Jó emberek, remek „mesélők”

2020.02.04. 06:25

Ötödik születésnapját ünnepli a rendszeresen teltházas Pannon Esték Pannonhalmán – fotók

Öt éve indult útjára az az előadássorozat Pannonhalmán, amelyre Győrből és közeli településekről is sokan járnak. Leszámítva a stand up-ot, halottnak tűnt a műfaj, amelyben kiáll valaki színpadra és mesél a történetéről. Pannon Esték rácáfolt erre: akik nyitottak világra, alig várják az újabb „embermeséket”.

Szeghalmi Balázs

Az első előadás után Nádasdy Borbála írónő (b2) a szervezőkkel, Ress Anitával (b1) és Farkas Zsuzsannával (j3), valamint Menyhárt Mónika és Németh Hanna nézőkkel.

Az első előadó

„Hónapokon át terveztük az önkormányzati kollégákkal, hogy igényes, értéket közvetítő előadásokat hívunk életre. Amikor már dolgoztunk a Pannon Estéken, a barátnőmmel bakonyi falucskában, Alsóperepusztán kirándultunk. A táj mellett rabul ejtett bennünket Nádasdy Borbála személyisége. A grófnő itt töltötte a gyerekkorának egy részét addig, ameddig innen is ki nem telepítették a családjával együtt.

Épp arról beszélgettünk, hogy milyen jó lenne élőben hallani Nádasdy Borbálát, amikor a helyi kocsmában elhangzott: hamarosan jön előadni az írónő ide. Ezt követően invitáltuk meg őt mi is” – mondta Ress Anita szervező, a pannonhalmi Tourinform iroda vezetője.

A tavaly év végén elhunyt pszichológus, Vekerdy Tamás előadására szinte minden kisgyerekes pannonhalmi családból érkeztek hallgatók.

Beszédtéma a kisvárosban

Minden kezdet nehéz, szól a mondás. A Pannon Esték esetében inkább arról beszélhetünk, hogy erősre sikerült az első évad. Nádasdy Borbála mellett Papp Lajos szívsebész professzor, Zacher Gábor toxikológus és a tavaly év végén elhunyt kiváló pszichológus, Vekerdy Tamás volt az első négy vendég.

„A Pannon Esték igazi csapatmunka eredménye. Amikor felvetettem az elképzelést az önkormányzati hivatalban, rögtön a támogatásáról biztosított Bagó Ferenc, az előző polgármester, a jegyző úr, a képviselők közül többen.

A nézők hallgatják Papp Lajos szívsebész professzort.

Igyekeztünk emlékezetes első évadot összehozni. Utólag tekintve, nagyon jó alapokat kapott sorozat. Az előadások híre szájhagyomány alapján terjedt előbb Pannonhalmán, aztán a környező településeken. Kellemes meglepetés, hogy a Pannon Esték iránt az idősebbek, a fiatal anyukák, sőt, a diákok is érdeklődnek. Beszédtéma a kisvárosban, ki lesz a következő előadó” – folytatta Ress Anita.

Az idei évadot február 20-án Hanczné Dr. Lakatos Erika nyitja a pálinkáról. Kóstolóval egybekötött előadásának címe: szenvedély és hungarikum.

Az első előadás után Nádasdy Borbála írónő (b2) a szervezőkkel, Ress Anitával (b1) és Farkas Zsuzsannával (j3), valamint Menyhárt Mónika és Németh Hanna (j2-1) nézőkkel.

Bálint gazda csodája

Felsorolni sem könnyű a teltházas Pannon Esték előadóit. Többek közt mesélt már Pál Feri atya, Almási Kitti, Kepes András, Müller Péter, Csókay András, Vámos Miklós, Eperjes Károly, Jókai Anna, Molnár Piroska, Leslie L. Lawrence Pannonhalmán.

Kepes András két évvel ezelőtti előadására minden jegy elkelt Pannonhalmán. Az egykori televíziós személyiség szívesen dedikálta a könyveit.

Felejthetetlen estét tölthettek a nézők 2017 tavaszán Bálint Györggyel, vagy ahogy az egész ország ismeri: Bálint gazdával. Az akkor 97 éves Gyuri bácsi csodáját, az eleganciát, az összeszedettséget, a tudást, amit képviselt, különleges élmény volt látni.

Teltház a Pannon Estéken.

„A szereret törődéssel kezdődik”

Arra is akad példa, amikor a téma fontossága miatt telik meg a Kazinczy Ferenc Művelődési Ház. Kurys Anita etológus, viselkedésterapeuta a kutyák ideális tartásáról beszélt több száz állatbarát előtt.

„Imádtam a Pannon Esték vendége lenni, mert azt éreztem, ebben a városban a gazdák komolyan szeretnék érteni a kutyáikat. Az értés az első és egyik legfontosabb lépés a kutyatartásban, hisz a szereret törődéssel kezdődik” – mondta a fellépés után Kurys Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!