Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A felsőoktatás jövőjéért: hallgatói demonstráció lesz Budapesten

Demonstrációt tartanak csütörtökön az oktatási államtitkárság előtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében.
Demonstrációt tartanak csütörtökön az oktatási államtitkárság előtt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében, a hallgatók célja, hogy közösen álljanak ki a magyar felsőoktatás jövőjéért.

A demonstráción a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a HÖOK intézményi képviseletei és az európai hallgatókat tömörítő ESU képviselői mellett a doktoranduszok és a rezidensek képviselői, szakszervezeti vezetők, valamint több nagy felsőoktatási intézmény rektora is részt vesz.

A HÖOK országos megmozdulása független a kormány vagy a kormánypártok politikája elleni egyéb tüntetésektől, kezdeményezésektől - közölte a szervezet az MTI-vel, hozzátéve: céljuk, hogy olyan törvény szülessen, mely szakmai alapokon és kompromisszumokon nyugszik, s hosszú távon képes biztosítani a magyar felsőoktatás minőségét.

A rendezvényen felszólal Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Bojárszky András, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke, Allan Päll, a European Students, Union (ESU) elnöke és Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke.

A HÖOK elnöke szerdán egyeztetett a készülő felsőoktatási törvényről Navracsics Tibor igazságügyi miniszterrel. A felek beszámolója szerint az álláspontok jelentősek közeledtek, de mint az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón kiderült, a hallgatók megtartják a demonstrációt.

A HÖOK a készülő javaslatból elfogadhatatlannak tartja a tervezett hallgatói szerződést, amelynek értelmében a végzett diákoknak, ha külföldre mennek és ott meghatározott időnél többet töltenek, vissza kell fizetniük képzésük költségeit. Elfogadhatatlannak tartja a HÖOK az önköltséges képzést is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uzsorások buktak le Szolnok megyében

Egy család három, uzsora-bűncselekménnyel gyanúsított tagját vették őrizetbe a rendőrök Kunmadarason. Tovább olvasom