lehet a kiadatási ügy és Azerbajdzsán esetleges magyar államkötvény-vásárlása között, Szijjártó Péter azt válaszolta: "sokaknak élénk a fantáziája, de a helyzet az, hogy egy száraz nemzetközi jogi eset és két ország gazdasági együttműködése semmilyen módon nincs hatással egymásra".

Örményországgal kapcsolatban azt mondta: "mi tiszteljük és nagyra becsüljük Örményországot és az örmény népet, és természetesen biztosítjuk az örmény hatóságokat is arról, hogy Magyarország ezt az egész ügyet a nemzetközi jog keretein belül kezelte és kezeli egy Európa tanácsi egyezmény alapján".

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét.

Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Olvasóink írták

 • 13. load 2012. szeptember 04. 07:57
  „12. SiLa
  "A baloldali kormány hazaengedte!"
  A leányfalui gázolás 2000. április 9-én történt.
  Francis Ciarán Tobin 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról.
  Melyik oldal is volt akkor kormányon?”
 • 12. SiLa 2012. szeptember 03. 11:37
  „Ha tudták hogy az Örmények és az azeriek ellenségek, miért kellettek ide ?
  Az én adómból nem ezekre kell költeni, takarítsuk ki az országból a gyilkosokat!
  Felháborító, hogy ekkora cirkuszt csinálnak, ugyan akkor az Ír állampolgár, aki két MAGYAR kisgyereket halálra gázolt büntetlenül éli világát. Hangsúlyozom MAGYAR családot tett tönkre. A baloldali kormány hazaengedte! Érdekes akkor nem volt ekkora hiszti!”
 • 11. Ambar 2012. szeptember 03. 08:37
  „Én meg állítom biztos hogy volt háttéralku!Hiszen viktor látogatása után köttetett meg az egyezmény.Kár hivatkozni előzően történ Örmény eseményekre ,ez nem mentesíti a jelen eseményt.Pont ezért tesz a hatalom ilyen baromságokat, mert hívei kritikátlanul elfogadják minden hazugságát, amit mindig újabb hazugsággal akarnak megmagyarázni.Itt a Magyar kormány önmagát sározta be de nagyon!!Ennél aljasabb dolgot tenni már nem lehet!Fel kéne már a minden hívő híveknek ébredni narancsszínű álmukból ébredni és merni legalább annyit mondani ezt azért mégse! Ki irányítja a külpolitikát valójában :a dilettáns petya? hát itt az eredménye!!”
 • 10. yenkiman 2012. szeptember 02. 19:59
  „Orbán hívők!
  Amikor Gyurcsány kelet felé akart nyitni akart Ő haza áruló volt.Most,hogy az Istenetek. akkor nemzeti érdek függetlenül attól milyen áron éri el!Nemzetközi problémákat okozva ezzel.Ha netán az előző kormány csinálta volba ezt a buta lépést akkor teljesen máshogy beszélnétek.Egy a lényeg nektek ne fejlődjön az ország ha nem orbán kormányoz.De akkor meg nem fejlődhet mert dilettáns hatalom éhes mentálisan beteg ember!”
 • 9. kenderice 2012. szeptember 02. 19:08
  „Egy két agymosott fityesz droid azt mondja, hogy ez jó alkalom a kormányt szidni!
  Cáfolják meg ezt, mondjanak csak egy jót amit ez a kormány tett az elmúlt két és fél évben?
  Amihez hozzányúlt ez a korrupt, dilettáns banda az mind tönkrement, tele van nyomorgókkal az ország, a külpolitikáról meg jobb ha nem is beszélünk, lassan már senki sem áll szóba velünk.
  De lehet hogy én vagyok hülye, mert nem látom hogy ez valójában egy UNORTODOX sikerhalmaz!”
 • 8. Patriot 2012. szeptember 02. 18:40
  „1988-1944 között közel 30 000 embert gyilkoltak meg az örmény-azeri háborúban, 25 000 azeri kergettek el a házából, közel 100 000 ember lett hajléktalan.
  Mindezt büntetlenül tették, egy háborús bűnöst sem ítéltek el.

