Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Detroiti Autószalon 2009: Audi Sportback concept

Premier Detroitban: a 2009-es Észak-Amerikai Nemzetközi Autókiállítás alkalmával hullt le a lepel az Audi új Sportback Concept tanulmánymodelljéről. Az ötajtós modell a márkára jellemző designelemek következetes továbbfejlesztésével kínál bepillantást az Audi jövőjének formai nyelvezetébe.
Kupékat idéző körvonalaival, valamint nagyméretű csomagtér-ajtajával a 4,95 méter hosszú, 1,93 méter széles és mindössze 1,40 méter magas karosszéria a felsőkategória hangsúlyosan modern formai tanulmányát testesíti meg.

Az Audi Sportback Concept műszaki megoldásai már szintén döntően a jövőt képviselik. Hajtásáról a világ legtisztább üzemű dízeltechnikája gondoskodik, a 3,0 literes V6-os TDI erőforrás szinte teljes mértékben megszünteti a nitrogén-oxidok kibocsátását. Ez a motor az Amerikai Egyesült Államok immár mind az 50 tagállama, valamint a csupán 2014-től hatályos EU 6 károsanyag-kibocsátási határértékeinek egyaránt megfelel. A gazdaságosság jegyében alkalmazott számos megoldásnak köszönhetően az Audi Sportback Concept mindössze 5,9 literes üzemanyag-fogyasztást ígér 100 kilométerenként.


A dinamika új formája – Az ötlet

A Sportback koncepció immár 2004 óta vitathatatlanul sikeres az alsó-középkategóriában, az A3 Sportback még alkotói által is aligha várt népszerűségnek örvend a piacon. A nagyméretű csomagtér-ajtóval kiegészített négyajtós modell mellett ugyanis jóval több vásárló dönt, mint háromajtós testvére javára.


Az A3 Sportback azonban korántsem csupán kettővel több ajtajában tér el a sorozat alapmodelljétől. Karakterét a kupék sportos eleganciájának és egy ötajtós sokoldalúságának ötvözete határozza meg, amit igényes technika és hangsúlyos sportosság tesz teljessé – a dinamika új formáját alkotva meg ezzel.

Az A3 Sportback mindemellett a háromajtóshoz képest 54 milliméterrel hosszabb hátuljában rendelkezésre álló még nagyobb térkínálattal és variálhatósággal csábít.


Első sorozatgyártású Sportback modelljével azonban az Audi immár másodszor alapított új trendet a személyautók piacán, ugyanis már a hetvenes évek első Avant-fejlesztései is az új, a klasszikus kombik száraz célszerűségétől alapvetően különböző kategória alapjait építették. A jövőbe mutató, alapvetően dinamikus formavilág, az igényes felszereltség és a kiemelkedő variálhatóság egyértelmű hangsúlyozása már eleve a kezdetektől minden Audi Avant meghatározó sajátosságának számított.


Az Audi Sportback Concept tanulmány így most kettős küldetéssel mutatkozhat be. Egyfelől – mint neve is mutatja – a Sportback-elv megtestesítője a maga vegytiszta formájában, az elegancia, a sportosság és a variálhatóság alapvető tulajdonságaival. Másfelől e tanulmánymodell a márka abbéli eltökéltségét is kifejezi, hogy a Sportback-elvet korántsem csupán az alsó-középkategóriára kívánja korlátozni. Mint az már az Audi A1 Sportback Concept tanulmány – a 2008-as Párizsi Autószalon sztárja – esetében is egyértelművé vált, a négykarikás márka Sportback-modelljei választékának a piaci szegmenseken átívelő, jelentős bővítését tervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nissan GT-R SpecV: legális utcai versenyautó

A Nissan Motor Co., Ltd. január 8-án bemutatta a Nissan GT-R új, limitált sorozatban készülő SpecV… Tovább olvasom