Marco

Szalay Attila

Ha ma Magyarországon azt mondja valaki, hogy Marco, akkor a legtöbb embernek Marco Rossi jut az eszébe. Sokat tett ezért a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki 2018 szeptemberében egy teljes apátiába süllyedt csapatot örökölt meg Georges Leekens rossz emlékű kapitánysága után. Rossi mostanra olyan magasságokba jutott, amit hat éve senki sem hitt volna: jelenleg már 14 meccse veretlen a válogatott, úgy készül zsinórban a harmadik Európa-bajnokságára.

A június 14-én kezdődő Eb-t Németországban rendezik, és ott is van egy közkedvelt Marco – Marco Reus. Sokan őt tartják a világ legpechesebb futballistájának a súlyos sérülései miatt. 2014-ben például élete formájában maradt le a brazíliai világbajnokságról, amelyen a német válogatott nélküle szerezte meg az aranyérmet. Reus abban az idényben 44 meccsen 23 gólt és 22 gólpasszt jegyzett a Dortmundban, de közvetlenül a vb előtt egy felkészülési találkozón megsérült. Megható volt, ahogy az Argentína elleni vb-döntőben a győztes gólt szerző Mario Götze egy Reus-mezt szorongatott a kezében a díjátadóra várva.

Reus ma már 34 éves, és az idény végén lejáró szerződését nem hosszabbítja meg a Dortmund.

A Bundesliga utolsó fordulójában, az utolsó hazai meccsén gólt és gólpasszt jegyzett a Darmstadt ellen 4-0-ra megnyert találkozón, majd amikor a 82. percben lecserélték, a legendás dortmundi B-közép, a Sárga Fal egy emberként tisztelgett előtte, csapattársai pedig díszsorfalat álltak neki, ahogy lejött a pályáról.

Reus és Rossi között a nevükön kívül is akad hasonlóság. Mindketten mélyről küzdötték fel magukat: a németet 16 évesen eltanácsolták a Dortmundtól, hogy aztán a harmadosztályból építkezve 2012-ben hazatérhessen és klubikonná váljon. Rossi edzőként nem kapott lehetőséget, az olasz alacsonyabb osztályokban szenvedve már majdnem felhagyott az egésszel, amikor ugyancsak 2012-ben esélyt kapott a Honvédtól, és második hazára lelt Magyarországon.

Amikor Rossi mélyponton volt a válogatottal, 2019-ben a walesi vereség után kijelentette, hogy azonnal lemond, ha mással sikeresebb lehet a csapat, ez neki nem pénzkérdés. A sokszor sérült Reus pedig állította, az összes pénzét odaadná, csak futballozhasson. Mindkettejüket jellemzi a játék iránti alázat. Ilyenek ezek a Marcók.

Reusnak csak egy meccse maradt a Dortmunddal: június elsején a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntő. Mindössze Német Kupát és német Szuperkupát nyert pályafutása alatt, az utolsó nagy dobása a BL-győzelem lehetne. Tőle aligha sajnálná bárki is.