uccaplakát

2014.05.27. 11:07

Link, ami rád mutat?

Hugoo. Akármi legyen is az.

Ezt a rejtvényt a Mártírok útján találtam, és jó, hogy gyorsan lefotóztam, mert nem biztos, hogy meg bírtam volna jegyezni a honlapcímet. Ez a plakát gyenge pontja, de nem szaladok ennyire előre.

Mit lát az olvasó, amikor először ránéz a képre? Elsőnek valószínűleg színes pacákat, hiszen élénk színű, kontúr nélküli formák uralkodnak, de az agyunk már annyira hozzászokott ahhoz, hogy értelmet keressen a formákban, hogy rögtön olvasni is kezdjük. Egyfelől elég hamar megtanítják ezt nekünk, bármilyen magától értetődőnek tartjuk is a képek olvasását, valójában ez kultúrafüggő, megalkotott rendszer dekódolása. De a hajlam ősi: az ember a kezdetektől fogva alakokat keresett a felhőkben, a tűzben, az éjjeli sötétben.

Mini, rögtönzött kutatásom eredménye alapján a képen első látásra Hug (ölelés angolul) vagy Angry Birds is szerepelhet.

Márpedig egy mozgó autóból pár másodpercnél több nem jut egy átlagos plakátra. Na ez nem az a plakát. Ez az, amelyiket a piroslámpás autósoknak és a gyalogosoknak szántak.


A plakát képi világa lecsupaszított, emiatt enigmatikus, nem túlzó vagy repetitív, színes, vidám, csupa pirospont. Mindezt észleltük, csakhogy még mindig nem tudjuk, mit reklámoz. És akkor észrevesszük a kék sort a fő motívum alatt, ééééés úgy kezdődik, hogy www., szóval ezzel nem kaptunk választ. Oldjuk meg magunknak, hogy ki az a Hugoo, mit keres itt egy madár, és hogy az egésznek mi köze hozzánk. És ez jó! Érdekes egy rejtély, cselekvővé teszi a címzettet, és az üzenetét sem tukmálja kéretlenül érdektelenekre. Aki viszont megnyitja a honlapot, az sokkal mélyebbre is áshat, mint amennyit egy plakát elmondhatna. Talán nem véletlen, hogy a módszer nem egy akciós tárgyat csomagol így be. Hugoo a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kabalaállata. Egy élő csibe, egy újabb kulcs ahhoz, hogy a rendezvény belophassa magát a szívünkbe. Helyben fog zajlani és van három évünk várni, a szervezőknek a feszültséget fokozni.

Nagyobb összeggel mernék rá fogadni, hogy ez még csak az előkampány legeleje, ennél sokkal többet fogunk még kapni mind Hugooból, mind a 2017-es Ifjúsági Olimpiai Fesztiválból.
Ez egyben egyfajta válasz a kritikám felütésére. Hogy elér-e téged a plakát üzenete, vagy egyáltalán megfog-e a plakát annyira, hogy megjegyezd, eszedbe jusson később, amikor ráérsz netezni, és időt tölts azzal, hogy megnézed. Jaj, bocsánat, maradi vagyok! Megnézheti bárki rögtön a kütyüjén, akár ott, a Mártírok útján is, amíg piros a lámpa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!