Gondolatok a rács mögül

2021.12.25. 13:19

A karácsony a börtönben is ünnep - Győri börtönlelkészt és fogvatartottakat kérdeztünk

Az adventi várakozás idején lélekben szinte mindegyikük hazagondol, felerősödik bennük a hiányérzet. A büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottjai nyilván másképp élik meg ezt az időszakot, mint a börtön falain kívül élők. Jánosa Attila győri börtönlelkésszel arról beszéltünk, hogyan lehet könnyebbé tenni ezeket a napokat, egy győri fogvatartott pedig azt is elárulta, mit kérne idén a Jézuskától.

Simon Roberta

Fotós: Huszár Gábor

– Mennyire viseli meg lelkileg a fogvatartottakat a karácsony? – kérdeztük Jánosa Attila börtönlelkészt. 

– Börtönben és „szabadlábon” is változó, hogy a karácsonyt ki hogyan éli meg. Két eset lehetséges: lehetünk készületlenek vagy felkészültek. A fogvatartottak minél rendezettebb körülmények közül érkeznek, minél szeretőbb a pár, a család, annál érzékenyebb lelkűek, annál fájdalmasabb nekik az elzártság. Nyilván védekeznek a fájdalom ellen, és azon vannak, hogy csökkentsék azt. Van, aki levelet ír, van, aki naplót, akad olyan is, aki nem néz a naptárra és arra törekszik, hogy ez is ugyanolyan nap legyen, mint a többi. De karácsonyfa a börtönben is van, az odagondolást is nehéz meg- akadályozni. Van telefoná- lási, skype-olási lehetőség is a hozzátartozókkal. Akiket eldobtak, talán el is felejtettek, ők a karácsony hiányát sem élik meg, mert azt nem is ismerik. Ők azok, akik számára a világ farkastörvényeken alapul, és csak két lehetőséget ismernek: Üss vagy fuss! A karácsony csak egy üres szó számukra.

 

– Szokott időnként lelket önteni beléjük, ha elcsüggednek vagy ha nem bíznak magukban? 

– Természetesen szoktam, ezért vagyok 22 éve a börtön lelkésze. Igénylik is, nemcsak karácsony környékén, hanem folyamatosan. Egy hónapra vállaltam el ezt a munkát eredetileg, és éppen a nagy igény az, ami itt tartott ezen a hosszú időn át.

– Részt vesznek istentiszteleten? 

– Igen, vannak, akik igénylik. A járványhelyzet miatt azonban nagy létszámú istentisztelet tartására nincs lehetőség. Korábban minden évben meghívtunk egy-egy egyházi személyt, aki adventhez, karácsonyhoz kapcsolódóan személyesen tartott előadást a fogvatartottak számára. Most ez szünetel, ahogy együttműködő egyházi partnerek személyes jelenlétével zajló istentiszteletek sincsenek. Van viszont lehetőség arra, hogy hang- és képanyagot, írott egyházi anyagot küldjenek be. Ezt belső, zárt láncú hálózaton juttatja el az intézet a fogvatartottakhoz. A vallási foglalkozások hangsúlya most az egyéni lelkigondozások irányába tolódott. Idén adventben felnőttkeresztelésünk is volt, ahol hosszú felkészülés után, meghitt hangulatban történt a fogvatartott felvétele az egyház tagjai közé.

– Hogy telt tavaly és milyen lesz idén az ünnep? 

– Tavaly már sajnos a járványhelyzet határozott meg mindent. Idén annyiban jobb a helyzet, hogy az itt dolgozók és a fogvatartottak is beoltathatták magukat, így bár maszkban, távolságtartással, mégis bátrabban közelíthetünk egymáshoz. Éppen ezekben a napokban zajlott le az évenként adventben hagyományosan rendezett, országos bibliai vetélkedő a Magyar Testvéri Börtöntársaság által kidolgozott kérdésekkel. Amikor lehetett, a fogvatartottak betlehemi játékot is előadtak társaiknak, családtagjaiknak. Ez azért jó, mert ez a műfaj személyes érintkezésekkel jár együtt. A fogvatartottak és a családtagok fizikailag és lelkileg is közel tudnak kerülni egymáshoz. Ez önmagában is öröm, ezt tetézi még a kreativitás, az előadás szépségének öröme.

Forrás: Huszár Gábor

Megkérdeztünk egy fogva- tartottat is arról, mit jelent bent, illetve neki személyesen a karácsony.

– Számomra a karácsony az év legszebb és legmeghittebb ünnepe, ami a szeretetről és a családról szól. 

– Hogyan tud készülni rá? 

– Nem egyszerű, de mivel próbálom minden élethelyzetből a lehető legpozitívabb dolgot kihozni, ezzel is meg- birkózom. Ha most nem is lehetek együtt a szerető családommal, lélekben együtt vagyunk, támogatjuk egymást, ami átlendít a nehezebb időszakokon.

– Van olyan régi karácsony, amire szívesen emlékszik vissza? 

– Minden egyes karácsonyomra szívesen emlékszem vissza, két egyforma karácsonyi ünnep nem volt, mindegyiknek megvolt a maga varázsa. Kiegyensúlyozott, boldog gyermekkorom volt, és azok a karácsonyok a játékokról szóltak, de ahogy elteltek az évek és én is családot alapítottam, számomra az volt a legfontosabb, hogy a gyermekem és családom karácsonya boldog, szeretetteljes legyen. 

– Miben változtatta meg a börtönben eltöltött időszak? 

– Ez alatt a több mint egy év alatt volt időm elgondolkodni, és szembesülni azokkal a dolgokkal, hogy mit kell vagy kellett változtatnom, hogy jobb ember legyek. Rádöbbentem, hogy a családnál és a testvéri szeretetnél erősebb kötelék számomra nem létezik, hisz az ő támogatásuk nélkül sokkal nehezebben tudnám megélni az itt töltött napokat.

– Tervezi már a szabadulása utáni életét? 

– Minél több időt szeretnék eltölteni a családommal, a kislányommal és a feleségemmel. Természetesen jó, ha az embernek vannak tervei, és azokat meg is tudja valósítani. Munka szempontjából sohasem voltam egy változtatós típus, az eddigi 22 év munkaviszonyomat összesen két munkahelyen töltöttem, a második munkaadóm a szabadulásom után is visszavár, és ez is azt bizonyítja számomra, hogy jó és megbízható munkaerő voltam a cég számára. Itt most nyelvet tanulok, és szabadulásom után szeretnék majd vizsgát is tenni.

– Ha lehetne három kívánsága a Jézuskától, mit kívánna? 

– Jó kérdés, most egy kicsit ezen gondolkodnom kell, nehogy kihagyjak valamit. Az egész családomnak egészséget, és boldogságot, emellett szeretnék mielőbb velük lenni. Valamint azt, hogy végérvényesen legyen vége a járványhelyzetnek, és ne legyen több áldozata a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!