  De a sakálkórusnak csak ez az egy hiányzik, illetve ennek a szerencsétlennek a holtestén átgázolva lehet gyalázni a kormányt.
  Mert ne legyen senkinek kétsége az itt hozzászólok döntőtöbbsége két napja még az Őrölt borsot nem tudta volna megkülönböztetni Örményországtól.”
 • 7. Túrabakancs 2012. szeptember 02. 18:25
  „Jakutika! /4/
  Nem állítom hogy a kormány részéről nem volt esetleg egy háttéralku.
  De...
  Szerinted normális azeri lépés az, hogy egyből nemzeti hőst csináltak a gyilkosból?
  Ráadásul kapott lakást+autót, valamint 8-évre visszamenőleg az elmaradt bérét, vagy
  ösztöndíját. Arról nem is beszélve, hogy nyilvánosan ünnepelték az emberkét, tehát
  ők provokálták, sőt hergelték az egész Örmény népet, valamint a világot, sőt a kormányunkat is.
  Egy ilyen nemzet politikai képviselőitől számomra egyértelmű, hogy nem csak a magyarokat sározták
  be, hanem direkt az Örményeket is támadják, hergelik. De ti csak Orbánozzatok! Ha ennyire nem
  értetek egyet a kiadatással, akkor fizessétek ki az eddigi börtöni élet költségeit.
  Amúgy meg ez a két primitív nép öldösse egymást ha kedvük van hozzá, de szakadjanak le rólunk.
  Alig várták hogy legyen egy indok, hogy újra egymásnak essenek, ez világosan látszik a cselekedeteiken,
  oda-vissza. Gyurcsány fel van háborodva állítólag, sőt megszólalt nyilvánosan. Ennél aljasabb embert még nem hordott magán ez a föld!!!”
 • 6. mir 2012. szeptember 02. 18:04
  „Tegnap gabika már lezárt az ügyet. :) Úgy látszik felfogták, hogy mekkora balfékek voltak :) De már mindegy.”
 • 5. zoltania2 2012. szeptember 02. 17:03
  „Fityesz-Hantó féle elintézése a dolgoknak hazudós petike előadásában. Ezt tudjátok birkák.”
 • 4. Jakutika 2012. szeptember 02. 16:51
  „Most már minden világos. A kormány a jognak megfelelően járt el. Nem történt semmi.
  Obama meg a többi senkiházi hülye, oszt jónapot. Bocsi az örményektől, mi rendesen jártunk el, csak ez a mocskos gyurcsány kötötte az ebet a karóhoz. Ez is a nyócév miatt van. Arról meg hogy az azeriek elengedték nem tehetünk meg sem fordult a fejünkben (jó tudtuk, hogy otthon nemzeti hős, de azt gondoltuk, hogy legalább egy két hónapot várnak, nem erről volt szó). Végül is egy éve van napirenden a dolog (mondjuk titkos és nem transzparens, félázsiaknál ez így szokás). Az meg, hogy arról pofáztunk, hogy gazdasági kapcsolatokat akarunk kialakítani a térségben tény, de a két dolognak még sincs semmi köze egymáshoz. Csak ezeknek a hülye ellenzékieknek élénk a fantáziája. (nem hazudunk ám.) Nem számítottunk arra se, hogy ezzel szítjuk az indulatokat és némi etnikai konfliktust (mondott valamit a térség szakértője, de a főnök mindenkinél okosabb és nagy pávatáncos, ezek különben is feszt lődözik egymást egy két hulla ide vagy oda).
  Szóval ez van, de az SZP most eljátszotta, hogy meg vagyunk lepve és majd lesz kivizsgálás (az azerik biztos nem szarják le).”
 • 3. öcsi100 2012. szeptember 02. 16:36
  „A magyarázkodás helyett sokkal hatásosabb lenne, ha ha nagyon "szeretett" földink, csak ennyit mondott volna : elq...tuk, lemondok.”
 • 2. állampógár 2012. szeptember 02. 16:18
  „Pilátus mondá:Én mosom kezeimet.Pedig ő is meg ezek is tudták mi az eredmény.”
 • 1. macizoli 2012. szeptember 02. 16:15
  „Akik elkövették ezt a "szarvas" hibát azok remélem beülnek az elengedett helyére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: az erkölcstelenség kormánya Orbáné

Az erkölcstelenség kormányának nevezte Orbán Viktor kabinetjét Gyurcsány Ferenc vasárnap.
Tovább olvasom