Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Sosem találná ki, mikor szívtak legrégebben marihuánát

Igazolták, hogy 2500 éve kannabiszt fogyasztottak Kelet-Ázsiában.
A marihuánafogyasztás egyik legrégibb bizonyítékát találták meg a kelet-ázsiai Pamír-hegységben: a 2500 éves edényekben pszichoaktív anyagot mutattak ki a kutatók - közölte a jénai Max Planck Történetkutató Intézet szerdán.

A vizsgálatokból kiderült, hogy akkoriban ismert, magas THC-tartalmú (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanyaga) növényeket válogattak ki, hogy halotti szertartásokon égessék el azokat.
    
Az eredményeket a Science Advances című szaklap friss számában jelentette meg a jénai Max Planck-intézet nemzetközi kutatócsoportja, amelyben részt vettek a kínai tudományos akadémia tudósai is.
    
A korai kannabiszhasználat nyomaira akkor bukkantak, amikor a kelet-kínai magashegységben talált, fából készült tömjénes edények funkcióját akarták megfejteni.
    
A kelet-pamíri temető edényeiben talált szerves anyagok izolálásához és azonosításához a gázkromatográfia-tömegspektrometria módszerét használták. Meglepetésükre az izolált anyag kémiai profilja megegyezett a kannabiszéval, sőt magasabb volt benne a THC, mint a vadon termő kannabiszban általában.
    
A tudósok szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy az egykor a Pamírban élő emberek magas THC-tartalmú kannabiszfélét égettek.
    
"Az eredmények azt a feltételezést támasztják alá, hogy először Kelet-közép-Ázsia hegyvidékein használták pszichoaktív hatóanyaga miatt a kannabiszt és innen terjedt el a világ más tájaira" - mondta Nicole Boivin, a jénai intézet igazgatója.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptemberben landolhat a Holdon egy indiai holdjáró

Szeptemberben landolhat a Holdon egy indiai holdjáró
Amennyiben sikeres lesz a misszió, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után India lehet a… Tovább olvasom