Pillanatképeken a pincejárás

2019.11.16. 07:19

Mutatjuk, milyen palackokat várnak a borászok a pannonhalmi borvidéken 2019-től

Hazánk egyik legkisebb, ám ha az utóbbi évtizedet vesszük alapul, leglátványosabban fejlődő borvidéke a pannonhalmi. Az, hogy a 2019-es esztendő milyen évjáratként vonul be a borvidék krónikájába, egyelőre „több ismeretlen tényezős egyenlet”, ám az első idei palackok már „árulkodnak”.

Szeghalmi Balázs

20191109 Nyúl,Újborok, Márton-napi pincejárás a pannonhalmi borvidéken. Cseri borászat.FotóHBE Kisalföld

Fotó: H. BARANYAI EDINA

Az utolsó pohár

Szűkebb pátriánk borvidékén a fehérszőlők „uralkodnak”. Mennyiségben hagyományosan az olaszrizling és a rizlingszilváni dominál. Ezeket a fajtákat követi a „csajos italokat” eredményező fűszeres tramini, továbbá a királyleányka és a rajnai rizling. A pannonhalmi borokról Olvasóink szavazását ide kattintva tekinthetik meg.

„Magára adó pannonhalmi pincészet azonban nem engedheti meg magának, hogy ne legyen jó vörösbora. A borkóstolásnál a tételek mindig vörössel zárulnak. Minden jó, ha a vége jó – szól a mondás. Vagyis az utolsó pohárnak több mint finomnak kell lennie” – hallottuk Hangyál Balázstól, a nyúli Hangyál Pincészet borászától.

Az első idei palackok

„Tavaly közvetlenül augusztus 20-a után, idén szeptember 5-én vágtunk neki a szüretnek. A májusi intenzív esőzés visszatérítette a szőlőket a szokott mederbe, a szüret Pannonhalmán hagyományosan szeptember első napjaira esik. Jól indult a szőlők betakarítása, ám az hamar kiderült, hogy a fehérszőlőknél a termés 30 százalékkal kevesebb lesz, mint átlagosan. A fürtszám a szokásosnak mondható, de jóval kevesebb a bogyó. Már az újboroknál is érződik, hogy velős, sűrű szövésű, semmiképp sem vékony borokra készülhetünk a 2019-es évjáratúaknál” – mondta Liptai Zsolt.

A testesebb palackok alkalomtartalma félszázaléknyi alkoholfokkal lesz magasabb, mint a korábbi években. „A magasabb alkoholfokot nem kíséri majd diszharmónia. Kompakt borok lesznek az ideiek, egyedi italokat várok 2019-től” – zárta szavait a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza.

Múlt hétvégén tartották a Márton-napi pincejárást, amely a pannonhalmi borvidék hangulatos, emblematikus, rengeteg embert vonzó eseményévé vált az elmúlt években. Fotó: H. Baranyai Edina

Tíz évben egyszer

„Az idei évben kétszer ijedtünk meg. Először a májusi három héten át tartó esőzések során, aztán szeptember közepén, amikor alig öt nap alatt 60 milliméter csapadék hullott. Három hektáron dolgozunk rajnai rizlinggel, e szőlőt szeptember végén ideális szüretelni. Az őszi első nagy eső meglátszott a szőlőkön. A közösségi oldalainkra tettünk fel olyan fürtöt, amelynek alján és tetején csodaszép bogyók ékeskedtek, a közepén azonban töppedt, mazsolaszerű szemek voltak” – kezdte Cseri Barnabás.

Hogy ebben a szakmában is mennyire a részletekben rejlik az ördög, szemléletes példát hallottunk a nyúli Cseri Pincészet fiatal borászától. Győrszemerén van húsz sor rajnai rizling szőlőültetvényük, amelyek között öt sorban megáll az esővíz. Csapadékos időjárás esetén erre mindig figyelniük kell.

„Tavaly kiemelkedően sok szőlőnk termett. Idén várható volt, hogy ezt a mennyiséget nem érjük el. A szőlő minőségére nem lehet panaszunk. A 2019-es spontán erjesztett rajnai rizlingtől és a vörösborainktól azt reméljük, hogy a palack bontása után elégedetten mondja majd mindenki: tíz évben egyszer születnek ilyen finom borok” – búcsúzott Cseri Barnabás.

A Cseri-család Tetris kihívása.

Napi 40 mázsa szőlő

A nyúli Hangyál Pincészetben október közepéig szedték a szőlőt. A szüreti napokon 40 mázsányi bogyóra volt szükség ahhoz, hogy a présgépeket beüzemeljék. A prések múlt héten is csordították a mustot.

„A szüret misztikuma még nem tűnt el az emberekből. Az idősebb generációk tagjai ünnepként élik meg. Jó szüretünk volt idén: összességében kevés eső esett, tudtuk ütemezni a feladatokat. Magas mustfokokat mértünk, ám a savtartalom megfelelő értékeket mutat. 2019-től bársonyos vörösborokat várok. Erre minden esély megvan: kiváló kékszőlőkkel dolgozhattunk, amelyeknek remek a színanyaguk” – közölte Hangyál Balázs.

A vörösboroknál legkorábban másfél év múlva derül ki minden. Az elkövetkező 13-14 hónapban hordóban érlelődnek, majd további fél évig a palackokban áll össze a vörösök ízvilága a pannonhalmi borvidéken. Csak bírjuk kivárni.

A Márton-napi pincejáráskor már kóstolni lehet a pannonhalmi újborokat is. Középen Hangyál Balázs borász. Fotó: H. Baranyai Edina

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!