Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 2.

A 2010. év hazai és magyar vonatkozású legfontosabb eseményei röviden.

2010. március 19. - A kormány bejelentette: kéri az Európai Uniótól a 2011. április 30-án lejáró földvásárlási moratórium további három évvel történő meghosszabbítását. A részletes indoklást szeptember 1-jén fogadta el az Orbán-kormány.

2010. március 23. - Az Alkotmánybíróság nem minősítette alkotmányellenesnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

2010. március 31. - A Bács-Kiskun Megyei Bíróság Kecskeméten meghozott első fokú ítéletében nyolc és fél év börtönbüntetésre ítélte, és tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától Zuschlag Jánost, az MSZP egykori országgyűlési képviselőjét, folytatólagosan elkövetett csalás miatt.

2010. április 2. - Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő.

2010. április 7. - A kormány elfogadta a BKV hosszú távú finanszírozásáról szóló szerződést.

2010. április 11. és 25. - Megrendezték az 1990 óta hatodik szabad parlamenti választást. A voksoláson a Fidesz-KDNP pártszövetség elsöprő győzelmet aratva 268 képviselővel kétharmados többséghez jutott az Országgyűlésben. Az MSZP 59, a Jobbik 47, az LMP 16 mandátumot kapott és 1 független képviselő is bekerült a törvényhozásba. Az MDF nem lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ezután Dávid Ibolya, az MDF elnöke bejelentette lemondását. (A másik nagy rendszerváltó párt, az SZDSZ országos listát sem tudott állítani) A második forduló után lemondott Lendvai Ildikó, a súlyos vereséget elszenvedő MSZP elnöke is.

2010. április 15. - A kormány a téli moratórium lejártával ellenőrzése alá vonta az ingatlan árveréseket, hogy azok kiszámíthatók legyenek, és a megszorult adósok lakásait csak tisztességes áron lehessen eladni.
2010. április 20. - A Fővárosi Bíróságon megkezdődött az UD Zrt. Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója ellen indított személyiségi jogi pere.

2010. április 25. - A választások második fordulójának estéjén, a Fidesz-KDNP pártszövetség kétharmados választási győzelme után Orbán Viktor, a Fidesz elnöke beszédében kijelentette: ettől a naptól Magyarország politikai és gazdasági rendszerét nemzeti együttműködés rendszerének hívják.

2010. április 26. - Az MNB Monetáris Tanácsa 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amely ilyen alacsonyan addig még soha nem volt és 2008 novembere óta folyamatosan csökkent. A Monetáris Tanács november 29-től 25 bázisponttal, 5,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

2010. május 1. - Átalakult a gyermekgondozási támogatások rendszere, legfontosabb változásként már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az addigi három év helyett. A kormány november 25-én úgy döntött, hogy visszamenőlegesen ismét három évre hosszabbítja meg a gyes időtartamát.

2010. május 5. - A kormány kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította a Nabucco-beruházással kapcsolatos hatósági ügyeket, valamint a magyar és a horvát gázvezetékrendszer összekapcsolását.

2010. május 10. - A felszámoló cég bejelentette: egyelőre nem indul újra a nagy múltra visszatekintő diósgyőri kohászat.

2010. május 11. - Az Orbán Viktor leendő miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti konzultáció-sorozat első, ózdi állomásán a közrend és a közbiztonság témája került terítékre.

2010. május 12-23. - A 63. cannes-i filmfesztivál második legjelentősebb, Un Certain Regard elnevezésű szekciójában Kocsis Ágnes filmje, a Pál Adrienn elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját.

2010. május 14. - Megalakult az új Országgyűlés, a képviselők házelnöknek a fideszes Schmitt Pált választották meg.

2010. május 14. - A BKV tanácsadói és vállalkozó szerződései kapcsán folytatott nyomozás során a rendőrség - a cég több volt vezetője és Mesterházy Ernő városházi főtanácsadó után - őrizetbe vette Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest is.

2010. május 20. - Az Országgyűlés alkotmánymódosítással a parlament létszámát legfeljebb 200 főben határozta meg és rögzítette, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb 13 országgyűlési képviselő választható.

2010. május 26. - Az Országgyűlés módosította a magyar állampolgárságról szóló törvényt, így a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot.
2010. május 27. - A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a 2008-ban született első fokú döntést Kulcsár Attila és társainak sokmilliárdos sikkasztás vádjával indult büntetőpere, az úgynevezett brókerbotrány ügyében és új eljárásra utasított.

2010. május 29. - Az Országgyűlés Orbán Viktort, a Fidesz elnökét választotta miniszterelnökké, aki nyolc év után, másodjára alakíthatott kormányt, a kabinet tagjai letették az esküt. A jóváhagyott kormányprogram az előszó mellett három nagy fejezetre oszlik: a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a Nemzeti ügyek.

2010. május 31. - Az Országgyűlés június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.
2010. május-június - A nagymértékű esőzés következtében az eddigi legmagasabb árvízszintet meghaladó árhullám vonult le számos magyarországi folyón. A legsúlyosabb helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében alakult ki, ahol a Bódva elöntötte Edelényt, a Sajó pedig Felsőzsolcát. Az ország 12 megyéjében 265 településen védekeztek az árvíz ellen, amely összességében mintegy 100 milliárd forintos kárt okozott.

2010. június 1-2. - Orbán Viktor miniszterelnök első hivatalos külföldi látogatását Varsóban tette.

2010. június 2-3. - Bemutatkozó látogatást tett az Európai Unió és a NATO brüsszeli székhelyén Orbán Viktor miniszterelnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 - Ez történt a magyar belpolitikában 1.

A 2010. év hazai és magyar vonatkozású legfontosabb eseményei röviden Tovább olvasom