Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A fogyasztóvédelmi vizsgálati költségeken osztozni fog a hatóság és a kormányhivatal

A fogyasztóvédelmi eljárási és a laborvizsgálati költségeket jelenleg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak kell állnia, a jövőben azonban a hatóságnak és a kormányhivataloknak osztozniuk kell rajta - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.
Az új rendszerben a vizsgálat költségei a hatóságot, míg a mintavételi eljárás költségei az azt elvégző kormányhivatalt illetik. A teljes költség a hatóságnál jelentkezik, amely köteles 30 napon belül továbbítani a kormányhivatalnak az őt megillető részt.

A rendelet melléklete hosszú listát tartalmaz a költségekről. Minden mintavételi eljárás 5 ezer forintba kerül, a minta árán felül. A kozmetikumok mikrobiológiai vizsgálata például 22 ezer 430 forintba, a napszemüvegek fényszűrésének vizsgálata 16 ezer 880 forintba, a lámpatestek szerkezetének vizsgálata pedig 15 ezer 200 forintba kerül.

A tervezet foglalkozik a békéltető testületek választásával, működésével is. Egy ilyen testület a későbbiekben is legalább 10 tagú lesz. Az elnök a négyéves megbízatás lejárta előtt 120 nappal meghatározza az új testület létszámát, ezen belül a jogászok és a nyugdíjasok arányát. Amennyiben a választáson ezek az arányok nem teljesülnek, akkor a jelölést és a választást meg kell ismételni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét meggyalázták a magyar honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón

Ismeretlenek újból a magyarokra nézve sértő feliratokat mázolva az emlékjelre. Tovább olvasom