Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Benzinárak a világ országaiban

Dublinban, Genfben, de még a méregdrága városnak számító Tokióban is olcsóbb a benzin, mint nálunk.

Dublinban, Genfben és Tokióban is olcsóbb a benzin, mint Budapesten - derül ki abból a 36 nagyváros benzinárait összehasonlító listából, amelyet az AirInc tanácsadó cég állított össze. Egy másik benzinár-listából az is látható, hogy kelet-közép-európai régióban változatlanul Magyarországon a legdrágább az üzemanyag. 
 
 
Az AirInc listáján szereplő 36 ország, illetve nagyváros közül Magyarország, illetve Budapest a benzinárak "színvonalát" tekintve Dublint, Genfet, Madridot, Tokiót vagy Moszkvát is megelőzi. Az árak gallononként (1 gallon = 3,7854118 liter) és dollárban értendőek, az adatokat 2005 márciusában vették fel.

A világ országaiban tapasztalható benzinárak közötti különbségeket leginkább a nemzeti kormányok eltérő politikája, illetve stratégiája okozza - írja a CNN Money az AirInc listájával kapcsolatban. Számos európai ország magas adókat vet ki a benzinre, amelyek egy gallon benzin árának akár háromnegyedét is kitehetik.

Sok latin-amerikai és közel-keleti országban viszont állami tulajdonban lévő olajcégek állítják elő és kereskednek a benzinnel, a kormány pedig mesterségesen alacsonyan tartja a benzin kiskereskedelmi árát. Ilyen ország például Venezuela, vagy Szaúd-Arábia is - teszi hozzá a CNN Money.

Egy másik listából, a brit Automobil Szövetség (AA) 2005 júliusi adatokat tartalmazó benzinár-listájából az is kiderül, hogy az Európai Unió 25 tagországa közül 11-ben drágább az ólommentes benzin a magyarországinál. A legtöbbet -  literenként átszámítva 99, 96, illetve 92 pennyt - a holland, norvég és dán vezetőknek kell otthagyniuk a benzinkutaknál. Magyarországon a mérés időpontjában 260,5 forint, átszámítva 79,8 penny volt egy liter ólommentes benzin átlagára. 

A kelet-európai új tagországok közül az AA listája szerint Magyarországon kerül a legtöbbe a tankolás. A legkevesebbet Litvániában, Lettországban és Észtországban kérnek a benzinért - átszámítva literenként 62, 57, illetve 53 pennyt. A magyar benzinárak viszont az AA listája szerint még az osztrák, ír, svájci, spanyol áraknál is magasabbak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 éves a VW Multivan

20 évvel ezelőtt, a Multivan megszületésével egy új járműkategória jött létre, a többfunkciós kishaszonjármű. Hét utas plusz a csomagjaik számára elegendő hely, konferencia-kialakítás, játszóhely a gyerekeknek, hobby-helyiség, éjszakai raktár: a Volkswagen Multivan nem „csupán” nagyterű limuzin, szabadidő-autó vagy áruszállító – hanem mindezek kombinációja. Tovább olvasom