webfejlesztő szemmel

2011.08.30. 14:50

Fertő-parti kontraszt

A minap egy hegykői és egy fertődi szállásadónál jártam. Az egymástól néhány km-re található települések tapasztalatai a turizmus terén éles kontrasztot mutatnak.


Ilyen szép egyensúlyról sajnos nem beszélhetünk
a két település egymáshoz viszonyított
turisztikáját illetően

Természetesen egyik szálláshelyet sem nevezem meg.

Fertőd. A szállásadó már nagyon régóta kínálja szobáit. Panaszkodik: „Nincs miért Fertődön maradjon a vendég. Legtöbbször egy éjszakára maradnak, ami a mai nyomott árakkal szinte veszteséget termel."

Kiderül ugyanakkor, hogy a szállásadó jelenleg nem rendelkezik honlappal, viszont néhány internetes oldalon megtalálható kínálata. „Volt olyan vendégem - folytatja a szimpatikus vendéglátó -, aki öt éjszakára foglalt, majd a harmadik után azt mondta, hogy elmenne. Elmondása szerint látott mindent a környéken és nincs értelme tovább maradnia. Nem tarthatom itt erőszakkal, így elmentek, viszont a két éjszakát már nem tudtam kiadni másnak."

A fertődi Turisztikai Bizottság elnöke, Patonai Tamás képviselő (és egyben panzióvezető) korábbi nyilatkozatából kiderült, hogy - véleménye szerint - több, mint 10 napot érdemes és lehet eltölteni Fertődön, amennyiben mindent meg szeretne nézni a turista. Ekkor már kicsit a Hanságba és egészen Fraknó váráig jutott el. A cél természetesen az volna, hogy ún. csillagtúra keretében, Fertődről járják be a környéket az ide látogatók.

 

Na de nézzünk meg egy hegykői szállásadót! Ugyanazon a napon történt az interjú. A szállásadó azt mondja, hogy ha még öt szobája volna, az is tele lenne. Minden kerékpárja - több 10-ről van szó - vendégeknél van, akik járják a környéket és természetesen a termálfürdőben vannak. Egész nyárra jellemző ez a telítettség. A szálláshely egyébként rendelkezik weboldallal, melyet karban is tartanak, frissítik. Megéri, mert napi szinten több ajánlatkérés érkezik be ezen keresztül.

Nincs az a mennyiségű szoba, apartman, amit ne lehetne kiadni Hegykőn. A településen a vendégéjszakák száma tavaly elérte a 100.000-t. Ez még országos szinten is - a település méretét tekintve - kiemelkedő. Fertődön ez - hivatalosan - néhány ezer.

Felmerülő kérdések

Vajon ennyit jelentene a hegykői termálfürdő?
És vajon ennyire sok az a 6-8 km, amit Fertődről meg kell tenni, hogy odajusson az ember?
Vajon ennyit számít, ha a szállásadó saját weboldalt üzemeltet azzal szemben, akinek nincs?
Vagy az is fontos, hogy közelebb van Sopron Hegykőhöz?
Vajon kommunikációval, összefogott, egységes megjelenéssel javítható-e Fertőd részesedése a Fertő-part turizmusából?
Mi lenne, ha a fertődi termálvíz hasznosulna végre? (Lásd kisalfold.hu cikk 2009.08.24.)
Ennyit jelent, hogy Hegykő turisztikai weboldallal, Fertőd pedig száraz, önkormányzati lappal várja a látogatóit?

Számtalan kérdés merül fel még az emberben. Talán kapunk rá választ valamikor, akár egy turisztikai felmérés keretében. Minden esetre érdekes volt szembesülni ezzel a kontraszttal a Fertő-parton.

Fekete Attila

Web-fejlesztő mérnök
Feki Webstudio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!