Mit tehet a személyzet, ha a vásárló elveszíti a pénztárcát?

Sopron - Tudósítónk sajnálatos esetnek volt szem- és fültanúja. Egy ismerőse egy üzletben a próbafülkében felejtette a pénztárcáját, de a személyzethez hiába fordult, érdemi segítséget tőlük nem kapott.

tudósító

Rendkívüli esemény szemtanúja voltam 24-én (szombat). Sopronban a C.&A. üzletben vásároltam ismerősömmel, aki elkövette azt a hibát, hogy pénztárcáját a próbafülkében felejtette. Még néhány percet nézelődtünk, s a pénztárhoz érve észlelte, hogy tárcája eltűnt. Vaskos, bőr pénztárca, benne az aznap felvett teljes havi fizetése és jó néhány irata volt. Láttam ismerősöm arcán a rémületet, kétségbeesést. Tudom, naponta több száz kilométert ingázik, hogy megkeresse a mindennapi betevőre valót, átlag 10-15 órás munkaidőben. A biztonsági őrhöz fordult segítségért. A biztonsági őr állította, hogy nincs joga senkit átkutatni, még inkább az üzlet ajtaját bezárni. Az őr hívta az osztályvezetőt, aki azt állította, hogy nincs joga ártatlanul megvádolni senkit, és az ipari kamerát is hiába nézzük meg. Evidens, hogy zárás előtt 20-25 perccel kínos lett volna egy rendőrségi ügy, s minden munkatársnak "meghosszabbodott" volna az aznapi munkaideje. Ám kíváncsi lennék, mit tettek volna, ha történetesen az Ő teljes egyhavi fizetésükkel távozott volna az elkövető!? Hiába az együttérző arckifejezés, ha cselekedet nincs mögötte!

Nos, én az egész esetnek szem- és fültanúja voltam. Azóta nap mint nap látom, hogy ismerősöm miképp küzd a tehetetlenséggel, a mindennapokkal, a megélhetéssel, és teljes idegösszeomlást kapott. Megjegyzem, ha én találnék egy pénztárcát, átadnám a legközelebbi hivatalos személynek. Aki eltulajdonította, nem gondolt arra, hogy tönkretett egy embert. Ismerősöm azóta is reménykedik, hogy megszólal a lelkiismerete az illetőnek. Mindhiába! Lehet, hogy én hibáztam, amiért akkor és ott nem hívtam rendőrt?

Végezetül, érdekelne, hogy ilyen esetben mire van jogosultsága az osztályvezetőnek, mikor jár el helyesen? Mit tehet egy biztonsági őr, és miért is van az üzletben? (Hiszen az árut nem lehet az épületből kivinni, lopásgátló van beépítve minden egyes árucikkbe.) Mindenki követhet el hibát, mégis abszurd, hogy sem "becsületes megtaláló", sem segítőkész hivatalos személy nem szerepelhet ebben az ügyben. Valószínűleg gyakorta történik ilyen és egyéb más bűncselekmény, s nem is tűnik olyan rendkívülinek az esemény. Egészen addig, amíg velünk is meg nem történik! Tapasztalatból tudom!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában