Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

„Munkát keresek

Munkát találni manapság nem egyszerű feladat. Próbahirdetésünk tapasztalatai.

Munkát találni manapság nem egyszerű feladat. Meghirdettük magunkat és türelmesen vártuk az álommunkát ajánló munkaadókat. Összeségében elmondható, hogy ügynökként már hétfőn el tudnánk helyezkedni, és ez mindössze ezer forintunkba (a hirdetés ára) és egy e-mail cím létrehozásába került. A jól fizető és a nyugdíjig tartó kereskedelmi-igazgatói állás ügyében lapzártánkig nem érkezett ajánlat.

Lapunk hétköznapi számaiban megjelent álláskereső hirdetésekből összeállítottuk a legideálisabb jelöltet, és feladtuk a hirdetést: „25 éves férfi, kommunikációs diplomával, középfokú angol és német nyelvvizsgával, B-kat. jogosítvánnyal és kereskedelmi gyakortattal munkát keres. Leveleket a kiadóba: „Munkát, kenyeret!" jeligére. E-mail: ribi12@freemail.hu".
Úgy tűnik az e-mail cím közzététele remek ötletnek bizonyult, hiszen csak a drótpostánkra érkezett ajánlat. Levélírásra és borítékolásra senki sem vállalkozott. Ideálisnak vélt jelöltünk, Kiss Szabolcs, a hirdetés napján (szerda) két ajánlatot kapott.

Versenyképes lehetőség

„Nemzetközi cég számára keresek agilis, ötletgazdag fiatal üzletkötőt, aki vezetői kvalitásokkal is rendelkezik, s szereti a kihívásokat. Ha dolgozol, kenyér is lesz. Üdvözlettel." Röviden ennyi volt az ajánlat. Egy nappal később érdeklődünk, hogy pontosan milyen munkáról lenne szó. A válasz hamar jött és konkrét volt: a cég táplálékkiegészítőkkel foglalkozik és többszintű jutalékos rendszerben kínálnak munkát. A másik ajánlat is részletesnek bizonyult, a kirendeltségvezető egy biztosítótársaság nevében írt, melyben közölte: „cégünk lehetőséget ad felsőfokú végzettségűek számára, hogy ügyfeleinkkel kiemelt kapcsolattartóként foglalkozhassanak, illetve a betanulás időszaka alatt is versenyképes jövedelemre tehessenek szert."

Még egy próba

Megnéztük azt is, hogy melyik területre keresnek nagy erőkkel munkaerőt a cégek és vállalkozók. Ott is tettünk egy próbát: „28 éves férfi, középfokú kereskedelmi végzettséggel, több éves értékesítési és felszolgálói gyakorlattal, értékesítői vagy pincér munkát keres. „Melózni akarok!" jeligére várom az ajánlatokat. E-mail: feri.hor@freemail.hu".
„Melózni akarsz?" - jött a válasz. „Nemzetközi cég számára keresek agilis, ötletgazdag fiatal üzletkötőt, aki vezetői kvalitásokkal is rendelkezik, s szereti a kihívásokat." Horváth Ferenc ügynöknek jó lenne, pincérként azonban senki nem érdeklődött utána, pedig több tucat vendéglátóhely keres naponta felszolgálókat.

Stratégiai feladat

Hirdetéseink szerdán jelentek meg és amíg további ajánlatokra vártunk, megkerestünk egy szakembert, aki elmondta, hogy milyen módon érdemes belefogni a munkakeresésbe. „Az aktív álláskeresésnek is stratégiája van" – tudtuk meg Kleizerné Tamás Györgyi FIT vezetőtől. Aki először találkozik az álláskeresés kérdésével és nem tudja merre induljon, annak a legegyszerűbb, ha a napilapok álláshirdetési rovatait böngészi, esetleg az interneten néz körbe. Magunkat is érdemes hirdetni különböző csatornákon, megfordulhatunk a munkaügyi központokban és a magánmunkaközvetítőknél is.
Következő lépés, hogy eldöntsük, milyen állást keresünk. Ne feledjük, a végzettség csupán egy jogosítvány bizonyos munkakörök betöltésére. Szinte kötelező a szakmai önéletrajz elkészítése és a telefonkönyvet végigolvasva kiírhatjuk azoknak a cégeknek a nevét, címét, telefonszámát, ahol feltételezzük, van számunkra megfelelő munkakör. A kapcsolatfelvétel során mindenképpen érjük el, hogy szakmai önéletrajzunkat elküldhessük. A személyes elbeszélgetésnél pedig meg kell győznünk a vezetőt, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak.

A keresők tapasztalatai

A hirdetések alapján megkerestünk két álláskereső fiatalt. Egy huszonöt éves diplomás lány lapunknak elmondta, most próbálkozott először hirdetés alapján, és szerda óta több ajánlatot is kapott. A hét végén már a meghallgatáson is túl lesz.
Egy huszonöt éves technikusi végzettségű fiatalember első munkahelyét egy hasonló hirdetésnek köszönheti. Másfél hónapja keres munkát, a hét közepén megjelent álláskeresőjére négy ajánlat érkezett.

(Ivánkovics József - Kisalföldi Vasárnap reggel)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 05. 06.

Tovább olvasom