Ukrán válság

2022.02.24. 15:26

Tankokat szállító kamionok lépték át az osztrák-magyar határt

Bécs 15 tonnányi orvosi eszközt küld Ukrajnának.

kisalfold.hu/VAOL

15.25 - A közösségi oldalra feltöltött fotó tanúsága szerint Ausztria felől (kamionon) érkező tankokat észleltek Kőszeg határában, amelyeket szállítottak tovább - írja a VAOL.

 

Volt, aki a teherautót Sárváron is észrevette.

Mint ismert, Oroszország támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

 

Oroszország megtámadta Ukrajnát, a légicsapások után megindult a szárazföldi támadás is (videók) - címmel folyamatosan frissülő cikkben számolunk be az ukrajnai eseményekről.

 

15 tonnányi orvosi eszközt küld Bécs Ukrajnának

 

Az osztrák főváros gyorsan reagált az ukrajnai konfliktus hírére és már útnak is indított három teherautónyi segélyszállítmányt. A berakodáskor Michael Ludwig polgármester elmondta, hogy „ebben a helyzetben különösen fontos, hogy szolidárisak legyünk”. Kiemelte továbbá a Bécs és Ukrajna közötti szoros kapcsolatot. „Bécs segít és az emberek mellett áll egy ilyen nemzetközi válsághelyzetben, mint a mostani” – tette hozzá. 

 

A 15 tonnányi segélyszállítmány elsősorban orvosi eszközökből – FFP2-es maszkokból és orvosi védőfelszerelésből – áll, amelyeket a kijevi és odesszai kórházak ovosainak és ápolóinak szánnak.

 

A ma reggeli események hírére Dr. Michael Ludwig így reagált: „Az Ukrajnából érkező képsorok mélységesen megrendítenek bennünket. Ez egy szomorú és nyomasztó nap. Mélységesen együttérzünk az ártatlan civilekkel, akik a fő elszenvedői ennek a konfliktusnak. Ausztria semleges ország ugyan, de nem vagyunk semlegesek, ha az értékrendünkről van szó. Ezért Bécs kész segíteni a szükséget szenvedőknek”.

 

„Bécs hosszú humanitárius történelemmel rendelkezik, amire büszkék lehetünk: a magyarországi eseményektől a jugoszláv polgárháborún át a közel-keleti konfliktusig – sok ember talált nálunk védelmet és segítséget. Az ukrajnai háború nagyságrendje miatt természetesen szükség lesz az összes osztrák tartomány szolidaritására és erőfeszítésére. De egy percig sincs kétségem afelől, hogy Ausztria újra a legjobb történelmi tradíciói szerint fog cselekedni. Bécs még ma orvosi segélyszállítmányt indít útnak Ukrajnába, amelyet továbbiak követnek.” – szögezte le Ludwig.

 

Christoph Wiederkehr polgármester-helyettes elmondta, hogy le kell állítani az oroszok bevonulását Ukrajnába. „A legmélyebben el kell ítélni az oroszok támadását Ukrajna ellen. Ezekben a nehéz órákban Bécs egyértelműen szolidaritását fejezi ki és humanitárius segítséget nyújt – mint a történelem során már oly sokszor. Ezt a saját családom történetével is megerősíthetem, mivel édesapám az 1956-os forradalom során menekült az oroszok elől Ausztriába. Európának most össze kell fognia és mindent meg kell tennie, hogy hatékonyan segíthessen Ukrajnának!” – tette hozzá.

 

Bécs a mostani konfliktustól függetlenül is régóta támogatja Ukrajnát. A Caritas és a Volkshilfe segélyszervezeteken keresztül az oktatás és az egészségügy terén valamint a tiszta ivóvízellátásban segíti az országot. „A jövőben ezeket a programokat tovább bővítjük” – jelentette be Ludwig. Ezen kívül az elkövetkező napokban további hét teherautónyi segélyszállítmányt küld Bécs Ukrajnába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!