Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

A kisebb parlament örökre álom marad?

Magyarország – Időről időre felvetődik a magyar parlament karcsúsítása, de valahol mindig elbukik az ügy. Holott Ausztriában, vagy akár Szerbiában klasszisokkal kevesebb képviselőt tartanak el. A politikusok költségtérítését megreformáló népszavazási kezdeményezés a hajrába érkezett, így lesz még utcai aláírásgyűjtés Győrben!

"Elképzelhetőnek tartom, hogy 2010-ben már egy 200 fős parlamentet választanánk meg" – mondta az egyik bulvárlapnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki arról is beszélt, a szocialisták készek azonnal megállapodni ebben.

A Kormányszóvivői Iroda szerint a változtatással 5-10 milliárd forintot lehetne megspórolni, részben az egyetlen forduló miatt olcsóbb lenne az országgyűlési választásnak a lebonyolítása, és a kevesebb képviselővel a parlament működésére is kevesebbet költenénk. Ez körülbelül a fele lenne a mostani, 16 milliárd forintos éves képviselői büdzsének.

Még 65 ezer szignó kell – Seres Mária kedden Győrbe jön

Az utolsó nagy hajrába érkezett az a különös népszavazási kezdeményezés, melyet egy négygyermekes családanya indított a politikusok jelenlegi költségtérítési rendszerének felszámolásáért.

A népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírásnak február 7-ig kell összejönnie, vagyis a valamivel több mint egy hét alatt még több mint 65 ezer újabb egyetértőt szükséges találni az ügy mellé.

Aki nevét szeretné adni a kezdeményezéshez, január 31-én, szombaton 10 órától körülbelül 13 óráig, Győrben a Baross úti McDonald’s előtt minden további nélkül megteheti.

A győri aláírásgyűjtők arra felhívják a figyelmet, hogy eső vagy hóesés esetén sajnos nem tudnak dolgozni, mivel elázott papírt, sérült papírt nem fogad el az Országos Választási Bizottság.

További érdekesség, hogy február 3-án, kedden délután valószínűleg Győrbe érkezik Seres Mária, s ő is részt vesz a győri sétálóutcán tartott, jó eséllyel utolsó aláírásgyűjtésben.


A szerb és az osztrák példa

A kisebb parlament ötletét egyébként Seres Mária, a politikusok számlakötelezettségéről népszavazást kezdeményező hölgy nem támogatja – derült ki az Index egyik írásából.

A parlament karcsúsítása mindenesetre nagyon aktuális volna, hisz a közép-európai térségben e téren is egyre inkább lemaradunk. A 8,1 millió lakossal rendelkező Ausztriában csupán 183 képviselői helyet lehet elnyerni, de a sógoroknál is beszédesebb példa Szerbia. A balkáni ország lakossága ugyanúgy 10 millió, mint hazánké – képviselőből mégiscsak 126 kaphat megbízást.

 Ország

Lakosság (millió fő)

Képviselők száma

Ennyi állampolgárra jut egy képviselő

 Magyarország

 10

 386

 25 906

 Szerbia

 10,1

 126

 80 158

 Szlovénia

 2

 90

 22 222

 Szlovákia

 5,3

 150

 35 333

 Ausztria

 8,1

 183

 44 262

 Anglia

 22

 1862

 32 000


Vitathatatlan tény(adat): hazánk rengeteg képviselőt tart el, s akkor a helyi politikusokat meg se említettük.


Időről időre bedobják a köztudatba, de minek?

A kisebb parlament ötlete 1990 óta sokadszor merült fel, változást nem sikerült elérni. Először 1993-ban az SZDSZ javasolt kisebb parlamentet, aztán 1995-ben Horn Gyula akart 220–250 képviselőt. 1998-ban a Fidesz már kormánypártként vitte tovább az MSZP ötletét, létrejött egy hatpárti bizottság, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, de aztán nem lett belőle semmi.

Hosszú hallgatás következett, Medgyessy Péter kormányfő közjogi javaslatcsomagjában szerepelt, utána 2005-ben az SZDSZ vetette fel a 250 fős törvényhozás gondolatát.

Ebben sincs egyetértés

A pártok azóta is folyamatosan nyújtottak be javaslatokat, megoszlanak a vélemények Gyurcsány mostani javaslatáról. A Fidesz komolytalannak veszi, az SZDSZ és az MDF támogatja, a KDNP pedig nem ért egyet a listás megoldással.

A választási törvényt kellene módosítani

"Ez egy szlogen, amelyet időről időre bedobnak a politikusok, érthető, hogy a válság miatt most megint előkerült. Egy tiszta listás rendszer arányosabb, minden szavazat számít, nem vesznek el voksok, mint az egyéni körzeteknél, ahol a győztes mindent visz.

A helyi érdekek képviselete nehezen valósulna meg, az egész ország egy nagy választókörzet lenne.

Ez főleg a kis pártoknak kedvezne, mivel az országszerte leadott kisebb számú szavazattal is könnyebben be tudnának jutni a parlamentbe. Ahhoz, hogy a 200 fős parlament megvalósuljon, a kétharmados választási törvényt kellene több ponton is módosítani" – magyarázta Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője.

