Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

3000 adóbevallás az interneten

Két évvel ezelőtt az adóhivatal tesztjelleggel vezette be az elektronikus adóbevallást, az abban önként közreműködő adózók interneten keresztül nyújtották be bevallásukat. Most, februártól az országban háromezren már elektronikusan adóznak, a megyéből száznegyven cég.
Amikor két évvel ezelőtt az APEH tesztjelleggel bevezette az elektronikus adóbevallást, az akkori jogszabályok szerint az elektronikusan beküldött bevallást még papír alapon meg kellett erősíteni, hogy hitelessé váljon.

A programban a megyéből harmincnyolc adózó vett részt. Kriskó Csaba, az APEH megyei igazgatóságának adóügyi igazgatóhelyettese a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy a teszt sikere és az adózás rendjéről szóló törvény módosítása alapján idén februártól már az ország háromezer legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózója kötelező jelleggel elektronikus úton, interneten keresztül – rövidített nevén eBEV – teljesíti valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét. A megyében ez száznegyven adózót érint.

Az adózók aláírásra jogosult képviselői számára elkészültek a névre szóló csipkártyák, ezek tanúsíthatják aláírási jogosultságukat és egyben továbbíthatják a bevallásokat az adóhivatalhoz. A csipkártyát és az elektronikus aláírást létrehozó, leolvasó berendezést az eBEV-körbe került adózók részére díjmentesen az APEH biztosítja.

Az eBEV-rendszerben továbbított bizonylatokon már elektronikus aláírás szerepel, ezért szükségtelen a bevallás papíron történő hitelesítése.
A bevallások benyújtása ebben a most már háromezres adózói körben teljesen papírmentessé válik. Az elektronikus bevallást a rendszer időbélyegzővel látja el a beérkezésekor. Az adatok beérkezését elektronikusan nyugtázza a rendszert, s ebből az adózó értesül a bevallás elfogadásáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a mobilos parkolás

Az autósok kényelmét növelő, Budapesten 12000 parkolóhelyén nagy sikert arató… Tovább olvasom