A Waldorfosok Márton napi ünnepe Pannonhalmán

A Győri Forrás Waldorf Iskola gimnazistái, általános iskolásai és családjai immár 10 éve Pannonhalmán, Szent Márton hegyén ünneplik november 11.-ét, Márton napját.

tudósító


Szent Márton Pannóniában született, egyes források szerint a pannonhalmi Bencés Apátság tövében fekvő Sabaria Sicca nevű római településen. Később római hadvezér és a francia Tours város püspöke lett. A waldorf iskola tanterve hangsúlyozott figyelmet fordít nagy szentjeink életére és kiemelkedő cselekedeteire.

A rossz idő ellenére, a gyerekek nagy örömére idén is lámpásokkal és fáklyákkal jártuk végig az Apátság- Milleneumi Emlékmű- Kilátó-Boldogasszony Kápolna útvonalat. A Kilátónál közös énekléssel emlékeztünk Szent Mártonról, a Kápolnában pedig drámajátékot adtak elő a 2.-3.osztályosok , melyben bemutatták Márton, mint római hadvezér példamutató viselkedését, amikor megosztotta meleg katonai köpenyét egy didergő koldussal. Erről a jelenetről számos művészeti alkotás tanúskodik, a waldorfos gyerekek minden évben felidézik e nemes gesztus jelentőségét.

A lámpás felvonulás tea és cipóosztással ért véget, amelyen diákok és szülők osztották meg egymással kettétört cipóikat.

Írta: Ferenczy Júlia, a fotókat Fodor Attila készítette.

A Waldorfosok Márton napi ünnepe Pannonhalmán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában