Májas hurka, kolbász, sült hús

2022.02.05. 20:38

Malacfarka fesztivált, vagyis falusi disznóvágást tartottak Dunaszentpálon - galéria

Dezső két évig tartó élete végére felhízott 207 kilóra. Hozzá vettek még két fel disznót, hogy mindenkinek jusson finom falat. Összesen végül 70 kiló kolbászt töltöttek meg, illetve legalább 40 kiló májas és véres hurka készült, meg ahogy kell, pecsenyehús is.

Gyurina Zsolt

Fotók: Nagy Gábor

Dezső, a disznó fél hétkor adta vissza lelkét a teremtőnek Dunaszentpál egy udvarán. Utána sok finomság lett belőle: toros káposzta, tepertő, hurka, kolbász, kocsonya, és persze sült vér, resztelt máj. Malacfarka fesztiválon gyűlt össze szombaton Dunaszentpálon a település apraja-nagyja, de még a testvértelepülés Somogyszentpálról is érkeztek, akárcsak Nagymegyerről.

 

Ugyanis a felvidéki város és Dunaszentpál pályázaton nyerve négy közös eseményt szervezhetett, köztük az egyik volt a mostani. Szabó Dávid civilben autó-villamosság technikus, de szombaton a bökéstől a feldolgozásig minden mozzanatnál ott volt. Kérdésünkre elmondta, hogy az állatot megszúrták, utána pörzsölték, mosták, majd felrakták a rendfára. A feldolgozás délig eltartott. A dunaszentpáli programon tiszteletét tette Nagy István agrárminiszter is, aki úgy fogalmazott: a disznótor a magyar hagyomány része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!