Ismerje meg, hogy felismerje a betegséget!

2022.01.31. 14:17

Kampánynapot tartott a diabéteszes Gyerekeket Támogató Egyesület - fotók

Naponta egy gyereknél diagnosztizálják a cukorbetegséget Magyarországon, mégis kevesen ismerik fel időben a tüneteket.

Sperling Krisztina

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A tegnapi kampánynap célja, az volt, hogy minél szélesebb körben megismertessék a cukorbetegség tüneteit és a felismerés módját. Aki felkereste a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület standját, megismerhette azokat az eszközöket, amelyeket az 1-es típusú diabéteszes gyerekek használnak. A kicsik magukon mutatták be, hogyan használják a pent, amivel minden étkezéshez inzulint juttatnak a szervezetükbe, a pumpát, ami modernebb kezelési lehetőség, hiszen ennek használatával csak kétnaponta kell szúrni. Az érdeklődők tanácsokat kaphattak a helyes táplálkozásról és vércukormérésen is részt vehettek.

 

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, amiben a szervezet inzulinhiányban szenved, ezt kell pótolni. A 2-es típusúban a felvevő receptorok válnak érzéketlenné az inzulin iránt. Utóbbi diétával és gyógyszeres kezeléssel jól karbantartható – mondta dr. Pap Krisztina, a Győri Gyer- mekdiabétesz Gondozó munkatársa, a Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület elnökségének tagja.

 

Nagyon jellemző tünetei vannak a betegségnek. A gyere- kek sokat isznak, sokat járnak WC-re, fogynak, fáradékonyak. Súlyosabb esetekben károsodik az anyagcseréjük, hányás jelentkezhet és akár súlyos tudatzavar is kialakulhat. A legnagyobb probléma, hogy még ma sem ismerik fel időben a betegséget, és a gyerekek jelentős része súlyos állapotban kerül az intenzív osztályra – emelte ki dr. Pap Krisztina. Hozzátette: Magyarországon naponta egy diabéteszes gyereket fedeznek fel. Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a győri és városkörnyéki, 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált gyerekeket és családjaikat segítse, a gondozóknak nyújtson háttértámogatást.

 

Az sem véletlen, hogy ezt a napot a Tesco Hipermarketben rendezték meg. Az egyesület bekerült az áruházlánc támogatási programjába. A 10. fordulóba Győr-Moson-Sopron megyéből kilenc szervezetet választottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!