Aranyvasárnapban bíznak az árusok

2021.12.18. 05:46

Tettünk egy nagy kört a győri adventi vásárban - mutatjuk az árakat - galéria

Csallóközi magyar és szlovák vendégek az „üde színfoltjai” a győri adventi vásárnak idén.

Szeghalmi Balázs

Borsos Fanni klasszikus ízben kínálja a kürtős kalácsokat a Széchenyi téren. Fotók: Csapó Balázs

  • A Kisalföld munkatársai advent negyedik hétvégéje előtt „kapták nyakukba” a várost.
  • Abban az ünnepi forgatagban, amely pár éve megkapta a „Közép-Európa leghangulatosabb vására” kitüntető címet.
  • Tavaly a járvány megakadályozta a didergős korzózásokat, idén azonban újra forralt bort kortyolhatunk szeretteinkkel, barátainkkal a történelmi városmagban.

„Hétvégén, különösen szombat délután rengetegen vannak. Ilyenkor a sor a belvárosi jégpályáig ér” – kezdte Böhm Dániel, a Tárnoki Kenyérlángos és Vasalós Lepény tulajdonosa. Az Érd mellől érkező fiatalember hosszú évek óta a Dunakapu téren tölti az adventi időszakot, de kínálnak elemózsiát a Győrkőcfesztiválon vagy a Barokk Esküvőn is.

 

„Oké, maradjunk a szalonnásnál”

 

„Örülünk annak, hogy a járvány ellenére újra jöhettünk és süthetjük hagyományos ételeinket. A csirkével és tarjával készített, sajttal platnin összedolgozott vasalós lepényünk már népszerűbb, mint a kenyérlángosunk. Utóbbi klasszikus harapnivalóba mindig igyekszünk csavart vinni, ám amikor ajánljuk az új ízeket, akkor többnyire az a válasz: oké, maradjunk a szalonnásnál. Kihívás most, hogy az árak ne szabaduljanak el. Kiló császárszalonnát 2000 forint alatt már nemigen kapni. Mi azért próbálunk minden szempontból a földön járni, frissen készített fogásainkon 100–100 forintot emeltünk decembertől” – kaptunk bepillantást a kulisszák mögé.

 

A tárnoki fiatalember hozzátette: rengeteg csallóközi magyar és szlovák család kirándult eddig a győri karácsonyi vásárba. Sok meglepetés ebben nincs, hisz északi szomszédunknál szigorú zárást hirdettek a járvány negyedik hullámában. A pozsonyi és a többi szlovákiai adventi vásár faházaira lakat került, így érthetően nálunk kapcsolódnak ki, költik pénzünket a határ túloldaláról érkezők.

Böhm Dániel vasalós lepényt süt platnin.

Kézműves szappanok piciny birodalma

 

„A forgalom és a vásárlóerő erősebb volt 2019-ben, összességében még sincs okom panaszra” – ezt már Dülk Ritától jegyeztük fel. A kézműves szappanokat készítő, szimpatikus mosonmagyaróvári asszony azt vallja, hogy annak is örülni kell, ha a vásárlók érdeklődnek a termékek iránt, megpihennek, beszélgetnek a faház árnyékában.

 

„A karácsony nekem már augusztus 20-a után kezdődik. Ekkortájt állok neki az adventi szappanoknak. Az illatuk széles skálán mozog, levendulástól mandarinosig. Minden évben új illatvilágokat csempészek a kínálatba, a szappanok formáján is sokat gondolkozom. Többek közt fenyőfa, angyal és harang alakú szappanokkal készültem az esztendő legmeghittebb időszakára. Az ajándékok csomagolása szintén egyedi kreáció” – mondta Dülk Rita.

 

„Hazai pályán, a Lajta-parti városban is árul ilyenkor?” – vetettük fel. „Bevallom őszintén, hogy ha karácsonyi vásárról van szó, akkor a győrire esküszöm. Hatodjára vagyok itt, szeretem a hangulatát. Abból a szempontból van hiányérzete az embernek, hogy zenés programok, fellépések most nem színesíthetik a várakozás napjait a vírus miatt, ugyanakkor a fényfestés a bencés templom falán több mint szép, az adventi gyertyagyújtás pedig emelkedett hangulatú vasárnaponként” – búcsúzott a mosonmagyaróvári kézműves szappankészítő.

Dülk Rita a karácsonyi kézműves szappanokat már nyár végén elkezdi készíteni.

A rénszarvasok „vezetik” a slágerlistát

 

Szintén a Széchenyi téren árul Péntek Tünde. A győri kereskedő portékai között horgolt babák, kötött játékok, csengők találhatók. „Nálunk a rénszarvasfigurák bizonyultak slágerajándéknak, belőlük az összes elfogyott. Az aranyvasárnapban még nagyon bízunk. Jó volna, ha az utolsó adventi gyertya gyújtásának napján felpörögne a vásár.

 

Az előző évekhez képest gyengébb vásárlói kedvben szerepet játszhat a Covidtól való félelem, s eddig az időjárás sem volt túl kegyes a mi szempontunkból. Szép a havas táj, évek óta nem volt részünk igazi télben, ám mi azt tapasztaljuk, hogy a vásárnak jobban kedvez, ha nem fagy, nem hordja a havat a szél. Megjegyzem, az árusok kivették a részüket a síkosságmentesítésből. Múlt hétvégén közös erővel mi is sokat tettünk azért, hogy a Széchenyi téren senkit ne érjen baj. Összességében a csallóközi és szlovák látogatók adják az üde színfoltját a győri karácsonyi forgatagnak idén” – zárta szavait Péntek Tünde.

A belvárosi jégpálya évek óta a fő attrakció a Dunakapu téren.

Lazacburgertől spanyol fánkig

 

A feldíszített faházak többségében a hagyományos ételek viszik a prímet. Langallóból, lepényből, sült húsokból és kolbászból, dödölléből, valamint velős pirítósból árulnak a legtöbbet, de az újdonságok, a tipikus street food ételek is hódítanak a sétálóutcán. Marhahúsból sütött burgereket több helyen kínálnak, de feljegyeztünk harcsagyrost, sült lazacos és vörös tonhalas szendvicset is. Sőt, Amerika nagy kedvencét, a tépett húsos (pulled pork) bagettet is. Az édesszájúaknál a kürtőskalács a nyerő, de új rivális is feltűnt, lekváros és mogyorókrémes spanyol fánkkal, azaz churrosszal is találkoztunk Győr szívében.

 

Ármustra

 

Tea (2 dl) 400 Ft

Forralt bor (2 dl) 800 Ft

Pálinka (2cl-4cl) 700-1400 Ft

Langalló 1300-1500 Ft

Húsos lepény 2000 forint Ft

Burger menüben 2500 Ft

„Pulled pork”, azaz tépett húsos bagett 1990 Ft

Hal és chips 2500 Ft

Pogácsa-perec 350 Ft

Kürtös kalács 1300-1500 Ft

Önnek mi tetszik a legjobban a győri karácsonyi vásárban?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!