Értékes műemlék

2020.02.06. 06:35

Vesztésre áll a postakocsi fogadó Gönyűn – fotók

Az elmúlt években többször írtunk az egykoron patinás, 220 éves gönyűi postakocsi fogadóról, ám az „áttörés” elmaradt. Tervekből, ígéretekből az éttermi funkciótól kezdve a golfpályán át a kaszinóig nem volt hiány, ám az amortizáció egyelőre „utcahosszal vezet” a Győr környéki település szívében.

Szeghalmi Balázs

A postakocsi fogadó állapota most: az omlásveszélyes részt elkerítették. Állítólag teherautó ütközött a nagy kapunak, tovább mélyítve a repedéseket.

Fotó:

Ütközés

Már tavaly nyár derekán is egyre több jel adott aggodalomra okot, a gönyűi postakocsi fogadó helyzete azóta csak súlyosbodott. Olvasónk, a gönyűi képviselő-testület tagja, Dr. Nagy Gergely hívta fel a figyelmünket: a 18. század végén épült fogadót elkerítették, tábla hívja fel a figyelmet az omlásveszélyre.

„Állítólag teherautó ütközött a romjaiban is gyönyörű nagy kapunak, tovább mélyítve a repedéseket. Az északi tető állapota siralmas, lyuk tátong rajta” – közölte az önkormányzati képviselő.

Méltóság

A felvételek láttán nem kérdéses: lassan belépünk a 24. órába. Ha nem kap érdemi segítséget, hamarosan az utolsókat rúgja a műemléki védettséget „élvező” fogadó. Pedig ne felejtsük: a múlt olyan „szigetéről” beszélünk, amelyet Mária Terézia kezdett építtetni, majd a fia, II. József uralkodása idején fejeztek be a mesterek. A 19. század elején Napóleon is járt a vendégházban.

Bármennyire rossz állapotban van a postakocsi fogadó, a kovácsoltvas kapu így is méltóságot áraszt a Duna-part szomszédságában. Talán azt sugallja, hogy nem lesz az enyészeté az épületegyüttes, amelyről 15 éve filmet forgatott Ráday Mihály ismert műemlékvédő is.

Az északi tetőt évek óta „foltozzák”, ám ezek a beavatkozások ideig-óráig járnak eredménnyel.

A sors fintora

„A magunk részéről minden lehetséges fórumon jelezzük a gondokat. Szeretnénk, ha a jövő generációi is láthatnák a valaha pompás épületet. Ennek érdekében a tulajdonossal keressük a kapcsolatot, az örökségvédelemmel pedig párbeszédet folytatunk” – mondta Szigethy Balázs, Gönyű jegyzője. A sors fura fintora, hogy a Duna-parti településen figyelnek a szép házakra, az önkormányzat kiemelt szerepet szán a falu építészeti értékeinek.

Lakóházak és középületek is szerepelnek azon a listán, amelyen védettséget élvező ingatlanok kaptak helyet. Gönyű településképi arculati kézikönyve 2018-ban készült el. Ezzel az volt a cél, hogy ösztönözzék a helyi építészeti hagyományok őrzését. Ráadásul Gönyű macskaköves, régi főútjánál élettel teli a Duna-part, új a tanösvény és múzeum, horgásztanya várja az ide látogatókat. Már csak a postakocsi fogadó „lóg ki” a sorból.

A postakocsi fogadó állapota most: az omlásveszélyes részt elkerítették. Állítólag teherautó ütközött a nagy kapunak, tovább mélyítve a repedéseket.

Hárítják az omlásveszélyt

Portálunk megkereste a tulajdonost, kérdéseinkre szűkszavú választ kaptunk. „A kapu boltívét erősítjük, az omlásveszélyt hárítjuk. A kaput lezárjuk a balesetek elkerülése érdekében. A további munkafolyamatokról – pályáztatás és terveztetés hiányában – egyelőre nem tudunk bővebb információkat adni” – közölte Szikszai Zsanett, a WHB csoport nemzetközi szakreferense.

Fotók: Tudósító

Tanítottak a postakocsi fogadóban

A gönyűi öregdiákok emlékeznek rá: még a nyolcvanas évek derekán is zajlott oktatás az épületegyüttesben, pár helyiséget alakítottak ki tanteremnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!