Soproni embermese

2021.12.26. 09:00

Lelkesen készíti a mézeskalácsokat a fertőrákosi Baráth Éva

A fertőrákosi Baráth Évát több minden inspirálja a mézeskalács készítésben: egyrészt szeretné gyönyörködtetni az embereket az aprólékos munkájával és nagy türelemmel készített kézműves kézműves termékével, másrészt egy régi magyar mesterség tradícióit is őrzi.

Papp Fanni

Fotó: Csapó Balázs

Az év minden időszakában szeretik az emberek a mézeskalácsot, ezért is készíti a süteményeket év háromszáz napján Baráth Éva. - Februárban elkezdek készülni a Valentin napra, majd jön a húsvét, a vásárok és az advent. A hagyományos mézesbábok mellett sok modern, egyedi formák készülnek, a mintegy háromszáz darab kiszúróformám van, amit úgy csináltattam - részletezte, majd hozzátette, évente több ezer darabot készít el. - Sokan kérdezik, hogy miben rejlik a tökéletes mézeskalács, de erre csak azt tudom mondani, hogy a gyakorlat és a türelem a titok kulcsa - mondta. Éva mézeskalácsait személyesebbé teszi az, hogy a vásárokban helyszínen díszíti azokat, így teszi egyedivé.

- Egy vásárlóm mondta egyszer, hogy milyen boldog ember lehetek, hiszen mennyi örömet szerzek másoknak. Ez megható volt számomra, és boldog is vagyok, hogy ezzel a művészettel foglalkozhatok - zárta a gondolatát.Az Alpokalja–Fertő-táj Vidék Minősége védjegyes mézeskalács-készítő Baráth Éva idestova 23. éve készíti a sütemény csodákat, amik bejárták a világot és szereztek szívmelengető meglepetést. Több alkalommal is képviselte Magyarországot az európai mézeskalácsosok kiállításán.

- A dunaújvárosi főiskolán végeztem szervezés szakon, ami után gazdasági vezető állásban helyezkedtem el. Volt egy tanár kollégám, aki kosárfonást tanult, aki biztatott, hogy én is elsajátítsak egy mesterséget és 50 évesen el is kezdtem a tanulást. Az, hogy mézeskalács készítő lettem csupán véletlen. A szakok közül már csak itt maradt hely, de végül nem bántam meg, a mai napig örömömet lelem benne - emlékezett vissza a mézeskalács-készítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!