Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Még nem jár több büntetőpont a vezetőknek

A Belügyminisztériumban cáfolták azt az országgá röpített hírt, miszerint elsejétől több büntetőpontot kapnak a szabálytalan járművezetők. A Kisalföld azt a választ kapta a minisztériumban, hogy addig semmiképp nem lép hatályba a pontszámemelés, amíg a parlament azt el nem fogadja.
illusztráció
Márpedig még a képviselők elé kell terjeszteni a tervezetet.
A szakemberek, a politikusok vitatkoznak a pontrendszeren, annak hatékonyságán és helyességén. Ez utóbbit még a Legfelsőbb Bíróság is vitatja, ugyanis a magas grémium szerint nem illendő kétszer büntetni ugyanazért a cselekedetért. Ha szabálytalankodik a járművezető, a törvényi előírásoknak megfelelően meg kell kapnia büntetését, s ha notóriusan szabályszegő, el kell venni a jogosítványát. A pontrendszer ellenzői is az LB álláspontján vannak.

Azzal azonban mindenki egyetért, hogy rossz a közlekedési morál hazánkban. Mindent meg kell tenni a morál, azon keresztül a biztonságos közlekedés javításáért. Meg kell találni a megfelelő megoldást arra, hogy a renitens vezetőket jogkövető közmagatartásra kényszerítsék.
Lapunk augusztus 24-én megjelent számában foglalkoztunk az előéleti pontrendszer tervezett változtatásával. A rendszer bevezetése óta eltelt kétéves időszak alatt nyilvánvalóvá vált, hogy az egyes szabálysértésekre adott egy pont nem érte el a célját, nem volt visszatartó ereje. Az országban idáig senki nem jutott el a 14 pontos határig, amikortól már önkéntes utánképzésre lehet jelentkezni. Talán csak néhányan szereztek 13 pontot.

A tervezet szerint több, eddig hiányzó szabálysértési módozatot tartalmaz majd az új, kibővített rendszer, már ha a parlament elfogadja. A kiemelt szabálysértések száma nem változik, azonban az egy pont helyett három pontot kapnak azok, akik ittasan vezetnek vagy jelentősen túllépik a megengedett sebesség határát, megsértik az előzés szabályait.
A kiemelt szabálysértések száma háromszorosára, 21-re emelkedik. Az újak közül négynél – rendőri karjelzés figyelmen kívül hagyása, áthaladás tilos jelzésen, gyalogátkelőhelyen, illetve közvetlen előtte várakozás és a gyalogosok elsőbbségének durva megsértése – három ponttal tervezik büntetni a szabálytalankodót.

Két ponttal büntetett szabálytalanságok

Nyolc olyan szabálytalanság van, amiért két pont jár majd. A sebességhatár kisebb mértékű – 25 százalék alatti – túllépése, biztonsági öv, gyermekülés, illetve a bukósisak használatának elmulasztása, megkülönböztető jelzését használó jármű elsőbbségének megsértése, fényjelző berendezés jelzésének vagy a közlekedési jelzőtábla takarása. Idetartozik még a hátrameneti szabályok megsértése autópályán vagy körforgalomban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dakar-versenyre: Volkswagen Tarek

Az Essen Motor Show-n megtartották a Volkswagen Tarek világpremierjét, ezzel új korszak vette… Tovább olvasom