Folyamatos fejlesztések

2021.12.29. 11:26

Dolgos esztendőt zár Mecsér - A középületek és az utak is megújultak

Az idei, részben pályázatokból finanszírozott fejlesztések ugyanúgy érintik a középületeket, mint a településekhez vezető utak felújítását Mecséren. 2021-ben többek között megvalósult a helyi iskola és a faluház felújítása, bővült a játszótér és a rendelőintézet, valamint egy új lakópark kivitelezése is megkezdődött.

Kovács Viktor

Megújult a Petőfi Sándor utca is – mutatja Csaplár Zoltán, Mecsér polgármestere. Fotó: Kovács Viktor

A helyi iskola felújítása is az idei fejlesztések részét képezi, a teljes renoválás 52 millió forintból valósult meg.

– Nagyon fontos, hogy itt tanulhatnak helyben a mecséri gyerekek, egyrészt a kényelmük miatt, másrészt pedig a falu közösségi élete szempontjából is. Az iskola mellett idén a Jókai utcai játszóteret is továbbfejlesztettük a gyerekeknek, új játékokat és készségfejlesztő eszközöket vásároltunk – hívta fel a figyelmet Csaplár Zoltán polgármester.

Termelői piacot alakítanak ki

A faluházban kicserélték a gázkazánokat és felújították a teljes fűtési rendszert 3,9 millió forintból. Az orvosi és védőnői rendelő számára pedig 3 millió forint értékben biztosított az önkormányzat új orvosi eszközöket és bútorokat a komfortos és modern ellátás érdekében. A Magyar Falu Program keretében 21,1 millió forintot nyert a település a községháza belső felújítására.

– A munkálatok tavasszal kezdődnek, az összegből teljesen megújítjuk a fűtést és kicseréljük az összes belső nyílászárót, valamint a villamos hálózat is megújul. Szintén az idei év fontos előrelépése, hogy az önkormányzat megvásárolta a Fő utca 7. szám alatti, elhagyott ingatlant, amit 2,3 millió forintból lebontottunk, hogy a helyén piacteret alakítsunk ki. Ezzel a helyi termelőket is támogatjuk, valamint újabb előrelépést teszünk a komfortosabb Mecsérért – hangsúlyozta a polgármester.

Új lakópark születik

Szintén fontos előrelépés a település életében, hogy az M1-es autópálya bevezető szakaszán a falu előtt új lakóparkot építenek. A 19 telkes területen hét ingatlan az önkormányzaté, a többi pedig magánkézben van. Itt jelenleg a közművesítés előmunkálatai zajlanak – osztotta meg velünk Csaplár Zoltán.

Az utak rendbetétele is befejeződött

– Az egyes főútvonaltól a Lickópusztáig vezető bekötőút rendbetétele is befejeződött, ami már nagyon időszerű volt, mivel erősen leamortizálódott állapotban volt, pedig jelentős gazdasági és turisztikai forgalom zajlik itt. Nagyon örülünk, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megrendelése alapján az 1402. számú út teljes felújítása is véget ért. Ennek a beruházásnak közel 1 milliárd forint volt az értéke. Ez nagy eseménynek számít a település életében, hiszen a 2006-os árvíz idején teljesen tönkrement és balesetveszélyessé vált az út, most azonban újra tökéletes állapotba került – részletezte a felújításokat a polgármester, majd hozzátette:

– A településen a Petőfi utca murvás része is megújult, a TOP-pályázaton pedig sikeresen indult az önkormányzat, hogy a Kossuth utca, az Ady utca egy része, valamint a Petőfi utca csapadékvíz-elvezetésére is megtörténjen, ami egy átfogó környezetvédelmi program része. E csapadékvíz- elvezető rendszer a focipálya mögötti vízgyűjtőbe vezeti a vizet. Sokáig húzódott forráshiány miatt a vízi turizmust kiszolgáló vizesblokk közművekkel való ellátása a Templom közben, idén a csatorna- és a víz bekötése már befejeződött, jövőre pedig a villamos hálózat következik – tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!