79. évforduló

2022.01.12. 19:19

A doni katasztrófa hőseire emlékeztek Győr-Moson-Sopron megyében

1943. január 12-én hajnalban kezdődött a Magyar Királyi 2. hadsereg katasztrófája a Don partján. Az elesettek, sebesültek száma elérte a 120 ezer főt, amelyből a teljes hadművelet idején a halottak száma megközelítette a 70 ezret. Régiónkban számos településen emlékeztek és gyújtottak gyertyát az elhunytak emlékére. Beleden fáklyás felvonulást szerveztek, a dunakiliti és a püski templomban fejet hajtottak a hősök emléke előtt. Utóbbi helyszínen Nagy István agrárminiszter is részt vett. Tartottak többek között megemlékezéseket Sopronban, Nagycenken, Jánossomorján, és Kapuváron is.

kisalfold.hu

Megemlékezés, koszorúzás Kapuváron

 

Kapuváron a Szent Anna templomban emlékeztek meg a helyiek a doni katasztrófa hőseiről tegnap délután. Dr. Szaradics József tábori lelkésszel imádkoztak a helyiek, aki emlékmisét mondott az áldozatok lelki üdvéért. "Minden évben három ok miatt emlékezünk. Először is, mert emberek vagyunk, amihez hozzátartozik az együttérzés, az emberség és az irgalom. Aztán emlékezünk, mert magyarok vagyunk és a nemzet nem csak azok közössége, akik élnek, hanem a nemzet történelmi közösség és ők a mieink. Harmadszor emlékeznünk kell, mert keresztények vagyunk, akik az Istenbe vetett hittel imádkozunk értük"-fogalmazott szentbeszédében Szaradics atya.

 

A megemlékezésen dr. Hoffer Imre, Kapuvár alpolgármestere idézte fel a 79 évvel ezelőtti eseményeket, a második magyar hadsereg pusztulását, majd Pavlóczki Béla tanár, helytörténeti kutató osztotta meg gondolatait a világháborúról, a harcok helyi vonatkozásáról. A rendezvény végén a Fő téren álló Hősök emlékművét koszorúzták meg a résztvevők.

Fáklyás menet, múltidézés Beleden

 

Fáklyás menet indult tegnap a beledi Városházától egészen a világháborús emlékműig, ahol méltó módon rótták le tiszteletüket a megjelentek a Don-kanyarnál életüket vesztett magyar katonák emléke előtt. Nagyné Császár Mónika magyar-történelem szakos tanár beszédében felidézte a történelmi eseményeket. A hősökről kiemelte:.”..a hazaszeretet példájaként állíthatjuk őket gyermekink, unokáink elé” – s ahogy fogalmaz, „a Don-kanyarban harcoltakról a mai napig születnek versek, írásművek, ahogy egykor a bajtársak, most az utókor állít ezekkel emléket az elesetteknek”– zárta gondolatait.

 

Korabeli versek, visszaemlékezések felidézésével Németh Nikolett tanuló vette át a szót, ismertetve a magyar katonák akkori szenvedését, érzéseit, mindennapjait. Az eseményt Tóthné Tóth Szilvia narrálta, az Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesület tagjai dalokkal emlékeztek, majd koszorúikkal, főhajtással tisztelegtek az emlékezők.

Díszőrség Sopronban, tűzgyújtás Nagycenken

 

Nagycenken emléktűz gyújtásával tisztelegtek. Az esemény szónoka, Matiasec János, a Nagycenkért Alapítvány Elnöke hangsúlyozta: a háború után a gyászt nem lehetett kibeszélni, a hadsereg megsemmisülése tabutémának számított. Sopronban Barcza Attila országgyűlési képviselő, Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek néma főhajtással rótták le tiszteletüket. A mécsesek fényében a Deák téri II. világháborús emlékműnél a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja, valamint a Soproni Járás Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Százada állt díszőrséget.

Fájó emlékezés a múltunkra Győrben

 

Győrben a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága szervezett emlékező szentmisét tegnap a székesegyházban. Az istentiszteletet dr. Pápai Lajos celebrálta. A szentmisén hangsúlyozta: a mi generációnkban alig van család, ahol valakit nem vesztettek volna el ebben a háborúban. Mint hívő keresztények elsősorban lelki üdvösségükért imádkozunk, de megérdemlik az ünneplést is. Ők hősök voltak. A legnagyobbat, az életüket adták oda. Nekünk is életünket kell adnunk, hitünkért, nemzetünkért, jövőnkért. Az eseményen beszédet mondott dr. Pergel Elza alpolgármester és Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő is.

 

Történelmünk leggyászosabb és legértelmetlenebb vesztesége az 1943-as doni katasztrófa. Ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb véráldozata, idegen földön. Magyarország második világháborúban betöltött szerepének megítélése a történelem dolga. Nekünk, az utódoknak viszont az a feladatunk, hogy emlékezzünk őseinkre, emlékezzünk a múltunkra –fogalmazott az országgyűlési képviselő.

 

Pergel Elza alpolgármester beszédében hangsúlyozta: ennek a veszteségnek a feldolgozásához őszintén kell szembe néznünk a történelemmel. A hősöknek kijár a tisztelet, a hazának pedig kötelessége tanulni az önként vállalt, de a rákényszerített veszteségekből is. Sosem felejthetjük el azok áldozatát, akik nemzetünk nagyságáért és fennmaradásáért, érdekeink megvédéséért éltek és haltak.

 

A program zárásaként az emlékezés koszorúit, és mécseseit helyezték el a Radó szigeti Hősi emlékműnél.

Történelmi visszaemlékezés, főhajtás a Szigetközben

 

Szerdán fejet hajtottak a hősök emléke előtt a dunakiliti és a püski templomban is. Kisbodakon a helyi fiatalok és iskolások versekkel, dalokkal készültek, majd a történelmi visszaemlékezés után gyertyás felvonulás indult a haranglábhoz. Az emléktábla alatt a tizenkét kisbodaki áldozat tiszteletére gyújtottak gyertyát. A püski eseményen Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. A jánossomorjai önkormányzat a helyieket egyéni emlékezésre kérte a doni tragédia évfordulóján. A lakók a város hősi emlékműveinél gyertyával, koszorúval fejezhették ki tiszteletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!