Megyerikumokat gyűjt csokorba

2022.04.28. 14:08

Győrben mutatták be a "Négy vármegye kincsei" című kétnyelvű könyvet - fotók

A megyerikumokat csokorba gyűjtő kiadvány ezúttal magyar és szlovák nyelven jelent meg.

Simon Roberta

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

Csütörtökön mutatták be a "Négy vármegye kincsei" című kétnyelvű - magyar és szlovák - kiadványt, a győri Zátony Étterem és Kikötőben. A megyerikumokat csokorba gyűjtött könyv korábban már megjelent angol és magyar nyelven.

Németh Zoltán a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz-és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyek megőrzése szükséges. Ezért döntött úgy a megyei közgyűlés, hogy létrehozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, illetve az ezzel kapcsolatos feladatok ellátására a bizottságot.

A nemzeti értékek adatait a települési, tájegységi és megyei, ágazati értéktárakban valamint a külhoni magyarság értéktárában is rendszerezni kell. A kötet többek között olyan lokális értékeket mutat be, mint a győri kékfestők munkássága, a győri vár, a Kisalföld néptáncegyüttes vagy a rábaközi hímzésmotívumok.

A több mint száz megyerikum közé olyan 21. századi értékek is bekerülhettek, mint az Audi TT vagy a Győri Audi ETO KC kézilabdacsapata. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!