Cserkészek tettek fogadalmat Acsalagon

Az Acsalagi Római Katolikus Templom zsúfolásig telt hívekkel. A szentmise nem hétköznapi megszokottsággal vette kezdetét, ugyanis a helyi cserkész fiatalok bevonulásával kezdődött a szertartás. <br>

tudósító

Irgalmasság vasárnapján, a szentmise végén került sor az újonnani cserkész gyermekek fogadalomtételére. 16 gyermek készült fél éve arra, hogy életében először felvehesse a cserkész egyenruhát, és arra is készültek, hogy letegyék a cserkészek fogadalmát.

A szentmise folyamán kiderült a prédikációból, hogy a Cserkész Szervezetet egy Angol katonatiszt alapította 1907-ben. Ez a tiszt, összeszedett a londoni utcákról húsz fiút, akik között grófok és bárók fiai, de utca gyerekek is voltak. Ebből a húsz főből sokadosott el az a csapat, akik a mai időkben szinte az egész világ országában megtalálhatóak, ők a cserkészek.

Fotó: Gulyás Attila

Fotó: Gulyás Attila
1962-ben, már a Magyar Cserkészszövetség is megalakult, ma pedig 30 millió tagja van a Cserkész Világszövetségnek. A szentmisén válasz született arra is, hogy tulajdonképpen mit ad a cserkészet a gyermekeknek. Minden szülő azt szeretné, ha gyermekük teljes értékü emberekké válnának, amit az iskolai és az iskolán kívüli nevelés ma is biztosít. A cserkészet a gyermekek szabadidejének hasznos eltöltését teszi lehetővé, fejleszti a kézügyességet, és szellemi ismereteket ad a gyermekek kezébe. A hasonlókorú gyermekek társaságában szerzett élmények színesebbé, gazdagabbá teszik a hétköznapi életet.

Fotó: Gulyás Attila

Fotó: Gulyás Attila
A fogadalomtételt követően, a templomban elhangzott a Cserkész Himnusz, majd a Magyar Himnusz közös éneklése után, a Cserkész Himnusz harmadik versszakának eléneklésével vonultak ki az újonnani cserkészek az acsalagi templomból.

Gulyás Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában