Mary Poppins az életem része

A budapesti Madách színház 2012. szeptember 21-22-23.-án mutatta be Disney és Cameron Mackintosh MARY POPPINS című musicaljét P. L. Travers történetei és Walt Disney filmje alapján. Idén szeptember 24-n pedig már 100. alkalommal fogják játszani a színházba. A darabot április 1.-jén nekem is volt szerencsém látni.

Az égen minden csillag néked ragyog,
Megtörténhet bármi, hogyha hagyod.” énekli a musical címszereplője.
Mary Poppins mágikus erejű figuráját, a gyerekirodalom felejthetetlen dadusának alakját az ausztráliai születésű angol Pamela Lyndon Travers, újságíró, színésznő, táncosnő találta ki. Évtizedeken át írta, regénnyé, sőt regénysorozattá formálta az epizódokat, még 90 évesen is dolgozott rajta.
1964-ben film, majd 2004-ben Travers történetei és a film alapján színpadi musical született. A szövegkönyvet Julian Fellowes készítette, a zenét Richard M. Sherman és George Stiles szerezte, a dalszöveget Robert B. Sherman és Anthony Drewe írta. Azóta a világ színpadairól levehetetlen, rengeteg díjat nyert sikerdarabbá vált, felnőttek és gyerekek gyönyörűségére. A siker titka az az utánozhatatlan báj, amellyel a musical egybeötvözi a környező világ hétköznapjait a tündérmesék varázslatával.
 

A darabot Szirtes Tamás a színház igazgatója rendezte. A zenei vezető Kocsák Tibor. A koreográfus Tihanyi Ákos itt is lenyűgöző táncokat alkotott a tánckar számra. Rózsa István díszlettervező elképesztő és nagyon mozgalmas díszletet készített. Rományi Nóra jelmeztervező pedig csodásnál csodásabb ruhákat álmodott meg a szereplőknek.

Mary Poppins szerepében Oroszlán Szonját csodálhattam meg. Egyszerűen maga a csoda. Mind a hangja, mind a játéka, mind a tánca, mind ez egész lénye lenyűgözött. Bertit, a kéményseprőt Sándor Dávid alakította. George Banka Dunai Tamás volt, feleségét Winifred Banks-et Gallusz Nikolett játszotta. Mindemellet hatalmas gratuláció a két gyereknek, fantasztikusak voltak, mondani körülöttük forgott a darab, és 3 órán keresztül nagyon koncentráltak voltak. Teljesen beleélték magukat a szerepbe, nagyon elhittem nekik a két karaktert:) Nagyon profik voltak:)

A darabban rengeteg csodás, mesés elme volt. Szinte mindegyik jelenet után azt gondoltam magamban, hogy mi, ez, hogy lehetséges? Hogy csinálták? Teljesen le voltam nyűgözve:) Imádtam az előadás minden egyes percét. Nagyon jó szövegkönyvet írtak, mert nagyon sokat lehet nevetni ebben a darabban. Nem tudom, ki hogy van vele én, amikor beülök egy színházba és elkezdődik a darab, abban a pillanatban teljesen átszellemülök, az időérzékem megszűnik, hogy úgy érzem magam, mintha én is jelen lennék:) Ez fantasztikus érzés.


 

Szeretném a leglátványosabb és egyben a legszebb és legkedvesebb jeleneteimet kiemelni a darabból:

 Park jelenet:

Hihetetlen, milyen gyorsan átváltottak egy normális parkról egy mesebeli parkká, olyan volt az egész, mint egy varázslat. Gyönyörű ruhában voltak és a koreográfia is lenyűgöző volt:) a Maryvel vakáció az élet című számot énekelték ebben a jelenetben:)

Corry néni szóvirágboltja/ Szuperfrenofrenetikomaxikapitális jelenet:

Ez a szó a filmben úgy hangzik, el, amikor Mary megnyer egy lóversenyt és, hogy ez milyen érzés és erre mondja ezt a szót:) Itt viszont a gyerekeket viszi el ebbe a szóvirágboltba, hogy tanuljanak szép magyar szavakat. Nekem ez a megoldás sokkal jobban tetszet. Mindegyik gyerek kap betűket és ezekből a betűkből Mary kirakja ezt a szót:)

"Szuperfrenofrenetikomaxikapitális, egy

Nagy szusszra elkántálni szinte kriminális,

Úgy dübörög, mint amikor jön a vicinális":)

Step in Time jelenet( kéményseprők ,Mary ,Berti , gyerekek tánca a háztetőn):

Talán ez volt az egyik leglátványosabb jelenet a darabban. Kb 8 perces szám, és ahogyan táncoltak az minden elismerést megérdemel ,mind a táncosoknak,mind a főszereplőknek. Amit itt csináltak szó szerint elakadta a lélegzetem annyira de annyira csodálatos volt. És amikor egyszer csak csillagok jelentek meg a ruháikon és a háttérben:) Az ember téynleg úgy érzi,hogy London felett van a háztetőkön:) Gratulálok mindenkinek fantasztikusan szteppeltek a jelenetben:)

Illetve még a legkedvesebb pillanat számomra, amikor a végén Mary a színpadról a nézők feje felett elszáll, és az emeletre érkezik meg:) és míg repül Mary mindenkinek integetett:)) Annyira varázslatos pillanat volt ez:)) Örülök, hogy része lehettem:)

Végezetül pedig néhány idézetet emelek ki a darabból, ami egy hétköznapi plusz és erő lehet az ember számára:

BERTI:

" Keletről szél jön, és por kavarog,

Mintha készülne valami furcsa dolog.

Nem tudom, mi ez, s hogy ránk mi vár.

De mi történni fog, érzem, megtörtént már"

Ezzel a dallal kezdi Berti a darabot.

" Egyszer fenn , másszor lenn,

Egyik perc szép , a másik már nem.

Csak ne ráncold nagyon a homlokodat,

Mert megfordul a szél , de ránc ott marad.

Csim Csimini Csim Csim Cserí Csim Cserú:"

 

Mary Poppins:

" Megtörténhet bármi,hogyha hagyod.

Néha nem megy könnyedén, hát álomdj nagyot!

Nem kell tőle félni, a változás közel.

Egy nagyobbacska ásóval egy helyet hordhatsz el.

Nincs előtted egy ajtó se zárva.

Pillangóként röppenj ki a nagyvilágra!

Minden álmod váltsd valóra, nem kell várnod kakasszóra.

Az égen minden csillag néked ragyog.

Megtörténhet bármi, hogyha hagyod!"

Ez a szám a darab végén hangzik el, az összes közöl ez a legkedvesebb idézet számomra:) Ezt a napot és azt az előadást egyetlen szóval lehet leginkább jellemezni SZUPERFRENOFRENETIKOMAXIKAPITÁLIS!!!!!!!!!!!!!!:) Miközben ezt a darabot néztem úja gyereknek érezhettem magamot. Nagyon szeretem a meséket és szerintem mindenkinek  legyen az akár felnőtt, idősebb ember, tinézser egyaránt való a mese,és kell is ,hogy az ember meséket nézzen! Mindenkinek nagyon tudom ajánlani a darabot, mert egy nagyon szép és tanúlságos történet és tele van varázslatokkal és csodákkal. Mary Poppins pedig mindannyiunk példaképe lehet:)

Most egy időre a blogom is nyári szünetre megy. Legközelebb augusztus végén várlak Titeket amikor pedig az ELFÚJTA A SZÉL című musical soproni előadásáról számolok be Nektek:)

Mindenkinek csodálatos hetet és napsütéses nyarat kívánok!:) Továbbra is várom véleményeiteket és hozzászólásaitokat!:)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!