Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Tovább tart a licit nyugdíjügyben

Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerint a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal megbeszélésein a Fidesz támogatta az egyéni számlás svéd modellt.

A pártelnök erről pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, ahol felmutatott egy dokumentumot, a kerekasztal jelentéséhez csatolt 16-os számú mellékletet, amelyet Németh György, Varga Mihály Fidesz-alelnök delegáltja készített.

Lendvai Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy a kerekasztal öt nyugdíjmodellt elemzett végig, és végül megállapította, hogy a svéd modell az államnak a legjobb, de a nyugdíjasoknak a legrosszabb. Ehhez csatolt Németh György szakértő egy különvéleményt "A természetes nyugdíjrendszer" címen, amely a svéd modellt takarja, és amely kizárólag az egyéni járulékfizetésen alapul.

Lendvai Ildikó a különvéleményből idézve felolvasta: "a természetes nyugdíjrendszer-paradigma számomra nem a nyugdíjreform egyik lehetséges opciója, hanem erkölcsileg és szakmailag egyedül vállalható".
A Fidesz által delegált szakértő dokumentumából idézve a pártelnök elmondta még, hogy e modell szerint az állampolgárok nyugdíját csak az általuk befizetett járulék és várható élettartamuk határozzák meg, állami támogatás és egyéb szempontok nélkül.

Illusztráció
Illusztráció


Rámutatott arra, hogy a különvéleményben szerepel az is: a nyugdíj legyen adó- és egészségügyi járulékköteles, ahogy a rokkantnyugdíj is legyen járulékköteles, szűnjön meg az özvegyi nyugdíj, és ki-ki akkor mehessen nyugdíjba, ha a befizetett járulék elér egy bizonyos összeget.
Lendvai Ildikó szerint a Fidesz tovább menekül az elől a jogos kérdés elől, hogy mi a nyugdíjprogramja.

Olvasóink írták

 • 5. gjozsi88 2010. január 22. 17:08
  „2-re!
  "Érdekes egyik sem veti fel, hogy 65-éves ember nem alkalmas a 8-órai munkára.
  Ezen a mocskos tényen csak úgy átsiklanak, holott ezzel is foglalkozni kellene."

  Érdekes, hogy csak Magyarországon!
  Külföldön, nyugaton ez az általános és van ahol 70 év a nyugdij korhatár!!!”
 • 4. nyusz 2010. január 22. 16:08
  „Olyan szerencse a mostani generácionak nem lesz h.megérje a 60éves kort. nemhogy dolgozzon tovább.Ez a céljúk dolgoztatni amig kimulik a jo nép,és nem kell már nyugdijt fizetni,több marad nekik.Vajon a sok s..nyalo is a parlamentből 65-70éves korba mennek nyugdijba?”
 • 3. Eva- 2010. január 22. 14:41
  „"
  2010-01-22 09:58
  #877845
  Rövidesen , pár hónap, és a baloldalból csak történelem lesz, a történelemkönyvekben a Rákosi rendszerrel együtt fog szerepelni a Medgyessy- Gyurcsány szégyenkorszak.
  Pár hónap , és remélhetőleg akár a társadalom 4/5 ének támogatottságával új rendszerváltást csinálunk.
  A nyugdíjkérdéssel kapcsolatban elöregedő társadalomban élünk, kevesebb adófizető tart el egyre nagyobb nyugdíjas réteget. A nyugdíjrendszer reformra szükség lesz. A svéd modell bevezetése a legmegfelelőbb, vállaljanak a nyugdíjasok is terheket, ne csak a dolgozó réteg. Ha meglesz a 2/3, vagy reményünk szerint a 4/5 alkotmányozó többségünk, jelentős reformokat fogunk véghezvinni, Megfontolandó nyugdíjasok utazási kedvezmény megvonása is, nincs olyan jog, hogy ingyen utazhassanak. Megfontolandó, - mivel az éretlenek, a gyerekek sem szavazhatnak 18 éves korukig, a társadalom 4/5 felhatalmazása alapján 60 év fölöttiektől vonjuk el a szavazati, választási jogot, a szabad magyar kormány által kinevezett gyám képviselje ügyeikben. Remélhetőleg a 4/5 többség birtokában egyre kevesebb baloldali képviselő fog ülni a szabad magyar országgyűlésben, és a baloldal történelmi vereséget szenved."

  ez is egy fórumról való hozzászólás”
 • 2. t-a-ibi 2010. január 22. 14:33
  „Azért le vannak a parlamenti pártok ezzel a nyugdíj üggyel.
  Érdekes egyik sem veti fel, hogy 65-éves ember nem alkalmas a 8-órai munkára.
  Ezen a mocskos tényen csak úgy átsiklanak, holott ezzel is foglalkozni kellene.

  Meg kell nézni jó-pár felvételt a parlamentből, középkorú egyének alszanak, akkor mi várható el egy fizikai munkástól?
  DOLGOZZON CSAK 60-ÉV FELETT, LEGYEN BETEG, ÉS MIRE ELÉRI A NYUGDÍJAS KORT, ELLEHET TEMETNI.
  Erre megy ki az egész, a zsidó nyugdíjbiztosítós meg röhög a markába.”
 • 1. AranyKözépút 2010. január 22. 14:06
  „Nincs még komment??
  Németh György akárkinek delegáltja, mindenesetre az ötleteitől menst meg uram minket. Még fényévekre vagyok a nyugdíjtól, mégsem támogatom jópár javaslatát.
  Az özvegyi nyugdíj megszűnését ugy általában nem lehet megszüntetni. Mi az, hogy a szerencsések kapják, kaphatták, ezután meg nincs.
  AMi egyedüli megoldás lehetne a SÁVOS nyugdíj emelés. Ahogy adózni is sávosan kell. Aki sokat keres annak többet. Rémesen igazságtalan, hogy a 40 000 forintos nyugdíj után egy 5%-os nyugdíjemelés 2000 Ft-t jelent, a 200 000 Forintos nyugdíj után pedig 10 000-et, holott ő éppen nem lenne úgy rászorulva. Igenis legyen x ezer ft összegig magasabb mértékű nyugdíj emelés, míg afelett sokkal kisebb.
  Magyarországon mivel nem létezett egyéni számla, sok reklamálási lehetősége nincs a nagy összegű nyugdíjat kapó elvtársaknak, rendőreinknek, hisz tudomásul kell venni, hogy itt az állam állapítja meg a szabályokat. Az meg kétségkívül így lenne igazságos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OVB: elindult az új választási honlap

Elindult az Országos Választási Iroda (OVI) új, az áprilisi országgyűlési választásra készített… Tovább olvasom