Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

A bőrrák veszélye

A lebarnulással bőrünk természetesen védekezik a napsugárzás ellen, de amíg ez a védelem kialakul, számos károsodás érheti sejtjeinket.

A megelőzés legfontosabb eszközei a bőr rendszeres önvizsgálata és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. A szakavatott bőrgyógyász számára sokszor már az anyajegy szabad szemmel történő vizsgálata árulkodik a jó- vagy rosszindulatúságról. Gyakori eset azonban, hogy az elváltozásról csak speciális bőrmikroszkóp, úgynevezett dermatoszkóp segítségével dönthető el, hogy el kell-e távolítani.


Eltávolítás után szövettan

Amennyiben a bőrelváltozást el kell távolítani, minden esetben szövettani (mikroszkópos) vizsgálat alá kell vetni azt, és így pontosan meghatározható, hogy anyajegyről vagy daganatról van-e szó. A Magyar Bőrgyógyászati Társulat (MDT) ajánlása szerint a festékes anyajegyeket sebészi úton, kimetszéssel kell eltávolítani. Ez a beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben, néhány perc alatt elvégezhető, a keletkezett sebszéleket pedig varratokkal egyesítik. Az egyéb úton, például kikaparással, lézerrel történő eltávolítás nem ajánlott. A kimetszett mintát minden esetben szövettani vizsgálatnak kell alávetni.

A napernyő olykor semmilyen védelmet nem nyújt a nap sugarai ellen.
A napernyő olykor semmilyen védelmet nem nyújt a nap sugarai ellen.

Az árnyék gyakran csalóka védelem

A bőrrák gyakorisága érdekes módon nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek körében nőtt meg ugrásszerűen. Ennek oka az északról délre irányuló turizmus, melynek során a meggondolatlan nyaralni vágyó nem fokozatosan szoktatja bőrét a naphoz, hanem azonnali és gyors barnulást szeretne elérni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy e fényvédőket nem csak a napozás alkalmával kell használnunk! A sugarak akkor is elérnek bennünket, ha nem kifejezetten „süttetjük" magunkat, hanem arcunkat, karunkat fedetlenül hagyjuk. Tanácsos széles karimájú kalapot hordani, s különösen fontos a hölgyeknél a lábszár védelme. A nőknél ugyanis lényegesen gyakrabban fordul elő bőrrák a lábszáron, mint a férfiakon. Nyáron jelentős a napsugarak ereje felhős időben, sőt, árnyékban is.

Dr. Házi Gabriella bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2008. szeptember 07. 21:19
    „"A bőrrák gyakorisága érdekes módon nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek körében nőtt meg ugrásszerűen. Ennek oka az északról délre irányuló turizmus"
    Hát én ezt a magyarázatot eléggé erőltetettnek érzem. Egy érdekes elmélet szerint éppen, hogy a D-vitamin hiány lehet a probléma, aminek ugye a kevés napfény az oka. Azt is jobban ki kéne hangsúlyozni, hogy nem a napozás mennyisége jelenti a problémát, hanem a leégések száma. Leégni meg éppen a nap elől menekülő, ezért hófehér, magukra 50 tonna napkrémet (nem jól fel)kenő egyének szoktak, nem pedig azok akik ésszel labarnulnak és rengeteget vannak a napon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szobatisztaság

„Ha kétéves korban kezdjük: háromévesen biztos a siker. Ha hároméves korban kezdjük:… Tovább olvasom