Kevés a szabad hely

2019.11.22. 20:10

Figyelem! Új parkolási rendszert vezet be a győri egyetem

A hallgatói és a munkatársi létszám évről évre nő, bővült a kollégiumi kapacitás, mind több hallgató, oktató érkezik naponta a győri campusra autóval. Eközben idegenek is előszeretettel hagyják járműveiket az egyetem területén. Intézkedésekre volt tehát szükség annak érdekében, hogy a parkolási gondok megoldódjanak. Az egyetem vezetése a koncepció kidolgozása során a győriek és az egyetemi polgárok érdekeit egyaránt figyelembe vette.

Széchenyi-egyetem

Egész nap nehéz szabad helyet találni az Új Tudástér épületénél. Fotó: Májer Csaba József

Zónák

„A teljes parkolórendszert átalakítjuk. A sok vizsgált lehetőség közül végül azt a megoldást választottuk, hogy a parkolóhelyeink egy részét fizetőssé tesszük, miközben mindenki számára elérhetőek maradnak, más részüket viszont továbbra is sorompóval védjük, illetve új területet is bevonunk ebbe a körbe. A parkolólemez és a parkolóház idegenek számára eddig is elzárt volt.

A jövőben az úgynevezett P3-as zóna, vagyis a Management Campus és az új laborépületek közötti terület tartozik még ide. A sorompóval elzárt zónákat továbbra is csak az egyetemi dolgozók és a hallgatók tudják használni kártyával, illetve külön rend szerint az egyetemre érkező vendégek. A campus területén található többi parkolóhely, amit nem védünk sorompóval, bárki számára elérhető lesz a jövőben is, annyi különbséggel, hogy a nyílt beszerzés útján kiválasztott partnerünk fizetős parkolóként fogja üzemeltetni ezeket” – részletezi a változásokat dr. Kovács Zsolt.

Térképen mutatjuk a parkolási zónákat. A P5 és a P6 lesz nyitott és fizetős.

Órakezdés fél 9-kor

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az egyetem az eddigiekben sem kerítette körbe a campus területét, és ezután sem fogja. Nyitott intézményként szerves egységet alkot Győrrel, és ahol csak lehetséges, igazodik a város ritmusához. Így például a reggeli csúcsforgalom tompítása érdekében tolták ki fél kilencre az órakezdést a campuson. Az intézkedés azóta is érezteti pozitív hatását.

Ugyanakkor sokan hagyják előszeretettel autójukat az egyetem területén azok közül, akiknek reggel a belvárosban van dolguk, vagy ott dolgoznak. Olyanok is, akiknek nincs közük az egyetemhez. A hallgatók és oktatók viszont így már nem találnak szabad parkolóhelyeket az egyetem területén. Ezért is kellett lépni többek között.

Egész nap nehéz szabad helyet találni az Új Tudástér épületénél. Fotó: Májer Csaba József

Rendezni az állapotokat

„Akik nem az egyetemre érkeznek, de használni szeretnék ezeket a parkolókat, időarányos díjat fizetnek. Az egyetemi polgárok pedig kedvezményes bérletet is válthatnak erre a területre, hasonló konstrukcióban, mint a városban élők. A fizetős rész nagyságrendileg az ezer férőhelyes parkolókapacitás harmadát érinti. A postával szembeni parkolósziget pedig rövid idejű parkolási zóna lesz, annak érdekében, hogy a hivatal és a közeli bankfiók vendégei számára elérhető legyen.

Nem a bevételszerzés a célunk, hanem az állapotok rendezése, ezért is a városban létező legkedvezőbb zóna díjat alkalmazzuk. A rendszer teljeskörű bevezetése február 1-jétől várható, és első lépésként november 26-tól a P3-as területet érintheti a változás. Esténként és hétvégente a parkolás természetesen ingyenes lesz” – adott tájékoztatást dr. Kovács Zsolt főigazgató, bízva abban, hogy az új rendszert az egyetemi polgárok és a győriek egyaránt kedvezően fogadják.

A parkolással kapcsolatos szabályok az egyetem honlapján a http://parkolas.sze.hu oldalon érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!