Olvasóink írták

 • 8. mc 2009. január 30. 21:05
  „unicameral National Assembly or Orszaggyules (386 seats; members are elected by popular vote under a system of proportional and direct representation to serve four-year terms)
  population 10.032.000 26.000 Fő/ képviselő

  bicameral Parliament or Parlament consists of the Federal Assembly or Bundestag (603 seats; elected by popular vote under a system combining direct and proportional representation; a party must win 5% of the national vote or three direct mandates to gain representation; members serve four-year terms) and the Federal Council or Bundesrat (69 votes; state governments are directly represented by votes; each has 3 to 6 votes
  population 82.425.000 136.690 Fő/ képviselő

  bicameral Parliament or Parlamento consists of the Senate or Senato della Repubblica (315 seats elected by popular vote of which 232 are directly elected and 83 are elected by regional proportional representation; in addition, there are a small number of senators-for-life including former presidents of the republic; members serve five-year terms) and the Chamber of Deputies or Camera dei Deputati (630 seats; 475 are directly elected, 155 by regional proportional representation; members serve five-year terms)
  population 58.057.000 61.436 Fő/képviselő

  bicameral Parliament or Parlement consists of the Senate or Senat (321 seats - 296 for metropolitan France, 13 for overseas departments and territories, and 12 for French nationals abroad; members are indirectly elected by an electoral college to serve nine-year terms; elected by thirds every three years); note - between now and 2010, 25 new seats will be added to the Senate for a total of 346 seats - 326 for metropolitan France and overseas departments, 2 for New Caledonia, 2 for Mayotte, 1 for Saint-Pierre and Miquelon, 3 for overseas territories, and 12 for French nationals abroad; members will be indirectly elected by an electoral college to serve six-year terms, with one-half the seats being renewed every three years; and the National Assembly or Assemblee Nationale (577 seats; members are elected by popular vote under a single-member majoritarian system to serve five-year terms)
  population 60.424.000 67.287 Fő/képviselő

  Szerintem is elő a timsóval !”
 • 7. NZs 2009. január 30. 14:05
  „Online módon nem lehet aláírni az ívet, a "való világban" viszont annál inkább: 10-től ismét aláírásgyűjtés szombaton, a Baross úton. Ha csapadék lesz, az akció elmarad. Ha valaki nem ér rá szombaton, jöhet kedden is, várhatóan 17 óra után, ugyanoda. Ekkor Seres Mária is városunkba érkezik, sajtótájékoztatót tart. Pontosítás a seresmaria.hu -n lesz, linkek: www.seresmaria.hu/blogpl.php?id=27 valamint: www.seresmaria.hu/profil.php?id=6”
 • 6. Poltergeist 2009. január 30. 09:15
  „Na emberek itt a lehetőség már van több mint 150.000 szavazat és két hét,hogy végre tegyünk ezek ellen valamit.Menjetek azt írjátok vagy online vagy papíron.”
 • 5. elemér 2009. január 29. 09:06
  „Már megint az amiknak kell adni tájékoztatást. Maradnak az agyalágyultak mint G.D.”
 • 4. mc 2009. január 29. 09:00
  „1885-ben az ország méretéhez, lakosságához ( az akkori közigazgatási rendszerhez, a közlekedés, a hírközlés adta lehetőségekhez) alkalmazkodva került megtervezésre az épület. Az akkori kerek szám szerint mintegy 22 milliós lakosság számához alakultak a képviselői helyek. Ha semmit nem veszünk figyelembe, csak a lakosság számát, akkor egyszerűen csak el kell osztani a jelenlegi képviselői helyeket kettővel.
  Bár ha megnézzük, más országokban egy parlamenti képviselő sokkal jelentősebb számú állampolgárt képvisel.
  Aki meg akar döbbenni, az nézze meg az AMIGLOBE adatait melyek a parlamentre vonatkoznak.”
 • 3. xo16zy 2009. január 29. 07:47
  „Alja nép az összes politikus. Csak a saját zsebüket tömik még a válság közepette is (ld. veres).
  Minden nap áldom, hogy elhagytam az országot és "Nyugaton" dolgozhatok, oda fizethetem az adót. Nem ezeknek a szemétládáknak!
  Akinek van esze, bátorsága, lehetösége az elöbb-utóbb mind így fog tenni.
  Aztán maradnak a nyugdíjasok, munkanélküliek, diákok meg a c-típusúak. Hajrá Magyarország!”
 • 2. elemér 2009. január 29. 05:30
  „Nem a parlamet a baj, hanem a történelem. Az evolucio az idöben tellik.”
 • 1. rivotril2mg 2009. január 29. 01:38
  „SZEMÉTLÁDÁK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az SZDSZ mégsem támogatja a parlament feloszlatását

Kedden Fodor Gábor bejelentette, hogy nem támogatják a parlament feloszlatásáról szóló… Tovább olvasom